Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Je ziet ze steeds meer; zonnepanelen op de Nederlandse daken. Je wekt je eigen energie op, waardoor je energiekosten omlaag gaan en je milieuvriendelijker leeft. De technologie is snel verbeterd en daarmee is de terugverdientijd van zonnepanelen korter dan een paar jaar geleden. Ben je benieuwd naar de terugverdientijd van zonnepanelen? Lees het in dit artikel.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het type. Zodra je de kosten van het laten plaatsen van zonnepanelen terugverdiend hebt, maak je gebruik van gratis zonnestroom. Let wel op dat de omvormer korter meegaat en die je gemiddeld na 10 tot 12 jaar moet vervangen. Een omvormer zet de energie die je opwekt met je zonnepanelen om in bruikbare stroom voor in je huis. In onderstaande tabel vind je de opbrengst van zonnepanelen per jaar en de gemiddelde terugverdientijd per huishouden op een rij.

Grootte huishoudenAantal zonnepanelenGemiddelde zonnepanelen kosten (inclusief plaatsing en btw)Gemiddelde besparing per jaar Gemiddelde terugverdientijd
1 persoon11€ 5.000 € 500 10 jaar
2 personen16€ 7.500 € 750 10 jaar
4 personen22€ 10.000€ 1.000 10 jaar
6 personen26€ 12.000€ 1.200 10 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Terugverdientijd zonnepanelen plaatsen

Wat heeft invloed op de terugverdientijd?

De exacte terugverdientijd van zonnepanelen is lastig te berekenen. Zo zijn er een aantal zekere factoren die de prijs en tijd beïnvloeden, maar ook een aantal onzekere. De afmetingen van je dak bepalen hoeveel zonnepanelen erop passen en wat je uitgangspositie is. Is je dak aan vervanging toe? Overweeg dan zeker ook zonnepanelen als dakbedekking. Bekijk hier de verschillende factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen op een rij.

Prijs van de zonnepanelen en het laten plaatsen

De kosten van zonnepanelen verschillen per type en merk en lopen uiteen van €400 tot €700 per zonnepaneel. Hierdoor verschilt ook de terugverdientijd van zonnepanelen. Bovendien varieert de levensduur van de verschillende soorten zonnepanelen iets en heeft iedere uitvoering een ander vermogen. Het aantal zonnepanelen bepaalt uiteraard de zonnepanelen terugverdientijd formule die je toepast om uit te rekenen welk voordeel zonnepanelen jou opleveren. Als je investeert, heb je natuurlijk het liefst de meest effectieve zonnepanelen die zoveel mogelijk energie opwekken. Het verschilt echter per huis wat de beste zonnepanelen zijn en hoe je die het handigste kunt laten plaatsen.

Kosten van andere benodigdheden

Let goed op wat er allemaal wel of niet is inbegrepen in de zonnepanelen prijs en wat voor soort omvormer je krijgt. Al deze informatie en ook de voorwaarden voor garantie vind je terug in de offerte. Als je de zonnepanelen terugverdientijd goed wilt berekenen, dan neem je twee keer de kosten van een omvormer mee, omdat deze een kortere levensduur heeft dan de zonnepanelen zelf. Een omvormer kost gemiddeld tussen de €500 en €1.000.

Energieverbruik en de tarieven van je energieleverancier

Het ene huishouden is het andere niet; de een verbruikt meer stroom dan de ander. Bovendien fluctueren de energietarieven per jaar en ook per leverancier. Berekeningen van de zonnepanelen terugverdientijd zijn daarom gebaseerd op een aantal aannames. De terugverdientijd van zonnepanelen in 2020 bestaat voor een tweepersoonshuishouden uit ongeveer de volgende meetwaarden:

  • Kosten 16 zonnepanelen en plaatsen: €7.500, inclusief €1.000 btw die je kunt terugvragen
  • Vermogen per zonnepaneel van 290 Wp of wattpiek aan stroom is in totaal 4.640 Wp
  • Jaarlijks leveren de zonnepanelen ongeveer 4.000 kWh aan stroom.
  • Als je een elektriciteitsprijs neemt van gemiddeld €0,23 per kWh, bespaar je jaarlijks circa €920

Je verdient met omvormers inbegrepen, de investering in circa 8 jaar tot 10 jaar terug.

Zonnepanelen terugverdienen

Ligging en positionering van de zonnepanelen

De besparing die zonnepanelen jouw huishouden oplevert, is niet alleen afhankelijk van het vermogen. Ook de volgende zaken dragen hiertoe bij:

  • De ligging van de zonnepanelen, vangen ze altijd zon of af en toe ook schaduw.
  • De hellingshoek waarin de zonnepanelen gepositioneerd zijn.

Een ideale hoek voor de ligging van zonnepanelen is 35 à 40 graden. De opbrengst is het hoogst als de zonnepanelen daarbij op het zuiden gericht liggen. Hoe zonniger hoe beter, schaduw kost in dit geval geld. De ligging en positionering hebben een grote invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Liggen ze naar het oosten of westen, dan is de opbrengst ongeveer 15% lager. Op het noorden gericht is de opbrengst zelfs gemiddeld 40% lager.

De levensduur van zonnepanelen

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 30 jaar, maar loopt op tot maar liefst 40 jaar. Ontwikkelingen in de technologie zorgen voor een steeds langere levensduur en daarmee ook voor een kortere terugverdientijd van zonnepanelen. Veel leveranciers geven dan ook een flinke garantie van 25 jaar. De voor- en nadelen van zonnepanelen staan in onderstaande tabel. Een duurder type zonnepaneel heeft een hogere opbrengst dan een goedkoper type. Het is altijd goed om de zonnepanelen eerst te vergelijken. Welke zonnepanelen je kiest hangt af van je budget en wensen ten aanzien van het uiterlijk. Hou er altijd rekening mee dat het rendement van zonnepanelen afneemt hoe ouder de zonnepanelen zijn.

Soort zonnepaneel Levensduur
Rendement Gemiddelde kosten per zonnepaneel
Dunne film/amorf 25 jaar Laag € 120
Polykristallijn30 jaar Goed € 220
Monokristallijn30 jaar
Zeer goed € 260

Tips voor het versnellen van de terugverdientijd van zonnepanelen

Je wil je investering in zonnepanelen natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Dan maak je daarna gebruik van ‘gratis’ energie. Daarom lees je hier een aantal slimme tips om de zonnepanelen terugverdientijd te versnellen.

Houd ontwikkelingen goed in de gaten

Duurzaamheid is altijd aan het ontwikkelen en veranderen. Het is daarom altijd goed om deze ontwikkelingen in de gaten te houden als je van plan bent om te investeren in zonnepanelen. Zo vervalt of wijzigt vanaf 2023 de salderingsregeling. Salderen is als je energieleverancier de stroom die je levert wegstreept tegen de stroom die je verbruikt. Dit zorgt ervoor dat het steeds interessanter is om je eigen opgewekte stroom te gebruiken. Op de website van de Consumentenbond vind je altijd de laatste stand van zaken als het gaat om de terugverdientijd van zonnepanelen.

Ga voor subsidie

Als de salderingsregeling vervalt, komt er waarschijnlijk een teruglever subsidie voor in de plaats. Het uitgangspunt is op dit moment dat de terugverdientijd van zonnepanelen vrijwel gelijk moet blijven. De nieuwe regeling houdt ongeveer in dat je voor stroom die je aan je energiebedrijf levert een vergoeding krijgt en daar bovenop een teruglever subsidie van de overheid. De overheid moet de regeling nog verder uitwerken, dus de details zijn nog niet bekend. Check ook altijd even bij je eigen gemeente of er subsidies of regelingen zijn voor het nemen van energiebesparende maatregelen en het verduurzamen van je woning.

Vraag je btw terug

De terugverdientijd van zonnepanelen versnelt als je de btw terugvraagt bij de Belastingdienst. Dit krijg je wanneer bij de Belastingdienst aangeeft dat je ondernemer bent. Dit betekent wel dat je aan de Belastingdienst ook btw moet afdragen over de opbrengsten die je hebt gekregen uit de teruggeleverde stroom. Hiervoor vraag je eenvoudig ontheffing aan als je onder een bepaald bedrag blijft. Ben je qua werk ook zelfstandig ondernemer, ga dan even na hoe de verhoudingen zijn met de btw die je moet betalen. Het terugvragen van de BTW levert gemiddeld zo’n €800 op.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden