Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Vermogen zonnepanelen

Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste zonne-installatie. In dit artikel duiken we dieper in op wat het vermogen van een zonnepaneel precies betekent, hoe je het vermogen van zonnepanelen in Wp kunt berekenen en hoe dit de efficiëntie van je zonnepanelen beïnvloedt.

Zonnepanelen vermogen: wat is het?

Wanneer we het hebben over het ‘vermogen van een zonnepaneel’, verwijzen we naar de hoeveelheid energie die het paneel kan produceren onder optimale omstandigheden. Dit vermogen wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Het vermogen van je zonnepaneel (Wp) is direct gerelateerd aan de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die je kunt opwekken. Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit je kunt genereren, wat leidt tot lagere energierekeningen.

Vermogen zonnepanelen

Welke factoren hebben invloed op het zonnepaneel vermogen?

Het vermogen van je zonnepaneel is niet altijd constant. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op hoeveel energie je paneel daadwerkelijk produceert:

  • De intensiteit van het zonlicht: op heldere, zonnige dagen zal je zonnepaneel waarschijnlijk dichter bij zijn maximale vermogen presteren. Maar op bewolkte dagen of tijdens de wintermaanden kan dit vermogen afnemen vanwege de lagere zonlichtintensiteit.
  • Oppervlakte van het paneel: grotere panelen hebben een groter oppervlak om zonlicht op te vangen, wat kan leiden tot een hogere energieopbrengst. Maar het is belangrijk om te onthouden dat de ruimte op je dak en esthetische overwegingen ook een rol kunnen spelen bij het kiezen van de grootte van je panelen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe kun je het zonnepanelen vermogen berekenen?

Het vermogen van een zonnepaneel (Wp) kun je niet berekenen, omdat dit al vast ligt bij de aankoop. Wel is het mogelijk om het vereiste totale vermogen van een zonne-installatie te berekenen. Dit is afhankelijk van je jaarlijkse stroomverbruik en de omrekenfactor van 0,88.

Factor 1: jaarlijkse stroomverbruik in kWh

Je jaarlijkse stroomverbruik in kWh geeft een indicatie van hoeveel energie je nodig hebt. Hoe hoger je verbruik, hoe meer vermogen je zult moeten genereren met je zonne-installatie. Bekijk het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik per persoon in onderstaande tabel:

Aantal personen in het huishoudenGemiddeld verbruik per jaar in kWh
11.830
22.850
33.430
44.010
5 of meer4.350

* Deze verbruikcijfers zijn op basis van Nibud 2023

Factor 2: omrekenfactor

idealiter zou je voor elke Wp aan vermogen ook 1 kWh willen opbrengen. Helaas brengen zonnepanelen in Nederland door externe factoren zoals bewolking vaak iets minder op dan het vermogen van het paneel. Voor elke Wattpiek brengt een zonnepaneel ongeveer 88% elektriciteit op. Vandaar de omrekenfactor van 0,88.

Berekening: vereiste zonnepaneel vermogen

Om het totale vereiste vermogen van je zonne-installatie te berekenen, kun je je jaarlijkse stroomverbruik gebruiken en dit delen door de omrekenfactor.

Formule: jaarlijkse stroomverbruik : 0,88 = vereiste zonnepanelen vermogen in Wp

Voorbeeld: je hebt een gezin van 4 personen met een jaarlijks stroomverbruik van 4.010 kWh. Het vereiste zonnepanelen vermogen voor jouw huishouden is dan (4.010 : 0,88) = 4.556,8 Wp.

Wat zijn de voor- en nadelen van de mogelijke vermogens?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen, kom je voor de keuze te staan: kies je voor panelen met een hoog of een laag vermogen? Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en uitdagingen. Bekijk hieronder de verschillen tussen deze twee mogelijkheden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste past bij jouw energiebehoeften en budget.

Zonnepanelen met een hoog vermogen

Zonnepanelen met een hoog vermogen zijn ontworpen om een maximale hoeveelheid energie te produceren. Ze zijn vaak groter en maken gebruik van geavanceerde technologieën om de efficiëntie te verhogen.

Voordelen

  • Meer energieopbrengst: deze panelen kunnen meer elektriciteit genereren of te wel een hogere zonnepanelen opbrengst, wat ideaal is voor huishoudens met een hoog energieverbruik.
  • Minder dakruimte nodig: omdat ze meer energie per paneel produceren, heb je mogelijk minder panelen nodig, waardoor je dakruimte bespaart.

Nadelen

  • Hogere kosten: de initiële investering voor panelen met een hoog vermogen kan hoger zijn, hoewel ze op de lange termijn kostenbesparingen kunnen opleveren.
  • Esthetiek: vanwege hun grootte kunnen ze meer opvallen op je dak, wat een esthetisch nadeel kan zijn.

Zonnepanelen met een laag vermogen

Zonnepanelen met een laag vermogen zijn vaak kleiner en kunnen minder elektriciteit produceren per paneel. Ze zijn echter vaak goedkoper en kunnen een goede optie zijn voor huishoudens met een lager energieverbruik.

Voordelen

  • Lagere kosten: de investering voor deze panelen is vaak lager, waardoor ze een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor diegenen met een beperkt budget.
  • Flexibiliteit in plaatsing: door hun kleinere formaat kunnen ze gemakkelijker worden geplaatst op daken met beperkte ruimte of onregelmatige vormen.

Nadelen

  • Minder energieopbrengst: ze produceren minder elektriciteit per paneel, wat betekent dat je mogelijk meer panelen nodig hebt om aan je energiebehoeften te voldoen.
  • Meer dakruimte nodig: omdat je mogelijk meer panelen nodig hebt, kan dit leiden tot een grotere bezetting van je dakruimte.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Voor 3500 kWh heb je gemiddeld 13 zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4000 kWh?

Voor 4000 kWh heb je gemiddeld 14 zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Voor 5000 kWh heb je gemiddeld 16 zonnepanelen nodig.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden