Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Rendement zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen speelt een cruciale rol als je wilt investeren in zonnepanelen. Het liefst wil je zonnepanelen met zo’n hoog mogelijk rendement. Leer hier alles over hoe je het rendement van zonnepanelen kunt berekenen en vind uit welke zonnepanelen het hoogste rendement hebben. Maak een slimme investering voor jouw stralende, duurzame toekomst.

Rendement zonnepanelen: wat betekent het?

Als je denkt aan zonnepanelen, is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk het rendement. Maar wat betekent dit eigenlijk?

Het rendement van de panelen verwijst naar de hoeveelheid zonne-energie die wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Hoe hoger het rendement, hoe meer energie je uit elk paneel kunt halen. Dit is essentieel om te weten, want het beïnvloedt hoeveel panelen je nodig hebt en hoeveel elektriciteit je uiteindelijk kunt produceren.

Oppervlakte en piekvermogen

Je vraagt je misschien af hoe het rendement, de oppervlakte (m²) en het piekvermogen (Wp) van zonnepanelen met elkaar in verband staan.

De oppervlakte en het piekvermogen van zonnepanelen zijn direct gerelateerd aan het rendement. Een paneel met een hoger piekvermogen en een kleiner oppervlak kan meer energie produceren dan een paneel met een lager piekvermogen en een groter oppervlak. Gemiddeld gezien ligt het rendement van zonnepanelen tussen de 13 en 18%. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van zonnepanelen voor jouw huis.

Rendement zonnepanelen
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe kun je het rendement van zonnepanelen berekenen?

Je vraagt je af hoe je het rendement van zonnepanelen kunt berekenen? Het is eenvoudiger dan je denkt!

Volg deze stappen om het rendement te berekenen:

  1. Bepaal het piekvermogen van het zonnepaneel.
  2. Meet de oppervlakte van het zonnepaneel.
  3. Gebruik de formule: (Piekvermogen / Oppervlakte) x 100 om het rendement te berekenen.

Voorbeeld

Stel, je hebt een zonnepaneel met een piekvermogen van 370 Wp en een oppervlakte van 1,6 m². De berekening zou zijn: (300 / 1,6) x 100, wat een rendement van 23,13% oplevert.

Door het rendement van verschillende panelen te berekenen en te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en investeren in de panelen die het meeste waar voor je geld bieden.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen varieert sterk, afhankelijk van het type, het merk en het vermogen. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de € 4.000 en € 8.000 voor een complete set.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2023.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2023.

Welke zonnepanelen hebben het hoogste rendement?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, elk met hun eigen rendement.

Monokristallijne panelen staan bekend om hun hoge rendement. Het rendement ligt ongeveer tussen de 15 á 20%. Deze panelen worden gevolgd door polykristallijne panelen met een gemiddeld rendement van 14 tot 16%. Dunne film panelen hebben over het algemeen een lager rendement met 6 tot 10%, maar zijn flexibeler en esthetisch veelzijdig.

Welke factoren beïnvloeden het rendement van de zonnepanelen?

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het rendement. We kunnen hierbij onderscheid maken tussen de externe en de technische factoren.

Externe factoren

Om het optimale uit jouw zonnepanelen te halen, is het cruciaal om rekening te houden met twee externe factoren:

  • Weersomstandigheden: de hoeveelheid zonlicht en temperatuur hebben een directe impact op het rendement van zonnepanelen.
  • Locatie en oriëntatie: zonnepanelen leveren de beste prestaties als ze naar het zuiden zijn gericht onder een hoek van circa 35 graden.

Technische factoren

De technische aspecten van zonnepanelen spelen een belangrijke in de efficiëntie en energieopbrengst van de panelen:

  • Kwaliteit en technologie: kies voor hoogwaardige zonnepanelen met geavanceerde technologie voor een efficiëntere omzetting van zonlicht naar elektriciteit.
  • Investering in kwaliteit: door te investeren in kwalitatieve panelen met de nieuwste technologie, garandeer je een hoog rendement en een grotere zonnepanelen opbrengst op de lange termijn.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het rendement van een zonnepaneel?

Het rendement van een paneel geeft aan hoeveel zonne-energie het paneel kan omzetten in bruikbare elektriciteit. Een hoger rendement betekent dat het paneel efficiënter werkt en meer energie oplevert, wat leidt tot hogere besparingen op jouw energierekening.

Hoeveel brengt 1 zonnepaneel per jaar op?

De opbrengst van één zonnepaneel per jaar hangt af van verschillende factoren zoals het type paneel, de locatie en de oriëntatie. Gemiddeld kan een zonnepaneel in Nederland jaarlijks ongeveer 150 tot 250 kWh elektriciteit produceren.

Hoeveel rendement hebben 10 zonnepanelen?

Met 10 zonnepanelen kun je gemiddeld 1500 tot 2500 kWh elektriciteit per jaar genereren. Dit kan een aanzienlijke verlaging van jouw energierekening betekenen en draagt bij aan een duurzamere levensstijl door het verminderen van jouw CO2-voetafdruk.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden