Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen De prijs van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen

Minimale kosten
€ 3.700
Gemiddelde kosten
€ 5.900
Maximale kosten
€ 8.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.800 - € 7.000

Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen en ben je benieuwd naar de prijs van zonnepanelen? Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke oplossing om energie op te wekken, en ze bieden op de lange termijn financiële voordelen. Binnen enkele jaren kun je deze investering terugverdienen en genieten van lagere energiekosten. In dit artikel lees je alles over hoe de zonnepanelen prijs is opgebouwd, welke keuzes de prijs beïnvloeden en krijg je meerdere prijsvoorbeelden.

Hoe hoog ligt de prijs van zonnepanelen?

Gemiddeld kost het laten plaatsen van zonnepanelen € 4.800 tot € 8.500. Een behoorlijke investering, maar wel een investering die je terugverdient. De uiteindelijke zonnepanelen prijs is onder andere afhankelijk van de grootte van je huishouden en het aantal zonnepanelen. Bekijk hieronder het aantal zonnepanelen dat bij jouw huishouden past, de daarbij behorende zonnepanelen prijzen en de jaarlijkse besparing op de energierekening:

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2023.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2023.

Kijk alvast of er in jouw gemeente zonnepanelen subsidies zijn, dit maakt de aankoop van zonnepanelen weer een stuk aantrekkelijker.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden

Om je duidelijk te maken waar deze zonnepanelen prijzen en aantallen op gebaseerd zijn, zijn hier 3 situaties geschetst van zonnepanelen op daken:

  • Situatie 1: Je hebt een 2 persoons huishouden. Het elektriciteitsverbruik is 2.810 kWh en om dit zelf op te wekken met zonnepanelen moet je 9 panelen met goed rendement aanschaffen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 5.800 inclusief btw en omvormer.
  • Situatie 2: Je hebt een 4 persoons huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.940 kWh. Dit wil je zelf gaan opwekken met zonnepanelen dus heb je er 13 aangeschaft en laten installeren. Het heeft je uiteindelijk rond de € 8.000 inclusief btw en omvormer gekost.
  • Situatie 3: Je hebt een groot huishouden van 5 personen. Het stroomverbruik is hoog met 4.270 kWh, maar je hebt een groot dak en besluit dus om alles zelf op te wekken. Je schaft daarom 14 zonnepanelen aan en de prijs daarvoor is ongeveer € 8.500 inclusief btw en omvormer.

Door voor zonnepanelen te gaan die precies passen bij de energieverbruik van je huishouden ga je voor de optimale opbrengst van je zonnepanelen.

Prijs zonnepanelen

Hoe is de prijs van zonnepanelen opgebouwd?

Kostenoverzicht Zonnepanelen prijzen

Het grootste onderdeel van de zonnepanelen prijs is het materiaal. De prijzen van de materialen zelf staan vast, maar er is toch aanzienlijk te besparen op materiaalkosten doordat de verschillende soorten materialen behoorlijk van prijsverschillen. De arbeidskosten (installatie + bezorgen) zijn in verhouding maar een klein gedeelte van de totaal prijs, maar ook daar valt vaak wel te besparen. Doe dit door meerdere zonnepanelen offertes te vergelijken en de voor jou beste keuze te maken.

Welke keuzes hebben invloed op de zonnepaneel prijs?

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering, die veel voordelen met zich meebrengt. De totale prijs van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Ben je benieuwd welke dit zijn? Lees ze hieronder.

Keuze 1: Soort zonnepanelen

De eerste keuze die invloed heeft op de zonnepanelen prijs, is het soort zonnepaneel dat je kiest. Over het algemeen zijn er 3 soorten niet-geïntegreerde zonnepanelen, waarbij elke soort zijn eigen voordeel heeft. Daarnaast bestaan ook hybride zonnepanelen. Vergelijk de zonnepanelen aan de hand van onderstaand overzicht:

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 – € 400 per paneel€ 150 – € 300 per paneel€ 100 – € 220 per paneel€ 8.000 – € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Geen fan van het aanzicht van zonnepanelen bovenop jouw dakpannen, of mogen ze daar niet, bijvoorbeeld omdat je in een monumentaal pand woont? Kijk dan eens naar geïntegreerde zonnepanelen, waaronder zonnedakpannen. Hierbij zitten de zonnepanelen in de dakpannen. Een van de voordelen van dit soort zonnepanelen is dat ze een stuk minder opvallen.

Weinig plek, of op zoek naar zonnepanelen voor net dat beetje extra stroom? Onderzoek dan eens de mogelijkheden voor kleine zonnepanelen of zonnepanelen met een stekker.

Keuze 2: Schuin dak of plat dak?

Je hebt de keuze tussen een schuin dak of een plat dak om je zonnepanelen op te installeren. Hierbij is het belangrijk te weten dat je in Nederland het meeste rendement haalt wanneer de panelen 30 tot 40 graden hellend zijn. De meeste schuine daken hebben ongeveer een helling van 45 graden. Dit houdt in dat er slechts een kleine of niet eens een constructie geplaatst hoeft te worden. Op een plat dak verbruikt de installateur meer materiaal om de panelen in de goede hoek te krijgen. Sommige vakspecialisten rekenen daarom een meerprijs bij zonnepanelen op een plat dak.

Keuze 3: Extra opties

Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen en je huis echt verduurzamen? Kies dan voor het kopen van een zonneboiler. Deze zonneboiler zorgt ervoor dat zonne-energie ook je water in huis verwarmt. Naast de zonnepanelen prijs, investeer je dan ook in je zonneboiler. Hier staat wel tegenover dat je je energiegebruik gemiddeld halveert. Bekijk hier de gemiddelde kosten van een zonneboiler.

Extra optiemeerprijsVoordeel
Monitorsysteem (energiemeter)€80 – €150Houd je eigen energieverbruik in de gaten
Zonneboiler€2.800 – €3.800Warmte opwekken, meer besparen op stookkosten
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten het om 10 zonnepanelen te laten plaatsen?

De kosten van een zonnepaneel zijn afhankelijk van het aantal Wattpiek en de gekozen omvormer. Gemiddeld betaal je voor 10 zonnepanelen € 6.500.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2 personen?

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van je jaarlijkse verbruik. Iemand met een oplaadpunt voor een elektrische auto zal bijvoorbeeld meer stroom verbruiken. Voor een gemiddeld verbruik van 2.810 kWh zijn ca. 9 zonnepanelen van 370 Wp nodig.

Wat is het nadeel van te veel zonnepanelen?

Heb je te veel zonnepanelen? Dan wek je meer op dan je nodig hebt. Het te veel aan stroom lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op het moment dat de salderingsregeling wegvalt in 2030 staat daar nog maar een lage vergoeding van € 0,04 tot € 0,12 cent per kWh tegenover.

Homedeal Bespaartips

Gedeeltelijk energie opwekken

Je hoeft natuurlijk niet per se alles of niets te kiezen als het om zonnepanelen gaat. Je hebt ook de mogelijkheid om maar een paar panelen te laten plaatsen. Er is hiervoor geen minimum waardoor je zelfs de mogelijkheid hebt voor 1 paneel. Slechts enkele panelen plaatsen zorgt voor lagere zonnepanelen prijzen en toch bespaar je hiermee op de energiekosten en is het beter voor het milieu.

Zelf helpen

Je kan de vakspecialist vast helpen. Denk hierbij aan het aangeven van de materialen of, voor de beetje handige doe-het-zelver, het werk in de meterkast en het aanleggen van de kabel naar de omvormer. Overleg wel altijd met de vakspecialist om problemen te voorkomen. Zonder hulp plaatst hij ongeveer 20 panelen op een dag, dus met jouw hulp gaat dat nog sneller en bespaar je op te totale zonnepanelen prijzen.

Stabiele prijzen

Op het moment zijn de zonnepanelen prijzen stabiel en voor een redelijk bedrag te verkrijgen. Dit is dus het moment voor jou om tot koop over te gaan als je niet de hoofdprijs wil betalen voor een uitstekende verhouding tussen kosten en besparingen.

Subsidie

Landelijke subsidies zijn er niet meer voor het installeren van zonnepanelen, maar sommige regionale overheden hebben nog wel subsidieregelingen. Controleer op de energiesubsidiewijzer of er subsidies worden verstrekt in jouw regio.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden