Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Voordelen zonnepanelen

Voordelen zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? Het is een vraag die je jezelf misschien al hebt gesteld. Zonnepanelen zijn een goede investeringen voor je woning, want deze manier om energie op te wekken verhoogt de waarde van je huis en je bespaart ook op je energiekosten. Lees hier alles over de voordelen van zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn allerlei verschillende redenen om zonnepanelen te kopen. Je geniet namelijk van veel voordelen wanneer je zonnepanelen laat installeren.

Voordeel 1: je kunt je energierekening verlagen

Eén van de grootste voordelen van zonnepanelen is de besparing op je energiekosten. Doordat je zelf energie opwekt, heb je geen of minder stroom nodig van een energieleverancier. De besparing van zonnepanelen loopt door de jaren heen flink op: gemiddeld bespaar je in 25 jaar drie tot vier keer de investeringskosten van je zonnepanelen.

Aantal zonnepanelenGemiddelde besparing per jaar
6€ 755
9€ 1.132
11€ 1.383
14€ 1.761

Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2022.

Voordeel 2: je draagt bij aan een beter milieu

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat het heel milieuvriendelijk is. Je wekt namelijk groene stroom op, waardoor je het milieu een stuk minder belast. Bij het opwekken van stroom met kolen, gas of olie, komt er CO2 vrij. Steeds meer mensen zijn daarom op zoek naar manieren om groene stroom op te wekken. Doordat zonnepanelen enkel de energie van de zon gebruiken, komt er geen CO2 vrij. Met 11 zonnepanelen bespaar je gemiddeld 1300 kg CO2 per jaar. Dit is gelijk aan de jaarlijkse opname van 60 bomen.

Voordeel 3: zonnepanelen hebben een lange levensduur

De levensduur van zonnepanelen is lang; ze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Als je kijkt naar de opbrengst van zonnepanelen, verdien je de kosten van de panelen gemiddeld in zeven tot tien jaar terug. Geniet vervolgens nog minstens vijftien jaar van het rendement dat zonnepanelen opleveren, waarmee je honderden of zelfs meer dan duizend euro per jaar bespaart. De levensduur verschilt per type zonnepaneel, bekijk de gemiddelde levensduur per type zonnepaneel.

Soort zonnepaneelGemiddelde levensduur
Monokristallijn25 – 30 jaar
Polykristallijn25 – 30 jaar
Dunne film 20 – 25 jaar

Voordeel 4: je verhoogt de waarde van je woning

Nog een voordeel van zonnepanelen is dat ze zorgen voor een hogere waarde van je huis. Verkoop je je huis over een aantal jaar? Dan bieden kopers maar al te graag meer geld om gebruik te om te profiteren van jouw zonnepanelen. Zonnepanelen verliezen namelijk weinig waarde, omdat ze zo lang meegaan. Het rendement is dus niet alleen hoog op korte termijn, maar ook op lange termijn.

Voordelen zonnepanelen voor de verkoop van je woning:

  • Gemiddelde meerwaarde van € 5.500
  • Je woning krijgt een beter energielabel
  • Kopers krijgen tot € 10.000 extra hypotheek

Voordeel 5: zonnepanelen vereisten weinig onderhoud

Denk je dat zonnepanelen veel onderhoud vergen? Niets is minder waar. Zonnepanelen hebben maar weinig onderhoud nodig, waardoor je er in 25 jaar maar eens per jaar naar om hoeft te kijken. Het meeste vuil spoelt direct van de zonnepanelen af wanneer het regent. De zonnepanelen staan namelijk altijd schuin afgesteld, ook wanneer je zonnepanelen op een plat dak installeert. Laat eens per jaar een vakspecialist je zonnepanelen schoonmaken, zodat het rendement optimaal blijft.

Soort onderhoudKosten
Schoonmaak€ 35 – € 45 per uur
Controle van systemen€ 70 – € 110
Vervanging omvormer (na 10 tot 15 jaar)€ 500 – € 1.500

Voordeel 6: Je kunt gebruik maken van de salderingsregeling

Het is nu nog mogelijk om gebruik te maken van de salderingsregeling van de overheid. Door deze regeling haal je je opgewekte energie van je energieverbruik af. Deze rekensom is niet voordelig voor de energiemaatschappijen, maar wel voor jouw jaarlijkse lasten. Weet wel: vanaf 2025 wordt de regeling afgebouwd. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk in te stappen, zodat je optimaal gebruikt maakt van het voordeel van de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Voordelen zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen per soort

Niet iedere zonnepaneel is hetzelfde. Over het algemeen maak je onderscheid tussen drie verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en dunnefilm. Al deze soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Bekijk hier de voor- en nadelen per zonnepaneel.

1. Monokristallijn zonnepanelen

Het grote voordeel van monokristallijne zonnepanelen is dat deze modellen het hoogste rendement hebben. De zonnepanelen zijn namelijk in staat om meer energie om te zetten en op te slaan dan andere soorten zonnepanelen, waardoor je uiteindelijk ook meer voordeel uit de zonnepanelen haalt. Deze panelen zijn wel duurder dan andere verkrijgbare soorten.

2. Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn een goedkopere optie, omdat ze makkelijker te produceren zijn. Deze zonnepanelen hebben dan wel een iets lager rendement, maar de investering ligt ook een stukje lager. Daardoor is voor veel mensen polykristallijn een goede optie, wanneer ze op zoek zijn naar kwalitatieve en betaalbare zonnepanelen. Bovendien is de techniek van deze zonnepanelen inmiddels zo ver ontwikkeld, dat het rendement steeds beter wordt.

3. Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen bestaan in verschillende varianten. Ze zijn ontzettend flexibel, waardoor het mogelijk is om ze bijna overal te plaatsen. Deze soort wordt dan ook vaak gebruikt voor boten of auto’s. Dunnefilm zonnepanelen hebben ook een mooie egale zwarte kleur, waardoor sommige mensen deze zonnepanelen er stijlvoller uit vinden zien. Daarnaast is deze soort minder gevoelig voor warmte en presteren deze zonnepanelen op hete dagen beter. Het nadeel van dunnefilm zonnepanelen is dat deze soort minder rendement oplevert.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Het is duidelijk dat er veel voordelen aan zonnepanelen zitten, maar zijn er ook nadelen? Voor sommige mensen zijn de prijzen van zonnepanelen een struikelblok. Zo zijn de eenmalige kosten van zonnepanelen zijn hoog. Toch zijn er ook mogelijkheden, zoals subsidies, die door een aantal gemeenten wordt aangeboden.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is daarnaast ook niet altijd optimaal. Een zonnepaneel functioneert het beste wanneer deze in een hoek van 36 graden op het zuiden is gericht. Heb je een dak dat niet op het zuiden ligt? Dan neemt het rendement af. Dit is ook afhankelijk van de soort zonnepanelen die jij aanschaft.

Zo hebben indak zonnepanelen, die in je dak laat verwerken, het nadeel dat het rendement lager is. Deze installatietechniek heeft wel een mooiere afwerking, maar de zonnepanelen worden ook warmer en vangen daardoor minder energie op.

Wat kosten zonnepanelen?

Het laten plaatsen van zonnepanelen kost gemiddeld tussen de € 4.800 en € 7.000. De kosten zijn afhankelijk van je energieverbruik: hoe meer energie je verbruikt, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt. Ook het rendement verschilt per type zonnepaneel. Zonnepanelen met een hoger rendement leveren meer stroom, waardoor je meer bespaart. Bekijk de gemiddelde kosten van zonnepanelen in 2023.

Grootte huishoudenAantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (inclusief plaatsing en btw)Gemiddelde jaarlijkse besparing
1 persoon6€ 4.200€ 755
2 personen9€ 5.800€ 1.132
4 personen13€ 8.000€ 1.635
6 personen14€ 8.500€ 1.761

Tips om optimaal gebruik te maken van de zonnepanelen voordelen

Zonnepanelen aanschaffen brengt vele voordelen met zich mee. Om alles uit deze aankoop te halen heeft Homedeal een aantal tips verzameld. Bekijk ze hieronder:

1. Maak gebruik van de btw-teruggave

Twijfel je nog of je zonnepanelen wel of niet moet doen? Bedenk dan dat als je voor 2023 zonnepanelen hebt gekocht je alle btw die je over de zonnepanelen en installatie hebt betaald, terug kan vragen. Door je als kleine ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst, betaal je 21% minder voor je zonnepaneleninstallatie.

Voor zonnepanelen die na 2023 zijn gekocht geldt het 0% btw tarief, waardoor je gelijk bij de aanschaf al geen btw hoeft te betalen en hierdoor ook niet achteraf hoeft terug te vragen.

2. Controleer op keurmerken

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te laten plaatsen, wil je wel zeker weten dat je goede kwaliteit in huis haalt. Daarom zijn er speciale keurmerken zoals Zonnekeur in het leven geroepen voor zonnepanelen. Met deze keurmerken weet je zeker dat de zonnepanelen en installateur van goede kwaliteit zijn.

3. Bekijk of er subsidies of leningen beschikbaar zijn

De landelijke subsidie voor zonnepanelen is helaas afgeschaft, maar in sommige provincies en gemeenten is er nog wel een lokale subsidie beschikbaar. Check op de energiesubsidiewijzer of er in jouw omgeving subsidies of leningen aangeboden worden.

4. Overweeg extra opties

Er zijn extra opties die je kunt overwegen tijdens de aanschaf van je zonnepanelen. Deze opties maken het gebruik van de panelen soms makkelijker, maar ook extra duurzaam.

Extra optiesKosten
Monitor systeem € 80 – € 150
Zonneboiler€ 2.000 – € 5.600

5. Kopen of huren?

Naast ervoor te kiezen om je zonnepanelen te kopen, is het tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen te huren of te leasen. Vraag je wel af of zonnepanelen huren in jouw situatie het beste is. Bekijk hieronder de voordelen van het kopen en leasen van zonnepanelen.

Voordelen kopenVoordelen leasen
– Je verdient je investering terug
– De zonnepanelen geven een meerwaarde aan je huis
– Na zeven tot tien jaar betaal je vrijwel geen energiekosten meer
– Geen grote investering nodig
– Je bent zelf niet verantwoordelijk voor onderhoud en eventuele reparaties
– Na leaseperiode is het in sommige gevallen mogelijk om de zonnepanelen over te nemen
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten zonnepanelen?

De totale kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van jouw jaarlijkse verbruik en hoeveel zonnepanelen je daardoor nodig hebt. De investering in zonnepanelen kan daardoor verschillen van € 5.000 tot een gemiddelde € 10.000.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen vormen een goedkope energiebron. Je bespaart op energiekosten en kiest voor een milieuvriendelijk alternatief dat de waarde van je woning verhoogt. Zonnepanelen hebben een lange levensduur en vergen maar weinig onderhoud.

Kan je btw terugkrijgen op zonnepanelen?

Op zonnepanelen die je gekocht hebt voor 2023 kun je btw terugvragen. Per 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen verlaagt naar 0%. Je betaalt vanaf 2023 dus geen btw meer op zonnepanelen, wat betekent dat je het ook niet terug kunt vragen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden