Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnedakpannen

Zonnedakpannen

Voor een ieder die op zoek is naar een mooier alternatief voor zonnepanelen bestaan er zonnedakpannen: dakpannen met zonnecellen. In dit artikel lees je alles over deze zonnepannen. Van wat het precies is tot aan wat de prijs is van zonnedakpannen, welke factoren de kosten beïnvloeden en wanneer zonnedakpannen kopen een goed idee is.

Wat kosten zonnedakpannen?

Op het moment dat je overweegt om zonnedakpannen te kopen, wil je natuurlijk weten wat de prijs is. Voor 500 dakpannen betaal je gemiddeld € 11.000 tot € 15.000. Dit staat gelijk aan een set zonnepanelen van zo’n 4.500 Wp. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de prijs van zonnedakpannen. 

Gemiddelde kosten
Arbeidskosten zonnepanelen specialist€ 45 - € 70 per uur
Zonnedakpannen (installatie van 4.500 Wp)€ 11.000 - € 15.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Zonnedakpannen

Wat is een zonnedakpan?

De zonnedakpan, ofwel zonnepan, is een vorm van geïntegreerde zonnepanelen en bestaat uit een dakpan met daarin zonnecellen. Het combineert dan ook de eigenschappen van een dakpan en een zonnepaneel, en deze vormen samen zonnepaneel dakpannen. Er zijn twee verschillende soorten zonnedakpannen op de markt beschikbaar: de dunnefilm zonnedakpan en de kristallijne zonnedakpan. De twee typen pannen verschillen in de materialen waarvan ze zijn gemaakt en de manier waarop ze zijn gemaakt.

 • Kristallijne zonnedakpannen worden gemaakt van silicium en kunnen herkend worden aan de zwarte kleur. De zonnecellen bestaan uit kleine vierkantjes. De levensduur is lang en het rendement relatief hoog, maar dit geldt ook voor de aanschafkosten.
 • Dunnefilm zonnedakpannen worden gemaakt van koper, indium en selenide. De materiaalkosten liggen hoger dan bij de kristallijne variant, maar door lagere productiekosten zijn ze onder de streep vaak toch het goedkopere alternatief. Ze hebben wel een lagere capaciteit dan de andere variant.

Zonnepannen werken doordat deze zonlicht opvangen en hierbij gelijkstroom opwekken. Met behulp van een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet naar de wisselstroom die onze apparaten kunnen gebruiken.

Zonnedakpannen versus zonnepanelen

Zonnepannen en zonnepanelen hebben eenzelfde werking. Toch zijn de dakpannen in vergelijking met zonnepanelen een stuk duurder. Dit komt onder meer doordat de opbrengst van zonnepannen een stuk lager is dan van zonnepanelen. Hierdoor heb je meer zonnepannen nodig voor dezelfde capaciteit. Bovendien neemt het plaatsen van zonnepannen meer tijd in beslag en heb je meerdere optimizers nodig. Dit maakt dat de terugverdientijd van zonnepannen langer is dan die van zonnepanelen.

Wanneer kies je voor zonnepannen?

Je hebt al gelezen dat zonnepannen in vergelijking tot andere zonnepanelen relatief duur zijn. Waarom of wanneer zou je dan toch zonnedakpannen kopen? We geven enkele mogelijkheden.

 • Zonnepanelen zijn niet toegestaan
  Niet op elk huis zijn zonnepanelen toegestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan monumentale woningen, waarbij het uiterlijk van de woning niet aangepast mag worden. Wil je een monumentale woning verduurzamen, dan zijn zonnepannen (in tegenstelling tot zonnepanelen) vaak wel toegestaan.
 • Het dak van je huidige woning moet vervangen worden of je koopt een nieuwbouwwoning
  Op het moment dat het dak van je huidige woning toch al vervangen moet worden en je graag zelf energie wilt gaan opwekken, kan je zonnepannen overwegen. In dit geval heb je niet de kosten van dakpannen en zonnepanelen afzonderlijk, maar uitsluitend van de zonnepannen. Uiteraard geldt dit ook bij de keuze voor de dakbedekking van een nieuwbouwwoning.
 • Esthetisch
  Sommige mensen vinden zonnepanelen niet mooi en willen deze daarom niet op hun woning. Zonnepannen kunnen dan een uitkomst bieden.
 • De eigenschappen van je dak
  Tot slot zijn niet alle daken geschikt voor zonnepanelen, maar mogelijk wel voor zonnepannen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de ligging of vorm van je dak.

Welke factoren beïnvloeden zonnedakpannen kosten?

De prijs van zonnedakpannen wordt beïnvloed door verschillende factoren.

 • Merk
  Er zijn verschillende merken zonnedakpannen beschikbaar, variërend in kwaliteit en prijs. Het is niet per definitie zo dat een A-merk een betere kwaliteit biedt, maar het is vaak wel een indicatie. 
 • Formaat van de dakpan
  Het formaat van zonnedakpannen varieert. Hierbij geldt grofweg dat hoe groter de zonnepan, hoe goedkoper. Dit omdat de totale installatiekosten lager zullen zijn.
 • Vermogen
  De verschillende typen zonnedakpannen hebben elk een verschillend vermogen. Kristallijne zonnepannen hebben over het algemeen een hoger vermogen en een langere levensduur, maar zijn ook duurder.
 • Uurtarief dakdekker De zonnepannen moeten natuurlijk ook geplaatst worden. Het uurtarief van de dakdekker is dan ook een factor die van invloed is op de kosten van de gehele installatie.
 • Overige kosten
  Buiten de zonnepannen zelf, krijg je ook te maken met diverse bijkomende kosten. Denk daarbij aan de kosten van de omvormer en aansluiting op de meterkast.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waarom is het vermogen van zonnedakpannen lager dan van zonnepanelen?

Het lagere vermogen van zonnepannen komt doordat bij zonnepannen niet het gehele oppervlak uit zonnecellen bestaat. Bij zonnepanelen is dit wel het geval. Ook kunnen zonnepannen licht minder goed opvangen, doordat deze gebogen zijn.

Kan ik zelf zonnepannen plaatsen?

Dit is uiteraard afhankelijk van jouw eigen kennis en ervaring op het gebied van zonnepannen, maar ook als je handig bent aangelegd is het zelf plaatsen niet aan te raden. Je moet namelijk zowel de werkzaamheden van een dakdekker kunnen uitvoeren, als de elektrische installatie kunnen verzorgen. Wel kan je overwegen om voorbereidende dan wel ondersteunende werkzaamheden uit te voeren. Denk aan het verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking.

Kan ik besparen op de kosten van installatie en aanschaf?

Vraag meerdere offertes op voor zowel een goed beeld van de kosten als de mogelijkheid deze te vergelijken. Ook kan je overwegen om samen te werken met je buren. Op het moment dat de woning van je buren even oud is, is de kans groot dat het dak gelijktijdig aan vervanging toe is. Dat is een mooi moment om zonnedakpannen te kopen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden