Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen

Wil jij voor of na het aanschaffen van je zonnepanelen weten of er een subsidie beschikbaar is? De subsidieregeling van zonnepanelen verschilt per gemeente. Lees in dit artikel meer over de prijzen van zonnepanelen, de soorten zonnepanelen subsidies en handige tips.

De prijzen van zonnepanelen

Voordat je gaat kijken naar de mogelijke subsidies voor zonnepanelen, is het verstandig om te weten wat zonnepanelen kosten.  De totale prijs voor zonnepanelen op jouw dak is afhankelijk van een paar verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je dak, de soort zonnepanelen die je kiest en of je gaat voor een zonneboiler. Bekijk hieronder de gemiddelde zonnepanelen prijzen.

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kostenGemiddelde besparing per jaar
1 persoon11€4.800 - €5.500€500
2 personen16€7.400 - €8.000€750
4 personen22€9.800 - €10.500€1.000
6 personen26€11.600 - €12.600€1.200

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

zonnepanelen

Welke zonnepanelen subsidies zijn er voor particulieren?

Voor de particuliere gebruiker zijn er minder subsidies voor zonnepanelen dan een aantal jaren geleden, omdat de zonnepanelen inmiddels een stuk betaalbaarder zijn. In een paar gemeentes in Nederland zijn er nog wel subsidies beschikbaar. Kijk op de Energiesubsidiewijzer of informeer bij de Rijksoverheid of jouw gemeente momenteel zonnepanelen subsidies verstrekt.

Welke zonnepanelen subsidies zijn er voor bedrijven?

Voor de zakelijke gebruiker zijn er meerdere vormen van zonnepanelen subsidies. Bij de meeste gevallen gaat het hier om extra fiscale aftrek op de inkomstenbelasting of op de vennootschapsbelasting. De volgende regelingen bestaan er voor de zonnepanelen op de zakelijke markt:

1. Milieu-investeringsaftrek: Deze regeling biedt je de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen. Het is hierbij mogelijk om tot wel 36% van de investering in zonnepanelen in mindering te brengen.

2. Kleinschaligheidsaftrek: Na het aanschaffen van zonnepanelen voor je bedrijf is het mogelijk om met deze regeling in aanmerking te komen. Hier zitten wel een paar voorwaarden aan verbonden, zoals dat het minimale investeringsbedrag € 2.301 bedraagt.

3. Energie-investeringsaftrek: Sinds 2016 is het mogelijk om bij een investering in zonnepanelen, 58% aftrek te krijgen wanneer het type zonnepaneel op de energielijst voorkomt. Een van de middelen die hierop staat is ‘Zonnepanelen of -folie voor elektriciteitsopwekking op transportmiddel’. Het is dus mogelijk om een subsidie te krijgen voor zonnepanelen op je transportmiddel.

Lening aanvragen

Naast het aanvragen van een subsidie voor zonnepanelen, is het ook mogelijk om een lening aan te vragen wanneer je niet de totale investering uit eigen spaargeld kan doen. Deze leningen voor duurzame producten hebben een lagere rente dan normale leningen. Je hebt leningen die beschikbaar zijn per gemeente of op nationaal niveau. De bekendste nationale lening voor duurzame producten is GreenLoans.

De GreenLoans lening is bedoeld voor investeringen in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen. Het is mogelijk om een lening aan te vragen voor bedragen tussen de € 5.000 – € 50.000. Dit bedrag moet in maximaal 15 jaar zijn afgelost. Het rentetarief in oktober 2016 is 5,8% en ligt vast. De rente geldt voor de gehele periode.

Wanneer je iets anders zoekt dan deze nationale lening, kijk dan op de Energiesubsidiewijzer welke leningen er voor jou beschikbaar zijn.

Zonnepanelen installeren

Tip: Vraag je btw terug

Een zonnepanelen subsidie krijgen maakt het kopen van zonnepanelen al aantrekkelijker. Maar wist je dat het na het aanschaffen van zonnepanelen ook mogelijk is om je btw terug te vragen? Profiteer hiervan door de volgende stappen te volgen:

Stap 1: Aanmelden als ondernemer

Wanneer je begint met het leveren van stroom aan het netwerk, ben je in principe een ondernemer. Als je de btw na het aanschaffen van zonnepanelen wilt terugvragen, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Binnen een maand na de afloop van het kwartaal, waarin je de zonnepanelen hebt gekocht, moet de aanmelding worden voltooid.

Stap 2: Voltooi je profiel

Nadat je het aanmeldingsformulier hebt verzonden, krijg je binnen 5 werkdagen reactie van de Belastingdienst met je btw-nummer en de bevestiging. Weer 5 dagen hierna ontvang je je inlognaam om je btw-aangifte online te doen.

Stap 3: Doe btw-aangifte

Wanneer je de vorige stappen hebt gedaan, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen. Dit is verplicht voor zeker het eerste jaar van de aankoop. Voor de jaren die volgen is het mogelijk om ontheffing aan te vragen. Belangrijk om te weten is dat dit voor 1 januari van het volgende jaar moet worden aangevraagd.

Bespaar jij  binnenkort geld?

Mocht je wel of geen zonnepanelen subsidie ontvangen voor de aanschaf van je zonnepanelen, dit zijn nog meer redenen waarom zonnepanelen aanschaffen een goede investering is.

1. Investering binnen 10 jaar terugverdiend

De investering die je maakt bij het aanschaffen van zonnepanelen lijkt groot, maar als je kijkt naar de terugverdientijd van 8-10 jaar is dit slechts een kwestie van tijd. De jaren hierna maak je dus pure winst.

2. Bespaar gemiddeld meer dan € 500 per maand

Door gebruik te maken van zonnepanelen bespaar je gemiddeld € 500 tot wel € 1.200 per jaar op je energierekening.

3. Krijg je btw terug

Na het aanschaffen van zonnepanelen is het mogelijk om de belasting terug te vragen. De belasting die geldt voor zonnepanelen is momenteel 9%, dit is toch mooi meegenomen!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden