Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Je ziet ze steeds meer; zonnepanelen op de Nederlandse daken. Je wekt je eigen energie op, waardoor je energiekosten omlaag gaan en je milieuvriendelijker leeft. De technologie is snel verbeterd en daarmee is de terugverdientijd van zonnepanelen korter dan een paar jaar geleden. Ben je benieuwd naar de terugverdientijd van zonnepanelen? Lees het in dit artikel.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het type. Zodra je de kosten van het laten plaatsen van zonnepanelen terugverdiend hebt, maak je gebruik van gratis zonnestroom.

Let wel op dat de omvormer korter meegaat en die je gemiddeld na 10 tot 12 jaar moet vervangen. Een omvormer zet de energie die je opwekt met je zonnepanelen om in bruikbare stroom voor in je huis. In onderstaande tabel vind je de opbrengst van zonnepanelen per jaar en de gemiddelde terugverdientijd per huishouden op een rij, op basis van zonnepanelen met een vermogen van 370 Wp.

Grootte huishoudenAantal zonnepanelenGemiddelde kosten (incl. btw en omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing Gemiddelde terugverdientijd
1 persoon6€ 4.200 € 7556 jaar
2 personen9€ 5.800 € 1.1325,5 jaar
4 personen13€ 8.000€ 1.6355 jaar
5 of meer14€ 8.500€ 1.761 5 jaar
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Terugverdientijd zonnepanelen

Wat heeft invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen?

De exacte terugverdientijd van zonnepanelen is lastig te berekenen. Zo zijn er een aantal zekere factoren die de prijs en tijd beïnvloeden, maar ook een aantal onzekere. De afmetingen van je dak bepalen hoeveel zonnepanelen erop passen en wat je uitgangspositie is. Is je dak aan vervanging toe? Overweeg dan zeker ook zonnepanelen als dakbedekking. Bekijk hier de verschillende factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen op een rij.

Prijs van de zonnepanelen en het laten plaatsen

De kosten van zonnepanelen verschillen per type en merk en lopen uiteen van € 300 tot € 600 per zonnepaneel. Hierdoor verschilt ook de terugverdientijd van zonnepanelen. Bovendien varieert de levensduur van de verschillende soorten zonnepanelen iets en heeft iedere uitvoering een ander vermogen.

Het aantal zonnepanelen bepaalt uiteraard de zonnepanelen terugverdientijd formule die je toepast om uit te rekenen welk voordeel zonnepanelen jou opleveren. Als je investeert, heb je natuurlijk het liefst de meest effectieve zonnepanelen die zoveel mogelijk energie opwekken. Het verschilt echter per huis wat de beste zonnepanelen zijn en hoe je die het handigste kunt laten plaatsen.

Kosten van andere benodigdheden

Let goed op wat er allemaal wel of niet is inbegrepen in de zonnepanelen prijs en wat voor soort omvormer je krijgt. Al deze informatie en ook de voorwaarden voor garantie vind je terug in de offerte. Als je de zonnepanelen terugverdientijd goed wilt berekenen, dan neem je twee keer de kosten van een omvormer mee, omdat deze een kortere levensduur heeft dan de zonnepanelen zelf. Een omvormer kost gemiddeld tussen de € 500 en € 1.500.

Energieverbruik en de tarieven van je energieleverancier

Het ene huishouden is het andere niet; de een verbruikt meer stroom dan de ander. Bovendien fluctueren de energietarieven per jaar en ook per leverancier. Berekeningen van de zonnepanelen terugverdientijd zijn daarom gebaseerd op een aantal aannames. De terugverdientijd van zonnepanelen in 2023 bestaat voor een vijfpersoonshuishouden uit ongeveer de volgende meetwaarden:

  • Kosten 14 zonnepanelen en plaatsen: € 8.500, inclusief btw
  • Vermogen per zonnepaneel van 370 Wattpiek (Wp), in totaal 5.180 Wp
  • Jaarlijks leveren de zonnepanelen ongeveer 4.400 kWh aan stroom. Voor 5 personen is gemiddeld 4.400 kWh nodig.
  • Als je een elektriciteitsprijs neemt van gemiddeld € 0,40 per kWh (prijspeil januari 2023), bespaar je jaarlijks circa € 1.770

Je verdient met omvormers inbegrepen, de investering in circa 5 jaar tot 7 jaar terug.

Ligging en positionering van de zonnepanelen

De besparing die zonnepanelen jouw huishouden oplevert, is niet alleen afhankelijk van het vermogen. Ook de volgende zaken dragen hiertoe bij:

  • De ligging van de zonnepanelen, vangen ze altijd zon of af en toe ook schaduw.
  • De hellingshoek waarin de zonnepanelen gepositioneerd zijn.

Een ideale hoek voor de ligging van zonnepanelen is 35 à 40 graden. De opbrengst is het hoogst als de zonnepanelen daarbij op het zuiden gericht liggen. Hoe zonniger hoe beter, schaduw kost in dit geval geld. De ligging en positionering hebben een grote invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Liggen ze naar het oosten of westen, dan is de opbrengst ongeveer 15% lager. Op het noorden gericht is de opbrengst zelfs gemiddeld 40% lager.

De levensduur van zonnepanelen

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 30 jaar, maar loopt op tot maar liefst 40 jaar. Ontwikkelingen in de technologie zorgen voor een steeds langere levensduur en daarmee ook voor een kortere terugverdientijd van zonnepanelen. Veel leveranciers geven dan ook een flinke garantie van 25 jaar.

De kenmerken van de soorten zonnepanelen staan in onderstaande tabel. Een duurder type zonnepaneel heeft een hogere opbrengst dan een goedkoper type. Het is altijd goed om de zonnepanelen eerst te vergelijken. Welke zonnepanelen je kiest hangt af van je budget en wensen ten aanzien van het uiterlijk. Hou er altijd rekening mee dat het rendement van zonnepanelen afneemt hoe ouder de zonnepanelen zijn.

Soort zonnepaneel Levensduur
Rendement Gemiddelde kosten per zonnepaneel
Dunne film/amorf 25 jaar Laag € 120
Polykristallijn30 jaar Goed € 220
Monokristallijn30 jaar
Zeer goed € 260

Tips voor het versnellen van de terugverdientijd van zonnepanelen

Je wil je investering in zonnepanelen natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Dan maak je daarna gebruik van ‘gratis’ energie. Daarom lees je hier een aantal slimme tips om de zonnepanelen terugverdientijd te versnellen.

Houd ontwikkelingen goed in de gaten

Duurzaamheid is altijd aan het ontwikkelen en veranderen. Het is daarom altijd goed om deze ontwikkelingen in de gaten te houden als je van plan bent om te investeren in zonnepanelen. Zo wordt in 2025 begonnen met het afbouwen van de salderingsregeling. Salderen is als je energieleverancier de stroom die je levert wegstreept tegen de stroom die je verbruikt. Dit zorgt ervoor dat het steeds interessanter is om je eigen opgewekte stroom te gebruiken.

Vraag je btw terug

Sinds 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om btw terug te vragen op zonnepanelen, omdat er vanaf 2023 een 0% btw tarief op zit. Dit houdt in dat de belasting die je voorheen zelf terug moest vragen nu er automatisch al vanaf is gehaald. Je profiteert dus nog steeds van 0% btw, alleen nu hoef je het niet meer zelf terug te vragen. Dit betekent ook dat de terugverdientijd van zonnepanelen nu sneller is dan met het 21% btw tarief.

Voor zonnepanelen die voor 2023 zijn aangeschaft geldt het volgende: de terugverdientijd van zonnepanelen versnelt als je de btw terugvraagt bij de Belastingdienst. Je zult je hiervoor wel aan moeten melden als ondernemer. Op de website van de Belastingdienst vindt je alle informatie en voorwaarden. Vraag de btw terug binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen aangeschaft hebt. Ook als je al zelfstandig ondernemer bent, heeft de Belastingdienst uitgelegd hoe je de btw terug kunt vorderen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Gemiddeld verdien je de investering in zonnepanelen met 5 tot 7 jaar terug.

Is het nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen is altijd een goed idee. Met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025 zal het terugverdienen mogelijk iets minder snel gaan, maar met een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar kun je gegarandeerd jarenlang genieten van een terugverdiende zonnepaneleninstallatie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden