Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? : zonnepanelen berekenen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? : zonnepanelen berekenen

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen op je dak en vraag je je af ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ Deze milieubewuste investering is niet alleen duurzaam, maar bespaart je op den duur ook geld. Hoeveel zou jij kunnen besparen op jouw energierekening? In dit artikel vind je alles over het berekenen van het aantal zonnepanelen, het benodigd dakoppervlak en de opbrengst.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen nodig zijn, hangt af van jouw verbruik. Om een inschatting te kunnen doen, heb je daarom de volgende informatie nodig:

  • Jouw jaarlijkse stroomverbruik
  • Een schatting van het vermogen van de zonnepanelen die je wilt aanschaffen

Verwacht je in de toekomst een elektrische auto aan te schaffen of een apparaat dat veel stroom zal kosten? Tel het verwachte verbruik daarvan dan op bij je jaarlijkse stroomverbruik, als je het aantal zonnepanelen gaat berekenen.

De formule om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebben, is als volgt: (jouw jaarlijks stroomverbruik x 1,15) gedeeld door (aantal Wp van één zonnepaneel).

Je vermenigvuldigt het stroomverbruik met 1,15 omdat zonnepanelen door weersomstandigheden vaak niet het volledige vermogen kunnen opwekken. Met de factor 1,15 calculeer je dit verlies in, waardoor de zonnepanelen alsnog genoeg stroom zullen opwekken om in jouw stroombehoefte te voorzien.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een jaarlijks stroomverbruik van 3000 kWh en wilt graag zonnepanelen van 370 Wp kopen. Je hebt dan voldoende zonnepanelen nodig voor 3000 kWh x 1,15 = 3.450 kWh aan stroom. Dit komt neer op 3.450 / 370 = 9,3 zonnepanelen. Om aan je stroombehoefte te voldoen zou je in dit geval dus voor 10 zonnepanelen kunnen kiezen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoe leg je de zonnepanelen op je dak?

Om te bepalen hoe de zonnepanelen op je dak worden geplaatst, ontwerpt de zonnepanelen installateur een legplan. Dit kan bijvoorbeeld met hulp van computerprogramma’s of doordat de vakspecialist langs komt. WIl je zelf alvast een idee hebben hoe zonnepanelen op jouw dak zullen passen?

Schuin dak of plat dak?

Wil je de zonnepanelen op een schuin of plat dak laten plaatsen? Bij een schuin dak ben je afhankelijk van de al bestaande hellingshoek en de richting van jouw dak om ze te kunnen plaatsen. Daken op het zuiden leveren het meest op, maar ook het oosten en westen zijn prima opties. De ideale hellingshoek ligt tussen de 20 en 50 graden. Zonnepanelen kunnen zowel liggend als staand geplaatst worden.

Heb je een plat dak? Dan kunnen de zonnepanelen in elke gewenste richting geplaatst worden. Wel moet je rekening mee houden met ballast gewicht, zodat zonnepanelen bij storm niet wegwaaien. Op een plat dak worden zonnepanelen voornamelijk liggend geplaatst in verband met zowel de wind als ballast. Staande zonnepanelen vangen immers meer wind.

Mogelijke obstakels

Houd met het aantal zonnepanelen berekenen volgens een legplan ook rekening met obstakels als een schoorsteen, dakkapel. Ook kun je beter geen zonnepanelen leggen op plekken waar (soms) schaduw valt. Door hoge bomen of gebouwen naast jouw woning, bijvoorbeeld. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met afstand tot de dakrand. Bij een plat dak is een geschikte afstand tussen de zonnepanelen ook van belang om schaduwvorming op de panelen te voorkomen. Daarnaast kunnen schoorstenen, ramen of dakkapellen het beschikbare dakoppervlak verminderen. Een vakspecialist kan je helpen met een legplan waarin met al deze factoren rekening is gehouden.

Benodigd dakoppervlak zonnepanelen berekenen

Je kunt het dakoppervlak berekenen voor een indicatie van het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Let op dat diverse factoren invloed hebben op het benodigd dakoppervlak. Denk bijvoorbeeld aan de eerder genoemde obstakels als dakramen en mogelijke schaduwvorming. Onderstaande berekening is dus niet waterdicht.

Een standaard zonnepaneel is 165 cm x 100 cm groot. Gemiddeld neemt een zonnepaneel dus 1,65 m2 in beslag. Als je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, vermenigvuldig je dat aantal eenvoudig met 1,65. Voor 8 zonnepanelen heb je een bijvoorbeeld dakoppervlakte van minimaal 13,2 m2 nodig.

Weet je wel jouw dakoppervlak, maar wil je weten hoeveel zonnepanelen passen? Het dakoppervlak delen door 1.65 geeft een indicatie van het maximale aantal zonnepanelen dat past, ervan uitgaande dat er geen obstakels op het dak liggen.

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Wanneer mensen spreken over de opbrengst van zonnepanelen, bedoelen ze meestal één van de volgende twee opties: de hoeveelheid stroom (kWh) die zonnepanelen jaarlijks opbrengen of het financiële rendement dat de zonnepanelen hebben.

De stroomopbrengst zonnepanelen berekenen

De opbrengst per jaar bereken je aan de hand van het aantal zonnepanelen en het vermogen van elk zonnepaneel in Wattpiek. Een set van 8 zonnepanelen van elk 370 Wp heeft een maximaal vermogen van 2.960 Wp. Omdat zonnepanelen door ons klimaat niet elke dag optimaal zullen presteren, vermenigvuldigen we het maximale vermogen van de zonnepanelen vervolgens met een factor van 0,85.

De stroomopbrengst in kWh per jaar bereken je daardoor als volgt: het totale vermogen in Wp x 0,85 (benutte capaciteit). In bovenstaand voorbeeld is dat 2.960 Wp x 0,85 = 2,516 kWh stroom. Je berekent de jaarlijkse besparing door de jaarlijkse stroomopbrengst te vermenigvuldigen met de huidige stroomprijs per kWh. Lees voor meer informatie ons artikel over de opbrengst van zonnepanelen.

Het financiële rendement berekenen

WIl je weten hoe winstgevend jouw zonnepanelen zullen zijn? Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Het kost gemiddeld 7 tot 10 jaar om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Het geld dat je over de overige jaren bespaart geldt als het financiële rendement. De zonnepanelen berekening is als volgt: resterende levensduur in jaren x gemiddelde besparing per jaar.

Wat kosten zonnepanelen?

De totale prijs van zonnepanelen wordt berekend op basis van de gekozen zonnepanelen, omvormer, arbeidskosten en overige (materiaal)kosten. Afhankelijk van jouw wensen en verbruik stelt een vakspecialist een persoonlijke offerte voor je op. In de tabel hieronder staat een overzicht van de gemiddelde kosten en jaarlijkse besparing bij het aanschaffen van zonnepanelen.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2024.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2024.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Om te berekenen welk aantal zonnepanelen je nodig hebt, heb je informatie nodig over jouw jaarlijkse stroomverbruik en een schatting van het vermogen van de zonnepanelen die je wilt aanschaffen. De berekening is als volgt: (jouw jaarlijks stroomverbruik x 1,15) gedeeld door (aantal Wp van één zonnepaneel).

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Verbruik je jaarlijks 5000 kWh? Je hebt dan voldoende zonnepanelen nodig voor 5000 x 1,15 = 5750 kWh aan stroom. Ga je voor zonnepanelen van 400 Wp elk? Dit komt dan neer op 5750 kWh / 400 Wp = 14,4 zonnepanelen. Met 15 zonnepanelen van 400 Wp voldoe je aan je stroombehoefte.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal Wattpiek per zonnepaneel en de omvormer. Voor 10 zonnepanelen van 370 Wp per stuk ben je gemiddeld € 6.500 kwijt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden