Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is een populaire investering voor je huis. Een logische trend, want zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op je energierekening. Ben jij benieuwd wat zonnepanelen kosten en wat de voordelen zijn van het aanschaffen van zonnepanelen? Lees er alles over in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

Het aanschaffen van zonnepanelen kent ontzettend veel voordelen. Bekijk ze hieronder:

 • Zonnepanelen kopen is steeds voordeliger
  De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Dit komt door de toenemende vraag, waardoor productie op grotere schaal gebeurt en doordat zonnepanelen tegenwoordig een hoger rendement opleveren.
 • Besparen op je energierekening
  Met zonnepanelen op je dak bespaar je eenvoudig honderden euro’s per jaar op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk
  Zonnepanelen produceren schone energie. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • Lange levensduur
  Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, waardoor je na het terugverdienen van je investering gemiddeld meer dan 15 jaar profiteert van ‘gratis’ zonne-energie.
 • Onderhoudsarm
  Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Door (half)jaarlijks je zonnepanelen te laten controleren op vuil, houd je het rendement van je zonnepanelen hoog.
 • Hogere woningwaarde
  Zonnepanelen kopen zorgt ervoor dat je woning duurzamer is en de waarde ervan stijgt.
Zonnepanelen kopen
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen

Het kopen van zonnepanelen is een uitstekende stap richting duurzaamheid en energiebesparing. Maar waar moet je precies op letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt?

 • Jouw energiebehoeften: allereerst is het essentieel om jouw energiebehoeften in kaart te brengen. Hoeveel energie verbruikt jouw huishouden en wat wil je met zonnepanelen opwekken?
 • Kwaliteit en rendement van de panelen: kijk ook naar de kwaliteit en het rendement van de panelen. Niet alle zonnepanelen zijn gelijk gemaakt, en sommige bieden een hogere energieopbrengst dan andere.
 • Locatie en ligging van de zonnepanelen: de locatie en de oriëntatie van de zonnepanelen zijn cruciaal voor maximale energieopbrengst. Zorg ervoor dat de panelen richting het zuiden zijn geplaatst en zo min mogelijk in de schaduw liggen.
 • Geschiktheid van het dak: beoordeel de geschiktheid van jouw dak voor zonnepanelen. Het dak moet sterk genoeg zijn en de juiste helling hebben om de panelen te ondersteunen en maximale zonnestraling te ontvangen.
 • Garantievoorwaarden: vergeet niet de garantievoorwaarden te controleren. Een goede garantie kan je beschermen tegen onvoorziene problemen op de lange termijn.
 • Subsidies en financiële regelingen: onderzoek de mogelijkheden voor subsidies en financiële regelingen die de kosten kunnen verlagen en de terugverdientijd kunnen verkorten.

Welke soorten zonnepanelen kan je kopen?

Als je zonnepanelen koopt, is het belangrijk om je goed in te lezen. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen te koop, elk met eigen voor- en nadelen. De zonnepanelen specialist vertelt je graag meer over de verschillende soorten en welke zonnepanelen het best bij jouw woning en situatie passen. Bekijk in onderstaande tabel de kenmerken van de verschillende zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykirstallijne zonnepanelenAmorf/dunne film zonnepanelenCIGS zonnepanelen
Rendement14-20%12-16%6-10%13-15%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesWeinig verlies
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
KostenOp twee na goedkoopste, +/- € 260 per paneelOp één na goedkoopste, +/- € 220 per paneelGoedkoopste variant, +/- € 120 per paneelDuurste variant, +/ € 120 per paneel
Levensduur+/- 30 jaar+/- 30 jaar+/- 25 jaarNiet bekend
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Materiaal amorf silicum, een zeer dunne laag.Materiaal koper, indium, selenium.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor boten, caravans, auto’s, rekenmachines etc omdat ook flexibele en kleine varianten mogelijk zijn. Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebNog niet veel toegepast, net ontwikkeld, maar is veelbelovend met een efficiëntie rond de 20%.

Hoe vind je een goede zonnepanelen installateur?

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, dan is het belangrijk een erkend zonnepanelen bedrijf te kiezen dat jouw zonnepanelen op een goede manier kan installeren. Hoe vind je de beste zonnepanelen installateur voor jouw project? Hieronder vind je enkele tips.

Bekijk keurmerken

Is het bedrijf in bezit van keurmerken of andere certificaten? Om deze te ontvangen moet je voldoen aan strikte voorwaarden. Deze bedrijven hebben dus bewezen dat ze aan kwaliteitseisen voldoen. Voorbeelden van dergelijke keurmerken zijn Zonnekeur en InstallQ.

Lees reviews van eerdere klanten

Waar keurmerken een goede eerste indicatie geven van de kwaliteit van een vakspecialist, zijn ervaringen van eerdere klanten met het bedrijf een goede tweede. Zijn andere klanten tevreden over de geleverde kwaliteit, de communicatie en het proces? Zijn er zaken om rekening mee te houden?

Zonnepanelen kopen

Hoeveel kost zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen prijzen zijn allang niet meer zo hoog als ze ooit waren. De investering verdien je in gemiddeld 5 tot 7 jaar terug, waarna je profiteert van ‘gratis’ energie in huis. Wil je meer weten over de prijzen die horen bij zonnepanelen kopen en de gemiddelde besparing? Deze informatie is per huishouden weergegeven in onderstaand kostenoverzicht van zonnepanelen.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2023.

Is zonnepanelen kopen rendabel in Nederland?

Absoluut. De opbrengst van zonnepanelen wordt inderdaad hoger met bijvoorbeeld een groter aantal zonuren, maar daar zit een grens aan. Zonnepanelen die te heet worden, presteren namelijk minder goed. Ook bij (deels) bewolkt weer kunnen zonnepanelen daarom prima functioneren. Zonlicht weerkaatst dan door de wolken.

Sterker nog: meer dan de helft van de zonne-energie in Nederland wordt opgewekt via dergelijk diffuus licht. De precieze percentages verschillen uiteraard wel per provincie. De kust heeft bijvoorbeeld over het algemeen meer zonuren dan het oosten.

Handige tips als je zonnepanelen gaat kopen

Hieronder gevel we enkele handige tips en aandachtspunten die je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij het kopen van zonnepanelen.

Vraag verschillende offertes aan

Voordat je zonnepanelen gaat kopen bij een vakspecialist, is het verstandig om eerst offertes op te vragen bij meerdere zonnepanelen specialisten. Hierdoor krijg je een goed beeld van de verschillende prijzen, welke werkzaamheden bij elke vakspecialist zijn inbegrepen en welke materialen gebruikt zullen worden. Zo weet je zeker dat je de beste match vindt voor jouw project.

Vraag de btw terug

Door de btw terug te vragen na het aanschaffen van je zonnepanelen bespaar je 21%. Je vraagt de btw terug met het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders via de Belastingdienst. Het is belangrijk de btw terug te vragen binnen 6 maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Voor alle voorwaarden en een stap voor stap uitleg kijk je op de website van de Belastingdienst.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Wat kosten 10 zonnepanelen?

Een set van 10 zonnepanelen inclusief installatie kost gemiddeld € 6.000. Dit is inclusief string omvormer.

Wat doen zonnepanelen in de winter?

Ook in de winter zijn zonnepanelen rendabel, al zal de totale opbrengst in de wintermaanden wel lager zijn. Dit komt doordat er minder licht is tijdens de wintermaanden.

Hoe lang duurt het voor je zonnepanelen hebt terugverdiend?

Gemiddeld heb je jouw zonnepanelen in 5 tot 7 jaar terugverdiend. Met het teruglopen van de salderingsregeling zal de terugverdientijd iets langer worden. Desondanks blijft zonnepanelen kopen de moeite waard.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden