Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen

Een goedkope en goed presterende variant van zonnepanelen zijn dunne film zonnepanelen. Lees hier alles over de voor- en nadelen, de prijzen en de kenmerken van een dunne film zonnepaneel.

Wat zijn dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen hebben een subtiele uitstraling en vallen nauwelijks op wanneer ze op het dak zijn geïnstalleerd. In plaats van kristallen, zoals je die vindt in monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen, bestaan de zonnecellen in dunne film panelen uit een speciaal poeder. Dit poeder wordt beschermd door een dun laagje glas. Dankzij deze unieke samenstelling zijn ze buigzaam, wat betekent dat ze zelfs op gebogen oppervlakken kunnen worden aangebracht. Dit maakt ze bijzonder flexibel en veelzijdig in gebruik.

Deze zonnepanelen staan ook bekend als amorfe zonnepanelen of, in het Engels, thin film zonnepanelen. Hoewel ze misschien niet het hoogste rendement of vermogen bieden in vergelijking met sommige andere zonnepaneeltypen, presteren ze verrassend goed gezien hun dunne ontwerp.

Dunne film zonnepanelen

Voor- en nadelen van dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen hebben daarnaast zowel voor- als nadelen. Lees hier alles over in het onderstaande overzicht.

Vooral op zonnige dagen hebben dunne film panelen een hogere opbrengst die oploopt tot wel 7% in vergelijking met de traditionele panelen. Bovendien is de opbrengst per Wattpiek hoger. Dunne film panelen zijn het goedkoopste soort:

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per paneel (inclusief btw)
Dunnefilm zonnepaneel€ 120 – 250
Polykristallijn zonnepaneel€ 150 – 300
Monokristallijn zonnepaneel€ 175 – 350

Het nadeel van dunne film panelen is dat ze een kleiner formaat hebben. Hierdoor moet je er meer op het dak leggen om hetzelfde rendement te behalen in vergelijking met andere zonnepanelen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kosten dunne film zonnepanelen?

De prijzen van dunne film zonnepanelen variëren tussen de € 4.800 en € 7.000 per huishouden en deze prijzen zijn inclusief installatie. De kosten van deze zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van de grootte van je huishouden. Daarnaast hangt het ook af van de grootte van je dak en hoeveel zonne-energie je wilt opwekken.

Bekijk in de onderstaande tabel hoeveel zonnepanelen jouw huishouden nodig heeft en wat daarvan de gemiddelde kosten inclusief installatie zijn.

HuishoudenAantal dunnefilm zonnepanelenGemiddelde kosten incl. installatie
1 persoon
6 zonnepanelen€ 4.200
2 personen9 zonnepanelen
€ 5.800
4 personen13 zonnepanelen
€ 8.000

Prijs per Wattpiek

Hoe meer dunne film zonnepanelen je plaatst, hoe hoger het rendement is. Dit is makkelijk te zien door de prijs per Wattpiek te berekenen. Elk zonnepaneel heeft een Wattpiek, oftewel de maximale stroom die het opwekt. Door de totale aanschafprijs bij elkaar op te tellen en deze te delen door het aantal Wattpiek, weet je de prijs per Wattpiek. Bekijk hieronder in de tabel een voorbeeld voor de prijs per Wattpiek.

Aantal dunnefilm zonnepanelenHoeveelheid WattpiekPrijs per Wattpiek
1250 Wp€ 1,95
61500 Wp€ 1,75
154000 Wp
€ 1,58
246000 Wp
€ 1,45

Prijsontwikkeling van een dunne film zonnepaneel

De prijs van dunne film panelen is de afgelopen jaren gedaald. Is het nu tijd om in te stappen of te wachten tot de prijzen nog verder dalen? De grootste prijsdaling is achter de rug en kosten dalen nu relatief langzaam. Het loont dus niet meer om veel langer te wachten, omdat je toch elk jaar aan je energieleverancier blijft betalen voor de elektriciteit die je gebruikt.

Je kiest daarnaast sowieso voor de huidige milieubewuste trend en maakt een toekomstgerichte investering: Niet alleen schoner, maar ook een uitgelezen manier om zelf voor energie te zorgen.

Is er subsidie beschikbaar?

Er is geen landelijke subsidie op dunne film zonnepanelen meer beschikbaar. Een aantal jaar geleden introduceerde de overheid een subsidiepotje voor duurzame ontwikkelingen, maar deze is inmiddels leeg. Toch zijn er ook gemeenten die een subsidie aanbieden via de EnergieSubsidiewijzer.

Soorten dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn bekend onder de namen CIS zonnepanelen (Copper, Indium, Selenium) en CIGS zonnepanelen (Copper, Indium, Gallium en Selenium). Deze materialen zorgen ervoor dat het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Ze produceren bovendien, door een hogere lichtgevoeligheid op een dag, meer energie dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Bekijk hieronder het verschil tussen CIS en CIGS dunne film panelen.

CIS zonnepanelenCIGS zonnepanelen
Kan dof uitslaan, waardoor het een minder mooi uitstraling heeftDoordat er gallium is toegevoegd slaat het niet dof uit
Geproduceerd met het niet giftige zinkoxideMinder milieuvriendelijk, omdat het geproduceerd is met het giftige cadmium sulfide
Hoger rendement per WattpiekLager rendement per Wattpiek
Dubbel geïsoleerd, dus hoeft niet geaard te worden (in verbinding brengen met de grond) Enkel geïsoleerd, dus moet geaard worden (in verbinding brengen met de grond)

Dunne film zonnepanelen: slimme tips

Je hebt nu genoeg informatie over zonnepanelen. Lees hieronder een aantal handige en slimme tips om nog extra te profiteren van je dunne film zonnepanelen.

Plaats een indak systeem

Bij een schuin dak plaatst de vakspecialist de panelen meestal bovenop de dakpannen. Een mooi en strak alternatief zijn indak zonnepanelen. Hierbij worden de zonnepanelen in het dak geïntegreerd. Voor nieuwbouwwoningen is het een uitstekende optie. Je beschikt dan over een modern en strak dak waarbij de  zonnepanelen zijn weggewerkt.

Laat je zonnepanelen regelmatig schoonmaken

Vieze zonnepanelen leveren minder rendement op. Laat ze daarom regelmatig schoonmaken. De schoonmaker maakt gebruik van een speciaal schoonmaakmiddel dat de beschermlaag van de dunne film panelen niet aantast. De het beste moment om dit te doen is in het voorjaar. Je zonnepanelen presteren dan het beste als de zon het langst schijnt.

Laat installatie over aan de zonnepanelen specialist

Wees er zeker van dat jouw zonnepanelen op de juiste manier geplaatst worden wanneer je dit overlaat aan een expert. Wil je weten welke zonnepanelen er verkrijgbaar zijn en wat voor jou de beste optie is? Dan is het een goed idee om de zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Laat je bij je keuze niet alleen leiden door de prijs, maar kijk ook naar het vermogen, het rendement en het uiterlijk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn dunne film zonnepanelen?

Dunne film panelen zijn een stuk dunner dan de overige varianten. Ze vallen daardoor bijna niet op en zijn zelfs buigbaar. Ze zijn goedkoper in aanschaf en hebben daardoor een kortere terugverdientijd. De levensduur en het rendement liggen echter lager.

Welke typen zonnepanelen zijn er?

Naast dunne film zonnepanelen zijn de meest voorkomende panelen de monokristallijne en de polykristallijne zonnepanelen. Elk type zonnepaneel heeft een eigen uiterlijk en bijkomende voor- en nadelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden