Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen: je ziet ze niet zoveel. Of lijkt dat maar zo? Ingebouwde zonnepanelen zijn een ideale manier om groene stroom op te wekken en bovendien geschikt voor diverse soorten daken. Maar wat zijn geïntegreerde zonnepanelen nu eigenlijk precies en waarom zou je hiervoor kiezen? Je vindt alle informatie over dit type zonnepanelen in dit artikel.

Wat zijn geïntegreerde zonnepanelen?

Zonnepanelen die je laat integreren in je dak bieden je een aantal voordelen. Zo is je dak veel beter bestand tegen storm en sneeuw en maakt dit soort zonnepanelen je dak waterkerend.

Een geïntegreerd zonnepaneelsysteem bestaat uit zonnepanelen die niet op het dak liggen, maar die je in het dak laat integreren. De panelen vormen je dakbedekking, met als gevolg dat je geen dakpannen meer nodig hebt. Een groot voordeel hiervan is dat je de panelen praktisch niet ziet. Dit maakt het voor veel mensen extra aantrekkelijk.

Hierdoor lijkt het alsof je ze niet zoveel tegenkomt, maar het tegendeel is waar! Er zijn onder meer zonnepanelen in dakpannen (oftewel zonnedakpannen), kleipannen, leien en riet. Wist je trouwens dat je dakkapel eveneens geschikt is om te laten uitrusten met deze groene energiebron?

geïntegreerde zonnepanelen

Waarom zou je kiezen voor een geïntegreerd zonnepaneelsysteem?

Wie kiest voor geïntegreerde zonnepanelen, merkt al snel dat dit de nodige pluspunten met zich meebrengt.

 • Je creëert een strakke look, omdat ze nagenoeg onzichtbaar zijn. Niet voor niets noemen veel mensen ze ook wel esthetische zonnepanelen.
 • Ze zorgen voor betere ventilatie.
 • Twijfel je tussen indak zonnepanelen en de geïntegreerde versie, dan is het goed om te weten dat je bij het laatste type minder aanpassingen aan je dak hoeft te laten doen.
 • Je krijgt geen zwakke plekken in het dakvlak.
 • Het levert je een hoog rendement op, waardoor je energierekening omlaag gaat.
 • Als je de investering terugverdiend hebt, profiteer je vele jaren van gratis stroom.
 • Je hebt de mogelijkheid om ook lichtbruggen en ramen uit te rusten met transparante zonnepanelen.
 • Je bent in mindere mate afhankelijk van een energieleverancier en dus van wisselende energieprijzen.
 • Je draagt je steentje bij aan het tegengaan van de klimaatverandering, aangezien je op een schone manier energie opwekt.
 • Je hoeft niet bang te zijn voor diefstal.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werken geïntegreerde zonnepanelen?

Veel mensen vragen zich af hoe dit type zonnepanelen precies werkt. Meteen nadat je de zonnepanelen hebt laten inbouwen, zetten ze zonlicht om in energie. Dit werkt hetzelfde als bij niet-geïntegreerde zonnepanelen, namelijk als volgt:

 • De zon schijnt op de zonnecellen.
 • Er ontstaat elektriciteit.
 • Deze elektriciteit gaat naar de omvormer.
 • De omvormer zet de elektriciteit om in wisselstroom.
 • Apparaten in huis maken gebruik van deze wisselstroom.
 • Het teveel aan opgewekte energie gaat naar het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar trekt de energieleverancier dit overschot van je energierekening af en pluk je er de vruchten van.

Wat zijn de nadelen van een geïntegreerd zonnepaneelsysteem?

Zoals met alles heeft ook de inbouw variant van deze groene energiebron zijn nadelen. Er zijn dan ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

 • De investering ligt iets hoger, met name wanneer je ervoor kiest om de panelen te laten opnemen in een ander bouwmateriaal. 
 • Het rendement ligt iets lager dan niet-geïntegreerde zonnepanelen. Dit komt omdat de panelen sneller opwarmen. Daartegenover staat wel dat je de mogelijkheid hebt om meer panelen te laten plaatsen, waardoor je toch meer rendement behaalt.
 • De plaatsing is lastiger. Het is dus belangrijk om altijd een ervaren vakspecialist in te schakelen.

Hoe gaat het plaatsen van geïntegreerde zonnepanelen in zijn werk?

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen in het dak te laten plaatsen. In grote lijnen verloopt de plaatsing als volgt:

 • Oude bedekking verwijderen
  Een vakspecialist haalt eerst de oude dakbedekking eraf.
 • De voorbereiding
  Nu is het tijd om de latten op het dak te leggen en het montagesysteem te plaatsen.
 • Het monteren van de zonnepanelen
  De panelen komen op het montagesysteem te liggen.
 • De afwerking
  Dan volgt het afwerken van onder meer de loodslabben en de afwatering.
 • De installatie van het zonnesysteem
  In de laatste fase sluit een vakspecialist de omvormer en de bekabeling aan.

De mogelijkheden van zonnepanelen die in het dak geïntegreerd zijn

Welke opties zijn er allemaal voor de toepassing van geïntegreerde zonnepanelen? We werken ze hier voor je uit:

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw zijn er diverse mogelijkheden om zonnepanelen in je dak te laten verwerken. Hierbij heb je onder andere de vrijheid om zelf je dakpannen te kiezen.

Aanbouw of opbouw

Als je van plan bent om je huis uit te breiden met een nieuwe aanbouw of opbouw, is het wellicht slim om meteen zonnepanelen te laten inbouwen in je dak. Hierdoor heb je de zekerheid dat je aan- of opbouw het gewicht van de panelen kan dragen, het ziet er mooier uit en je hebt meer opties voor de installatie ervan. Je kunt ze eveneens laten inbouwen bij een uitbouw, een veranda of een carport. 

Bestaande woning

Ook voor je huidige woning is het natuurlijk mogelijk om zonnepanelen te laten integreren in je dak. Zoals je al kon lezen, laat je hiervoor de huidige dakbedekking verwijderen. Vervolgens plaatst een vakspecialist de latten en het zonnepanelensysteem ervoor in de plaats.

Wat zijn de gemiddelde kosten van geïntegreerde zonnepanelen?

De gemiddelde prijs voor geïntegreerde zonnepanelen ligt hoger dan bij normale zonnepanelen. De totaalprijs hangt af van het aantal panelen dat je neemt en het aantal Wattpiek per paneel. De installatiekosten van een systeem met ingebouwde zonnepanelen van 350 Wp varieert van gemiddeld € 4.500 voor 5 zonnepanelen tot gemiddeld € 11.500 voor 15 stuks, inclusief omvormer.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (350 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)
11.800 kWh6€ 5.200
22.810 kWh9€ 7.300
33.370 kWh11€ 8.700
43.940 kWh13€ 10.100
54.270 kWh14€ 10.800

*Jaarlijkse verbruikcijfers op basis van Nibud 2023.

Let op: vanaf 2023 betaal je nog btw op geïntegreerde zonnepanelen als het een nieuwbouwwoning betreft. Deze btw kun je (gedeeltelijk) terugvragen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waar moet je op letten bij de montage van dit type zonnepanelen?

Een ervaren vakspecialist is uitermate belangrijk! Zo voorkom je fouten bij de montage. Zijn stekkers bijvoorbeeld niet goed gecombineerd of verbonden, dan is het risico op brand groter.
Daarnaast moeten je zonnepanelen altijd waterdicht zijn aangezien ze als dakbedekking fungeren. Let er ook op dat er voldoende luchtcirculatie is onder de zonnepanelen. Een optimale ventilatie verhoogt namelijk je opbrengst.

Wat is nog meer van belang bij de aanschaf van geïntegreerde zonnepanelen?

Wil je goede kwaliteit en een vakspecialist die weet wat hij doet, dan is het altijd een slim idee om een vakspecialist aan te nemen die met een keurmerk werkt. Daarnaast is het de moeite waard om de offertes van meerdere aanbieders naast elkaar te leggen, zodat je niet meer betaalt dan nodig is. Bekijk ook of alle kosten inbegrepen zijn in de totaalprijs.

Hoe behaal je het meeste rendement uit je zonnepanelen?

Denk na over je huidige en je toekomstige energieverbruik. Als je bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of een elektrische auto overweegt, kun je dit incalculeren. Let daarnaast op gelijktijdig verbruik: opgewekte energie direct verbruiken. Zet als het lukt je droger aan op momenten dat de zon schijnt. Hoe minder tijd er zit tussen het produceren van de energie en het verbruiken, hoe minder stroom je gebruikt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden