Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Wil jij milieubewuster wonen en tegelijkertijd een lagere energierekening? Dan is zonnepanelen plaatsen een goede optie. Er zijn flink wat zaken om rekening mee te houden als je zonnepanelen laat plaatsen. In dit artikel delen we alles wat je moet weten over zonnepanelen plaatsen.

Wat kost zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen vraagt om een investering. De totale kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de grootte van je huishouden en het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde kosten van zonnepanelen plaatsen.

HuishoudenAantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. btw en omvormer)Gemiddelde besparing per jaar*
1 persoon6€ 4.200€ 755
2 personen9€ 5.800€ 1.132
4 personen13€ 8.000€ 1.635
5 of meer14€ 8.500€ 1.761

* Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2022.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten zonnepanelen

Heb je het over soorten zonnepanelen, dan worden vier soorten zonnepanelen onderscheiden: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen, dunnefilm zonnepanelen en hybride zonnepanelen. Elk paneel zijn eigen voor- en nadelen. Wil je weten welke zonnepanelen het best bij jouw woning en energieverbruik passen? De zonnepanelen specialist vertelt je hier graag meer over. In onderstaande tabel kun je alvast de kenmerken van de zonnepanelen vergelijken.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 – € 400 per paneel€ 150 – € 300 per paneel€ 100 – € 220 per paneel€ 8.000 – € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Waar let je op bij het plaatsen van zonnepanelen?

Bij zonnepanelen plaatsen komt best wat kijken. Bij het maken van het legplan voor de zonnepaneleninstallatie wordt met meerdere dingen rekening gehouden: van de ideale hellingshoek van de zonnepanelen tot aan de afstand tot de rand en de richting waarin ze geplaatst worden.

Richting van de zonnepanelen

De richting van zonnepanelen is belangrijk omdat de juiste richting zorgt voor een hoger rendement. Zonnepanelen op het zuiden leveren het meest op. Dit heeft te makenen met de stand en route van de zon. Een dak op het oosten of westen zorgt vaak ook voor een prima stroomopbrengst.
Er zijn ook andere methodes mogelijk. Plaats je de zonnepanelen met de dakrand mee, dan passen er bijvoorbeeld meer zonnepanelen op, waardoor het rendement per zonnepaneel wellicht lager kan zijn, maar de totale opbrengst toch hoger. Bij een plat dak ben je niet afhankelijk van de richting van jouw dak en kun je dus zelf bepalen welke richting je ze op wilt hebben.

De ligging van zonnepanelen

Naast de richting van de zonnepanelen is ook de manier waarop ze geplaatst worden belangrijk voor het uiteindelijke rendement. Denk aan de hellingshoek, of je de zonnepanelen liggend of staand monteert en de afstand tussen elk zonnepaneel.

Hellingshoek
De gewenste hellingshoek van zonnepanelen ligt tussen de 20 en 50 graden, met een ideale hoek van zo’n 35 graden. Met deze hoek wordt namelijk de meeste zon opgevangen. Maak je echter geen zorgen als jouw dak schuiner of platter is, ook dan kan nog prima energie opgewekt worden. Zonnepanelen op een plat dak kunnen door middel van montagesystemen gemakkelijk op de ideale hellingshoek gezet worden.

Liggend of staand

Zonnepanelen kunnen liggend of staand gemonteerd worden. Bij platte daken is dit veelal liggend in verband met de wind en ballast die nodig is om ze vast te zetten. Bij schuine daken zijn beide opties mogelijk. Voor een rustig beeld leg je ze bij voorkeur allemaal staand of allemaal liggend.

Schaduw
Schaduwvorming op daken kan voorkomen door bijvoorbeeld bomen of hogere gebouwen in de buurt, maar ook door de schoorsteen of dakkapel op jouw eigen dak. Wanneer zonnepanelen in de schaduw liggen, zie je dit gelijk terug in de opbrengst. De zonnepanelen wekken dan namelijk minder energie op. Het is daarom belangrijk om bij het plaatsen van zonnepanelen rekening te houden met de schaduw die op je dak valt.

Afstand tussen zonnepanelen en tot de rand

De hoeveelheid zonnepanelen die je op jouw dak kwijt kunt, is onder andere afhankelijk van de afstand tussen de zonnepanelen. Vanwege mogelijke schaduwvorming is de juiste afstand tussen zonnepanelen belangrijk. Ook kunnen zonnepanelen niet te dicht bij de rand geplaatst worden. Aan de rand van het dak heb je namelijk de meeste last van harde windvlagen.

Ruimte onder de zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen erg heet worden als ze volop in de zon liggen. Zonnecellen die te heet worden, presteren minder goed. Om deze reden liggen zonnepanelen niet direct op het dak. Enkele centimeters tussen het dak en de zonnepanelen zorgen ervoor dat lucht achter de zonnepanelen kan komen. Hierdoor kunnen de zonnepanelen iets afkoelen.

Er bestaan ook ‘indak’zonnepanelen die in het dak verzonken liggen, in plaats van erbovenop. Dit ziet er mooier uit en kan een optie zijn als het dak zelf ook vervangen wordt. Het nadeel aan deze panelen is wel dat warmte minder goed weg kan. Hierdoor is de opbrengst van de zonnepanelen iets lager.

Vergunning meestal niet nodig

In de meeste gevallen is een vergunning voor zonnepanelen plaatsen niet nodig. Woon je in een monumentaal pand of heeft jouw gebouw een VVE? Controleer dan bij het Omgevingsloket of er in jouw geval een vergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Zonnepanelen plaatsen

Hoe plaatst een vakspecialist zonnepanelen?

Als je zonnepanelen aanschaft, wil je dat het plaatsen van de zonnepanelen goed wordt gedaan. Voor garantie op je zonnepanelen en het hoogste rendement schakel je een zonnepanelen specialist in. Het plaatsen van zonnepanelen bestaat globaal uit de volgende stappen:

Stap 1: Legplan

Voor een vakspecialist begint met het plaatsen van de zonnepanelen, moet allereerst worden berekend hoeveel zonnepanelen op het dak passen en hoe ze moeten komen te liggen. Dit zogeheten legplan is afhankelijk van obstakels als dakkapellen en schoorstenen, maar ook potentiële schaduw. Daarnaast mogen panelen bijvoorbeeld niet te dicht bij de dakrand geplaatst worden. Bij storm kan dit namelijk voor problemen zorgen.

Een legplan kan gemaakt worden aan de hand van computerprogramma’s, of doordat iemand langs komt. Daarnaast bekijkt de vakspecialist waar de omvormer en kabels geplaatst kunnen worden.

Stap 2: Zonnepanelen plaatsen

De vakspecialist legt de zonnepanelen volgens het legplan op het dak. Eerst wordt het frame geïnstalleerd, en daarop bevestigt de zonnepanelen specialist de zonnepanelen. De installateur houdt hierbij rekening met o.a. de ideale hellingshoek en de ligging van de zonnepanelen. Op deze manieren haal je het meeste uit je investering.

Stap 3: Omvormer aansluiten

Nadat je zonnepanelen zijn geplaatst, is het tijd om de omvormer aan te sluiten op de de zonnepanelen en de meterkast. In de meterkast zal waarschijnlijk een nieuwe groep geïnstalleerd worden om de kabels van de omvormer op aan te kunnen sluiten. De omvormer zet de gelijkstroom van je zonnepanelen om in de wisselstroom die nodig is voor de apparaten in je huis.

Stap 4:  Aansluiten op het netwerk

Het aansluiten op het openbare netwerk is een belangrijk onderdeel van het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer jouw zonnepanelen niet op het openbare elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten, is het niet mogelijk om een eventueel overschot te leveren en hier een vergoeding voor te krijgen. Ook kun je dan geen stroom krijgen wanneer je zonnepanelen niet genoeg opwekken, zoals in de avond en nacht.

Hoe bespaar je op het plaatsen van zonnepanelen?

Vraag de btw terug

Als je zonnepanelen koopt, vraag je de btw terug bij de Belastingdienst. Vraag de btw uiterlijk 6 maanden na het kalenderjaar waarin de zonnepanelen geplaatst zijn terug.

Kijk alvast vooruit

Door alvast vooruit te kijken, anticipeer je op je toekomstige energieverbruik. Staat in de nabije toekomst bijvoorbeeld gezinsuitbreiding op de planning? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het aantal zonnepanelen dat je plaatst. Zo weet je zeker dat je ook in de toekomst genoeg zonne energie op kan wekken voor de grootte van jouw gezin.

Offertes aanvragen

Zeker weten dat je niet teveel betaalt? Vraag zonnepanelen offertes aan bij meerdere zonnepanelen bedrijven om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, garanties en prijzen. Kies aan de hand van deze informatie eenvoudig de vakspecialist die het beste bij jouw project past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan je zelf zonnepanelen plaatsen?

Laat zonnepanelen altijd installeren door vakspecialisten. Het plaatsen van zonnepanelen vergt veel voorbereiding en specialistische kennis. De kans is daardoor groot dat er iets mis gaat. Vakspecialisten kunnen jouw zonnepanelen binnen één dag veilig op jouw dak monteren.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

De richting van de zonnepanelen bepaalt hoeveel zon erop valt en dus hoeveel je op kunt wekken. Ook aspecten als de hellingshoek en eventuele schaduwvorming dragen hier aan bij. Daarnaast hou je natuurlijk ook rekening met de hoeveelheid beschikbare ruimte en de afstand tussen het zonnepaneel en de dakrand.

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen zijn meestal zonder vergunning te plaatsen. Het kan zijn dat een vergunning nodig is als zonnepanelen bijvoorbeeld niet binnen het Bestemmingsplan passen. Zeker weten? Doe dan de vergunningscheck via het Omgevingsloket.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden