Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen

Steeds meer daken in Nederland zijn voorzien van zonnepanelen. In de meeste gevallen gaat het om standaard zonnepanelen, maar zijn er ook kleine zonnepanelen verkrijgbaar? Dankzij de snelle ontwikkeling van de zonnepanelen zijn er nu ook kleinere zonnepanelen beschikbaar. Lees in dit artikel alles over de prijzen, de soorten en hoe je het beste rendement behaalt.

Wat kosten kleine zonnepanelen?

De standaard afmeting van een zonnepaneel is 165 x 100 cm. Als je kiest voor kleine zonnepanelen, kom je al snel uit op een afmeting van 158 x 81 cm. Het hierbij wel goed om te weten dat het gebruik van kleine zonnepanelen niet gangbaar is. De prijs van kleine zonnepanelen is, net als bij standaard zonnepanelen, afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen en de grootte van je huishouden. Bekijk in onderstaand overzicht de gemiddelde prijs van kleine zonnepanelen en andere afmetingen.

Soort zonnepaneelAfmetingen (cm x cm)Vermogen (Wattpiek)Gemiddelde prijs per stuk
(inclusief btw)
Kleine zonnepanelen158 x 81 / 126 x 100190 - 215 Wp€ 120
Standaard zonnepanelen165 x 100245 - 270 Wp
€ 240
Grote zonnepanelen200 x 100270 - 300 Wp€ 320

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten kleine zonnepanelen

Hoewel kleine zonnepanelen niet gangbaar zijn om op je dak te laten plaatsen, zijn er twee soorten kleine zonnepanelen verkrijgbaar. De poly- of monokristallijn zonnepanelen en CIS zonnepanelen. CIS zonnepanelen zijn het populairst wanneer mensen kiezen voor kleine zonnepanelen. 

Poly- of monokristallijn zonnepanelen

De afmeting van dit kleine zonnepaneel is 126×100 en is verkrijgbaar in zowel polykristallijn als monokristallijn. Dit is hetzelfde als bij zonnepanelen met een standaard afmeting. Allebei de soorten zonnepanelen hebben eigen voor- en nadelen. Bekijk ze in onderstaande tabel.

 Monokristallijne zonnepanelenPolykirstallijne zonnepanelen
Rendement14-20%12-16%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus licht
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturen
KostenOp twee na goedkoopste, +/- € 260 per paneelOp één na goedkoopste, +/- € 220 per paneel
Levensduur+/- 30 jaar+/- 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen

Kleine zonnepanelen versus rendement

Veel mensen denken dat het slimmer is om een klein dak te voorzien van kleine zonnepanelen in plaats van zonnepanelen met een standaard afmeting. Als je investeert in zonnepanelen, dan ben je natuurlijk uit op een hoog rendement, om zo je terugverdientijd te verkorten. Als je kiest voor kleine zonnepanelen, zorgt dit er vaak voor dat je een lager rendement behaalt en daarmee minder zonne-energie opwekt. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen van kleine zonnepanelen en het haalbare vermogen. Daarom raadt een zonnepanelen installateur vaak aan om toch te kiezen voor standaard zonnepanelen op een klein dak.

Tips voor het kopen van kleine zonnepanelen

Voordat je overgaat tot het kopen van kleine zonnepanelen, is het goed om met zoveel mogelijk informatie op pad te gaan. Zo weet je precies waar je op moet letten en haal je het meeste uit je investering. Lees hieronder een aantal handige tips.

Laat je adviseren

Kleine zonnepanelen zijn niet altijd rendabel, soms is het slimmer om te kiezen voor standaard zonnepanelen. Omdat het moeilijk is om zelf te bepalen wat goed is voor op jouw dak, is het verstandig om je te laten adviseren door een vakspecialist. Een zonnepanelen specialist heeft veel ervaring met zonnepanelen plaatsen en geeft je daarom een professioneel advies voor jouw project.

Let op keurmerken

Bij het zoeken naar een geschikte vakspecialist, is het altijd goed om op keurmerken te letten. Zo weet je zeker dat de zonnepanelen specialist voldoet aan bepaalde normen en goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelen. Dit is bij kleine zonnepanelen helemaal belangrijk, omdat dit een minder gangbare keuze is. Een voorbeeld van zo’n keurmerk is Zonnekeur.

Vraag meerdere offertes aan

Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je een goed beeld van de totaalprijs van kleine zonnepanelen op jouw dak. Omdat het plaatsen van kleine zonnepanelen snel in de kosten loopt door de relatief hoge prijs, is het goed om offertes aan te vragen bij verschillende vakspecialisten. Kijk goed wat er inbegrepen is in de prijs en kies voor het bedrijf dat het best past bij jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

 

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden