Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen op dakkapel

Zonnepanelen op dakkapel

Het plaatsen van zonnepanelen op je dakkapel is een slimme en duurzame stap. Met zonnepanelen zet je zonlicht om in elektriciteit, wat je helpt besparen op je energierekening en bijdraagt aan een groenere wereld. Dit biedt jou niet alleen financiële voordelen, maar verhoogt ook de waarde van je woning.

Kan ik zonnepanelen op mijn dakkapel plaatsen?

Dan zijn er enkele belangrijke factoren en voorwaarden waarmee je rekening moet houden. Het is niet alleen een kwestie van technische mogelijkheden, maar ook van juridische en esthetische overwegingen.

Factoren om rekening mee te houden

Voordat je zonnepanelen op je dakkapel plaatst, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

1. Dakbedekking en materiaal

Het type dakbedekking en het materiaal van je dakkapel kunnen invloed hebben op de installatie. Sommige materialen zijn beter geschikt dan andere om het gewicht en de structuur van zonnepanelen te ondersteunen. Bijvoorbeeld, op een bitumen dakbedekking worden panelen soms worden geïnstalleerd, terwijl bij tegels mogelijk een subframe nodig is.

2. Oriëntatie van de dakkapel

De richting waarin je dakkapel wijst, is cruciaal. Voor de beste zonopvang is een zuidelijke oriëntatie ideaal in Nederland. Maar ook oostelijke of westelijke oriëntaties kunnen efficiënt zijn, afhankelijk van de hellingshoek.

3. Grootte en ruimte van de dakkapel

Je moet ook rekening houden met de beschikbare ruimte. Een groter oppervlak betekent meer ruimte voor zonnepanelen, wat kan leiden tot een hogere energieopbrengst. Stel, je hebt een dakkapel van 3 meter breed. Dit kan ruimte bieden voor 2 à 3 zonnepanelen, afhankelijk van hun grootte. Maar als je dakkapel 5 meter of breder is, kun je wellicht 4 of meer panelen plaatsen.

Juridische en bouwvoorschriften

Het gaat niet alleen om de technische kant, maar ook om de regels:

 • Lokale bouwverordeningen: in steden zoals Amsterdam of Utrecht, met historische centra, zijn er striktere regels rondom het plaatsen van zonnepanelen op zichtbare delen van het huis.
 • Vergunningen en toestemming: in een rijksmonument of beschermd stadsgezicht, moet je vaak een vergunning aanvragen voordat je zonnepanelen kunt plaatsen. Het is raadzaam hier vooraf goed onderzoek naar te doen.

Onze vakspecialisten hebben ervaring in diverse situaties en kunnen je voorzien van praktische voorbeelden en advies op maat.

Zonnepanelen op dakkapel
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zonnepanelen op óf rond de dakkapel plaatsen?

Het positioneren van zonnepanelen is een cruciale beslissing voor elke huiseigenaar. Terwijl sommigen kiezen voor plaatsing direct op de dakkapel, geven anderen de voorkeur aan installatie rondom. Laten we de voor- en nadelen van beide opties bekijken.

Plaatsing op de dakkapel

Voordelen

Wanneer je overweegt zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen, zijn er bepaalde voordelen die je niet over het hoofd mag zien.

 1. Optimale ligging: als je dakkapel naar het zuiden is gericht, kan het een ideale locatie zijn om de zonnestralen optimaal op te vangen. Vooral bij een schuin dakkapel kan het dakoppervlak meer zonlicht ontvangen dan andere delen van je dak, wat leidt tot een hogere energieopbrengst.
 2. Esthetiek en design: zonnepanelen op je dakkapel kunnen ook esthetisch aantrekkelijk zijn. Ze kunnen naadloos integreren met het ontwerp van je dakkapel en zo bijdragen aan een modern en duurzaam huisbeeld.

Nadelen

Er zitten ook een paar nadelen aan deze manier van plaatsing:

 1. Beperkte ruimte: De ruimte op een dakkapel kan beperkt zijn, wat het aantal panelen dat je kunt plaatsen kan verminderen.
 2. Gewichtsoverwegingen: Extra gewicht op de dakkapel kan constructieve uitdagingen met zich meebrengen.

Plaatsing rond de dakkapel

Voordelen

Bekijk hieronder de voordelen van het plaatsen van zonnepanelen rond de dakkapel.

 1. Flexibiliteit in ontwerp: plaatsing rond de dakkapel kan meer ontwerpvrijheid bieden, waardoor je de panelen strategischer kunt positioneren.
 2. Minder gewicht op de dakkapel: dit kan constructieve zorgen verminderen en is wellicht veiliger.

Nadelen

Hoewel de dakkapel een goede plek kan zijn, zijn er ook enkele overwegingen wanneer je zonnepanelen rond de dakkapel wilt plaatsen.

 • Schaduwproblematiek: als je dakkapel uitsteekt of hoger is dan andere delen van je dak, kan het schaduw werpen op de omliggende zonnepanelen. Dit kan de efficiëntie van de panelen verminderen. Het is dus essentieel om de positionering van elk paneel zorgvuldig te overwegen.
 • Ruimtelijke indeling: zonnepanelen vereisen een bepaalde ruimte tussen elk paneel voor optimale prestaties. Als je dakkapel een groot deel van je dak in beslag neemt, moet je mogelijk het legplan van je zonnepanelen aanpassen om ze effectief rond de dakkapel te plaatsen.

De constructie van zonnepanelen op een dakkapel

De constructie en installatie van zonnepanelen op je dakkapel is een gedetailleerd proces dat aandacht vereist voor zowel veiligheid als functionaliteit. Wanneer je zonnepanelen op je dakkapel installeert, is het belangrijk om een paar kernprincipes te volgen:

 1. Stabiliteit: zorg ervoor dat de panelen stevig zijn bevestigd om weerstand te bieden tegen wind en andere externe factoren.
 2. Hoek van installatie: het positioneren van de panelen in de juiste hoek is cruciaal voor maximale zonne-energieopvang.
 3. Connectiviteit: de bedrading en aansluitingen moeten veilig en netjes worden geregeld om energieverlies te minimaliseren.

Wat kosten zonnepanelen op een dakkapel?

Het investeren in zonnepanelen op je dakkapel vraagt een initiële investering, met prijzen variërend gemiddeld tussen de € 4.800 en € 8.500, afhankelijk van het type en aantal. Maar kijk verder dan alleen de investering: je profiteert momenteel van het 0% btw tarief, er zijn soms lokale subsidies beschikbaar en de besparingen op je energierekening kunnen aanzienlijk zijn. Lees meer over de zonnepanelen kosten.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan een zonnepaneel op een dakkapel?

Zeker! Je kunt zonnepanelen op een dakkapel plaatsen, maar het is belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Denk hierbij aan de grootte van je dakkapel, het gebruikte materiaal en de oriëntatie ten opzichte van de zon.

Hoeveel gewicht kan een dakkapel dragen?

De draagkracht van een dakkapel verschilt per situatie. Over het algemeen zijn dakkapellen ontworpen om extra gewicht te dragen, maar het aantal en type zonnepanelen kan hier invloed op hebben. Voor de zekerheid is het altijd goed om dit met een vakspecialist te bespreken.

Hoe worden zonnepanelen op een dakkapel bevestigd?

Zonnepanelen worden doorgaans met speciale montagesystemen bevestigd. Deze zijn zo ontworpen dat ze het gewicht van de panelen gelijkmatig verdelen over je dakkapel, wat schade voorkomt. Het is wel essentieel om een vakspecialist in te schakelen voor de installatie om zeker te zijn van een veilige en efficiënte plaatsing.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden