Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen

Wil je meer weten over kleine zonnepanelen? Steeds meer huishoudens in Nederland maken gebruik van zonnepanelen. In de meeste gevallen gaat het om standaard zonnepanelen op het dak, maar je kunt ook kleine zonnepanelen kopen. Lees in dit artikel alles over de prijzen, de soorten, wanneer kleine zonnepanelen een goede keuze zijn en of er ook kleine zonnepanelen met een hoog rendement bestaan.


Soorten kleine zonnepanelen

Hoewel kleine zonnepanelen niet gangbaar zijn om op je dak te laten plaatsen, zijn er diverse soorten op de markt. Dunnefilm zonnepanelen, die ook wel CIS of CIGS zonnepanelen worden genoemd, en poly- of mono-kristallijne zonnepanelen. Dunnefilm zonnepanelen zijn het meest gangbaar.

Wil je nog kleinere zonnepanelen kopen dan dit type? Er zijn ook panelen op de markt die het uiterlijk en de afmetingen hebben van een dakpan. Deze zonnepanelen heten daarom ook wel zonnepannen of zonnedakpannen. Niet alleen wekken deze zonne-energie op, ook dienen ze als dakpan. Voor monumentale panden waar zonnepanelen niet mogen kan dit een uitkomst zijn. Zonnedakpannen hebben wel een kleiner vermogen dan gewone panelen en er hangt een flink prijskaartje aan. Alle soorten zonnepanelen hebben eigen voor- en nadelen. Vergelijk zonnepanelen daarom altijd op hun eigenschappen en jouw wensen en situatie.

Waarom kies je voor kleine zonnepanelen?

Hoewel voor een gemiddeld dak normale zonnepanelen de meest efficiënte oplossing zullen blijven, zijn er situaties waarin de kleine variant een goede optie is. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het dak is te klein voor grotere panelen
 • Het standaard formaat zonnepanelen komt net niet goed uit op je dak
 • Je zoekt zonnepanelen voor bijvoorbeeld een tuinhuisje, caravan, boot of off-grid doeleinden
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kosten kleine zonnepanelen?

De prijs van deze kleinere zonnepanelen is, net als bij standaard zonnepanelen, afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen en het vermogen ervan. Omdat deze panelen in minder grote hoeveelheden geproduceerd worden, zijn ze vaak duurder dan het standaard formaat. Bekijk in onderstaand overzicht de gemiddelde kosten van deze panelen ten opzichte van de kosten van standaard panelen.

Soort zonnepaneelAfmetingen (cm x cm)Vermogen (Wattpiek)Gem. prijs per stuk
(inclusief btw)*
Kleine zonnepanelen165 x 80 / 125 x 100150 - 220 Wp€ 150 - € 200
Standaard zonnepanelen165 x 100300 - 400 Wp
€ 250 - € 300

* Kosten exclusief installatie en omvormer

Wat zijn de afmetingen van deze zonnepanelen?

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 165 x 100 cm. Als je kiest voor kleinere zonnepanelen, kom je vaak uit op zonnepanelen die of minder hoog, of minder breed zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen die 125 centimeter hoog zijn in plaats van de gebruikelijke 165 centimeter. Of zonnepanelen die wel 165 centimeter hoog zijn, maar slechts 80 centimeter breed. Het aantal zonne-cellen zijn over het algemeen gelijk aan het aantal zonnecellen in een zonnepaneel van standaard formaat.

Ben je op zoek naar panelen voor off-grid mogelijkheden? Er bestaan bedrijven die zich richten op zonnepanelen met stekkers of zonnepanelen kleiner dan bovenstaande die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld een boot of caravan.

Kleine zonnepanelen versus rendement

Sommige mensen denken dat het slimmer is om een klein dak te voorzien van kleinere zonnepanelen in plaats van zonnepanelen met een standaard afmeting. Als je investeert in zonnepanelen, dan ben je natuurlijk uit op een hoog rendement, om zo je terugverdientijd te verkorten.

Kleine zonnepanelen worden minder geproduceerd, waardoor de kostprijs hoger ligt. De terugverdientijd zal daardoor ook langer worden. Bij het aanschaffen van deze kleine zonnepanelen is de capaciteit van de panelen erg belangrijk.

Daarnaast hebben ze vaak een wat lager rendement omdat je minder zonne-energie opwekt. Dit heeft te maken met het haalbare vermogen (in Wattpiek) per paneel. Daarom raadt een zonnepanelen installateur bij de meeste daken aan om toch te kiezen voor standaard panelen.

Kleine zonnepanelen op boot

Tips voor het kopen van zonnepanelen

Voordat je overgaat tot het plaatsen van kleine panelen, is het goed om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Zo weet je precies waar je op moet letten en haal je het meest uit je investering. Lees hieronder een aantal handige tips.

Laat je adviseren

Kleinere zonnepanelen zijn niet altijd rendabel. Soms is het slimmer om te kiezen voor standaard zonnepanelen. Omdat het lastig kan zijn zelf te bepalen wat goed is voor jouw dak, is het verstandig om je te laten adviseren door een vakspecialist. Een zonnepanelen specialist heeft veel ervaring met zonnepanelen plaatsen en weet daardoor exact wat de goede keuze is voor jouw project.

Let op keurmerken

Bij het zoeken naar een geschikte vakspecialist is het altijd goed om op keurmerken te letten. Zo weet je zeker dat de zonnepanelen specialist voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Dit is bij kleine zonnepanelen helemaal belangrijk, omdat dit een minder gangbare keuze is. Een voorbeeld van zo’n keurmerk is Zonnekeur.

Vraag meerdere offertes aan

Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je een goed beeld van de totaalprijs van kleine panelen op jouw dak. Omdat het plaatsen van kleine zonnepanelen snel in de kosten loopt door de relatief hoge prijs van de panelen, is het goed om offertes aan te vragen bij verschillende vakspecialisten. Controleer wat inbegrepen is in de prijs en kies voor het bedrijf dat het best past bij jouw project.

Installatie kleine zonnepanelen

Het installeren van kleine zonnepanelen verschilt op enkele belangrijke punten van de installatie van reguliere zonnepanelen. Hier is een overzicht van de belangrijkste stappen en verschillen:

Hoe worden kleine zonnepanelen geplaatst?

 1. Planning en plaatsing: Net als bij reguliere panelen is het belangrijk om eerst de beste locatie voor de panelen te bepalen, meestal een dak of een andere zonrijke plek. Bij micro-zonnepanelen kan er meer flexibiliteit zijn vanwege hun kleinere formaat.
 2. Montagesysteem: Er wordt een montagesysteem geïnstalleerd om de zonnepanelen stevig te bevestigen. Omdat de panelen kleiner en lichter zijn, is de montage eenvoudiger en kunnen er lichtere frames worden gebruikt.
 3. Elektrische aansluitingen: Elk klein zonnepaneel heeft meestal een ingebouwde micro-omvormer of optimizer. Dit maakt het aansluiten eenvoudiger, omdat ze individueel kunnen worden aangesloten en direct AC-energie leveren, zonder een grote centrale omvormer. De kabels kunnen rechtstreeks naar het elektriciteitsnet of een verdeelkast worden geleid.
 4. Bevestiging en afstelling: De panelen worden vastgezet op het montagesysteem en afgesteld om de beste hoek voor zonlicht te bereiken. Dit is vaak eenvoudiger vanwege het kleinere formaat van de panelen.
 5. Systeemcontrole: Na de installatie wordt het systeem gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het correct werkt en geen foutmeldingen geeft.

Verschillen met installatie reguliere zonnepanelen

 • Grootte en gewicht: Kleine zonnepanelen zijn kleiner en lichter, wat de installatie makkelijker maakt. Het montagesysteem is ook eenvoudiger.
 • Elektrische installatie: Dankzij ingebouwde micro-omvormers is het aansluiten van de elektrische bedrading eenvoudiger en flexibeler. Er zijn geen centrale omvormers nodig.
 • Uitbreidbaarheid: Kleine systemen zijn vaak eenvoudiger uit te breiden omdat extra panelen gemakkelijk kunnen worden toegevoegd zonder aanpassing van een grote centrale omvormer.
 • Installatietijd: De installatietijd kan korter zijn vanwege de eenvoudiger montage en bekabeling.

Hoewel de installatie van kleine zonnepanelen over het algemeen eenvoudiger en flexibeler is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze door een erkende installateur worden geïnstalleerd om aan alle veiligheidsnormen te voldoen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van kleine zonnepanelen? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kleinste zonnepanelen?

Een standaard zonnepaneel is 165 x 100 cm. Kleine zonnepanelen zijn minder hoog of minder breed. Ze kunnen bijvoorbeeld 125 cm hoog zijn in plaats van de gebruikelijke 165 cm. Of maar 80 cm breed in plaats van 100 cm.

Hoeveel kost een klein zonnepaneel?

Kleinere zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de € 150 – € 200 per stuk. Ter vergelijking: standaard zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de € 250 – € 300 per stuk. Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Waarom kies je voor kleine zonnepanelen?

Kleine zonnepanelen zijn handig wanneer je dak te klein is voor grote zonnepanelen. Of wanneer je zonnepanelen zoekt voor bijvoorbeeld een tuinhuisje of boot.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden