Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen

Steeds meer huishoudens in Nederland maken gebruik van zonnepanelen. In de meeste gevallen gaat het om standaard zonnepanelen op het dak, maar er zijn ook kleine zonnepanelen verkrijgbaar. Lees in dit artikel alles over de prijzen, de soorten en wanneer kleine zonnepanelen een goede keuze zijn.

Wat kosten kleine zonnepanelen?

De prijs van kleine zonnepanelen is, net als bij standaard zonnepanelen, afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen en het vermogen ervan. Omdat kleine zonnepanelen in minder grote hoeveelheden geproduceerd worden, zijn ze vaak duurder dan het standaard formaat. Bekijk in onderstaand overzicht de gemiddelde kosten van kleine zonnepanelen ten opzichte van de kosten van standaard zonnepanelen.

Soort zonnepaneelAfmetingen (cm x cm)Vermogen (Wattpiek)Gem. prijs per stuk
(inclusief btw)*
Kleine zonnepanelen165 x 80 / 125 x 100150 - 220 Wp€ 150 - € 200
Standaard zonnepanelen165 x 100300 - 400 Wp
€ 250 - € 300

* Kosten exclusief installatie en omvormer

Wat zijn de afmetingen van deze zonnepanelen?

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 165 x 100 cm. Als je kiest voor kleine zonnepanelen, kom je vaak uit op zonnepanelen die of minder hoog, of minder breed zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen die 125 centimeter hoog zijn in plaats van de gebruikelijke 165 centimeter. Of zonnepanelen die wel 165 centimeter hoog zijn, maar slechts 80 centimeter breed. Het aantal zonne-cellen zijn over het algemeen gelijk aan het aantal zonnecellen in een zonnepaneel van standaard formaat.

Ben je op zoek naar zonnepanelen voor off-grid mogelijkheden? Er bestaan bedrijven die zich richten op zonnepanelen met stekkers of zonnepanelen kleiner dan bovenstaande die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld een boot of caravan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten kleine zonnepanelen

Hoewel kleine zonnepanelen niet gangbaar zijn om op je dak te laten plaatsen, zijn er diverse soorten op de markt. Dunnefilm zonnepanelen, die ook wel CIS of CIGS zonnepanelen worden genoemd, en poly- of mono-kristallijne zonnepanelen. Dunnefilm zonnepanelen zijn het meest gangbaar.

Wil je nog kleiner dan deze zonnepanelen? Er zijn ook zonnepanelen op de markt die het uiterlijk en de afmetingen hebben van een dakpan. Deze zonnepanelen heten daarom ook wel zonnepannen of zonnedakpannen. Niet alleen wekken deze zonne-energie op, ook dienen ze als dakpan. Voor monumentale panden waar zonnepanelen niet mogen kan dit een uitkomst zijn. Zonnedakpannen hebben wel een kleiner vermogen dan gewone zonnepanelen en er hangt een flink prijskaartje aan. Alle soorten zonnepanelen hebben eigen voor- en nadelen. Vergelijk zonnepanelen daarom altijd op hun eigenschappen en jouw wensen en situatie.

Waarom kies je voor kleine zonnepanelen?

Hoewel voor een gemiddeld dak normale zonnepanelen de meest efficiënte oplossing zullen blijven, zijn er situaties waarin de kleine variant een goede optie is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het dak is te klein voor grotere panelen
  • Het standaard formaat zonnepanelen komt net niet goed uit op je dak
  • Je zoekt zonnepanelen voor bijvoorbeeld een tuinhuisje, caravan, boot of off-grid doeleinden
Kleine zonnepanelen op boot

Kleine zonnepanelen versus rendement

Sommige mensen denken dat het slimmer is om een klein dak te voorzien van kleine zonnepanelen in plaats van zonnepanelen met een standaard afmeting. Als je investeert in zonnepanelen, dan ben je natuurlijk uit op een hoog rendement, om zo je terugverdientijd te verkorten.

Kleine zonnepanelen worden minder geproduceerd, waardoor de kostprijs hoger ligt. De terugverdientijd zal daardoor ook langer worden. Bij het aanschaffen van deze zonnepanelen is de capaciteit van de panelen erg belangrijk.

Kleine zonnepanelen hebben vaak een wat lager rendement omdat je minder zonne-energie opwekt. Dit heeft te maken met het haalbare vermogen (in Wattpiek) per zonnepaneel. Daarom raadt een zonnepanelen installateur bij de meeste daken aan om toch te kiezen voor standaard zonnepanelen.

Tips voor het kopen van zonnepanelen

Voordat je overgaat tot het plaatsen van kleine zonnepanelen, is het goed om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Zo weet je precies waar je op moet letten en haal je het meest uit je investering. Lees hieronder een aantal handige tips.

Laat je adviseren

Kleine zonnepanelen zijn niet altijd rendabel. Soms is het slimmer om te kiezen voor standaard zonnepanelen. Omdat het lastig kan zijn zelf te bepalen wat goed is voor jouw dak, is het verstandig om je te laten adviseren door een vakspecialist. Een zonnepanelen specialist heeft veel ervaring met zonnepanelen plaatsen en weet daardoor exact wat de goede keuze is voor jouw project.

Let op keurmerken

Bij het zoeken naar een geschikte vakspecialist is het altijd goed om op keurmerken te letten. Zo weet je zeker dat de zonnepanelen specialist voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Dit is bij kleine zonnepanelen helemaal belangrijk, omdat dit een minder gangbare keuze is. Een voorbeeld van zo’n keurmerk is Zonnekeur.

Vraag meerdere offertes aan

Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je een goed beeld van de totaalprijs van kleine zonnepanelen op jouw dak. Omdat het plaatsen van kleine zonnepanelen snel in de kosten loopt door de relatief hoge prijs van de zonnepanelen, is het goed om offertes aan te vragen bij verschillende vakspecialisten. Controleer wat inbegrepen is in de prijs en kies voor het bedrijf dat het best past bij jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kleinste zonnepanelen?

Een standaard zonnepaneel is 165 x 100 cm. Kleine zonnepanelen zijn minder hoog of minder breed. Ze kunnen bijvoorbeeld 125 cm hoog zijn in plaats van de gebruikelijke 165 cm. Of maar 80 cm breed in plaats van 100 cm.

Hoeveel kost een klein zonnepaneel?

Kleine zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de € 150 – € 200 per stuk. Ter vergelijking: standaard zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de € 250 – € 300 per stuk. Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Waarom kies je voor kleine zonnepanelen?

Kleine zonnepanelen zijn handig wanneer je dak te klein is voor grote zonnepanelen. Of wanneer je zonnepanelen zoekt voor bijvoorbeeld een tuinhuisje of boot.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden