Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn een populaire keuze als het gaat om zonnepanelen. In dit artikel lees je alles over hoe deze panelen worden gemaakt, wat ze kosten, hun voor- en nadelen, en nog veel meer. Of je nu overweegt om ze te kopen of gewoon meer wilt weten, dit artikel biedt alle informatie die je nodig hebt.

Hoe worden polykristallijne zonnepanelen gemaakt?

Bij het maken van polykristallijne zonnepanelen begint alles met de juiste grondstoffen. Het belangrijkste ingrediënt hier is silicium.

Silicium is de basis van een polykristallijn zonnepaneel. Zonder dit materiaal zouden deze panelen niet bestaan. Silicium wordt uit de aarde gehaald en vervolgens gezuiverd om het geschikt te maken voor gebruik in zonnepanelen.

Nadat het silicium is voorbereid, begint het echte productieproces. Hier wordt het silicium gesmolten en omgevormd tot de kenmerkende polykristallijne structuur. Door het smelten van silicium ontstaan de polykristallijne structuren die essentieel zijn voor de werking van de panelen. Er zijn speciale technieken en machines nodig om het silicium op de juiste manier te smelten en te vormen.

Zodra het silicium is gesmolten en de polykristallijne structuren zijn gevormd, is de volgende stap het vormen en snijden van de panelen. Dit is waar de daadwerkelijke zonnecellen worden gecreëerd. Zonnecellen zijn het hart van het paneel. Ze vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Er zijn geavanceerde technologieën en methoden ontwikkeld om deze cellen efficiënt te produceren en te integreren in het uiteindelijke paneel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Polykristallijne zonnepanelen

De voor- en nadelen van polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen hebben verschillende voordelen die ze aantrekkelijk maken:

  • Kostenefficiënt: over het algemeen goedkoper in productie en daardoor vaak voordeliger voor de consument.
  • Energie-efficiëntie: ze zetten ongeveer 14% tot 16% van het zonlicht dat ze opvangen om in elektriciteit. Hoewel dit misschien niet de hoogste efficiëntie op de markt is, bieden ze nog steeds een betrouwbare energie-output voor hun prijs, wat ze een goede waarde geeft voor degenen die op zoek zijn naar betaalbare zonnepanelen.
  • Duurzaamheid: ze zijn robuust en kunnen vele jaren meegaan zonder veel onderhoud.
  • Minder afval: tijdens het productieproces wordt er minder silicium verspild in vergelijking met monokristallijne panelen.

Hoewel een polykristallijn zonnepaneel veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen voordat je een beslissing neemt:

  1. Lager rendement: ze hebben over het algemeen een iets lager rendement in vergelijking met monokristallijne panelen.
  2. Esthetiek: ze hebben een minder uniform uiterlijk, wat sommige mensen minder aantrekkelijk vinden.
  3. Ruimte: vanwege hun lagere efficiëntie heb je mogelijk meer panelen of meer ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als met monokristallijne panelen.
  4. Levensduur en degradatie: hoewel ze duurzaam zijn, kunnen ze na verloop van tijd enigszins in efficiëntie afnemen.

Het is belangrijk om zowel de voor- als nadelen te overwegen wanneer je besluit welk type zonnepaneel het beste bij jouw behoeften past. Onze ervaren vakspecialisten staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het maken van de beste keuze.

Wat kosten polykristallijne zonnepanelen?

De prijs voor een polykristallijn zonnepaneel ligt ongeveer tussen de € 450 en € 540 per paneel, inclusief montage en omvormer. Bekijk hieronder hoeveel je gemiddeld kwijt bent voor polykristallijne zonnepanelen met het 0% btw tarief.

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(300 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. omvormer, plaatsing en het 0% btw tarief)
1 persoon2.000 kWh2.300 kWh8€ 3.500 - € 4.500
2 personen3.000 kWh3.450 kWh12€ 5.300 - € 6.800
3 personen3.500 kWh4.025 kWh14€ 6.200 - € 7.500
4 personen4.000 kWh4.600 kWh16€ 7.000 - € 9.000
5 of meer4.500 kWh5.175 kWh18€ 7.900 - € 9.800
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is beter mono- of polykristallijne zonnepanelen?

In vergelijking met monokristallijne zonnepanelen hebben polykristallijne panelen vaak een iets lagere efficiëntie. Echter, ze zijn meestal goedkoper, wat ze een uitstekende keuze maakt voor diegenen die op zoek zijn naar betaalbare zonnepanelen.

Waarom polykristallijne zonnepanelen?

Een polykristallijn zonnepaneel biedt een balans tussen efficiëntie en kosten. Ze zijn vaak goedkoper dan monokristallijne panelen en zijn betrouwbaar in het omzetten van zonlicht in elektriciteit.

Welke 3 typen zonnepanelen zijn er?

Er zijn drie veelvoorkomende type zonnepanelen: monokristallijne, polykristallijne en dunne-film zonnepanelen. Monokristallijne panelen hebben een hoge efficiëntie en zijn gemaakt van één kristalstructuur. Dunne-film panelen zijn flexibel en lichter, maar hebben vaak een lagere efficiëntie dan de andere twee typen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden