Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen

Ben je benieuwd hoe je jouw zonnepanelen het best kunt onderhouden en wat de kosten van van dit onderhoud zijn? Het onderhoud van zonnepanelen is één van de factoren die de levensduur bepaalt. Door ze jaarlijks te laten controleren en schoon te maken, presteren je zonnepanelen beter en gaan ze bovendien langer mee. Lees hier alles over het onderhoud van zonnepanelen en hoeveel het zonnepanelen onderhoud kost.


Waarom is het onderhoud van zonnepanelen belangrijk?

Het plaatsen van een zonnepanelensysteem is een flinke investering, de prijzen van zonnepanelen zijn relatief hoog. Daarom is het belangrijk om je zonnepanelen goed te onderhouden, zodat je zeker weet dat ze jaar na jaar optimaal blijven presteren. De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 tot 30 jaar. Je haalt het maximale uit de levensduur wanneer je de zonnepanelen regelmatig laat onderhouden. Er zitten bovendien nog een aantal andere voordelen aan je zonnepanelen onderhouden en schoonmaken.

Houd het rendement hoog

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, wil je natuurlijk dat deze optimaal functioneren. Het meeste vuil spoelt van de zonnepanelen af wanneer het regent, maar toch blijft er nog vuil achter. Dit blokkeert de receptoren, waardoor je zonnepanelen minder energie opvangen en opslaan. Het rendement van de zonnepanelen daalt hierdoor met 2% tot 3% per jaar. Door de zonnepanelen regelmatig te onderhouden, houd je de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen constant en presteren je zonnepanelen optimaal.

Aantal schoongemaakte zonnepanelenGemiddelde extra besparing
6€ 15
11€ 18
16€ 23

Spoor defecten snel op

Soms werken je zonnepanelen niet optimaal. Een klein defect is genoeg om het rendement aan te tasten, bijvoorbeeld doordat één zonnepaneel niet goed werkt. Daarnaast is ook de levensduur van de omvormer van zonnepanelen beperkt. Dit onderdeel gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee en moet daarna vervangen worden. Een zonnepanelen inspecteur controleert alle onderdelen goed en zorgt er tegelijkertijd voor dat de zonnepanelen perfect zijn afgesteld. Deze controle voorkomt ook grotere problemen in de toekomst, die je uiteindelijk meer geld kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen onderhoud: wanneer doe je dit?

De lente is het beste moment voor het onderhoud van elk soort zonnepanelen. De zon begint vanaf dat moment steeds langer te schijnen, waardoor het rendement per dag steeds hoger is. Daarnaast valt er in de herfst en winter veel neerslag, waardoor vuil achterblijft op je zonnepanelen. Laat je zonnepanelen daarom controleren en schoonmaken in maart of april.

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

De zonnepanelen specialist controleert eerst een aantal zaken voordat hij de zonnepanelen onderhoudt. Bekijk hieronder de stappen die de vakspecialist doorloopt.

1. Controle zonnepanelen

De vakspecialist onderzoekt eerst of de zonnepanelen nog optimaal functioneren. Dat betekent dat hij de bedrading controleert en onderzoekt of er geen defecte onderdelen zijn. De vakspecialist controleert hierbij ook altijd de omvormer, aangezien dit onderdeel na een aantal jaar aan vervanging toe is. Is er een klein defect geconstateerd, zoals kapotte bedrading, dan repareert hij dit direct. Is er een groter onderdeel toe aan vervanging, dan maak je een afspraak voor een verdere reparatie, zodat de zonnepanelen specialist de juiste onderdelen bestelt.

2. Schoonmaak zonnepanelen

Na een controle begint de zonnepanelen specialist aan de schoonmaak van de zonnepanelen. Hierbij verwijdert hij overtollig vuil, waardoor de cellen van de zonnepanelen weer volop zonlicht opvangen. Omdat de zonnepanelen vaak moeilijk te bereiken zijn, gebeurt het reinigen van zonnepanelen met telescopische borstel. Dit zijn borstels en sponzen die aan een lange uitschuifbare stok zijn bevestigd, zodat zonnepanelen vanaf een afstand te reinigen zijn. Dit gebeurt met een speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen. Het schoonmaakmiddel is niet agressief en beschadigt de zonnepanelen daarom ook niet, terwijl ze wel volledig schoon zijn. Na een laatste spoeling met water zijn de zonnepanelen klaar om weer volop energie op te vangen.

3. Onderdelen vervangen

Wanneer er een groot defect is opgespoord, moet je waarschijnlijk enkele onderdelen laten vervangen. Zo is het mogelijk dat er defecte cellen op een zonnepaneel zitten, waardoor het rendement van het zonnepaneel aanzienlijk lager uitvalt. In dat geval moet je een nieuw zonnepaneel laten installeren. Dit soort problemen komen gelukkig niet vaak voor, maar zorgen wel voor extra kosten. Bekijk hier de prijzen voor een nieuw zonnepaneel of een nieuwe omvormer.

Nieuw onderdeelGemiddelde kosten (exclusief installatie)
Zonnepaneel€ 120 - € 350
Omvormer € 1.000 - € 1.200

Wat zijn de kosten van zonnepanelen onderhoud?

De gemiddelde jaarlijkse kosten van zonnepanelen reiniging en onderhoud liggen tussen de € 100 en de € 200. Het onderhoud is zo uitgebreid als je zelf wilt. Zo is het mogelijk om alleen de installatie te laten controleren, maar is het ook mogelijk om de zonnepanelen te laten reinigen en je dak te laten inspecteren.

Het is gemiddeld één keer per jaar nodig om een zonnepanelen bedrijf in te huren voor het onderhoud en de schoonmaak. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het vervangen van de omvormer, wat gemiddeld na 10 tot 15 jaar moet gebeuren. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten voor zonnepanelen onderhoud.

Soort onderhoud zonnepanelenGemiddelde kosten
Reiniging zonnepanelen€ 5 – € 10 per zonnepaneel (exclusief voorrijkosten)
Zonnepanelen Installatie inspectie€ 80 – € 100 per dak
Vervanging omvormer (na 10 – 15 jaar) € 1.000 – € 1.200 per installatie

Tips voor het onderhoud van je zonnepanelen

Je bent nu goed op de hoogte van het nut van zonnepanelen onderhoud. Bekijk hieronder nog een aantal nuttige tips.

1. Controleer de opbrengst van je zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen minder goed werken, daalt je opbrengst flink. Een defect zorgt meestal voor deze daling, maar de schaduw van een boom of een ander pand is ook een factor. Wanneer je een daling constateert, is het verstandig om meteen een zonnepanelen specialist in te schakelen voor zonnepanelen onderhoud en controle. De gemiddelde opbrengst, uitgedrukt in kWh, is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt.

Aantal zonnepanelenGemiddelde opbrengst per jaar
61.900 kWh
113.500 kWh
144.400 kWh

2. Vergelijk verschillende zonnepanelen specialisten

Wil je je zonnepanelen laten onderhouden door ervaren en erkende zonnepanelen specialisten? Vergelijk dan zonnepanelen specialisten, zodat je zeker weet dat het onderhoud in goede handen is. Echte vakspecialisten werken precies en efficiënt. Daarnaast weten ze veel over zonnepanelen zoals over de beste typen en vergunningen.

3. Kies voor een onderhoudscontract

Wil je niet nadenken over het plannen van jaarlijkse onderhoudsbeurten? Overweeg dan om een onderhoudscontract af te sluiten. Je betaalt een vast bedrag per jaar voor het controleren, repareren en schoonmaken van je zonnepanelen. Is een bepaald onderdeel defect? Dan betaal je wel de extra materiaalkosten.

Het voordeel van deze constructie is dat het zonnepanelen onderhoud ieder jaar voor je is geregeld en dat je een vast aanspreekpunt hebt in het geval van een storing. Bovendien laat je je zonnepanelen schoonmaken voor een prijs die gunstig uitvalt. De gemiddelde kosten van dit contract liggen tussen € 60 en € 150 per jaar.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je zonnepanelen onderhouden?

Het is aan te raden je zonnepanelen jaarlijks te laten schoonmaken om vuil dat niet weggespoeld is met regen alsnog te verwijderen. Hierdoor zorg je ervoor dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren.

Wat kost het onderhoud van zonnepanelen?

De kosten van het onderhoud zijn uiteraard afhankelijk van hoeveel er moet gebeuren. Regulier onderhoud – waaronder het laten controleren van de installatie – kost gemiddeld € 100 tot € 200 per jaar.

Heeft een omvormer onderhoud nodig?

Een omvormer hoeft niet periodiek onderhouden te worden. Wel zal een omvormer na verloop van tijd mogelijk vervangen moeten worden. String omvormers gaan gemiddeld 10 tot 12 jaar mee, micro-omvormers 25 jaar.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden