Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is inmiddels een populaire investering in je huis. Een logische trend, want zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op je energierekening. Ben jij benieuwd naar wat zonnepanelen kosten en wat de voordelen zijn van zonnepanelen kopen? Je leest dit en meer in dit handige artikel.

Zonnepanelen kopen: de kosten

De laatste jaren zijn de zonnepanelen prijzen gestabiliseerd en daardoor is het steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te kopen. Deze investering verdien je gemiddeld in 7 tot 10 jaar terug, waarna je profiteert van ‘gratis’ energie in huis. Wil je meer weten over de prijzen die horen bij zonnepanelen kopen en de gemiddelde besparing? De kosten en besparingen per huishouden zijn weergegeven in onderstaand kostenoverzicht.

HuishoudenAantal panelenGemiddelde kostenBesparing per jaar
1 persoon11€ 4.800 - € 5.500€ 500
2 personen16€ 7.400 - € 8.000€ 750
4 personen22€ 9.800 - € 10.500€ 1.000
6 personen26€ 11.600 - € 12.600€ 1.200

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

 

Zonnepanelen vergelijken

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Omdat de apparaten in je huis geen gelijkstroom gebruiken, heb je naast zonnepanelen ook een omvormer nodig. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de elektriciteit klaar is voor gebruik. Wanneer je zonne energie tekort komt, dan vul je dit aan met reguliere energie van je leverancier. Wanneer je juist te veel zonne energie opwekt, lever je dit terug aan het net. De terugleververgoeding ligt tussen de € 0,04 en € 0,07 per kWh. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, wat staat voor ‘Photo’ (licht) en ‘Voltaic’ (elektriciteit).

Is zonnepanelen kopen rendabel in Nederland?

Het is een fabel dat zonnepanelen kopen in Nederland niet rendabel is. De opbrengst van zonnepanelen wordt inderdaad hoger naarmate het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht hoger worden, maar ook bij bewolkt weer kunnen zonnepanelen nog prima functioneren. Bij licht bewolkt weer daalt de opbrengst met ongeveer 15% en bij bewolkt weer met ongeveer 55%. Daarnaast telt Nederland gemiddeld zo’n 1.500 zonuren per jaar. Ook in Nederland kunnen zonnepanelen dus nog meer dan genoeg zon opvangen. In een zonnig land als Spanje leveren zonnepanelen slechts 1,5 keer zo veel energie op.

Zonnepanelen kopen: De soorten

Als je zonnepanelen koopt, is het belangrijk om je goed in te lezen. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen te koop, elk met eigen voor- en nadelen. De zonnepanelen specialist vertelt je graag meer over de verschillende soorten en welke zonnepanelen het best bij jouw woning en situatie passen. Bekijk in onderstaande tabel de kenmerken van de verschillende zonnepanelen.

 Monokristallijne zonnepanelenPolykirstallijne zonnepanelenAmorf/dunne film zonnepanelenCIGS zonnepanelen
Rendement14-20%12-16%6-10%13-15%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesWeinig verlies
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
KostenOp twee na goedkoopste, +/- € 260 per paneelOp één na goedkoopste, +/- € 220 per paneelGoedkoopste variant, +/- € 120 per paneelDuurste variant, +/ € 120 per paneel
Levensduur+/- 30 jaar+/- 30 jaar+/- 25 jaarNiet bekend
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Materiaal amorf silicum, een zeer dunne laag.Materiaal koper, indium, selenium.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor boten, caravans, auto’s, rekenmachines etc omdat ook flexibele en kleine varianten mogelijk zijn. Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebNog niet veel toegepast, net ontwikkeld, maar is veelbelovend met een efficiëntie rond de 20%.

Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen: Handige tips

Gedeeltelijk energie opwekken

Je hoeft natuurlijk niet per se alles of niets te kiezen als het om zonnepanelen kopen gaat. Je hebt ook de mogelijkheid om maar een paar panelen te laten plaatsen. Er is hiervoor geen minimum waardoor je zelfs de mogelijkheid hebt voor één paneel. Slechts enkele panelen plaatsen vergt een minder grote investering en toch bespaar je hiermee op de energiekosten en is het beter voor het milieu.

Vraag verschillende offertes aan

Voordat je zonnepanelen koopt bij een vakspecialist, is het verstandig om eerst offertes op te vragen bij meerdere zonnepanelen specialisten. Hierdoor krijg je een goed beeld van de verschillende prijzen en wat hierbij inbegrepen is. Zo weet je zeker dat je bij het zonnepanelen kopen niet te veel betaalt.

Vraag de btw terug

Door de btw terug te vragen na het kopen van je zonnepanelen, krijg je honderden euro’s terug. Je betaalt namelijk 21% btw over de plaatsing van de zonnepanelen en de zonnepanelen kopen zelf. Je vraagt de btw terug via de Belastingdienst, het is hierbij belangrijk om het in te dienen binnen 6 maanden na het kopen van de zonnepanelen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

 • Zonnepanelen kopen is steeds voordeliger:
  De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren gehalveerd. Dit komt door de toenemende vraag, waardoor productie op grotere schaal gebeurt.
 • Besparen op je energierekening:
  Met zonnepanelen op je dak bespaar je eenvoudig honderden tot wel duizenden euro’s per jaar op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk:
  Zonnepanelen produceren schone energie. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • Lange levensduur:
  Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, waardoor je gemiddeld 10 jaar profiteert van gratis zonne energie zonder dat je rekening hoeft te houden met de investering van     de zonnepanelen kopen.
 • Onderhoudsarm:
  Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dus goedkoop in gebruik. Door (half)jaarlijks je zonnepanelen schoon te laten maken hou je het rendement van je zonnepanelen hoog.
 • Hogere woningwaarde:
  Zonnepanelen kopen zorgt ervoor dat je woning duurzamer is en daardoor ook meer waard is voor eventuele kopers.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden