Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Thuisbatterij

Thuisbatterij

Overweeg je om je eigen zonne-energie op te slaan? Dan heb je vast al gehoord van een thuisbatterij of thuisaccu voor zonnepanelen. Deze innovatieve oplossingen zijn dé manier om maximaal te profiteren van je zonnepanelen, zelfs als de zon even niet schijnt. Maar hoe werkt zo’n accu voor zonnepanelen precies? En is het echt een rendabele keuze voor jou? In dit artikel duiken we hier dieper op in en geven we je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij voor zonnepanelen wordt ook wel een thuisaccu genoemd. Deze accu voor zonnepanelen is een grote oplaadbare batterij en wordt meestal door de vakspecialist tussen de omvormer en de groepenkast geplaatst. De grootte is meestal te vergelijken met een cv-ketel die je aan de muur hangt, bijvoorbeeld in de garage.

Leveren zonnepanelen meer stroom op dan je op dat moment gebruikt? De thuisbatterij slaat het overschot op. Zo kun je de stroom op een later moment alsnog gebruiken, bijvoorbeeld in de avonduren als er geen zonlicht meer is. De grootte van de accu bepaalt hoe lang je zonder het elektriciteitsnet kan. Bij een kleine accu kan dit enkele uren zijn, maar grotere accu’s kunnen tot wel enkele dagen stroom leveren.

Bij een volle accu wordt de overtollige stroom aan het elektriciteitsnet geleverd. Leveren je zonnepanelen te weinig en is de batterij ook leeg? Dan haal je de benodigde stroom alsnog van het elektriciteitsnet. Er zijn daarnaast ook mogelijkheden om een thuisbatterij op te laden via het elektriciteitsnet.

Kun je volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet?

Met een thuisbatterij voor zonnepanelen verminder je jouw afhankelijkheid van het net. Volledige onafhankelijkheid is echter lastig door ons klimaat. In de zomer leveren zonnepanelen vaak een te groot overschot voor de thuisaccu’s om op te kunnen slaan. Hierdoor gooi je stroom weg, wat zonde is. In de winter wordt lang niet altijd genoeg stroom opgewekt om met zonne-energie in je dagelijks stroomverbruik te voorzien, laat staan de accu voor zonnepanelen vol te laten lopen. Hierdoor heeft de thuisbatterij niet voldoende om de volledige winter mee door te komen. Volledige ontkoppeling van het net is daardoor niet mogelijk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Thuisbatterij

Is een thuisbatterij kopen interessant?

Ja en nee. Het kopen van een thuisbatterij is interessant als je zo veel mogelijk onafhankelijk wil zijn van het elektriciteitsnet en streeft naar duurzaamheid. Op dit moment is een thuisaccu in Nederland financieel minder aantrekkelijk door het bestaan van de salderingsregeling. Je bespaart door deze regeling namelijk nog geen geld met een thuisbatterij.

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling ontvang je voor teveel opgewekte stroom die je aan het elektriciteitsnet levert een zelfde prijs als je betaalt voor stroom die je afneemt van het net. Je kunt de stroom die je levert en afneemt dus tegen elkaar wegstrepen. De werking van het elektriciteitsnet is door deze regeling dus redelijk vergelijkbaar met een thuisbatterij, zonder het limiet dat de capaciteit van een batterij heeft. Alleen als je meer aan het net levert dan je afneemt, ontvang je een lagere terugleververgoeding van de energieleverancier.

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd. Vanaf 2031 mag je geen geleverde en ontvangen stroom meer wegstrepen en krijg je enkel nog de lagere vergoeding voor elke kWh die je aan het net levert.

Het afbouwen van de regeling maakt het terugleveren van stroom minder lucratief. Het zelf opslaan van stroom in een thuisaccu wordt daardoor aantrekkelijker. Zeker als de batterijen in prijs zullen dalen. De verwachting is daarom dat in de toekomst het kopen van een thuisbatterij veel aantrekkelijker zal worden.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij lopen erg uiteen, afhankelijk van de capaciteit en de opbrengst van zonnepanelen. Je kunt sommige thuisbatterijen aan elkaar schakelen om zo meer capaciteit te creëren, wat handig is als je een hogere opbrengst van je zonnepanelen hebt. In de tabel hieronder lees je de gemiddelde kosten van een accu voor zonnepanelen.

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde prijs (incl. btw en plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 3.250 - € 4.250
Thuisbatterij van 5 kWh€ 4.750 - € 5.750
Thuisbatterij van 8 kWh€ 7.000 - € 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 11.500 - € 12.500

In Nederland zijn thuisbatterijen vanwege de lage vraag nog maar beperkt voor consumenten verkrijgbaar. In onze buurlanden is de thuisbatterij al wel meer gangbaar. Zo kun je in België bij de Ikea thuisbatterijen aanschaffen.

Is er subsidie voor een thuisbatterij?

Nee, de overheid geeft momenteel nog geen subsidie voor het kopen van een thuisbatterij. Wil je naast zonnepanelen ook een thuisbatterij aanschaffen, dan zal je deze volledig zelf moeten financieren. Er wordt wel steeds vaker gepleit voor een subsidie op thuisbatterijen, dus er bestaat wel een grote kans dat deze subsidie er aan gaat komen.

Elektrische auto als thuisbatterij

Hoe zit het dan met elektrische auto’s als potentiële thuisbatterij? Dat is momenteel voornamelijk nog toekomstmuziek. Je kunt een elektrische auto al wel van stroom voorzien met de zonnepanelen. De opgeslagen stroom in een auto kan op dit moment alleen gebruikt worden voor het rijden zelf.

Autofabrikanten zijn al wel bezig met laadpalen met functies voor bidirectioneel laden, waarbij de accu in een elektrische auto stroom kan terugleveren. Hierdoor kun je de stroom in de accu van de auto gebruiken voor bijvoorbeeld apparaten in huis. In de toekomst zal de elektrische auto daarmee een alternatief kunnen vormen voor of verlenging kunnen worden van de thuisaccu voor zonnepanelen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde prijs van een thuisbatterij?

Een accu voor zonnepanelen kost gemiddeld € 1.000 per 1 kWh. Voor een thuisbatterij van 4 kWh kun je dus rekenen op gemiddeld € 4.000.

Wat als de thuisbatterij leeg is?

Heb je alle stroom verbruikt die in de thuisaccu zat? Dan gebruik je stroom van het elektriciteitsnetwerk tot de zonnepanelen weer stroom opwekken of de thuisbatterij weer stroom bevat.

Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?

Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld € 8.000 tot € 10.000.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden