Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen met stekker

Zonnepanelen met stekker

Zonnepanelen met een stekker zijn dé oplossing voor huiseigenaren die op een eenvoudige manier willen profiteren van zonne-energie. Stekker- of plugin-zonnepanelen lenen zich uitstekend voor kleine tot middelgrote zonne-energiesystemen en bovendien zijn bij dit soort installaties geen grote aanpassingen in de meterkast nodig. In dit artikel lees je meer over het kopen van zonnepanelen met stekker en wat daar bij komt kijken zoals de prijzen, werking, het gebruik en de voor- en nadelen.

Hoe werken zonnepanelen met stekker?

Anders dan standaard zonnepanelen leveren stekker zonnepanelen direct stroom terug aan het elektriciteitsnet. Je hoeft er dus geen losse omvormer voor aan te schaffen. Elk plugin-paneel heeft namelijk een ingebouwde omvormer, die de opgewekte stroom geschikt maakt voor teruglevering. Dat betekent dat je een zonnepaneel met een stekker rechtstreeks kunt aansluiten op een stopcontact. 

Doordat alle panelen een eigen micro-omvormer of micro-inverter hebben, werken ze onafhankelijk van elkaar. Ontvangt een van de stekker panelen op sommige tijdstippen minder zonlicht vanwege schaduw? Dan heeft dit geen invloed op de opbrengst van de rest.

Terugleveren aan elektriciteitsnet

Als je veel plugin-panelen gebruikt, kan het gebeuren dat ze meer energie opwekken dan je nodig hebt. In dat geval is het mogelijk om een deel ervan terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Net als met reguliere zonnepanelen ben je dan wel wettelijk verplicht de panelen aan te melden bij je netbeheerder. Dit is bovendien noodzakelijk voor het salderen, het verrekenen van de teruggeleverde energie met de gebruikte energie. 

Overigens is het wel zo dat een regulier paneel een hoger rendement heeft. Plugin-zonnepanelen stoppen namelijk met het opslaan van energie wanneer hun ingebouwde accu vol is. Panelen zonder stekker kennen deze beperking niet.

Terugverdientijd bij zonnepanelen met stekker

Vergeleken met gewone zonnepanelen hebben stekker panelen dus een lager rendement. Een regulier zonnepaneel levert per jaar gemiddeld 340 kWh op. Bij een plugin-zonnepaneel kan je uitgaan van een jaaropbrengst van 300 kWh. Over het algemeen moet je bij dit type panelen dan ook rekening houden met een terugverdientijd van vijf tot tien jaar. 

Kosten invloeden

Andere factoren die meespelen met de hoogte van de kosten en daardoor de terugverdientijd zijn de installatiekosten en hoeveel zonnepanelen met stekker je gaat kopen. De prijzen per paneel liggen immers lager wanneer je meerdere exemplaren tegelijk aanschaft. Aan de andere kant zijn bij een groter aantal plugin-panelen wellicht uitbreidingen in de meterkast nodig. En die besteed je uit aan een vakspecialist.

Zonnepanelen met stekker

Stekker zonnepanelen: voordelen en nadelen

Plugin-zonnepanelen bieden enerzijds veel voordelen, maar zonnepanelen met een stekker hebben ook nadelen. We zetten de belangrijksten voor je op een rijtje.

Voordelen stekker panelen:

  • Geen uitgebreid systeem nodig om ze aan te sluiten
  • Gemakkelijk te verwijderen, wat handig is als je gaat verhuizen of verbouwen
  • Maken opgewekte stroom zelf geschikt voor teruglevering

Nadelen stekkerpanelen:

  • Lagere opbrengst dan zonnepanelen zonder stekker
  • Zonder aparte stroomgroep in je meterkast alleen geschikt voor kleine en middelgrote installaties
  • Langere terugverdientijd
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoeveel stekker panelen kan je aansluiten?

Omdat je zonnepanelen met een stekker op het stopcontact aansluit, bestaat een standaardsysteem uit twee exemplaren. Deze hebben een gezamenlijk vermogen van 600 wattpiek (Wp) en dat is het maximale vermogen voor stroomgroepen waarop tevens andere apparaten zijn aangesloten. Daarboven is de veiligheid niet meer gegarandeerd. 

Vanwege de kans op oververhitting en brandgevaar is het maximum van 600 Wp daarom wettelijk vastgelegd. Een doeltreffende oplossing om meer dan twee zonnepanelen te kunnen aansluiten is je meterkast voorzien van een aparte stroomgroep met een of meer stopcontacten voor plugin-panelen. Kies je voor deze aanpassing? Dan kun je uitbreiden tot maximaal twaalf zonnepanelen. 

Voor de meeste doe-het-zelvers is het installeren van een stroomgroep niet iets om zelf te doen. Er dient namelijk ook een nieuwe aardlekschakelaar voor de nieuwe stroomgroep te komen en de groep moet worden verzegeld. Dat verzegelen mag alleen worden gedaan door een erkende installateur. 

Waar let je op bij plugin-zonnepanelen plaatsen?

Bij het opwekken van stroom met stekker zonnepanelen moet je in principe met dezelfde zaken rekening houden als bij reguliere zonnepanelen. Om het beste rendement te behalen is de plek waar je de zonnepanelen met stekker installeert iets om goed over na te denken. Behalve op het dak kun je ze bijvoorbeeld ook in de tuin, op een garage-, schuur- of tuinhuisdak, op het dakterras, op een dakkapel of tegen een gevel monteren. 

Net als bij standaard panelen levert een schuine plaatsing het meest op. Houd bij voorkeur een hellingsgraad aan van 30 tot 40 graden. Zorg er wel voor dat ze zoveel mogelijk op het zuiden gericht staan. Ook mogen ze in verband met schaduw niet te dicht op of achter elkaar staan. Op die manier profiteert elk stekker paneel optimaal van de zon.

Wat kosten zonnepanelen met een stekker?

Plugin-zonnepanelen zijn doorgaans iets duurder dan reguliere zonnepanelen. Als je zonnepanelen met stekker wilt kopen moet je rekenen op kosten rond de € 500 tot € 700. Uiteraard is de aankoopprijs mede afhankelijk van het merk. Het is gebruikelijk om ze per twee aan te schaffen.

Wanneer je ze niet zelf plaatst komen er vanzelfsprekend ook nog montagekosten bij. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de gemiddelde kosten. Bekijk de algemene zonnepanelen prijzen.

Aantal zonnepanelen met stekkerGemiddelde kosten
1€ 500 - € 700
2€ 750 - € 1.000
4€ 1.400 - € 1.700
6€ 2.100 - € 2.350
8€ 2.800 - € 3.250
Arbeidskosten vakspecialist€ 45 - € 70 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kun je zonnepanelen met een stekker zonder netaansluiting gebruiken?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. De ingebouwde omvormers hebben namelijk elektriciteit nodig, anders zetten ze de opgewekte energie niet om en vindt er geen teruglevering plaats. Voor deze stroomtoevoer zijn stekker panelen aangewezen op het elektriciteitsnet. Overigens bestaan er wel zogeheten off-gridsystemen, waarbij de opgewekte stroom wordt opgeslagen in accu’s. Door hun beperkte rendement lenen plugin-panelen zich daar evenwel minder goed voor.

Hoe zit het met de btw op zonnepanelen?

Tot eind 2022 betaalde je 21% btw voor een zonnepaneel. Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen en alle bijkomende materialen en diensten afgeschaft. Een voorwaarde is wel dat de standaard- of plugin-panelen op particuliere woningen of bij woningen behorende gebouwen staan. Denk bij dat laatste aan een schuur, tuinhuis of garage.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden