Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Micro omvormer

Micro omvormer

Micro omvormers spelen een essentiële rol in het optimaliseren van de energieopbrengst van zonnepanelen en zorgen voor een efficiënte stroomomzetting. In dit artikel duiken we dieper in op de werking van een micro omvormer, voordelen en overwegingen bij de keuze ervoor.

Wat is een micro omvormer en hoe werkt het?

Een micro omvormer is een compact apparaat dat direct achter een zonnepaneel wordt geplaatst, in tegenstelling tot traditionele omvormers die op een centrale locatie voor meerdere panelen worden geplaatst. Zijn hoofdtaak? Het omzetten van de gelijkstroom (DC) die door het zonnepaneel wordt geproduceerd, naar wisselstroom (AC) die in huishoudens kan worden gebruikt.

De micro omvormer treedt op als een brug tussen het zonnepaneel en het elektriciteitsnet, en zorgt ervoor dat de geproduceerde stroom compatibel is met onze dagelijkse apparaten. Dit in tegenstelling tot centrale omvormers, die de stroom van meerdere panelen tegelijk omzetten, wat kan leiden tot energieverlies als één paneel in de schaduw ligt of niet optimaal presteert. Door deze individuele benadering kan elk paneel onafhankelijk presteren, wat resulteert in een geoptimaliseerde energieopbrengst.

Micro omvormer

Voor- en nadelen van een micro omvormer

Net als elke technologie hebben micro omvormers hun sterke punten en beperkingen. Voordat je investeert in een zonne-energiesysteem, is het essentieel om beide kanten te begrijpen. Hier duiken we in de voordelen en mogelijke nadelen van dit type omvormers.

Voordelen

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, zijn hier enkele voordelen van het kiezen voor een micro omvormer:

 • Hogere energie-efficiëntie: met deze omvormers haal je het maximale uit elk afzonderlijk zonnepaneel, zelfs als een deel van je dak in de schaduw ligt.
 • Flexibiliteit in systeemontwerp: of je nu een groot dak hebt of een kleiner oppervlak, ze passen zich aan je situatie aan.
 • Betere prestaties bij gedeeltelijke schaduw: zelfs als een paar panelen in de schaduw liggen, zorgen deze omvormers ervoor dat de rest op volle capaciteit blijft werken.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook enkele overwegingen om in gedachten te houden:

 • Kostenfactor: hoewel ze op de lange termijn voordelig kunnen zijn, kunnen de kosten van micro omvormers hoger zijn dan die van traditionele omvormers.
 • Mogelijke beperkingen in systeemcompatibiliteit: niet alle zonnepaneelsystemen zijn compatibel met elke micro omvormer, dus het is belangrijk om je huiswerk te doen voordat je een beslissing neemt.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer kies je voor een micro omvormer?

Het kiezen van de juiste apparatuur voor je zonne-energiesysteem kan overweldigend zijn, vooral met zoveel opties op de markt. Dus, wanneer is een micro omvormer de juiste keuze voor jou? Laten we eens kijken naar de scenario’s waarin een deze omvormer de beste optie zou kunnen zijn en de overwegingen die je in gedachten moet houden.

 • Kleinere zonne-installaties: als je een kleiner dakoppervlak hebt of slechts een paar panelen wilt installeren, kan deze omvormer je helpen om het maximale uit je systeem te halen.
 • Daken met veel schaduw: voor daken die gedurende bepaalde tijden van de dag in de schaduw liggen, kunnen deze omvormers ervoor zorgen dat je nog steeds een efficiënte energieopbrengst hebt.
 • Onregelmatige dakoriëntaties: als je zonnepanelen op verschillende delen van je dak hebt die in verschillende richtingen wijzen, kunnen dit type omvormers helpen om de energieopbrengst te optimaliseren.

Verschil tussen een micro omvormer en een (power) optimizer

Het onderscheid tussen een optimizer en een micro omvormer kan soms wat verwarrend zijn, aangezien beide technologieën zijn ontwikkeld om de prestaties van zonnepanelen te optimaliseren. Toch hebben ze elk hun specifieke kenmerken en voordelen.

Micro omvormer:

 • Doel: dit type omvormer heeft als taak de gelijkstroom, afkomstig van een bepaald zonnepaneel, direct om te zetten naar wisselstroom. Deze wisselstroom is geschikt voor gebruik in huis en voor teruglevering aan het net.
 • Locatie: deze kleine omvormers worden direct achter elk zonnepaneel gemonteerd, waardoor ieder paneel zijn eigen omvormer heeft.
 • Pluspunten: het grote voordeel is dat er geen aparte omvormer in je woning geplaatst hoeft te worden. Bovendien kan elk paneel (of groepje panelen) zelfstandig werken. Mocht een paneel schaduw ondervinden of defect raken, dan heeft dit geen invloed op de andere panelen.

(Power)optimizer:

 • Doel: Een optimizer reguleert de spanning en stroom van elk afzonderlijk paneel om zo de efficiëntie te verhogen. De daaruit voortkomende gelijkstroom wordt naar een centrale omvormer geleid, die verantwoordelijk is voor de omzetting naar wisselstroom.
 • Locatie: net als bij de micro omvormers worden optimizers direct achter de zonnepanelen geplaatst.
 • Pluspunten: ze verhogen de efficiëntie van elk individueel paneel, vergelijkbaar met micro omvormers. Echter, doordat ze samenwerken met een centrale omvormer, kunnen ze in sommige gevallen kosteneffectiever zijn.
 • Minpunten: er is nog steeds een centrale omvormer nodig, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Waar micro omvormers de taak hebben om direct de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom, focussen optimizers zich puur op het aanpassen van de spanning en stroom van elk paneel. Voor de uiteindelijke omzetting naar wisselstroom vertrouwen ze op een aparte, centrale omvormer.

Wat kost een micro omvormer?

De prijs van een micro omvormer kan variëren, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de € 100 en € 250 per stuk. Dit hangt natuurlijk af van het merk, de specificaties en waar je het product koopt. Het is altijd een goed idee om verschillende offertes te vergelijken en te kijken welke omvormer het beste past bij jouw situatie en budget.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is beter een omvormer of micro -omvormer?

Beide hebben hun voordelen; een centrale omvormer is vaak kosteneffectiever voor grotere installaties, terwijl de micro varianten beter presteren bij variabele schaduw en individuele paneelmonitoring mogelijk maken.

Wat is beter een power optimizer of micro omvormer?

Het hangt af van je situatie. Power optimizers werken samen met een centrale omvormer en zijn geschikt voor systemen met variabele schaduw, terwijl micro omvormers een geïntegreerde oplossing bieden met mogelijk een hogere algehele efficiëntie.

Wat kost 1 micro omvormer?

De prijs varieert, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de € 100 en € 250 per stuk, afhankelijk van het merk en de specificaties.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden