Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Zonnepanelen en dakpannen, de ideale combinatie?

Zonnepanelen en dakpannen, de ideale combinatie?

Zonnepanelen en dakpannen, ze lijken de ideale combinatie. Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen vormen namelijk een mooi egaal geheel op je dak en tegelijkertijd hoef je geen losse dakpannen of zonnepanelen meer te kopen. Welke soorten zonnepaneel dakpannen bestaan er allemaal en hoe verschillen ze wat betreft opbrengst, kwaliteit en installatie van traditionele zonnepanelen?

Wat zijn zonnepanelen in dakpannen precies?

Zoals de naam al zegt, zijn zonnepaneel dakpannen simpelweg dakpannen waarin zonnecellen zijn geïntegreerd. De achterliggende techniek verschilt niet veel van de traditionele zonnepanelen, want ook dakpannen met zonnecellen vangen zonlicht op en zetten het om in elektriciteit.

Welke soorten en materialen zonnepanelen dakpannen zijn er allemaal?

We bespreken een aantal van de beste opties die je op dit moment hebt als je het installeren van zonnepaneel dakpannen overweegt.

Brede zonnepanelen dakpannen

Brede zonnepaneel dakpannen zijn speciale zonnepanelen met de hoogte van standaard dakpannen. De breedte komt meestal overeen met vier tot zelfs acht normale dakpannen. Je combineert ze eenvoudig met bestaande dakpannen van klei of beton. Bovendien bevestig je ze heel eenvoudig op de bestaande panlatten. Een aantal rijen van deze zonnepanelen dakpannen geeft een bestaand dak al een aanzienlijk rustiger en gestroomlijnd uiterlijk.

Sneldek dakpannen met zonnecellen

Sneldek dakpannen met zonnecellen zijn als het ware een tussenoplossing. Deze dakpannen zien er namelijk net zo uit als een traditionele dakpan, maar hebben in het midden een vlakke zonnecel gemonteerd. Een deel van het materiaal van de dakpan blijft dus nog zichtbaar. Desondanks geeft een dak vol met dit type dakpannen vergeleken met traditionele zonnepanelen al wel een veel mooiere en uniforme uitstraling.

Leien dakpannen

Een oplossing met een zeer luxe uitstraling zijn de speciale leien dakpannen, voorzien van ingebouwde zonnecellen. Ze behouden het oorspronkelijke ontwerp van het dak en verbeteren de uitstraling van het gehele pand.

Keramische zonnedakpannen

Keramische zonnedakpannen zie je vaak terug bij historische gebouwen of zelfs monumentale panden waar het behoud van het oorspronkelijke dakaanzicht van groot belang is. Je vervangt alle dakpannen simpelweg door eenzelfde dakpan, maar dan volledig bedekt met flexibele zonnecellen. Waar het plaatsen van traditionele zonnepanelen op de meeste monumentale panden een absolute no-go is, heb je met keramische zonnedakpannen juist wel een grote kans dat je ze als eigenaar van een historisch of monumentaal pand mag plaatsen.

De techniek achter dakpannen met zonnecellen

Dakpannen zonnepanelen zijn een nog relatief nieuwe ontwikkeling, maar ze maken wel gebruik van de volgende bestaande technieken op het gebied van zonnecellen.

Monokristallijn en polykristallijn zonnecellen

Silicium zonnecellen komen hoofdzakelijk in twee varianten voor: monokristallijn en polykristallijn zonnecellen. Beide soorten zonnepanelen maken gebruik van silicium om zonlicht om te zetten in elektriciteit, met als verschil dat monokristallijne zonnecellen een egaal zwarte kleur hebben. Ze staan bekend om hun hoge efficiëntie en uitstekende prestaties bij lage lichtomstandigheden. Polykristallijne hebben juist een blauwe tint en zijn vaak iets minder efficiënt dan monokristallijne zonnecellen. Ze zijn daarentegen meestal wel goedkoper.

Dunnefilm-zonnecellen

Dunnefilm-zonnecellen zijn flexibele zonnecellen met dunne lagen fotovoltaïsch materiaal. Ze zijn wel wat minder efficiënt, maar buigen mee met het materiaal waarop ze zijn aangebracht. Dat maakt deze techniek bij uitstek geschikt voor dakpannen en andere oppervlakken met een gebogen vorm.

Geïntegreerde zonnecellen

Tot slot is het mogelijk om zonnecellen volledig te integreren, wat betekent dat ze direct in het materiaal van de dakpan zijn verwerkt. Van alle technieken is deze vorm nog wel het meest in ontwikkeling.

geïntegreerde zonnepanelen dakpannen

Wat zijn de voordelen van dakpannen met zonnepanelen?

Overweeg je om dakpannen met zonnepanelen te laten installeren door een vakspecialist? Dan biedt dat verschillende voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Ze vallen niet op

De grootste reden waarom mensen kiezen voor dakpannen zonnepanelen, is dat ze totaal niet opvallen. Ze zijn in staat om de oorspronkelijke uitstraling van een gebouw te behouden, waardoor het vaak ook voor eigenaren van een monumentaal pand mogelijk is om toch van alle voordelen van zonne-energie te genieten.

Flexibiliteit in installatie

Het plaatsen van reguliere zonnepanelen zorgt regelmatig voor een enorme puzzel, dankzij de aanwezigheid van dakramen, schoorstenen en andere objecten op het dak. Je maakt dus zonder moeite veel beter gebruik van de totale oppervlakte van je dak.

Waardeverhogend

Het installeren van dakpannen zonnepanelen op het dak verhoogt de waarde van je woning. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een huis dat is voorzien van zonnedakpannen.

Nadelen van zonnepanelen in dakpannen

We ontkomen natuurlijk niet aan de nadelen van dakpannen met zonnepanelen. Anders zou iedereen ze natuurlijk al op hun dak hebben liggen. De belangrijkste twee, maar ook meteen grote nadelen zijn:

De kosten zijn hoger

Het belangrijkste nadeel van dakpannen zonnepanelen is de prijs. Op dit moment liggen de kosten namelijk maar liefst een factor twee tot drie hoger dan die van traditionele zonnepanelen. Dat komt vooral doordat het aantal aanbieders nog niet zo groot is en de massaproductie nog op gang moet komen. We verwachten dan ook dat de kosten van deze mooie techniek elk jaar verder daalt.

Vermogen per m² is minder

Omdat zonnepanelen dakpannen vaak slechts een deel van de dakpan bedekken, blijft er minder vermogen per m² over. Daarnaast gebruiken veel zonnepannen de flexibele dunnefilmtechnologie, waarvan het rendement sowieso al wat lager ligt dan bij zwarte monokristallijne zonnecellen. Natuurlijk compenseert het feit dat je gemakkelijker je volledige dakoppervlak gebruikt dit wel, maar dan heb je dus ook weer meer vierkante meters nodig.

Zonnepanelen dakpannen kopen?

Ondanks de hogere aanschafkosten en wat lagere opbrengst, vormen zonnepannen op dit moment al de ideale oplossing voor mensen die onopvallende zonnepanelen willen hebben of een monumentaal pand bezitten. Je behoudt de oorspronkelijke uitstraling van een gebouw en profiteert toch van alle voordelen van het opwekken van je eigen groene energie.

Hoewel zonnepanelen in dakpannen bij het grote publiek nog niet echt bekend zijn, staan de ontwikkelingen niet stil. Er komen steeds meer varianten in verschillende soorten en maten op de markt. Met de groei van de markt en het aantal bedrijven dat zonnedakpannen ontwikkelt en aanbiedt, verwachten we dat het slechts een kwestie van tijd is totdat zonnedakpannen de standaard zijn.

Wil je zonnepanelen dakpannen voor jouw dak? Vraag dan gratis zonnepaneel offertes aan en vergelijk offertes van verschillende zonnepaneel specialisten. Zo kom je achter de beste deal voor jouw dak.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden