Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen PVT panelen

PVT panelen

PVT panelen combineren de kracht van zonne-energie met warmteopwekking. In plaats van enkel elektriciteit te produceren, genereren ze ook warmte, waardoor je met één PVT zonnepaneel zowel je huis kunt verlichten als verwarmen. In dit artikel verkennen we wat PVT zonnepanelen zijn, hun voordelen, de kosten en waarom ze een slimme keuze zijn voor jouw woning. Ontdek deze veelzijdige technologie en de voordelen voor duurzaam wonen.

Wat zijn PVT panelen?

PVT staat voor PhotoVoltaïsch Thermisch. In eenvoudige woorden, het zijn zonnepanelen die niet alleen elektriciteit opwekken uit zonlicht, zoals traditionele PV panelen, maar ook warmte kunnen genereren. Hierdoor haal je dubbel voordeel uit één paneel: stroom én warmte.

PVT zonnepanelen combineren de werking van traditionele zonnepanelen met een thermisch systeem.

  • Fotovoltaïsche cellen – Deze cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze vangen de zonnestralen op en zetten deze om in stroom die je in huis kunt gebruiken.
  • Omzetting van zonlicht naar elektriciteit en warmte – Terwijl de fotovoltaïsche cellen de zonnestralen omzetten in elektriciteit, vangt het thermische systeem van het PVT-paneel de restwarmte op. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt voor verwarming of warm water in je huis.

Met PVT panelen haal je dus het beste uit beide werelden: je wekt elektriciteit op en gebruikt de restwarmte voor je eigen comfort.

PVT panelen

De voor- en nadelen van een PVT paneel

Zoals bij elke technologie, hebben PVT zonnepanelen zowel voordelen als nadelen. Het is belangrijk om deze te kennen voordat je een beslissing neemt over de installatie.

Voordelen:

  • Hogere energie-efficiëntie: doordat ze zowel elektriciteit als warmte opwekken, haal je meer uit elk zonnestraal die op je paneel valt.
  • Ruimtebesparing: in plaats van aparte systemen voor elektriciteit en verwarming, combineert een PVT-paneel beide, waardoor je minder ruimte op je dak nodig hebt.
  • Gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte: dit kan je energierekening verlagen en je huis milieuvriendelijker maken.

Nadelen:

  • Initiële kosten: PVT zonnepanelen kunnen duurder zijn in aanschaf dan traditionele zonnepanelen.
  • Onderhoud en levensduur: net als andere zonnepanelen, hebben PVT panelen onderhoud nodig en hebben ze een bepaalde levensduur.

Het is duidelijk dat PVT zonnepanelen veel te bieden hebben, vooral als je op zoek bent naar een efficiënte manier om je huis van energie te voorzien.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten PVT panelen zijn er?

Een van de meest opvallende innovaties is de opkomst van PVT panelen. Deze PVT panelen onderscheiden zich van traditionele PV paneelsoorten. Maar wist je dat er ook verschillende soorten PVT panelen zijn, elk met hun eigen unieke voordelen? Laten we eens kijken naar de twee belangrijkste typen: klassieke PVT panelen en warmtepomppanelen.

Klassieke PVT panelen

Deze panelen combineren fotovoltaïsche en thermische technologieën. Ze zijn ontworpen om zowel elektriciteit als warmte op te wekken uit zonlicht. Hierdoor kunnen ze zowel stroom leveren voor dagelijks gebruik als warmte voor bijvoorbeeld het verwarmen van water.

Warmtepomppanelen

Warmtepomppanelen zijn een relatief nieuwe innovatie in de wereld van zonne-energie. Deze panelen combineren de werking van een warmtepomp met zonnepanelen. Dit betekent dat ze niet alleen elektriciteit opwekken, maar ook efficiënt zonne-energie kunnen omzetten in bruikbare warmte voor een woning. Ze kunnen bijzonder nuttig zijn in koudere klimaten of tijdens de wintermaanden wanneer de warmtevraag hoger is.

Verschillen en overeenkomsten tussen de soorten

Beide soorten PVT panelen zijn gericht op het maximaliseren van de voordelen van zonne-energie. Terwijl klassieke PVT panelen zich richten op een combinatie van elektriciteits- en warmteopwekking, leggen warmtepomppanelen meer nadruk op efficiënte warmteopwekking. De keuze tussen deze twee hangt af van je specifieke behoefte en het energiedoel. Onze deskundige vakspecialisten kunnen je begeleiden bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.

Wat kosten PVT panelen?

De prijs kan variëren afhankelijk van onder andere het type PVT paneel en het aantal panelen. Gemiddeld kost een PVT paneel € 950 per m2, exclusief installatie. Een compleet PVT systeem kost gemiddeld € 8.000 tot € 16.000, inclusief plaatsing en opslagvat.

PVT panelen kun je, zoals eerder besproken, combineren met een warmtepomp. Dit worden ook wel warmtepomppanelen genoemd. Bij een gemiddelde tussenwoning ben je ongeveer € 23.000 tot € 28.000 kwijt voor 6 panelen, inclusief installatie, koeling en warmtepomp.

Soorten PVT panelenGemiddelde prijs (incl. plaatsing en excl. btw)
Klassieke PVT panelen € 8.000 - € 16.000
Warmtepomppanelen€ 23.000 - € 28.000

Aandachtspunten bij het plaatsen van PVT panelen

Wanneer je overweegt om PVT zonnepanelen te installeren, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Een goede voorbereiding en kennis van deze aandachtspunten zorgen ervoor dat je het maximale uit je investering haalt.

Locatie en oriëntatie van de panelen

De plek waar je de panelen plaatst en de richting waarin ze wijzen, zijn cruciaal voor de efficiëntie. Idealiter plaats je de panelen op een dak dat naar het zuiden is gericht, zodat ze de meeste zonuren vangen. Ook de hellingshoek van de panelen speelt een rol; een hoek van ongeveer 35 graden is vaak optimaal in Nederland.

Integratie met bestaande systemen

Het is belangrijk om te kijken hoe de panelen geïntegreerd kunnen worden met je huidige elektrische en verwarmingssystemen. Dit zorgt voor een soepele werking en optimale energiebesparing.

De keuze voor een vakspecialist kan het verschil maken in de prestaties en levensduur van je panelen. Zorg ervoor dat je een gecertificeerde vakspecialist kiest met ervaring in het plaatsen van PVT panelen. Een goede zonnepanelenspecialist kan je ook adviseren over de beste plaatsing en integratie.

Onderhoud en garantie

Net als andere zonnepanelen hebben PVT panelen onderhoud nodig. Informeer naar de onderhoudsvereisten en zorg ervoor dat je weet wat de garantievoorwaarden zijn. Regelmatige controles en onderhoud verlengen de levensduur van je panelen en zorgen voor een continue efficiëntie.

Het plaatsen van PVT zonnepanelen is een investering in de toekomst. Door rekening te houden met deze aandachtspunten, zorg je ervoor dat je jarenlang kunt genieten van duurzame energie en warmte.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten PVT panelen?

De kosten van PVT panelen variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit, maar gemiddeld kost dit € 950 per m², exclusief installatie en warmtepomp.

Wat is een PVT zonnepaneel?

Een PVT zonnepaneel is een combinatie van een fotovoltaïsch paneel (PV) en een thermisch zonnepaneel, waarmee zowel elektriciteit als warmte uit zonlicht wordt opgewekt.

Hoeveel PVT panelen heb je nodig?

Het aantal benodigde PVT panelen hangt af van je energiebehoefte en de beschikbare ruimte. Gemiddeld heeft een huishouden 6 panelen nodig om volledig in de energiebehoefte te voorzien.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden