Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen in de tuin zijn een uitstekende optie wanneer zonnepanelen op het dak niet mogelijk zijn. Ze bieden de kans om duurzame energie op te wekken zonder dat ze gebonden zijn aan de beperkingen van hun dak. In dit artikel lees je over de redenen om ervoor te kiezen en de voordelen en nadelen, tot praktische overwegingen en kosten. Hier vind je alle essentiële informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Wanneer kies je voor zonnepanelen in de tuin?

De keuze voor zonnepanelen in de tuin is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn verschillende overwegingen die je kunt hebben om voor deze optie te kiezen. Laten we enkele van de meest voorkomende redenen bekijken.

Wanneer het dak niet geschikt is

Niet elk huis heeft het voordeel van een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Dit kan komen door de oriëntatie, structuur of andere factoren die de plaatsing van panelen op het dak belemmeren. In dat geval kunnen zonnepanelen in de tuin een goede optie zijn.

Optimalisatie van de beschikbare ruimte

Je tuin kan meer zijn dan alleen een plek voor ontspanning en recreatie; het kan een bron van duurzame energie zijn. Of je nu een uitgestrekte tuin of een bescheiden buitenruimte hebt, elke vierkante meter kan potentieel zonne-energie opwekken.

Zonnepanelen in de tuin
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voor- en nadelen van zonnepanelen in de tuin

Bij het integreren van zonnepanelen in je tuin is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Hier belichten we zowel de positieve als de minder gunstige kanten van deze keuze.

Voordelen

 1. Energiebesparing: door zonne-energie op te wekken, kun je aanzienlijk besparen op je maandelijkse energierekening.
 2. Verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet: met eigen opgewekte stroom ben je minder afhankelijk van externe energieleveranciers.
 3. Duurzaamheid: het gebruik van zonnepanelen vermindert je ecologische voetafdruk en bevordert groene energie.
 4. Flexibiliteit in plaatsing: als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, biedt de tuin een alternatieve locatie.

Nadelen

 1. Onderhoud: zonnepanelen in de tuin kunnen vatbaarder zijn voor vuil en schade door weersinvloeden.
 2. Frequentie van schoonmaken: het is essentieel om ze regelmatig te controleren en te reinigen om hun efficiëntie te behouden.
 3. Invloed op de levensduur: onderhoudsverwaarlozing kan de levensduur van je zonnepanelen verkorten.
 4. Ruimte: ze kunnen aanzienlijke ruimte in beslag nemen in je tuin, wat invloed kan hebben op het tuinontwerp.

Vergunning voor zonnepanelen in de tuin

Voordat je zonnepanelen in je tuin plaatst, is het van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten en vergunningsprocedures. Vaak mag je zonnepanelen plaatsen zonder vergunning, maar er zijn wel een paar voorwaarden waaraan je je moet houden, namelijk:

 • De constructie mag niet hoger zijn dan vijf meter.
 • Je moet voldoen aan het bestemmingsplan van jouw woning en de voorwaarden die daarin gesteld zijn.

Als je niet zeker weet of je een vergunning nodig hebt voor je zonnepanelen of als je twijfelt aan de specifieke voorwaarden van jouw bestemmingsplan, is het raadzaam contact op te nemen met jouw gemeente. Zij kunnen je voorzien van alle benodigde informatie en je begeleiden bij eventuele vergunningsaanvragen.

 1. Stappen voor het verkrijgen van goedkeuring: bezoek het gemeentehuis of de website van je gemeente om de specifieke vereisten en het aanvraagformulier te verkrijgen.
 2. Benodigde documentatie: meestal heb je een plattegrond van je woning nodig, specificaties van de zonnepanelen en soms een impactanalyse van de schaduw.
 3. Kosten: de kosten voor een vergunning variëren per gemeente. Sommige gemeenten bieden deze gratis aan, terwijl andere een vergoeding kunnen vragen.

Plaatsing van zonnepanelen in de tuin

Zodra je hebt besloten om zonnepanelen in je tuin te plaatsen en alle nodige vergunningen en vereisten in orde zijn, is het tijd om na te denken over de daadwerkelijke plaatsing. Een doordachte plaatsing garandeert maximale energieopwekking en esthetische integratie in je tuin.

De locatie van de zonnepanelen is cruciaal voor hun efficiëntie. Het is belangrijk om een plek te kiezen waar de panelen het meeste directe zonlicht kunnen opvangen. De installatie van zonnepanelen is een project voor vakspecialisten. Het waarborgen van de veiligheid en efficiëntie van de installatie is essentieel.

Een professionele vakspecialist heeft de expertise om de zonnepanelen correct en veilig te plaatsen. Ze kunnen je ook adviseren over de beste plaatsing en oriëntatie, rekening houdend met de specifieke kenmerken van jouw tuin. Het kiezen voor een betrouwbare installateur zorgt niet alleen voor een optimale energieopbrengst maar verlengt ook de levensduur van je zonnepanelen.

Kosten van zonnepanelen in de tuin

De gemiddelde prijs voor zonnepanelen in de tuin ligt tussen de € 4.000 en € 9.000, afhankelijk van het aantal en type. Over het algemeen kost het plaatsen van zonnepanelen in de tuin meer dan plaatsing op een dak. Dit ligt voornamelijk aan het montagesysteem, de bekabeling en de hogere installatiekosten van de vakspecialist. Maar de investering kan wel worden terugverdiend door besparingen op de elektriciteitsrekening. Lees meer over de kosten van zonnepanelen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan ik zonnepanelen in mijn tuin plaatsen?

Ja, je kunt zonnepanelen in je tuin plaatsen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo mag de constructie niet hoger zijn dan vijf meter en moet je voldoen aan het bestemmingsplan van je woning. Het is altijd raadzaam om eerst contact op te nemen met je gemeente voordat je met de installatie begint.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op de grond?

Niet altijd. Indien de zonnepanelen niet hoger zijn dan vijf meter en je voldoet aan het bestemmingsplan van je woning, kun je zonder vergunning zonnepanelen in de tuin plaatsen. Toch is het verstandig om dit altijd bij je gemeente te checken.

Wat kosten zonnepanelen in de tuin?

De kosten voor zonnepanelen in de tuin variëren sterk, maar gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 4.000 en € 9.000. Dit is afhankelijk van het aantal panelen, de kwaliteit en de installatiekosten. Overweeg ook mogelijke lokale subsidies, die de kosten aanzienlijk kunnen verlagen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden