Homedeal.nl Zonnepanelen Onderzoek: woningwaarde stijgt bij energielabel A en B

Onderzoek: woningwaarde stijgt bij energielabel A en B

energielabel

Heeft jouw woning energielabel A of B? Dan profiteer je niet alleen van lage maandlasten, uit onderzoek van Tilburg University blijkt ook dat je woning daadwerkelijk meer waard is bij de verkoop.

De opvallendste resultaten uit het onderzoek

Meer dan 62.000 verkochte woningen zijn in de eerste helft van 2017 onderzocht. Rond de 32% van de verkochte woningen beschikte over energielabel A of B (zeer zuinige woning) en 15% over energielabel F of G (zeer onzuinige woning). De vergelijking van deze twee groepen leverde de volgende opvallende resultaten op:

  • Woningen met energielabel A of B leveren gemiddeld € 6.000 meer op bij de verkoop van de woning dan de woningen met energielabel F of G.
  • Woningen met energielabel A of B staan gemiddeld een maand korter in de verkoop dan woningen met energielabel F of G.

Energielabel

Verdien je de duurzame investering echt terug?

Of je de investering in het verduurzamen van je woning echt gaat terugverdienen is een veelgestelde vraag. “Veel mensen kunnen de besparingen op lange termijn moeilijk inschatten. Het ontbreekt hen aan vertrouwen dat de investering in verduurzaming van een woning zich ook daadwerkelijk terugverdient.” aldus Dirk Brounen, Professor of Real Estate en hoofd van het onderzoek. Dit onderzoek heeft bijgedragen aan bewijs om deze veelgestelde vraag met ‘ja’ te kunnen beantwoorden.

Milieu Centraal doet ook regelmatig onderzoek naar hoe de investeringskosten in het verduurzamen van je woning zich verhouden tot de jaarlijkse besparing op de energierekening. Bekijk onderstaand enkele voorbeelden:

ProjectGemiddelde jaarlijkse besparing energierekeningGemiddelde investeringskosten
Vervangen van VR-combiketel naar HR-combiketel € 140€ 2.100
Isoleren spouwmuur€ 190€ 680
Vervangen van enkel glas door HR++ glas€ 230€ 3.200

Kortom, beide onderzoeken wijzen uit dat investeren in het verduurzamen van je woning tegenwoordig een stuk rendabeler is dan de rente die je van je bank ontvangt over je spaargeld.

Check hier het energielabel van jouw woning

Begin 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Op de website energielabel.nl check je eenvoudig het energielabel van jouw woning.

Is er voor jouw woning nog geen definitief energielabel geregistreerd? Dan staat er een voorlopig energielabel. Het voorlopige energielabel is een inschatting op basis van het bouwjaar van je woning, het woningtype en de gegevens die bekend zijn bij het Kadaster. Ga je je woning verkopen, dan moet je online het energielabel voor enkele tientjes definitief laten maken bij de Rijksoverheid. Na de datum van afgifte is een energielabel maximaal 10 jaar geldig.

Heb je al een energielabel, maar heb jij je woning in die 10 jaar energiezuiniger gemaakt? Dan kun je ervoor kiezen om een nieuw definitief energielabel te laten opstellen om zo de verkoop van je woning te bespoedigen.

Bekijk hier de prijzen van duurzame projecten

Wil jij meer weten over de projecten die ervoor zorgen dat je energierekening omlaag gaat en je energielabel omhoog? Bekijk de volgende prijsgidsen:

Dakisolatie
Gevelisolatie

Hr-ketels
Hr+++ glas
Isolatie
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie
Zonneboiler
Zonnepanelen

Onderaan op je energielabel vind je tevens suggesties voor het behalen van een hoger label.