Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen aansluiten in de meterkast

Zonnepanelen aansluiten in de meterkast

Het correct aansluiten van zonnepanelen in de meterkast is cruciaal voor optimale prestaties en veiligheid. Een verkeerde aansluiting kan niet alleen de efficiëntie van je zonnepanelen verminderen, maar ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. In deze gids gaan we in op hoe je dit op de juiste manier doet en waarom dit zo belangrijk is.

Zonnepanelen aansluiten: Hoe werkt de meterkast?

Je meterkast verdeelt de stroom naar verschillende delen van je huis en beschermt je installaties tegen overbelasting en kortsluiting. Als je na het plaatsen van je zonnepanelen besluit om deze aan te sluiten, is het essentieel om te begrijpen hoe je meterkast werkt en welke functies het heeft.

In Nederland zijn er verschillende soorten groepenkasten. De meest voorkomende types zijn de 1-fase en de 3-fase groepenkast. Afhankelijk van het type en de capaciteit van je groepenkast, kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je kunt aansluiten en of er aanpassingen nodig zijn.

Bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je kunt aansluiten op een 1-fase of 3-fase groepenkast, moet je rekening houden met de omvormer en de capaciteit van de groepenkast.

1-fase groepenkast: Een 1-fase groepenkast is geschikt voor huishoudens met een gemiddelde stroombehoefte. Over het algemeen geldt:

 • Voor een 1-fase omvormer kun je meestal tot ongeveer 3,68 kWp aan zonnepanelen aansluiten. Dit komt ongeveer overeen met 10 tot 12 zonnepanelen, afhankelijk van het vermogen per paneel.

3-fase groepenkast: Een 3-fase groepenkast wordt gebruikt in huishoudens met een hogere stroombehoefte, zoals woningen met een elektrische auto of een warmtepomp.

 • Voor een 3-fase omvormer kun je een groter systeem aansluiten. Het maximale vermogen kan oplopen tot ongeveer 11 kWp of meer. Dit komt neer op ongeveer 30 tot 40 zonnepanelen, weer afhankelijk van het vermogen per paneel.

Raadpleeg altijd een vakspecialist, omdat andere factoren zoals locatie, hoek en schaduw invloed kunnen hebben.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Zonnepanelen aansluiten

Zonnepanelen aansluiten in de meterkast: de benodigdheden

Voor het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast is een reeks specifieke gereedschappen en materialen vereist:

 • Stroomtang: om de stroomsterkte te meten zonder een circuit te onderbreken.
 • Spanningstester: om te controleren of er spanning op een draad staat.
 • Geïsoleerd gereedschap: schroevendraaiers, tangen en ander gereedschap dat speciaal is ontworpen voor elektrisch werk.
 • Kabels en connectoren: specifieke kabels bedoeld voor zonne-energieinstallaties.
 • Groepenkast componenten: extra groepen, aardlekschakelaars en mogelijk een nieuwe hoofdschakelaar.

Veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen, vooral bij het werken met elektriciteit. Hier zijn enkele cruciale veiligheidstips:

 • Stroom uitschakelen: zorg ervoor dat de hoofdschakelaar uit staat voordat je met de meterkast aan de slag gaat.
 • Draag beschermende kleding: een veiligheidsbril, handschoenen en andere beschermende kledingstukken kunnen je beschermen tegen onverwachte vonken of stoten.
 • Gebruik geïsoleerd gereedschap: dit minimaliseert het risico op elektrische schokken.
 • Wees op de hoogte van de normen: in Nederland zijn er specifieke normen (zoals de NEN1010) voor elektrische installaties. Zorg ervoor dat je je hieraan houdt.
 • Vraag om hulp: als je onzeker bent over een deel van de installatie, professionele hulp is altijd beter.

Stappenplan: zonnepanelen aansluiten in de meterkast

Nu je weet welk gereedschap je nodig hebt om zonnepanelen aan te sluiten, is het tijd om dieper in te gaan op de daadwerkelijke stappen voor het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast. Elk detail telt, dus zorg ervoor dat je elke stap zorgvuldig volgt.

1. Bepaling van de aansluitcapaciteit

 • Hoeveel zonnepanelen kun je aansluiten per groep? Op een 1-fase groep kun je doorgaans tot ongeveer 3600 Wp aan zonnepanelen aansluiten. Voor een 3-fase aansluiting is het maximum hoger, maar dat hangt af van de groepscapaciteit in je meterkast.
 • Wanneer is het nodig om een nieuwe groep toe te voegen? Als je extra zonnepanelen wilt installeren boven de capaciteit van je huidige groep(en), voeg dan een nieuwe groep toe aan je meterkast.

2. Het plaatsen van een aparte groep voor zonnepanelen

 • Hoe voeg je een nieuwe groep toe in je meterkast? Het toevoegen van een nieuwe groep in je meterkast is een taak die precisie en kennis vereist. Schakel altijd een gecertificeerde elektricien in om ervoor te zorgen dat dit correct en veilig wordt gedaan.
 • Het belang van het gebruik van een aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar is essentieel voor de veiligheid, omdat deze ervoor zorgt dat de elektrische installatie wordt uitgeschakeld in geval van een lekstroom.

3. Aansluiten van de omvormer

De omvormer vormt een cruciale schakel tussen je zonnepanelen en je meterkast. Laten we eens kijken waarom je een omvormer nodig hebt en hoe je deze correct kunt installeren.

 • Waarom is een omvormer nodig? Zonnepanelen genereren gelijkstroom (DC), terwijl het Nederlandse elektriciteitsnet werkt op wisselstroom (AC). De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat de energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt, kan worden gebruikt in je huis of kan worden teruggeleverd aan het net.
 • Hoe kies je de juiste omvormer en waar plaats je deze? Bij het kiezen van een omvormer is het essentieel om te kijken naar het totale vermogen van je zonnepanelen. Zorg ervoor dat de capaciteit van de omvormer overeenkomt met die van je panelen. Qua locatie is het belangrijk dat de omvormer op een koele, droge plek wordt geplaatst, uit de buurt van direct zonlicht.

4. Bedrading en aansluitingen

De bedrading vormt de brug tussen je zonnepanelen, de omvormer en je meterkast. Hier duiken we in hoe je deze bedrading aanlegt en welke materialen je moet gebruiken.

 • hoe leg je de bedrading van de zonnepanelen naar de meterkast? Begin bovenaan bij het zonnepaneel en werk naar beneden, via de omvormer, naar de meterkast toe. Maak gebruik van kabelgoten om de draden netjes en beschermd te houden.
 • welke connectoren en kabels zijn het meest geschikt voor een veilige connectie? MC4-connectoren zijn een goede keuze voor zonnepanelen vanwege hun weersbestendigheid en veiligheid. Voor de kabels tussen de panelen en de omvormer kun je UV-bestendige zonnepaneelkabels gebruiken.

Zonnepanelen aansluiten: configuratie en instellingen van de elektriciteitsmeter

Nu het aansluiten van je zonnepanelen en omvormer is voltooid, is het essentieel om je elektriciteitsmeter correct te configureren. Dit zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom efficiënt kunt gebruiken en eventueel kunt terugleveren aan het net.

 • Soorten meters: traditionele draaischijfmeter vs. slimme meter In veel huizen is de traditionele draaischijfmeter vervangen door slimme meters. Terwijl een draaischijfmeter simpelweg terug kan draaien bij overproductie, registreert een slimme meter apart de stroom die je verbruikt en de stroom die je teruglevert.
 • Hoe stel je je meter in voor teruglevering aan het net? Als je een slimme meter hebt, hoeft je in principe niets te doen. Deze meters zijn al ingesteld om teruggeleverde energie te registreren. Bij een draaischijfmeter wordt elke teruggeleverde kWh automatisch van je verbruik afgetrokken doordat de meter terugdraait.
 • Wat te doen bij een negatieve stroomproductie? Als je meer stroom produceert dan je verbruikt, kun je deze overtollige stroom terugleveren aan het net. Zorg ervoor dat je energieleverancier dit ondersteunt en dat je een contract hebt waarin terugleververgoeding is opgenomen.

Onderhoud en monitoring na het aansluiten van de zonnepanelen

Nu het aansluiten van de zonnepanelen, is het van belang om je systeem regelmatig te controleren en te monitoren. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren en dat eventuele problemen snel worden opgemerkt.

 • Regelmatige controles van de aansluitingen. Regelmatige inspecties zijn essentieel om te zorgen dat alles veilig en efficiënt blijft werken. Controleer de bedrading, de aansluitingen en de omvormer op zichtbare beschadigingen of slijtage.
 • Signalen dat er iets mis is met je aansluiting. Let op waarschuwingssignalen zoals flikkerende lichten, een zoemend geluid, of een plotselinge daling in energieopbrengst. Bij deze symptomen is het raadzaam om direct een vakspecialist te raadplegen.
 • Hoe houd je bij hoeveel elektriciteit je zonnepanelen genereren en terugleveren? Veel omvormers hebben tegenwoordig een ingebouwd monitoringsysteem waarmee je real-time de prestaties van je zonnepanelen kunt volgen. Er zijn ook losse apps en systemen beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Deze geven je inzicht in je verbruik en opwekking, wat handig is voor je administratie en om te zien of alles goed functioneert.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe sluit je zonnepanelen aan in de meterkast?

Het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast vraagt om zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor veiligheid. Je begint met het bepalen van het aantal zonnepanelen per groep en voegt indien nodig een nieuwe groep toe. Vervolgens installeer je de omvormer, bedrading en aansluitingen correct.

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

Voor veiligheid en efficiëntie is het aanbevolen om zonnepanelen op een aparte groep aan te sluiten, vooral bij een hoog totaal vermogen.

Wat moet er in de meterkast aangepast worden voor zonnepanelen?

Je moet mogelijk een aparte groep toevoegen, een aardlekschakelaar installeren en je elektriciteitsmeter configureren voor teruglevering aan het net, afhankelijk van je huidige installatie en het aantal zonnepanelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden