Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen plat dak

Minimale kosten
€ 3.700
Gemiddelde kosten
€ 5.900
Maximale kosten
€ 8.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.800 - € 7.000

Heb jij een plat dak en denk je erover na om op een duurzame manier energie op te wekken met zonnepanelen? Zonnepanelen kunnen een goede manier zijn om de leegte op je platte dak nuttig te gebruiken. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende mogelijkheden, kosten en besparing voor zonnepanelen op een plat dak.


Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten zonnepanelen zijn er voor een plat dak?

Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Let bij jouw keuze op de kenmerken en het vermogen van het zonnepaneel.

Mono- en polykristallijn zonnepanelen

De mono- en polykristallijn zonnepanelen zijn de twee meest voorkomende soorten op Nederlandse daken. Beide zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, een speciaal soort zand. Silicium zorgt voor het opvangen van licht en het produceren van stroom. Mono- en polykristallijn zonnepanelen lijken op elkaar, toch hebben ze enkele verschillen.
Het grootste verschil zit in het productieproces van de mono- en polykristallijn zonnepanelen. Bij polykristallijn zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit meerdere siliciumkristallen. Bij monokristallijn zonnepanelen bestaat het paneel slechts uit één siliciumkristal.

Monokristallijn zonnepanelen zijn door dit ene siliciumkristal net wat efficiënter dan polykristallijn zonnepanelen. Het rendement van monokristallijn zonnepanelen is per m2 hoger, maar de zonnepanelen zijn ook duurder. Er zijn aanbieders die mono- en polykristallijn zonnepanelen hebben met hetzelfde vermogen in Wattpiek. In dat geval brengen de verschillende zonnepanelen wel hetzelfde op.

Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben afgeronde hoeken, waardoor er kleine witte of zwarte ruitjes tussen de cellen te zien zijn. Polykristallijn zonnepanelen daarentegen zijn meestal blauw van kleur en hebben onregelmatige kristalvlakken, waardoor het zonnepaneel in vergelijking wat minder rustig oogt.

Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen worden gemaakt van koper, indium en selenide. Deze zonnepanelen zijn licht in gewicht, buigzaam en hebben een uniforme zwarte kleur. Vergeleken met kristallijn zonnepanelen zijn dunnefilm zonnepanelen goedkoper en milieuvriendelijker. Daarnaast zijn ze minder temperatuurgevoelig, waardoor ze ook bij bewolkt weer goed presteren.

Het nadeel van dunnefilm zonnepanelen is dat het rendement per m² lager ligt. Hierdoor heb je meer zonnepanelen nodig voor dezelfde opbrengst (in Wattpiek) als kristallijn zonnepanelen.

Hybride zonnepanelen

Je kunt hybride zonnepanelen onderverdelen in PVT panelen en PVT-collectoren (Photo Voltaisch Thermisch). Dit zijn allebei zonnepanelen die tegelijkertijd stroom en warmte opwekken: een zonnepaneel en -boiler in één.

PVT panelen zijn standaard zonnepanelen waar een absorbeerplaat met koperen leidingen aan is bevestigd. Ze produceren zowel stroom als warmte, maar de focus ligt op elektriciteit opwekken.

De focus van PVT-collectoren daarentegen ligt voornamelijk op warmteopbrengst. De voorkant van het paneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. De achterkant is een thermische wisselaar die zorgt voor de energie voor de warmtepomp.

Hybride zonnepanelen zijn duurder en minder efficiënt dan gewone zonnepanelen. Je kunt er daarom ook voor kiezen normale zonnepanelen te combineren met een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt aan het opwarmen van water. Je kunt hiermee flink besparen op je energierekening.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 - € 400 per paneel€ 150 - € 300 per paneel€ 100 - € 220 per paneel€ 8.000 - € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Wat kosten zonnepanelen op een plat dak?

De kosten van zonnepanelen op een plat dak zijn onder andere afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, het soort zonnepanelen en het montagesysteem. Bekijk het onderstaande overzicht voor de gemiddelde zonnepanelen kosten (incl. btw) en besparing per huishouden bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikcijfers op basis van Nibud 2024.

** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2024.

Prijsverdeling van de kosten voor zonnepanelen op een plat dak

Kostenverdeling Zonnepanelen plat dak kosten
zonnepanelen op plat dak

Aandachtspunten montage zonnepanelen op plat dak

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder hoe je jouw zonnepanelen het beste kan plaatsen en waarop je kan letten bij het kopen van zonnepanelen.

Ballast op een plat dak

Zonnepanelen op platte daken liggen los en moeten daarom voorzien worden van ballast gewicht, zodat ze niet kunnen wegwaaien bij een storm. Het is hierbij belangrijk dat je kijkt hoeveel ballast je nodig hebt en of je dak dit kan dragen. Over het algemeen heeft het ballast een gewicht van 20 tot 50 kg.

Richting van de zonnepanelen

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen met jouw zonnepanelen is het van belang dat de zonnepanelen in de juiste richting geplaatst worden. Dit geldt voornamelijk bij zonnepanelen op een schuin dak. Op een plat dak ben je namelijk niet afhankelijk van de richting van je dak en kun je zelf bepalen hoe je ze plaatst. Toch kan het ook bij platte daken handig zijn om hierover na te denken.

Zonnepanelen gericht op het zuiden leveren het meeste rendement op. Soms wordt ervoor gekozen om ze anders te plaatsen. Als zonnepanelen bijvoorbeeld met de dakrand mee worden geplaatst, passen er meer zonnepanelen op het platte dak. Hierdoor kan het rendement lager zijn, maar de totale opbrengst van de zonnepanelen alsnog hoger.

Ligging van de zonnepanelen

Bij het leggen van zonnepanelen is het van belang dat je rekening houdt met de hellingshoek, of je ze staand of liggend plaatst en wat de afstand tussen de zonnepanelen is.

Hellingshoek

Met de hellingshoek wordt bedoeld hoe schuin de zonnepanelen geplaatst worden. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is 35 graden. Op die manier vangen de zonnepanelen de meeste zon.

Liggend of staand

Zonnepanelen kunnen liggend (landscape) of staand (portrait) geplaatst worden. Op een plat dak worden zonnepanelen over het algemeen liggend geplaatst in verband met de wind en de benodigde ballast. Als de zonnepanelen staand geplaatst zouden worden, vangen ze meer wind en vormen ze een hoger risico voor verschuiving.

Afstand tussen de zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen er op een plat dak passen wordt onder andere bepaald door de afstand tussen de zonnepanelen. Om schaduwval van zonnepanelen onderling te voorkomen is het namelijk van belang dat je de juiste afstand tussen de zonnepanelen houdt.

Bij het plaatsen van de zonnepanelen wordt ook rekening gehouden met de afmetingen van de zonnepanelen en de afstand tot de dakrand. Bij de dakrand heb je namelijk het meest last van mogelijk gevaarlijke windvlagen. De zonnepanelen specialist bepaalt de beste opstelling.

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen plat dak montagesystemen

Bij het plaatsen van zonnepanelen kun je kiezen uit verschillende montagesystemen. De zonnepanelen installateur kiest het beste systeem voor jouw platte dak. Lees hier meer over de meest voorkomende montagesystemen.

Flatfix Fusion

De Flatflix Fusion is een veelgebruikt montagesysteem voor kleinere en middelgrote platte daken. Dit montagesysteem heeft als voordeel dat de ballast laag is. Er is weinig ballast nodig om te voorkomen dat de wind grip krijgt op de zonnepanelen op je platte dak.

VoordelenNadelen
Bijna geen ballastPlaatsing van korte rijen is relatief duur
Afgewerkt met windkappenAlleen maar 2 tussen-afstanden mogelijk (50 - 70 cm)
Voor zowel Zuid-west als Oost-west plaatsingAlleen landscape plaatsing is mogelijk

Zonneschansen

Zonneschansen zijn ideaal voor smalle stroken op platte daken. Dit montagesysteem is niet geschikt voor grotere hoogtes. Zonneschansen vangen veel wind, hebben veel ballast nodig en creëren bij meerdere rijen veel schaduw.

VoordelenNadelen
Perfect voor smalle stroken op een plat dakBallast is hoog
Constructie is extra robuustVeel schaduw als er meerdere rijen zijn
Een te aarden constructieZe vangen veel wind op
Niet voor grote hoogtes

Oost-West montage plat dak

De Oost- West montage haalt de maximale opbrengst uit jouw dakoppervlak. Van buitenaf zie je deze zonnepanelen op een plat dak bijna niet. Bij een Oost- West montage valt het rendement van de zonnepanelen lager uit dan bij een plaatsing op het zuiden, maar je kunt wel meer zonnepanelen plaatsen.

VoordelenNadelen
Maximalisatie opbrengst uit het dakoppervlakOpbrengst is iets lager dan een Zuid-plaatsing
Bijna geen ballast
Weinig last van de wind
Zichtbaarheid is minimaal

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak?

Er zijn verschillende voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak ten opzichte van een schuin dak.

Voordelen

  • Flexibele plaatsing, waardoor je zonnepanelen zoveel mogelijk zon kunnen vangen.
  • Sneller terugverdiend dan op een schuin dak, omdat je een hoger rendement kunt behalen.
  • Vallen minder op dan zonnepanelen op een schuin dak.

Nadelen

  • De zonnepanelen moeten voorzien worden van ballast, zodat ze niet verschuiven.
  • Een plat dak is vaak kleiner dan een schuin dak, waardoor je minder zonnepanelen kwijt kan.

Offertes aanvragen voor zonnepanelen op plat dak

Ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden voor het laten plaatsen van zonnepanelen op jouw platte dak? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via Homedeal. Je zult verschillende op maat gemaakte offertes ontvangen van vakspecialisten bij jou in de buurt. Zo krijg je een goed beeld van de opties en kun je verschillende offertes vergelijken. Uiteindelijk kies je dan de vakspecialist die het beste bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten 10 zonnepanelen op een plat dak?

De kosten van 10 zonnepanelen op een plak dak hangen af van o.a. het aantal Wattpiek per paneel en de omvormer. Kies je voor 370 Wp en een string omvormer? Dan kosten 10 zonnepanelen gemiddeld € 6.000.

Wat is duurder: zonnepanelen op een plat dak of op een schuin dak?

De kosten van zonnepanelen op een plat dak liggen vaak iets hoger. Dit komt doordat er meer materiaal nodig is om de zonnepanelen stevig en veilig te kunnen monteren.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een plat dak?

Een van de grootste voordelen is de flexibele plaatsing: je bent niet afhankelijk van de helling en richting van je dak. Hierdoor is het makkelijker een hoger rendement te behalen. Bovendien vallen zonnepanelen op een plak dak minder op dan die op een schuin dak.

Homedeal bespaartips

Doe de zonnepanelen check

Met de zonnepanelen check van Milieucentraal kan je gemakkelijk zien hoeveel panelen er op jouw platte dak passen en hoeveel ze gaan kosten en zullen opleveren.

Registreer je zonnepanelen

Het is wettelijk verplicht om de aangeschafte zonnepanelen te registreren . Dit is nodig zodat netwerkbeheerders een beter inzicht hebben in de elektriciteitsopwekkers en hoeveel stroom ze van hen kunnen verwachten.

Vraag de btw terug

Als je zonnepanelen aanschaft kun je, indien je deze voor 2023 hebt aangeschaft, de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Om hier aanspraak op te maken zul je je eerst moeten aanmelden als ondernemer, dit kun je doen via het opgaaf zonnepaneelhouders formulier. Doe dit binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht.

Vergelijk offertes

Vraag zonnepanelen offertes aan om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden en prijzen. Kies vervolgens de vakspecialist die het beste bij jouw project past.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden