Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnecollectoren

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in energie en spelen een belangrijke rol in moderne energieopwekking. Wil je duurzaam wonen, lagere maandelijkse kosten voor je energieverbruik hebben en gebruik maken van een aantrekkelijke subsidieregeling? Kies er dan voor om een zonnecollector te kopen. Je bespaart hiermee niet alleen op je energiekosten, maar leeft bovendien ook nog eens energiebewust. Lees hier alles over zonnecollectoren: de prijzen, de soorten en handige tips.


Zonnecollectoren prijzen

Voordat je besluit om deze duurzame oplossing op je dak te plaatsen, is het belangrijk om te weten wat een zonnecollector kost. De gemiddelde kosten van een zonnecollector liggen tussen de € 550 en €750 per zonnecollector. Zonnecollectoren plaats je altijd in combinatie met een zonneboiler. Onderstaand overzicht geeft een gemiddelde prijs van alleen de zonnecollectoren weer. De kosten van een zonneboiler lees je hieronder.

Soort zonnecollectorGemiddelde prijs inclusief btwGemiddelde jaarlijkse besparing op energiekostenGemiddelde jaarlijkse besparing aardgas
Vlakke plaat€ 550€ 80133 m³
Vacuümbuis€ 750€ 95145 m³

Bekijk het onderstaand overzicht met de gemiddelde prijs voor het kopen van een zonneboiler.

Gemiddelde inhoud zonneboilerAantal zonnecollectorenGemiddelde prijs zonneboiler inclusief collector(en), installatie en btwGemiddelde jaarlijkse besparing gasverbruikGemiddelde jaarlijkse besparing
100 liter1€ 2.200 - € 2.600100 m3€ 100
100 liter2€ 2.800 - € 3.400135 m3€ 135
200 liter
2€ 3.400 - € 3.800185 m3€ 185
300 liter3€ 4.800 - € 5.600285 m3€ 285
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn zonnecollectoren ?

De zonnecollector is een onderdeel van de zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonne-energie. De zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer. In de zonnecollector wordt het zonlicht opgevangen en in het voorraadvat wordt het warme water opgeslagen. De naverwarmer houdt het water warm als er te weinig zon is voor de zonnecollector om z’n werk goed te doen.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Zonnecollectoren en zonnepanelen worden vaak door elkaar gehaald. Beiden gebruiken de kracht van de zon, alleen wordt de zon bij zonnepanelen omgezet in elektriciteit en bij de zonnecollector wordt de zon gebruikt voor het verwarmen van je huis of het water uit de kraan.

Hoe werken zonnecollectoren?

De optimale werking van een zonnecollector valt of staat met de juiste combinatie tussen één of meerdere zonnecollectoren en een zonneboiler. De zonnecollector plaats je op het dak waar de meeste zon schijnt. Dit is niet anders dan bij het plaatsen van zonnepanelen. Als de zonnecollectoren geïnstalleerd zijn, pompt de zonneboilervloeistof door de zonnecollectoren. De zon verwarmt deze vloeistof, waarna de vloeistof teruggepompt wordt naar het voorraadvat gevuld met leidingwater. De vloeistof verwarmt vervolgens het water. Afhankelijk van het type zonneboiler gebruik je dit warme water vervolgens in de keuken, badkamer, voor de wasmachine of zelfs voor het verwarmen van je woning.

Soorten zonnecollectoren

Er bestaan twee soorten zonnecollectoren:

  • Vlakke plaat zonnecollector
  • Vacuümbuis zonnecollector

Vlakke plaat zonnecollectoren

Deze zonnecollector bestaat uit een paneel met daarin een absorberende plaat. De afdekplaat houdt de opgevangen warmte vast in het paneel. Het buizensysteem vervoert de door de zon verwarmde vloeistof naar de zonneboiler waarmee het het leidingwater verwarmt. Het voordeel van een vlakke plaat zonnecollector is dat deze goedkoper is dan een vacuümbuis zonnecollector. Het nadeel is dat het rendement op koudere dagen minder is.

Vacuümbuis zonnecollectoren

Dit buizensysteem werkt met koperen heatpipes. De speciale coating aan de binnenzijde van de glazen buizen, houdt de warmte langer vast waardoor het in de winter minder gebruik hoeft te maken van een naverwarmer. De naverwarmer ondersteunt wanneer de zon niet genoeg kracht heeft om het water te verwarmen. Met de heatpipes is deze ondersteuning dus minder snel nodig. De vloeistof in de buizen zitten in een vacuüm waardoor een extra isolerende werking ontstaat. Het voordeel van deze zonnecollector is dat deze zelfs op koudere dagen een hoog rendement heeft. Daarentegen zijn ze wel duurder dan een vlakke plaat zonnecollector.

Zonnecollectoren

Hoeveel zonnecollectoren heb je nodig?

Het aantal zonnecollectoren is afhankelijk van de grootte van de zonneboiler. De grootte van de zonneboiler wordt bepaald door de hoeveelheid personen in je huishouden. Over het algemeen geldt dat je per persoon op ongeveer 1 m² tot 1.5 m² collectoroppervlakte rekent.

Grootte huishoudenOppervlakte zonnecollectoren (m²)Minimale inhoud zonneboiler
23 tot 5150 liter
44 tot 6300 liter
65 tot 7450 liter

Subsidieregeling voor zonnecollectoren

Bij de aanschaf van een zonneboiler kun je de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen. Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van het soort zonneboiler die je kiest. Gemiddeld genomen ligt het subsidiebedrag tussen de € 850 en € 2000 euro. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, is het verplicht om de zonnecollector en zonneboiler te laten installeren door een erkende vakspecialist. Kijk voor de overige voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Homedeal (bespaar)tips voor zonnecollectoren

Lees hieronder een aantal tips voor het aanschaffen van zonnecollectoren.

Controleer of jouw woning geschikt is

Voordat je een zonnecollector gaat kopen en plaatsen, is het belangrijk om te kijken of je woning hier geschikt voor is. In de eerste plaats is het van belang om de ligging van je dak te controleren. Een dak op het zuiden heeft het hoogste rendement. Ook op een dak op het oosten of westen is het goed mogelijk om zonnecollectoren te plaatsen. Kijk daarnaast of er genoeg ruimte beschikbaar is voor de zonnecollectoren. Controleer hiervoor of het aantal vierkante meter op je dak overeenkomt met het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt.

Laat je adviseren

Bij het kopen van een zonnecollector kan het lastig zijn om te bepalen wat geschikt is voor jouw huishouden. Een zonneboiler specialist heeft ervaring met verschillende merken en de plaatsing van zonnecollectoren en kan je daardoor goed adviseren.

Vergelijk meerdere offertes

Door verschillende offertes aan te vragen krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen als je een zonnecollector wilt kopen. Vergelijk de offertes met elkaar en kies de vakspecialist die het beste bij jouw project past.

Zonnecollectoren kopen

Wil je zonnecollectoren kopen voor bij jou thuis? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan voor vakspecialisten bij jou in de buurt. Zo kun je de offertes met elkaar vergelijken en kies je voor de vakspecialist die het beste past bij jouw project. Vraag direct online offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een zonnecollector en een zonnepaneel?

Zonnecollectoren en zonnepanelen gebruiken de zon voor verschillende functies. Bij zonnepanelen wordt de zon omgezet in elektriciteit. Bij een zonnecollector gebruik je de zon om te verwarmen.

Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?

Dit hangt af van je verbruik. Over het algemeen kun je stellen dat je per persoon ongeveer 1 m² tot 1.5 m² collectoroppervlakte nodig hebt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden