Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen

Wil jij voor of na het aanschaffen van je zonnepanelen weten of er zonnepanelen subsidie is? Er bestaan meerdere regelingen die het kopen van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Lees in dit artikel meer over prijzen, zonnepanelen subsidies en regelingen, en handige tips.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Voordat je gaat kijken naar de mogelijke subsidies voor zonnepanelen is het verstandig om te weten wat zonnepanelen kosten. De totale prijs voor zonnepanelen op jouw dak is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je dak, hoeveel zonne-energie je jaarlijks nodig hebt en het soort zonnepanelen dat je kiest. Bekijk hieronder een indicatie van de gemiddelde zonnepanelen prijzen op basis van zonnepanelen van 370 Wattpiek (Wp).

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kosten (incl. btw en omvormer)Gemiddelde besparing per jaar
1 persoon6€ 4.200€ 755
2 personen9€ 5.800€ 1.132
3 personen11€ 6.900€ 1.383
4 personen13€ 8.000€ 1.635
5 of meer14€ 8.500€ 1.761

* Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2022.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke zonnepanelen subsidies zijn er?

De overheid verstrekt geen landelijke subsidies meer voor het kopen van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn door de jaren heen namelijk stukken goedkoper geworden. Wel zijn er diverse regelingen en lokale subsidies die helpen als je zonnepanelen wilt aanschaffen. Zo kun je je btw terugvragen, bestaat er tot 2030 nog een salderingsregeling en kun je zonnepanelen financieren met een duurzame lening.

Een overzicht van alle mogelijke regelingen en leningen in jouw gemeente vind je op de Energiesubsidiewijzer.

Lokale subsidies

Sommige gemeenten of provincies willen zonne-energie in hun regio stimuleren en stellen daarvoor zonnepanelen subsidie beschikbaar. Controleer daarom bij jouw gemeente of dergelijke regelingen beschikbaar zijn voor jouw zonnepanelen project.

Btw terugvragen

Je kunt de 21% btw die je over zonnepanelen hebt betaald terugvragen. De Belastingdienst ziet je door de zonnepanelen op je dak namelijk als mini ondernemer, ook al ben je dat in het dagelijks leven niet.

Er gelden wel enkele voorwaarden: zo moet je naam op zowel de factuur van de zonnepanelen, op het energiecontract en op de factuur van het energiebedrijf staan. Je moet de btw terugvragen binnen 6 maanden na het jaar waarin de investering plaatsvond. Je kunt de btw terugvragen door onderstaande stappen door te lopen.

Ben je al ondernemer? Dan geldt onderstaand stappenplan niet voor jou. Je dient de btw terug te vragen in je normale btw-aangifte.

Stap 1: Aanmelden als ondernemer
Wanneer je begint met het leveren van stroom aan het netwerk, ben je in principe een ondernemer. Om de btw na het aanschaffen van zonnepanelen terug te vragen, moet je je daarom als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan met behulp van het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders.

Op dit formulier geef je ook aan of je mee wilt doen met de Kleineondernemersregeling (KOR). Als je kiest om mee te doen, vraag je om vrijstelling van de btw. Hierdoor hoef je niet net als een ondernemer elk kwartaal btw-aangifte te doen. Je doet in plaats daarvan (meestal) één keer aangifte waarmee je de btw van de zonnepanelen aangeeft en terugvraagt. Het nadeel van de KOR is dat je minimaal drie jaar daarna geen btw meer kunt terugvragen.

Kies je ervoor om niet mee te doen met de KOR, dan moet je elk kwartaal btw-aangifte doen en betalen. Je kunt in de volgende jaren wel btw terug blijven vragen.

Stap 2: Voltooi je profiel: geef je rekeningnummer door
Nadat je het aanmeldingsformulier hebt verzonden, krijg je binnen 10 werkdagen reactie van de Belastingdienst met je btw-nummer en de bevestiging. Ook ontvang je inloggegevens voor de online aangifte. Geef aan de Belastingdienst jouw rekeningnummer door voor de btw-teruggaaf.

Stap 3: Doe btw-aangifte
Nu je bent aangemeld als ondernemer, dien je digitaal btw-aangifte doen. Je hebt hier in elk geval de factuur van de aanschaf en installatie voor nodig, evenals het maximale opwekvermogen in Wattpiek (Wp) van de zonnepanelen.

Heb je bij het invullen van de btw-aangifte hulp nodig? Op de website van de Belastingdienst staat stap voor stap aangegeven hoe je de btw-aangifte juist invult.

Salderingsregeling

Een andere regeling om zonnepanelen aantrekkelijk te maken is de salderingsregeling. Met deze regeling lever je de zonnestroom die je niet gebruikt aan het elektriciteitsnet voor dezelfde prijs als je betaalt voor de stroom die je van het energiebedrijf afneemt op momenten dat je zelf te weinig stroom opwekt. Je streept de stroom die je levert en afneemt dus tegen elkaar weg.

Lever je jaarlijks meer stroom aan het netwerk dan dat je afneemt? Dan ontvang je voor het overschot een lagere vergoeding. De vergoeding verschilt per energieleverancier. Produceer je veel stroom, dan is het dus interessant een energiebedrijf te zoeken met een relatief hogere terugleververgoeding.

De salderingsregeling in huidige vorm blijft nog tot en met 2024 in stand. Vanaf 2025 wil de overheid gaan afbouwen. Dit wil zeggen dat je elk jaar minder stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 vervalt de regeling volledig en krijgt iedereen een vergoeding voor elke kWh geleverde stroom.

Het is echter ook aantrekkelijk om zonder de salderingsregeling zonnepanelen aan te schaffen. Binnen 10 jaar is de investering immers al terugverdiend, waarna de rest winst is.

Duurzame leningen

Er bestaan diverse duurzame leningen om de benodigde investering in zonnepanelen te kunnen doen als je geen eigen spaargeld hebt of je spaargeld hier niet voor wil gebruiken. Deze leningen voor duurzame producten hebben bijvoorbeeld een lagere rente dan normale leningen. Veel banken hebben bovendien speciale groene leningen voor investeringen met energiebezuiniging als doel. Er zijn zowel leningen beschikbaar voor particulieren als voor bedrijven.

Duurzaamheidslening

De duurzaamheidslening is een lening voor energiebesparende maatregelen, aangeboden door gemeenten en provincies. Het aanvragen van deze lening gaat via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Op hun website kun je controleren of jouw gemeente de Duurzaamheidslening verstrekt en wat daarvoor de voorwaarden zijn.

Energiebespaarlening

Een andere lening die je kunt afsluiten voor het verduurzamen van je woning is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Per 1 juni 2022 mag je 100% van deze lening gebruiken voor de investering in zonnepanelen (en een eventuele thuisbatterij).

Extra hypotheekruimte

Voor zonnepanelen mag je bij het afsluiten van je hypotheek extra bijlenen. Je mag tot 6% van de waarde van je woning extra lenen bij het afsluiten van een hypotheek. Hierbij geldt wel een maximum van € 9.000. Niet bij elke geldverstrekker is een extra hypotheek mogelijk. Controleer daarom bij jouw hypotheekadviseur of -verstrekker of je gebruik kunt maken van extra hypotheekruimte voor het financieren van je zonnepanelen

Zonnepanelen installeren

Welke zonnepanelen subsidiemogelijkheden zijn er voor bedrijven?

Voor ondernemers zijn er meerdere vormen van subsidies op zonnepanelen. Bij de meeste gevallen gaat het hier om extra fiscale aftrek op de inkomstenbelasting of op de vennootschapsbelasting. Voorbeelden van regelingen voor de zonnepanelen op de zakelijke markt zijn:

  • MIA/Vamil: De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt bedrijven de mogelijkheid om tot wel 45% van de investering in zonnepanelen in mindering te brengen, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je 75% van de investeringskosten afschrijven.
  • EIA: Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven die investeren in duurzame bedrijfsmiddelen tot 45,5% van de investeringskosten van de winst aftrekken.

Kijk op de website van de RVO voor een volledig overzicht van alle RVO-subsidies en regelingen voor zonne-energie.

Waarom zou je zonnepanelen kopen?

Of je wel of geen zonnepanelen subsidie ontvangt voor de aanschaf van je zonnepanelen, er zijn zat redenen waarom zonnepanelen een goede investering zijn.

1. Bespaar en verdien geld

De investering die je maakt vanwege de zonnepanelen prijzen lijkt groot, maar je krijgt er behoorlijk wat voor terug. De gemiddelde terugverdientijd is zo’n 7,5 jaar. Al het geld dat je daarna bespaart op de energierekening is pure winst.

2. Onafhankelijkheid van energieleveranciers

Met je eigen zonnepanelen op je dak ben je veel minder tot niet meer afhankelijk van energiebedrijven en de prijzen die zij hanteren.

3. Duurzaamheid

Zonnepanelen zijn op den duur niet alleen fijn voor je portemonnee, het is ook een duurzame oplossing. Je draagt met deze groene stroom bij aan het milieu en helpt mee aan de verduurzaming van woningen. Zonnepanelen verlagen de CO2-uitstoot van jouw woning en zorgen bovendien voor een beter energielabel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is er in 2023 nog subsidie voor zonnepanelen?

Nee, er bestaat geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Wel is per 2023 de btw op zonnepanelen in de meeste gevallen afgeschaft.

Hoeveel zonnepanelen is zinvol om te nemen?

Het ideale aantal zonnepanelen voor jouw woning hangt af van jouw verbruik. Controleer dus eerst hoeveel kWh jouw huishouden per jaar verbruikt en bereken vervolgens hoeveel zonnepanelen nodig zijn om aan dat verbruik te voldoen.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden