Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

‘Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?’ is een veelgestelde vraag. Steeds meer mensen kopen zonnepanelen. Niet zo gek, want het is een goede investering die ook nog eens milieuvriendelijk is. Lees snel verder en ontdek in dit artikel hoe zonnepanelen werken in de verschillende seizoenen zoals zomer en winter en hoe je ermee kunt besparen.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn inmiddels een vertrouwd gezicht op daken over de hele wereld, maar achter die panelen schuilt een fascinerende technologie. Maar hoe werken deze zonnepanelen nu eigenlijk? Bekijk hieronder welke stappen er bij komen kijken.

Stap 1: De zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een eenvoudige maar indrukwekkende werking: ze zetten zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Maar hoe werken zonnepanelen nu precies? Het geheim zit in de fotovoltaïsche cellen die het zonlicht opvangen.

De basis van zonnepanelen bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen werken dag en nacht en vangen zonlicht op en zetten dit zonlicht om in elektriciteit. Deze zonnecellen bestaan uit twee lagen en krijgen onder invloed van licht zowel een negatieve als een positieve spanning. Wanneer deze twee lagen met elkaar verbonden zijn, dan komt er stroom jouw huis binnen.

Stap 2: Omvormen van de stroom

Door het verbinden van de twee lagen zoals uitgelegd bij stap 1, gaat er een stroom lopen. De stroom die wordt opgewekt, is niet dezelfde stroom als die door je apparaten in huis wordt gebruikt. De omvormer in het zonnepanelensysteem zet de stroom afkomstig van je zonnepanelen om in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die apparaten in je huis gebruiken. De omvormer bevindt zich vaak op plekken als de zolder of in de garage.

Stap 3: Meterkast

De omvormer van stap 2 is aangesloten op een groep in de meterkast. In de meeste gevallen zal hiervoor een aparte groep moeten worden gebruikt. Het is namelijk zo dat er voor een zonnepanelensysteem met 3 of meer panelen een extra stroomgroep aangelegd moet worden. Als de omvormer aan een groep in je meterkast is aangesloten, dan is de stroom die je opwekt beschikbaar voor gebruik.

Hoe werken zonnepanelen

Stap 4: Gebruik maken van apparaten in je huis

De stroom afkomstig van je zonnepanelen kun je nu gebruiken voor je elektrische apparaten in huis. Op dat moment gebruik je elektriciteit terwijl de elektriciteitsmeter stilstaat en in sommige gevallen zelfs terugloopt wanneer je meer opwekt dan gebruikt.

Stap 5: Leveren aan het openbare elektriciteitsnet

Op sommige momenten wek je meer elektriciteit op dan je zelf verbruikt. Dit komt bijvoorbeeld voor als je op een zonnige dag niet thuis bent en jouw zonnepanelen wel voortdurend werken en dus stroom aan het opwekken zijn. In dit geval is er dus sprake van overtollige energie. Het is mogelijk om dit terug te leveren aan het openbare elektriciteitsnet. Voor de overtollige energie die je aan het openbare net levert krijg je maar een lage teruglever vergoeding. Probeer dus je huis op je energiebehoefte aan te passen qua aanschaf van het aantal zonnepanelen.

In de avonden leveren je zonnepanelen geen stroom op, maar verbruik je vaak wel veel stroom. In dit geval ontvang je je energie van de energieleverancier, net zoals dat gebeurde toen je nog geen zonnepanelen had.

Wanneer je energie geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf, wordt dit op je energierekening vermeld. De energie die je aan het openbare net hebt geleverd wordt hiervan afgetrokken. Dit proces heet salderen. Een voorbeeld hiervan is als volgt:

Je levert met je zonnepanelen 1500 kWh per jaar terug aan het net. Je eigen verbruik is 2500 kWh per jaar. In dit voorbeeld wordt er tot 1500 kWh gesaldeerd en over de overige 1000 kWh betaal je een leveringstarief van het energiebedrijf en energiebelasting.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt zonnepanelen: rendement

Nu je weet hoe zonnepanelen werken is het interessant om te kijken hoe je ermee kan besparen. De opbrengst en dus indirect de besparing is afhankelijk van het rendement. Zonnepanelen halen het hoogste rendement tijdens de zomer, aangezien in de zomer de zon het vaakst schijnt. Het is echter niet zo dat als de zon niet schijnt de zonnepanelen ook niet werken. De zonnepanelen vangen wanneer het bewolkt is nog steeds licht op. Dit is natuurlijk wel minder dan als de zon volop schijnt.

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe zonnepanelen werken in de winter. Goed nieuws! Zonnepanelen kunnen ook in de winter waardevol zijn. Laten we eens dieper ingaan op hoe zonnepanelen werken tijdens de winter.

Zonnepanelen genereren elektriciteit door zonlicht om te zetten, niet per se door warmte. Koudere temperaturen kunnen zelfs de efficiëntie van sommige zonnepanelen verhogen. Echter, het aantal zonuren is tijdens de wintermaanden minder, waardoor de opbrengst over het algemeen lager is. Sneeuw kan ook een uitdaging vormen, maar zodra panelen enigszins worden blootgesteld aan zonlicht, beginnen ze vaak te smelten door de warmte die ze genereren.

Hoewel de opbrengst van zonnepanelen in de winter iets minder kan zijn vanwege minder zonuren en mogelijke sneeuwbedekking, blijven ze functioneel en efficiënt. Het is essentieel om goed te letten op de plaatsing en het onderhoud van je panelen om het hele jaar door de beste resultaten te behalen.

Welke hellingsgraad levert je het meeste op?

Wil je weten hoe zonnepanelen het beste werken? Voor de optimalisatie van het rendement is de juiste hellingsgraad van belang. De optimale hellingsgraad in de zomer verschilt van de optimale hellingsgraad in de winter:

  • In de zomer staat de zon gemiddeld op 50 graden
  • In de winter staat de zon gemiddeld op 20 graden

Als je het beste rendement eruit wilt halen moet hier een middenweg in worden gevonden. Volgens zonnepanelen installateurs is de perfect hellingsgraad om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen 36 tot 38 graden. Dit is dus iets meer gericht op de hellingsgraad in de zomer. Wanneer je een schuin dak hebt ben je vaak afhankelijk van de hellingsgraad van het dak. Bij een plat dak is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen in de ideale hellingsgraad.

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen

1. Besparen op je energierekening

Het is mogelijk om honderden tot wel duizenden euro’s te besparen door zelf energie op te wekken. Een 1-persoons huishouden bespaart gemiddeld € 755 per jaar en een 5-persoons huishouden gemiddeld € 1.761 per jaar.

2. Schonere lucht voor volgende generaties

Als je gebruik maakt van zonnepanelen zal de uitstoot van CO2 worden verminderd. Wil je dat in de toekomst bijvoorbeeld je kind en/of kleinkinderen ook nog zonder zorgen kunnen leven in een schone wereld? Dan is het slim om over te stappen op de schone energie van de zonnepanelen.

3. Hogere woningwaarde

De moderne zonnepanelen zijn erg duurzaam en het label ‘duurzaam’ geeft extra waarde aan een woning. De waarde van de woning stijgt in vele gevallen zelfs meer dan de investering heeft gekost. Het is dus een investering die bijna niet meer fout kan gaan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kun je stroom van zonnepanelen direct gebruiken?

Ja, dat kan. De energie die je zonnepanelen opwekken, wordt direct naar de apparaten gestuurd die het nodig hebben.

Hoe werken zonnepanelen in de avond?

Ben je benieuwd hoe zonnepanelen werken in de avond? Zonder licht wekken zonnepanelen geen stroom op. Heb je een thuisbatterij? Dan levert die stroom in de avond. Zo niet, dan gebruik je stroom van de energieleverancier.

Kun je met zonnepanelen beter overdag apparaten gebruiken?

Ja. Je kunt apparaten als de wasmachine en droger het best gebruiken wanneer de stroomproductie hoog is; over het algemeen overdag. Je gebruikt dan de stroom die de zonnepanelen opwekken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden