Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren

Wil je graag zonnepanelen, maar heb je daar geen budget voor of koop je ze liever niet zelf? Dan kan zonnepanelen huren een goede optie voor jou zijn. In dit artikel lees je alles over de kosten van zonnepanelen huren, de mogelijkheden en de voor- en nadelen.

Wat kost zonnepanelen huren?

Bij het huren van zonnepanelen betaal je maandelijks een bedrag aan de verhuurder. Wat de exacte kosten zijn van zonnepanelen huren is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en waar je de zonnepanelen huurt. De prijzen starten ongeveer bij € 10 per maand. Kijk voor een indicatie van de gemiddelde huurprijs in onderstaand schema.

Aantal zonnepanelenGemiddelde huurprijs zonnepanelen set per maand
2 zonnepanelen€ 10 – € 15
6 zonnepanelen € 20 – € 30
10 zonnepanelen
€ 40 – € 60
14 zonnepanelen
€ 60 – € 80
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het huren van zonnepanelen?

Het huren van zonnepanelen houdt in dat je wel gebruik maakt van de energie die de zonnepanelen opwekken, maar niet de eigenaar bent van de zonnepanelen. Je betaalt hiervoor maandelijks een vast bedrag aan een verhuurbedrijf.

De looptijd van een huurcontract is gemiddeld 10 tot 15 jaar. Je kunt er vaak voor kiezen om de zonnepanelen tussentijds of na het huurcontract over te kopen, zodat je de eigenaar wordt en geen huur meer hoeft te betalen. In het contract vind je de precieze voorwaarden voor het overkopen van de zonnepanelen. In de huurprijs zijn de kosten voor de zonnepanelen, omvormer en installatie inbegrepen. Daarnaast is het verhuurbedrijf verantwoordelijk voor de kosten bij eventuele schade of defecten.

Wanneer je besloten hebt om zonnepanelen te gaan huren is het allereerst belangrijk om een verhuurbedrijf uit te kiezen. Kijk voor de verschillende verhuurders op de website van de Consumentenbond. Let bij het kiezen van een verhuurder goed op de voorwaarden die in het contract staan, zoals de looptijd van het contract, de huurprijs, de besparing en of er een jaarlijkse stijging van de huur is.

Zodra je een verhuurder hebt gekozen worden de zonnepanelen door het verhuurbedrijf geïnstalleerd op jouw dak en gekoppeld aan de meterkast. Na de het plaatsen van de zonnepanelen en het aansluiten op de meterkast kun je gelijk profiteren van de zonne-energie.

Zonnepanelen huren of kopen?

Je kunt zonnepanelen huren of kopen. Als je de keuze hebt is zonnepanelen kopen in de meeste gevallen de beste optie, omdat de zonnepanelen kosten op de lange termijn dan minder zijn. Bekijk in onderstaand overzicht de belangrijkste verschillen tussen deze twee opties.

VerschillenZonnepanelen kopenZonnepanelen huren
AfbetalingJe investeert het hele bedrag in één keer.Je betaalt maandelijks een vast bedrag.
EigenaarJe bent zelf de eigenaar van het zonnesysteem.De verhuurder is eigenaar van het zonnesysteem.
Schade en onderhoudJe bent zelf verantwoordelijk voor het herstel van schade en voor het onderhoud. De verhuurder is verantwoordelijk voor het herstel van schade en voor het onderhoud.
BesparingJe bespaart meer. Je bespaart minder dan met kopen.

Zonnepanelen huren

De voor- en nadelen van zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Bekijk onderstaand overzicht om een goed beeld te krijgen van de verschillende voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Voordelen

Het huren kent verschillende voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Je hoeft geen grote investering te doen.
  • Je bespaart op je energierekening.
  • De verhuurder is verantwoordelijk voor onderhoud en defecten. Dit is bij de huurprijs inbegrepen.
  • De omvormer van zonnepanelen moet na gemiddeld 12 jaar vervangen worden. Bij het huren betaalt de verhuurder deze kosten.

Nadelen

Ondanks de vele voordelen heeft het huren ook enkele nadelen:

  • Kopen is op de lange termijn voordeliger dan huren.
  • Je zit voor een langere tijd vast aan een huurcontract, die je vaak niet zonder boete tussentijds kunt opzeggen.
  • In sommige contracten staat dat verhuurders tussentijds de huur mogen verhogen.

Homedeal tips voor het huren van zonnepanelen

Tip 1: lees het huurcontract goed door

Bij het huren teken je een contract voor een bepaalde periode, vaak is dit 10 tot 15 jaar. In het huurcontract staat alles over de maandelijkse huur, potentële besparing, huurtermijn, garanties en hoe het zit met de overname van de zonnepanelen. Lees dit contract daarom goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 2: kies voor een zonnestroom project

Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan is een zonnestroomproject misschien wel iets voor jou. Hierbij worden zonnepanelen op daken geplaatst van bijvoorbeeld scholen of bedrijfspanden. Je kunt dan een aantal zonnepanelen kopen en de energie die jouw zonnepanelen opwekken wordt in mindering gebracht bij je energierekening of de opbrengst wordt direct op je rekening gestort.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is het slim om zonnepanelen te huren?

Het huren zorgt ervoor dat je kunt besparen op je energierekening zonder in één keer een grote investering te hoeven doen. Op de langer termijn is het kopen van zonnepanelen wel voordeliger.

Kun je zonnepanelen leasen?

Bij het leasen of huren van zonnepanelen maak je gebruik van de energie die de door jou gehuurde zonnepanelen opwekken, zonder dat je eigenaar bent van de zonnepanelen. Je betaalt hiervoor maandelijks een vast bedrag aan een verhuurbedrijf. Een huurcontract loopt gemiddeld 10 tot 15 jaar.

Wat kost 10 zonnepanelen huren per maand?

Voor 10 zonnepanelen ben je per maand gemiddeld € 40 tot € 60 kwijt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden