Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen prijzen

Minimale kosten
€ 5.100
Gemiddelde kosten
€ 8.900
Maximale kosten
€ 11.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 7.300 - € 10.500

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Dan maak je een bewuste en slimme keuze. Deze natuurvriendelijke manier van energie opwekken is niet alleen beter voor het milieu, maar als extraatje ook nog voor je portemonnee. Dat is nog niet alles, want binnen 10 jaar heb je de investering terug verdiend, terwijl de installatie daarna nog zo’n 15 jaar mee gaat. Lees hier alles over de zonnepanelen prijzen en handige tips.

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Gemiddeld kost het laten plaatsen van zonnepanelen € 9.000, voor het volledig dekken van de energierekening. Een behoorlijke investering, maar wel een investering die je terugverdient. De uiteindelijke zonnepanelen prijzen voor jouw huis zijn onder andere afhankelijk van de grootte van je huishouden en het aantal zonnepanelen. Bekijk hieronder het aantal zonnepanelen dat bij jouw huishouden past, de daarbij behorende zonnepanelen prijzen en de jaarlijkse besparing op de energierekening:

HuishoudenAantal zonnepanelenGemiddelde kosten, inclusief installatie.Gemiddelde besparing per jaar
1 persoon11€4.800 - €5.500€500
2 personen16€7.400 - €8.000€750
4 personen22€9.800 - €10.500€1.000
6 personen26€11.600 - €12.600€1.200

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zonnepanelen

Kijk alvast of er in jouw gemeente zonnepanelen subsidies zijn, dit maakt de aankoop van zonnepanelen weer een stuk aantrekkelijker.

Om je duidelijk te maken waar deze  zonnepanelen prijzen en aantallen op gebaseerd zijn, zijn hier 3 situaties geschetst van zonnepanelen op daken:

  • Je hebt een 2 persoons huishouden. Het elektriciteitsverbruik is 3400 kWh en om dit zelf op te wekken met zonnepanelen moet je 16 panelen met goed rendement aanschaffen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 7.400.
  • Je hebt een 4 persoons huishouden met een gemiddeld verbruik van 4.600 kWh. Dit wil je zelf gaan opwekken met zonnepanelen dus heb je er 22 aangeschaft en laten installeren. Het heeft je uiteindelijk rond de € 9.800 gekost.
  • Je hebt een groot huishouden van 6 personen. Het stroomverbruik is hoog met 5.400 kWh, maar je hebt een groot dak en besluit dus om alles zelf op te wekken. Je schaft daarom 26 zonnepanelen aan en de prijs daarvoor is ongeveer € 11.600.

Door voor zonnepanelen te gaan die precies passen bij de energieverbruik van je huishouden ga je voor de optimale opbrengst van je zonnepanelen.

Hoe zijn de zonnepanelen prijzen opgebouwd?

 

Kostenoverzicht Zonnepanelen prijzen

Het grootste onderdeel van de zonnepanelen prijzen is het materiaal. De prijzen van de materialen zelf staan vast, maar er is toch aanzienlijk te besparen op materiaalkosten doordat de verschillende soorten materialen behoorlijk van prijsverschillen. De arbeidskosten (installatie + bezorgen) zijn in verhouding maar een klein gedeelte van de totaal prijs, maar ook daar valt vaak wel te besparen. Doe dit door meerdere zonnepanelen offertes te vergelijken en de voor jou beste keuze te maken.

Welke keuzes hebben invloed op de zonnepanelen prijzen?

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering, die veel voordelen met zich meebrengt. De totale zonnepanelen prijzen zijn afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Ben je benieuwd welke dit zijn? Lees ze hieronder.

Keuze 1: Soort zonnepanelen

De eerste keuze die invloed heeft op de zonnepanelen prijzen, is het soort zonnepaneel dat je kiest. Over het algemeen zijn er 3 soorten zonnepanelen, waarbij elke soort zijn eigen voordeel heeft. In Nederland hebben we alleen de beste zonnepanelen, omdat keurmerken op het gebied van kwaliteit verplicht zijn. Dit betekent dat elke soort die te verkrijgen is van hoge kwaliteit is. Vergelijk de zonnepanelen aan de hand van onderstaand overzicht:

SoortGemiddelde prijzenVoordeel
Monokristallijn€675 per paneelUitstekend rendement
Polykristallijn€600 per paneelGoede rendement/prijs verhouding
Dunne film€400 per paneelGoedkoopste soort

zonnepanelen

Keuze 2: Schuin dak of plat dak?

Je hebt de keuze tussen een schuin dak of een plat dak om je zonnepanelen op te installeren. Hierbij is het belangrijk te weten dat je in Nederland het meeste rendement haalt wanneer de panelen 30 tot 40 graden hellend zijn. De meeste schuine daken hebben ongeveer een helling van 45 graden. Dit houdt in dat er slechts een kleine of niet eens een constructie geplaatst hoeft te worden. Op een plat dak verbruikt de installateur meer materiaal om de panelen in de goede hoek te krijgen. De zonnepanelen prijs is dan gemiddeld € 10 tot € 50 hoger dan bij een schuin dak.

Keuze 3: Extra opties

Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen en je huis echt verduurzamen? Kies dan voor het kopen van een zonneboiler. Deze zonneboiler zorgt ervoor dat zonne-energie ook je water in huis verwarmt. Naast de zonnepanelen prijzen, investeer je dan ook in je zonneboiler. Hier staat wel tegenover dat je je energiegebruik gemiddeld halveert. Bekijk hier de gemiddelde kosten van een zonneboiler.

Extra optiemeerprijsVoordeel
Monitorsysteem (energiemeter)€80 - €150Houd je eigen energieverbruik in de gaten
Zonneboiler€2.800 - €3.800Warmte opwekken, meer besparen op stookkosten

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal Bespaartips

Gedeeltelijk energie opwekken

Je hoeft natuurlijk niet per se alles of niets te kiezen als het om zonnepanelen gaat. Je hebt ook de mogelijkheid om maar een paar panelen te laten plaatsen. Er is hiervoor geen minimum waardoor je zelfs de mogelijkheid hebt voor 1 paneel. Slechts enkele panelen plaatsen zorgt voor lagere zonnepanelen prijzen en toch bespaar je hiermee op de energiekosten en is het beter voor het milieu.

Zelf helpen

Je kan de specialist vast helpen. Denk hierbij aan het aangeven van de materialen of, voor de beetje handige doe-het-zelver, het werk in de meterkast en het aanleggen van de kabel naar de omvormer. Overleg wel altijd met je specialist om problemen te voorkomen. Zonder hulp plaatst hij ongeveer 20 panelen op een dag, dus met jouw hulp gaat dat nog sneller en bespaar je op te totale zonnepanelen prijzen.

Stabiele prijzen

Op het moment zijn de zonnepanelen prijzen stabiel en voor een redelijk bedrag te verkrijgen. Dit is dus het moment voor jou om tot koop over te gaan als je niet de hoofdprijs wil betalen voor een uitstekende verhouding tussen kosten en besparingen.

Subsidie

Landelijke subsidies zijn er niet meer voor het installeren van zonnepanelen, maar sommige regionale overheden hebben nog wel subsidieregelingen. Dus controleer op de energiesubsidiewijzer altijd of er subsidies worden verstrekt in jouw regio, want die wil je toch niet mislopen?

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden