Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken

Wil jij zonnepanelen kopen, maar wil je daarvoor eerst de zonnepanelen vergelijken? In dit artikel vergelijken we de verschillende prijzen, soorten, afmetingen en merken van zonnepanelen. Zo kun je gemakkelijk zien welke zonnepanelen passen bij jouw project.

Zonnepanelen opbrengst en rendement vergelijken

De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid stroom (kWh) die een zonnepaneel per jaar oplevert.

De opbrengst bereken je als volgt: totale vermogen van de zonnepanelen in Wp (wattpiek) x 0,85 (benutte capaciteit) = stroomopbrengst in kWh per jaar.

Het financiële rendement van zonnepanelen geeft weer wat de zonnepanelen financieel opleveren. Met de volgende formule kun je het financiële rendement berekenen: Resterende levensduur in jaren x gemiddelde besparing per jaar. Door het rendement van zonnepanelen met elkaar te vergelijken voordat je ze gaat kopen zie je welke zonnepanelen het meeste opleveren en waar je dus het meeste aan hebt.

Zonnepanelen vergelijken

Hoe kun je de kosten van zonnepanelen vergelijken?

De zonnepanelen prijs is onder andere afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangetoond met de meeteenheid Wattpiek. Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel is tegenwoordig 370 WP.

Om zonnepanelen prijzen te vergelijken is het verstandig om te kijken naar de prijs van zonnepanelen per Wattpiek. Dit kun je berekenen met de volgende formule: de prijs van een zonnepaneel / vermogen van het zonnepaneel in Wattpiek.

Kijk voor een overzicht van de gemiddelde prijzen en besparing in onderstaand schema.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten met het 0% btw tarief en een string omvormerGemiddelde besparing per jaar**
1 persoon3.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2023.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2023.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Bij het vergelijken van zonnepanelen soorten kijken we naar 4 soorten zonnepanelen:

  • Polykristallijn zonnepanelen
  • Monokristallijn zonnepanelen
  • Dunnefilm zonnepanelen
  • Hybride zonnepanelen

Mono- en polykristallijn zonnepanelen

Mono- en polykristallijn zonnepanelen zijn de meest verkochte zonnepanelen. Deze zonnepanelen lijken veel op elkaar, maar kennen toch een aantal verschillen. Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur terwijl polykristallijn zonnepanelen een blauwe kleur hebben.

Beide soorten worden gemaakt van silicium, een soort zand. Bij monokristallijn zonnepanelen wordt deze grondstof bewerkt na het stollingsproces, waarin de kristallen allemaal in dezelfde richting worden gelegd. Bij polykristallijn zonnepanelen wordt de grondstof niet bewerkt, waardoor deze zonnepanelen een lager rendement hebben dan monokristallijn zonnepanelen. Daar staat tegenover dat ze wel goedkoper zijn dan monokristallijn zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn lichte, buigzame zonnepanelen die worden gemaakt van koper, indium en selenide. Deze zonnepanelen staan bekend om het uiterlijk, de zonnepanelen zijn zwart van kleur en vallen daardoor minder op.

Vergeleken met mono- en polykristallijn zonnepanelen hebben ze een relatief laag rendement, maar ze zijn wel goedkoper. Daarnaast hebben deze zonnepanelen een lage temperatuurgevoeligheid, waardoor ze ook goed presteren bij hele hoge temperaturen.

Hybride zonnepanelen

Een hybride zonnepaneel is een combinatie van een zonnepaneel en een zonneboiler. Deze zonnepanelen kunnen namelijk naast het opwekken van elektriciteit ook water verwarmen. Het rendement ligt lager dan bij andere zonnepanelen, maar ze kunnen wel beter tegen hogere temperaturen dan mono- en polykristallijn zonnepanelen.

Hybride zonnepanelen zijn duurder dan andere zonnepanelen en worden daarom voornamelijk gebruikt voor een klein dakoppervlak. Bij een groter oppervlak zijn andere zonnepanelen vaak voordeliger.

Bekijk in onderstaand overzicht de verschillen tussen de soorten zonnepanelen en kies de soort die het beste bij jouw project past.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 – € 400 per paneel€ 150 – € 300 per paneel€ 100 – € 220 per paneel€ 8.000 – € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Hoe kun je zonnepanelen merken vergelijken?

Er zijn veel verschillende zonnepaneel merken. Om deze te kunnen vergelijken kun je kijken in welke tier ze ingedeeld zijn. Het tier systeem bestaat uit tier 1, 2 en 3. Afhankelijk van bepaalde kenmerken die het merk bezit wordt het merk ingedeeld in tier 1, 2 of 3.

Kijk voor de verschillende kenmerken van de tiers in onderstaand schema.

Tier 1Tier 2Tier 3
Onderzoek en ontwikkelingEr wordt veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.Er wordt niet of weinig geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.Er wordt niet geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.
AutomatiseringDe productie is volledig geautomatiseerd.De productie is gedeeltelijk geautomatiseerd.Maakt gebruik van handmatige processen.
ErvaringHet bedrijf produceert al minimaal 5 jaar zonnepanelen.Het bedrijf produceert gemiddeld 2 tot 5 jaar zonnepanelen.Het bedrijf is minder dan 2 jaar actief.
ProductieHet gehele proces wordt uitgevoerd door het eigen bedrijf.De productie wordt uitbesteed.
MerkenSunpower, Hanwa Q Cells, Canadian Solar en Trina Solar.ET Solar, CNPV en REC.Sunrise, Trunsun en Xuyang.

Afmetingen van zonnepanelen vergelijken

Er zijn verschillende afmetingen van zonnepanelen te koop, namelijk groot, standaard en klein. De grootte van je dak en je verbruik bepalen samen welke zonnepanelen afmeting voor jouw de beste keuze is.

De afmetingen van de verschillende formaten zonnepanelen zijn:

  • Kleine zonnepanelen: 125 cm x 100 cm
  • Standaard zonnepanelen: 165 cm x 100 cm
  • Grote zonnepanelen: 200 cm x 100 cm

Zonnepanelen vergelijken op basis van de afmeting kun je het beste doen door naar het vermogen per vierkante meter te kijken. Dit doe je aan de hand van de volgende formule: het vermogen van het zonnepaneel in Wattpiek / het aantal vierkante meters van het zonnepaneel.

Soort zonnepaneelAfmetingen zonnepanelen (cm x cm)Vermogen (Wattpiek)Kostprijs vanaf (incl. btw)
Kleine zonnepanelen 125 cm x 100 cm
150 – 220 Wp
€ 150
Standaard zonnepanelen165 cm x 100 cm
300 – 400 Wp
€ 250
Grote zonnepanelen200 cm x 100 cm
380 – 410 Wp
€ 350

Homedeal tips voor zonnepanelen vergelijken

Let op de garantiecertificaten

Let er bij het aanschaffen van zonnepanelen op welke garantiecertificaten je krijgt van je zonnepanelen installateur. Op je zonnepanelen moet een garantie zitten van de producent. Deze garanties moeten ook overdraagbaar zijn, voor als je je woning doorverkoopt.

Doe de zonnepanelen check

Door het invullen van de zonnepanelen check kun je zien hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, hoeveel ze gaan kosten en wat ze gaan opleveren.

Kijk naar de prijzen van de zonnepanelen specialisten

Naast het vergelijken van de prijzen van de zonnepanelen is het ook verstandig om naar de prijzen van de zonnepanelen installateurs te kijken voordat je zonnepanelen gaat kopen. Door van te voren meerdere zonnepanelen offertes aan te vragen kun je verschillende vakspecialisten en zonnepanelen met elkaar vergelijken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste merk zonnepanelen?

Zonnepanelen merken worden opgedeeld in tiers op basis van diverse kenmerken. Merken in tier 1 zijn bijvoorbeeld Sunpower, Hanwa Q Cells, Canadian Solar en Trina Solar.

Waar let je op bij zonnepanelen vergelijken?

Om de beste zonnepanelen voor jouw situatie te kiezen, let je onder andere op de opbrengst en het rendement van de zonnepanelen, ook bij bewolking. Weinig ruimte? Dan kan een hoog aantal Wp voor een zo klein mogelijke afmeting een goede afweging zijn.

Welke typen zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen zijn in verschillende soorten te verkrijgen. De bekendste zonnepanelen zijn: monokristallijne (zwart), polykristallijne (blauw) en dunne film zonnepanelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden