Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonneboiler

Zonneboiler

Minimale kosten
€ 2.000
Gemiddelde kosten
€ 3.700
Maximale kosten
€ 5.600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.800 - € 4.600

Of je nu begaan bent met het milieu of het liefst gewoon een zo laag mogelijke energierekening hebt: een zonneboiler kopen is een goede investering. De benodigde energie voor warmte-opwekking is namelijk bijna de helft van het totale energieverbruik. Homedeal heeft alle kosten en informatie rondom het kopen van een zonneboiler in een overzicht geplaatst.

Wat kost een zonneboiler?

De zonneboiler kosten starten vanaf € 2.000, inclusief installatie. Hoe meer liters water je wilt verwarmen, hoe hoger de kosten. Het aantal benodigde liters hangt af van jouw huishouden. Als vuistregel kun je per persoon een waterbehoefte van ongeveer 50 liter aanhouden.

Door de besparing op je energierekening verdien je de investering van de zonneboiler binnen 10 jaar terug. Bekijk in onderstaande tabel de zonneboiler kosten, inclusief installatie, per aantal liter.

Gemiddelde inhoud zonneboilerAantal zonnecollectorenGemiddelde prijs zonneboiler inclusief collector(en), installatie en btwGemiddelde jaarlijkse besparing gasverbruikGemiddelde jaarlijkse besparing
100 liter1€ 2.200 - € 2.600100 m3€ 100
100 liter2€ 2.800 - € 3.400135 m3€ 135
200 liter
2€ 3.400 - € 3.800185 m3€ 185
300 liter3€ 4.800 - € 5.600285 m3€ 285

Is er subsidie voor het kopen van een zonneboiler?

Ja, voor de aanschaf van een zonneboiler zijn subsidieregelingen beschikbaar. De subsidie voor zonneboilers die op of na 1 januari 2022 geïnstalleerd zijn is bovendien verhoogd. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de zonneboiler die je aanschaft. De goedgekeurde zonneboilers vind je op de Meldcodelijst Zonneboilers.

Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Zo moet je de eigenaar van de woning zijn, er zelf wonen en vraag je uiterlijk 24 maanden na installatie de subsidie aan. Een compleet overzicht van alle voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler heeft overeenkomsten met zonnepanelen. Ze maken beiden gebruik van zonlicht. Maar waar een zonnepaneel met zonlicht energie opwekt, gebruikt een zonneboiler zonlicht om water mee te verwarmen. Met het water dat je via een zonneboiler opwarmt kun je bijvoorbeeld koken of douchen.

Een standaard zonneboiler bestaat uit drie onderdelen:

  • Een zonnecollector om het licht op te vangen
  • Een voorraadvat, of boiler, met het opgeslagen water
  • Een naverwarmer voor momenten zonder zon

De zonnecollector

Zonnecollectoren zijn platen die het zonlicht opvangen. Je plaatst deze op het dak. De collector bevat een buizensysteem met vloeistof dat aangesloten is op het voorraadvat. De zonnecollector warmt de vloeistof op door middel van de zon. De verhitte vloeistof verwarmt vervolgens het water in het voorraadvat via het buizensysteem. Zonneboilervloeistof kan temperaturen van soms wel 90 graden bereiken.

Er bestaan twee soorten zonnecollectoren:

  • Vlakke plaat zonnecollector
  • Vacuümbuis zonnecollector

Een vlakke plaat zonnecollector bestaat uit een paneel met een absorberende plaat. Deze plaat houdt de warmte vast in het paneel, waarna de verhitte vloeistof via het buizensysteem richting het voorraadvat vervoert wordt. Deze zonnecollector is goedkoper dan de vacuümbuis variant, maar heeft op koudere dagen een minder hoog rendement.

Het buizensysteem van de vacuümbuis zonnecollector is voorzien van een speciale coating die de warmte langer vasthoudt. Doordat de zonneboilervloeistof in een vacuüm zit ontstaat een extra isolerende werking. Dit maakt deze zonnecollector duurder, maar zorgt wel voor een hoger rendement op koudere dagen. Je zult hierdoor je naverwarmer minder snel hoeven te gebruiken.

Het voorraadvat (de boiler)

Het voorraadvat wordt ook wel de boiler genoemd. Deze is gevuld met leidingwater en verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Zo bestaan voorraadvaten voor 80 liter, maar ook vaten met een inhoud van 300 liter. De zonnecollector en het voorraadvat zijn op elkaar aangesloten via het buizensysteem. De warmte uit de zonnecollector zorgt ervoor dat water in het voorraadvat verwarmd blijft tot je het nodig hebt. Je hebt dus altijd direct water tot je beschikking.

Naverwarmer

Wat als er geen zon is? Of als je ‘s nachts warm water nodig hebt? Op een bewolkte dag zal de zonnecollector minder opleveren dan op zonnige dagen. Om ervoor te zorgen dat je altijd warm water hebt, wordt de zonneboiler aangesloten op een naverwarmer. Dit is vaak je eigen cv-combiketel. Is het water in het voorraadvat niet warm genoeg? Dan neemt de naverwarmer de taak van de zonnecollector over door het water op de juiste temperatuur te houden.

Hoe zijn de zonneboiler prijzen opgebouwd?

Kostenverdeling Zonneboiler prijzen

Waarom zou je een zonneboiler aanschaffen?

Een zonneboiler kopen is een investering die uiteindelijk beter voor je portemonnee is. Maar wat zijn verder redenen om een zonneboiler aan te schaffen? Onderstaande tabel geeft een overzicht van de voor- en nadelen.

VoordelenNadelen
Besparing energiekostenFlinke investering
Hogere woningwaardeZowel de collector als de boiler kosten ruimte
Duurzaam & milieuvriendelijkAanvullend systeem voor verwarming blijft nodig
Onderhoudsvriendelijk

Soorten zonneboilers

Zonneboilers kunnen water op verschillende manieren verwarmen met water. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

  • Standaard zonneboiler
  • Compacte zonneboiler
  • Zonneboilercombi

Standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler bestaat uit de drie elementen die hierboven bij de werking beschreven zijn. Er zijn twee systemen te vinden voor standaard zonneboilers: een drukgevuld systeem en een terugloopsysteem. Het verschil zit hem in hoe de zonneboiler omgaat met de zonneboilervloeistof.

Drukgevuld systeem

Zoals de naam al verraadt, staat de zonneboilervloeistof bij dit systeem onder druk. De vloeistof zit altijd in het volledige buizenstelsel. Omdat de vloeistof die zich in de collector bevindt niet mag bevriezen, bevat de vloeistof ook antivries. Dit maakt het systeem relatief iets duurder. Dit systeem is echter een goede keuze als de zonnecollector bijvoorbeeld niet vlak boven het voorraadvat zit.

Terugloopsysteem

Waar de vloeistof bij een drukgevuld systeem zich overal in het systeem bevindt, bevindt de vloeistof zich bij een terugloopsysteem in een opslagvat als de boiler niet in werking is. Er is hierdoor geen antivries nodig. Het onderhouden van dit systeem is daarom relatief goedkoper.

Compacte zonneboiler

Bij deze boiler zit de watervoorraad bij de zonnecollector in. Hierdoor is geen apart voorraadvat nodig. De zonnecollector is hierdoor wel zwaarder en wat hoger. Compact systemen zijn vooral geschikt voor zonnige klimaten en worden in Nederland daarom minder toegepast.

Zonneboilercombi

Een zonneboilercombi gebruik je de warmte van de zon niet alleen voor warm water om te douchen of te koken, maar ook om je huis mee te verwarmen. Deze zonneboiler bevat dus een geïntegreerde cv-ketel waardoor je ook de centrale verwarming met dit apparaat aanstuurt. In Nederland wordt dit echter vaker met een warmtepomp gedaan.

Plaatsing van de zonneboiler en zonnecollector

Ga je een zonneboiler kopen? Dan wil je natuurlijk dat deze zo optimaal mogelijk werkt. Er zijn daarom een aantal zaken om rekening mee te houden:

Ruimte op het dak

Zorg dat de zonnecollector zo min mogelijk schaduw vangt. Schaduwvorming zorgt er namelijk voor dat je collector niet optimaal warmte kan genereren. Anders dan bij zonnepanelen neemt een zonnecollector niet het volledige dak in beslag. De precieze grootte van de zonnecollector hangt af van de grootte van het huishouden, maar zal enkele vierkante meters groot zijn. Collectoren mogen daarnaast niet over de rand uitsteken en mogen bij een plat dak niet te dicht bij de rand geplaatst worden. Een vakspecialist zorgt voor een juiste plaatsing.

Richting en hellingshoek van de zonnecollector

Ook de richting en hellingshoek van de zonnecollector op het dak zijn belangrijk. Je haalt het meeste uit de collector als deze op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten gericht staat. Dit heeft te maken met de stand van de zon, zowel gedurende de dag als door het jaar heen. Voor de hellingshoek geldt een hoek tussen de 20 en 60 graden als uitgangspunt.

Genoeg ruimte voor het zonneboilersysteem

Niet alleen is er genoeg ruimte op het dak nodig voor de zonnecollector, ook het voorraadvat heeft ruimte nodig. Afhankelijk van je warmwaterverbruik kan dit een vat zijn van 80 tot 300 liter. Kies een plek die niet alleen groot genoeg is, maar waarbij ook nog enige ruimte overblijft. Hierdoor is toekomstig onderhoud veel makkelijker uit te voeren.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel m3 gas bespaar je met een zonneboiler?

Met een zonneboiler van 100 liter bespaar je ongeveer 100- 153 m3 gas per jaar. Een zonneboiler van 200 liter bespaart je ongeveer 185 m3 gas per jaar en een zonneboiler van 300 liter ongeveer 285 m3 gas.

Wat kost een zonneboiler van 100 liter?

Een zonneboiler van 100 liter kost gemiddeld tussen de € 2.200 – € 3.400. Dit is inclusief collecteren en installatie. De prijs hangt onder andere af van het aantal collectoren. Vraag gratis een offerte aan voor een exacte prijs voor jouw situatie.

Wat kost een zonneboiler voor 2 personen?

Een zonneboiler voor 2 personen kost ongeveer € 2.200 – € 3.400. Deze prijs is gebaseerd op een zonneboiler van 100 liter. 

Homedeal (bespaar)tips

Zonneboiler huren of leasen

Wil je geen grote investering doen of heb je geen budget voor het kopen van een zonneboiler? Bij veel energiemaatschappijen en zonneboiler bedrijven zijn de boilers te huur of te leasen. Onderhoud zit dan al vaak inbegrepen in de prijs. Vraag een offerte op bij een zonneboiler specialist en vergelijk de kosten om te zien of dit een voordelige optie voor jouw situatie zal zijn.

Vraag meerdere offertes op

Het is aan te raden meerdere offertes op te vragen voordat je een zonneboiler koopt. Zo vergelijk je gemakkelijk bedrijven met elkaar en voorkom je dat je te veel betaalt. Let naast de totaalprijs ook op wat is inbegrepen, welke garanties je hebt en eventuele bijkomende kosten. Zo maak je een goed overwogen besluit en kies je de vakspecialist die het best bij jouw project past.

Kies een erkende vakspecialist

Het installeren van een zonneboiler is een specialistische klus. Daarom is het goed om een ervaren zonnepanelen installateur te kiezen. Naast ervaring en recensies van eerdere klanten kun je ook letten op keurmerken. Denk bijvoorbeeld aan Zonnekeur. Zo weet je dat de vakspecialist is getest op kwaliteit en kennis.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden