Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Batterij opslag zonnepanelen prijs

Batterij opslag zonnepanelen prijs

Minimale kosten
€ 4.000
Gemiddelde kosten
€ 7.000
Maximale kosten
€ 10.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 5.600 - € 8.400

De batterij opslag voor zonnepanelen prijs is een cruciaal aspect voor velen die overwegen over te stappen op zonne-energie. Met batterijopslag sla je overdag opgewekte energie op voor gebruik wanneer de zon niet schijnt. Maar wat kost een accu voor zonnepanelen? Bekijk hier alles over de prijs van een accu voor zonnepanelen.

Wat is de prijs van een batterij opslag voor zonnepanelen?

De gemiddelde prijs van een batterij opslag voor zonnepanelen varieert afhankelijk van de capaciteit, technologie en het merk van de batterij. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs voor een accu voor zonnepanelen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 10.000 ligt. Deze investering kan in de loop van de tijd kan worden terugverdiend door de besparingen op je energierekening. Wat een accu voor zonnepanelen ongeveer kost per capaciteit kun je vinden in onderstaande tabel:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde prijs (incl. btw en plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 3.250 - € 4.250
Thuisbatterij van 5 kWh€ 4.750 - € 5.750
Thuisbatterij van 8 kWh€ 7.000 - € 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 11.500 - € 12.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Batterij opslag zonnepanelen prijs

Welke factoren bepalen de prijs van batterij opslag voor zonnepanelen?

Bij het overwegen van een investering in batterij opslag voor zonnepanelen, is het essentieel om te begrijpen welke factoren de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Dit helpt je niet alleen om een weloverwogen beslissing te nemen, maar stelt je ook in staat om de beste waarde voor je geld te krijgen.

Factor 1: soort batterij

Wat een accu voor zonnepanelen kost is sterk afhankelijk van de soort batterij. Er zijn verschillende soorten batterijtechnologieën beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

  • Lithium-ion batterijen: zijn over het algemeen duurder dan loodzuur batterijen, maar ze hebben een langere levensduur, zijn efficiënter en hebben een hogere energiedichtheid.
  • Loodzuur batterijen: deze accu voor zonnepanelen ligt qua prijs vaak wat lager, maar heeft wel een kortere levensduur en lagere energiedichtheid.
  • Zoutwaterbatterijen: zijn een nieuwere technologie die milieuvriendelijker is en geen giftige chemicaliën bevat. De prijs van deze accu voor zonnepanelen ligt vaak wat hoger dan loodzuur batterijen maar kan concurrerend zijn met lithium-ion op het gebied van levensduur en prestaties.

Factor 2: opslagcapaciteit van de batterij

De capaciteit van een batterij, gemeten in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie deze kan opslaan. Dit is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs, omdat het direct invloed heeft op hoeveel zonne-energie je kunt opslaan en gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

Batterijen zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteitsniveaus, variërend van kleine systemen voor huishoudelijk gebruik tot grotere systemen voor commerciële toepassingen.

De capaciteit die je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en hoeveel je afhankelijk wilt zijn van zonne-energie. Een grotere capaciteit betekent dat je meer energie kunt opslaan, maar het verhoogt ook de kosten. Het kiezen van de juiste capaciteit voor jouw behoeften zorgt ervoor dat je het meeste uit je zonne-energiesysteem haalt en kan je helpen om op de lange termijn geld te besparen op energiekosten.

Factor 3: merk en kwaliteit van de batterij

De kwaliteit en het merk van de batterij zijn bepalende factoren voor de prijs. Net zoals bij andere producten, kan de keuze van een merk invloed hebben op de kwaliteit, prestaties en duurzaamheid van het product.

  • Bekende merken: hebben vaak een reputatie van betrouwbaarheid en kwaliteit. Ze bieden meestal betere garanties en hebben uitgebreide tests ondergaan om hun prestaties te verifiëren.
  • Generieke merken: kunnen aantrekkelijker zijn qua prijs, maar het is essentieel om hun specificaties en beoordelingen te controleren om er zeker van te zijn dat je een goede deal krijgt.

Factor 4: installatie

De kosten van de batterij zelf zijn slechts een deel van de totale kosten. Installatie en arbeid kunnen een aanzienlijk deel van de uitgaven uitmaken. Het is essentieel om te kiezen voor gecertificeerde vakspecialisten voor de installatie. Dit garandeert niet alleen een veilige en correcte installatie maar beschermt ook je investering op de lange termijn. Via Homedeal kom je gratis en vrijblijvend in contact met kwalitatieve vakspecialisten.

Is investeren in een thuisbatterij een goed idee?

Voorheen werd het investeren in een thuisbatterij vaak gezien als een luxe, vooral vanwege de hoge kosten. Maar met de groeiende populariteit van zonnepanelen en de veranderende energiemarkt in Nederland, wordt het hebben van een thuisbatterij steeds aantrekkelijker. Laten we eens kijken hoe deze verandering invloed heeft op je portemonnee.

Terugverdientijd van de batterij opslag voor zonnepanelen prijs

Hoewel een thuisbatterij op dit moment nog niet volledig rendabel is, verandert dit beeld snel. Er wordt steeds meer gepleit voor een subsidie voor thuisbatterijen. Daarnaast zorgt de afbouw van de salderingsregeling ervoor dat de behoefte aan thuisaccu’s toeneemt. Afhankelijk van de capaciteit van je batterij, de huidige energieprijzen en de hoeveelheid zonne-energie die je opwekt, kan de terugverdientijd variëren.

Besparingen op maandelijkse energierekeningen

Met een batterijopslagsysteem, benut je de kracht van de zon optimaal. Overdag opgewekte energie kan ‘s nachts worden gebruikt, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je maandelijkse energierekeningen, vooral nu het elektriciteitsnet soms overbelast raakt door de toename van zonnepanelen.

Zonne-energie met vs. zonder batterij opslag

Zelfs zonder batterijopslag kan zonne-energie al aanzienlijke besparingen opleveren. Maar als je echt het meeste uit je zonnepanelen opbrengst wilt halen en je onafhankelijkheid van het net wilt vergroten, dan is een batterijopslagsysteem de sleutel. Het maximaliseert niet alleen het potentieel van je zonnepanelen, maar beschermt je ook tegen prijsschommelingen in de energiemarkt. Bovendien dalen de prijzen van thuisaccu’s gestaag, waardoor ze in de nabije toekomst een nog aantrekkelijkere investering kunnen worden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een thuisbatterij van 10 kWh?

Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld € 9.000 tot € 11.000, inclusief btw en plaatsing.

Wat kost accu opslag zonnepanelen?

De prijzen van een accu opslag liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 10.000

Is er subsidie op een thuisbatterij?

Op dit moment is er voor particulieren nog geen subsidie op thuisbatterijen beschikbaar. Er worden wel al gesprekken gevoerd over een eventuele subsidieregeling, dus er bestaat een kans dat deze er in de toekomst wel gaat komen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden