Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen PV panelen

PV panelen

PV panelen zijn tegenwoordig overal te vinden. Eigenlijk is een PV paneel gewoon een andere naam voor wat we kennen als een zonnepaneel. In dit stuk duiken we dieper in de wereld van PV panelen, verkennen we de verschillende soorten en systemen, en belichten we hun belang en de vele voordelen die ze met zich meebrengen.

Wat zijn PV panelen?

PV staat voor ‘Photovoltaïsch’. In eenvoudige woorden betekent dit het omzetten van licht (meestal zonlicht) in elektriciteit. Wanneer je over PV panelen hoort, gaat het eigenlijk over zonnepanelen die deze technologie gebruiken om energie op te wekken voor je huis of bedrijf.

De technologie achter PV panelen is niet nieuw. Het begon allemaal in de 19e eeuw toen wetenschappers ontdekten dat sommige materialen elektriciteit produceerden als ze werden blootgesteld aan licht. Door de jaren heen hebben innovaties en onderzoek de efficiëntie en betaalbaarheid van PV panelen verbeterd. Vandaag de dag zijn ze een betrouwbare en kosteneffectieve bron van groene energie, waardoor ze een populaire keuze zijn voor velen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijkertijd op energiekosten willen besparen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
PV panelen

Welke PV paneel systemen zijn er?

We kennen 3 type pv paneel systemen. Bekijk hieronder de kenmerken van deze systemen:

Grid-tied systeem

Een van de meest voorkomende systemen is het grid-tied systeem ook wel netgekoppeld systeem genoemd. Hierbij zijn je PV panelen direct aangesloten op het openbare elektriciteitsnet. Het grote voordeel? Wanneer je meer energie produceert dan je verbruikt, kun je deze overtollige energie terugleveren aan het net. Dit kan leiden tot een vermindering van je energierekening of zelfs tot een vergoeding van je energieleverancier.

Off-grid systeem

Voor degenen die volledige energieonafhankelijkheid nastreven, zijn er off-grid systemen. Deze PV panelen werken onafhankelijk van het elektriciteitsnet en zijn ideaal voor afgelegen locaties zonder toegang tot het net. Vaak worden ze gecombineerd met thuisbatterijen, zodat je ook ‘s nachts of op bewolkte dagen van stroom bent voorzien.

Hybride systeem

Hybride systemen combineren het beste van beide werelden. Ze zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, maar hebben ook opslagbatterijen voor energiereserves. Dit betekent dat je enerzijds energie kunt terugleveren aan het net, maar anderzijds ook bent voorbereid op stroomuitval of piekverbruiksmomenten.

Hoe werken PV panelen?

Heb je je ooit afgevraagd hoe een PV paneel zonlicht omzet in bruikbare elektriciteit voor je huis? Het is eigenlijk een fascinerend proces. Wanneer zonlicht de zonnecellen op een PV paneel raakt, zorgt dit ervoor dat elektronen in beweging komen. Deze beweging van elektronen creëert een elektrische stroom, die vervolgens kan worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien.

Een PV paneel bestaat uit meerdere zonnecellen die samenwerken om zoveel mogelijk elektriciteit te genereren. Maar de elektriciteit die ze produceren is in een vorm die je huishoudelijke apparaten niet direct kunnen gebruiken. Daar komt de omvormer in beeld. De omvormer zet de door het paneel geproduceerde elektriciteit om in een vorm die je apparaten kunnen gebruiken. En als je hebt gekozen voor een off-grid systeem, heb je waarschijnlijk ook batterijen die de overtollige energie opslaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt.

Niet alle PV panelen zijn gelijk als het gaat om efficiëntie. Sommige panelen kunnen meer elektriciteit produceren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht dan andere. Het kiezen van hoogwaardige panelen en ze op de juiste manier positioneren (meestal richting het zuiden en onder de juiste hoek) kan helpen om de hoeveelheid energie die je uit je systeem haalt te maximaliseren. Onze vakspecialisten kunnen je adviseren over hoe je het beste uit je PV panelen kunt halen.

Welke soorten PV panelen zijn er?

De drie populairste soorten PV panelen zijn:

  1. Monokristallijne panelen
  2. Polykristallijne panelen
  3. Dunne film panelen

Bekijk hieronder de kenmerken van deze type zonnepanelen:

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één enkel siliciumkristal, wat ze hun naam geeft. Ze staan bekend om hun hoge efficiëntie en duurzaamheid. Deze panelen hebben een uniforme, donkere uitstraling dankzij de zuiverheid van de gebruikte siliciumkristallen.

De hoge zuiverheid van het silicium betekent dat er minder ruimte is voor onzuiverheden, wat resulteert in een hogere efficiëntie. Hoewel ze vaak iets duurder zijn in aanschaf, kunnen ze op de lange termijn kostenbesparend zijn vanwege hun hoge energieopbrengst.

Polykristallijne zonnepanelen

In tegenstelling tot hun monokristallijne tegenhangers, zijn polykristallijne panelen gemaakt van meerdere siliciumkristallen. Dit geeft ze een ietwat korrelige, blauwachtige uitstraling. Ze zijn over het algemeen iets minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar ze zijn ook vaak goedkoper, wat ze een populaire keuze maakt voor grootschalige installaties en voor mensen met een beperkt budget.

Dunne film zonnepanelen

Dunne-film panelen verschillen aanzienlijk van de vorige twee typen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen en zijn, zoals de naam al doet vermoeden, dunner. Ze zijn flexibeler en kunnen op verschillende oppervlakken worden aangebracht, waardoor ze ideaal zijn voor bepaalde specifieke toepassingen. Hoewel ze minder efficiënt zijn dan kristallijne panelen, bieden ze esthetische voordelen en zijn ze gemakkelijker te installeren op complexe oppervlakken.

Bij het kiezen van het juiste type PV paneel is het essentieel om rekening te houden met jouw specifieke behoeften, budget en de fysieke kenmerken van de installatielocatie. Onze vakspecialisten kunnen je begeleiden bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.

Wat kosten PV panelen?

De prijs van PV panelen kan variëren op basis van verschillende factoren. De grootte van het systeem dat je nodig hebt, het type paneel dat je kiest, en de kosten van de installatie zelf kunnen allemaal invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Gemiddeld ben je tussen de € 4.000 en € 8.000 kwijt voor een zonnepanelen installatie.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2024.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2024.

Wat zijn de voor- en nadelen van PV panelen?

Het investeren in PV panelen brengt zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. Terwijl zonne-energie tal van voordelen biedt, zijn er ook enkele overwegingen om in gedachten te houden. In dit gedeelte belichten we de positieve kanten en de potentiële nadelen van het kiezen voor zonne-energie.

Voordelen

  1. Vermindering van CO2-uitstoot: door over te schakelen op zonne-energie draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot en bescherming van het milieu.
  2. Duurzame energiebron: zonne-energie is hernieuwbaar en zal beschikbaar blijven zolang de zon schijnt.
  3. Besparing op energierekening: op de lange termijn kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten.
  4. Waardevermeerdering van het huis: het hebben van zonnepanelen kan de verkoopwaarde van je huis verhogen.

Nadelen

  1. Weersafhankelijkheid: de energieproductie kan variëren op basis van weersomstandigheden, zoals bewolkte dagen of tijdens de wintermaanden.
  2. Investeringskosten: de aanvankelijke kosten voor de aanschaf en installatie van PV panelen kunnen hoog zijn, hoewel dit op de lange termijn kan worden gecompenseerd door besparingen en subsidies.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen PV en zonnepanelen?

PV staat voor “Photovoltaic”, wat verwijst naar de technologie die zonlicht omzet in elektriciteit. Zonnepanelen zijn de fysieke panelen die deze PV-technologie gebruiken. Dus, terwijl “PV” verwijst naar het proces, zijn “zonnepanelen” de apparaten die dit proces uitvoeren.

Wat betekent PV panelen?

PV panelen staat voor “Photovoltaic panelen”. Dit zijn panelen die zonlicht direct omzetten in elektriciteit door middel van zonnecellen. De term “photovoltaic” komt van het Griekse woord “phos” (licht) en “volt”, een eenheid van elektrische spanning.

Wat is de PV capaciteit?

De PV capaciteit verwijst naar het maximale vermogen dat een PV paneel kan produceren onder ideale zonlichtomstandigheden. Het wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of kilowattuur (kWh) en geeft aan hoeveel elektriciteit het paneel kan genereren wanneer het volledig wordt blootgesteld aan zonlicht.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden