Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Afmetingen zonnepanelen

Afmetingen zonnepanelen

Wil je weten welke afmeting zonnepanelen je nodig hebt om zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Naast verschillende soorten, zijn er ook verschillende afmetingen van zonnepanelen. De grootte van je zonnepanelen bepaalt voor een groot deel hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Lees in dit artikel meer over de verschillende afmetingen van zonnepanelen, de soorten en handige tips.


Welke afmetingen van zonnepanelen zijn er?

De afmeting van de zonnepanelen bepaalt hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en hoe ze komen te liggen. Om zoveel mogelijk opbrengst uit jouw zonnepanelen te halen kan het handig zijn om een legplan te maken. Een legplan is een tekening van je dak waarin je weergeeft waar en hoe de zonnepanelen komen te liggen.

Bij het kopen van zonnepanelen kun je kiezen uit een serie of parallel geschakeld zonnepanelen systeem. Bij een serie geschakeld zonnepanelensysteem zijn alle zonnepanelen als een serie aan elkaar geschakeld. Als één paneel minder oplevert heeft dit invloed op het hele systeem.

Bij een parallel geschakeld zonnepanelen systeem wordt elk zonnepaneel individueel geregeld. Hierbij maakt het niet uit als de afmetingen van de zonnepanelen verschillen, omdat onder elk paneel een micro-omvormer is geïnstalleerd.

Er zijn drie voornaamste afmetingen van zonnepanelen:

  • Kleine zonnepanelen: 125 cm x 100 cm
  • Standaard zonnepanelen: 165 cm x 100 cm
  • Grote zonnepanelen: 200 cm x 100 cm

Kleine zonnepanelen

Voor de meeste daken zijn kleine zonnepanelen niet efficiënt. Toch zijn er een aantal situaties waarbij deze zonnepanelen wel geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij het dak te klein is, je net niet goed uitkomt met standaard zonnepanelen of wanneer je zonnepanelen wil gebruiken voor andere doeleinden zoals een caravan of off-grid.

Deze zonnepanelen hebben vaak een formaat van 125 cm x 100 cm. Ze hebben net zoals standaard zonnepanelen 60 zonnecellen, alleen zijn deze bij kleine zonnepanelen kleiner.

Standaard afmeting zonnepanelen

Dit formaat zonnepanelen wordt het meeste gekozen. Standaard zonnepanelen hebben vaak een afmeting van 165 cm x 100 cm en bestaan uit 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10.

Grote zonnepanelen

Grote zonnepanelen worden minder vaak gebruikt dan standaard zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn door de grootte lastiger om te plaatsen. Grotere zonnepanelen hebben vaak een afmeting van 200 cm x 100 cm met 72 zonnecellen in 6 rijen van 12. Dit formaat zonnepanelen wordt vaak ingezet bij grootschalige installaties, maar ze komen ook weleens voor op huisdaken.

Afmetingen zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen en het vermogen. De afmeting van zonnepanelen heeft invloed op de opbrengst, maar ook op de kosten. Grote zonnepanelen brengen meer op, maar hier betaal je ook meer voor. Kleinere zonnepanelen daarentegen brengen minder op dan de standaard zonnepanelen maar zijn wel vaak duurder. Dit komt doordat kleine zonnepanelen minder geproduceerd worden.

Soort zonnepaneelAfmetingen zonnepanelen (cm x cm)Vermogen (Wattpiek)Kostprijs vanaf (incl. btw)
Kleine zonnepanelen 125 cm x 100 cm
150 – 220 Wp
€ 150
Standaard zonnepanelen165 cm x 100 cm
300 – 400 Wp
€ 250
Grote zonnepanelen200 cm x 100 cm
380 – 410 Wp
€ 350
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Bij zonnepanelen met een kleine afmeting, werkt de vakspecialist vaak met dunnefilm zonnepanelen, ook wel CIS of CIGS zonnepanelen genoemd. Bij de andere afmetingen zonnepanelen heb je de keuze uit zowel dunnefilm als mono- en polykristallijn. In onderstaand overzicht staan de kenmerken en de voor- en nadelen van de soorten zonnepanelen, zo kun je de zonnepanelen vergelijken met elkaar. Bekijk in onderstaand overzicht de kenmerken en de voor- en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 - € 400 per paneel€ 150 - € 300 per paneel€ 100 - € 220 per paneel€ 8.000 - € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Afmetingen zonnepanelen versus het vermogen

Bij alledrie formaten zonnepanelen zijn verschillende vermogens mogelijk. Over het algemeen geldt: hoe groter de zonnepanelen, hoe hoger het vermogen. Toch zijn grotere panelen niet altijd beter. Grote zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een stuk lastiger te monteren.

Het is daarom verstandiger om te kijken naar het vermogen per vierkante meter, dan naar de afmeting van de zonnepanelen. Om de opbrengst per vierkante meter uit te rekenen deel je het vermogen (Wattpiek) van het zonnepaneel door het aantal vierkante meters.

  • Kleine zonnepanelen: 190 Wp / 1,25 m² = 152 Wp per m²
  • Standaard zonnepanelen: 350 Wp / 1,65 m² = 212 Wp per m²
  • Grote zonnepanelen: 400 Wp / 2,00 m² = 200 Wp per m²

Afhankelijk van de leverancier van je zonnepanelen, verschilt het vermogen nog wel eens. Hierdoor is het mogelijk dat een dak vol standaard zonnepanelen meer oplevert dan een dak vol grote zonnepanelen. Het is daarom altijd verstandig om met een zonnepanelen installateur te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Het aantal zonnepanelen dat je op je dak kan laten plaatsen is onder andere afhankelijk van de zonnepanelen afmetingen en de oppervlakte van je dak. Daarnaast zijn de grootte van je huishouden en je budget van invloed.

Oppervlakte berekenen

Door de oppervlakte van het zonnepaneel te vergelijken met de oppervlakte van je dak krijg je een indicatie van de hoeveelheid panelen die er op jouw dak passen. Hou hierbij wel rekening met eventuele obstakels op je dak, zoals een schoorsteen of dakkapel. Kijk hieronder voor de oppervlakte van de verschillende afmetingen zonnepanelen.

  • Kleine zonnepanelen: 1,25 m² (125 cm x 100 cm)
  • Standaard zonnepanelen: 1,65 m² (165 cm x 100 cm)
  • Grote zonnepanelen: 2,00 m² (200 cm x 100 cm)

Salderingsregeling

Kies je voor meer zonnepanelen dan dat er voor jouw huishouden nodig zijn? Dan kun je de extra energie die de zonnepanelen opwekken teruggeven aan het energienet. Dit heet de salderingsregeling. Zo kun je de energie die je hebt geleverd aan het energienet wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt.

Vanaf 2025 wil de overheid de salderingsregeling gaan afbouwen. Dit houdt in dat je elk jaar minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 niet meer kan salderen. Vanaf dan krijg je een vaste, lagere vergoeding per kWh die je levert.

Om na 2025 ook nog zoveel mogelijk te profiteren van je eigen opgewekte stroom kun je het beste stroom gebruiken wanneer je zonnepanelen dit opwekken, dus wanneer de zon schijnt. Op die manier gebruik je zoveel mogelijk van je eigen stroom en hoef je minder stroom af te nemen van het energienet.

Tips bij zonnepanelen kopen

Voordat je in zee gaat met een zonnepanelen specialist, is het fijn om nog een paar handige tips te lezen. Zo weet je zeker dat je de beste vakspecialist voor jouw project kiest en dat je het meeste haalt uit jouw zonnepanelen, welke zonnepanelen afmeting je ook kiest.

Let op keurmerken

Er zijn veel verschillende zonnepanelen specialisten in Nederland. Daarom is het goed om oog te houden voor kwaliteit. Let bijvoorbeeld op het keurmerk Zonnekeur. Hiermee heb je de garantie dat de vakspecialist kwaliteit levert en goed op de hoogte is van de regels rondom zonnepanelen plaatsen. Ook zijn ze op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Kijk alvast vooruit

Gaat de grootte van je huishouden in de toekomst veranderen? Dan kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Daarmee bespaar je op installatiekosten en voorkom je eventuele moeilijkheden bij het achteraf toevoegen van extra zonnepanelen.

Vraag verschillende offertes aan

Elke zonnepanelen specialist hanteert eigen prijzen. Hierdoor is het mogelijk dat er tussen de verschillende vakspecialisten prijsverschillen ontstaan. Vraag daarom zonnepanelen offertes aan en vergelijk de offertes met elkaar.Let goed op wat er allemaal bij de totaalprijs is inbegrepen en kies zo de zonnepanelen specialist die het best bij jouw project past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe groot zijn zonnepanelen van 400Wp?

Zonnepanelen van 400 Wp of meer zijn doorgaans wat groter van formaat. Gemiddeld zijn ze 1 meter breed en zo’n 2 meter lang.

Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

Groottes van zonnepanelen hangen onder andere af van het type zonnepaneel dat je kiest, maar kunnen ook verschillen per merk. Gemiddeld gesproken hebben kleine zonnepanelen een oppervlakte van 1,25 m² (125 cm x 100 cm), standaard zonnepanelen van 1,65 m² (165 cm x 100 cm) en grote zonnepanelen van 2,00 m² (200 cm x 100 cm).

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4000 kWh?

Het aantal benodigde zonnepanelen is afhankelijk van het aantal Wattpiek per paneel. 4000 kWh x 1,15 = 4.600 kWh. Kies je zonnepanelen van 400 Wp per stuk? Dan heb je 4.600 / 400 = 11,5 zonnepanelen nodig. Aan 12 zonnepanelen heb je dan voldoende.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden