Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Wat kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen

Minimale kosten
€ 3.700
Gemiddelde kosten
€ 5.900
Maximale kosten
€ 8.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.800 - € 7.000

Wil je een steentje bijdragen aan een beter milieu en overstappen op zonne-energie? Dan zijn zonnepanelen een goede investering. Maar wat kosten zonnepanelen? Lees hier alles over de benodigde investering en wat er allemaal bij komt kijken. Zo weet je precies wat je kan verwachten voor jouw project.

Wat kosten zonnepanelen?

Gemiddeld kost het laten installeren van zonnepanelen tussen de € 4.000 en € 8.000. De uiteindelijke prijs van zonnepanelen hangt af van een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkosten, installatiekosten en de grootte van je huishouden. Woon je alleen, dan heb je uiteraard minder zonnepanelen nodig dan wanneer je een gezin met vier kinderen hebt. Bekijk een indicatie van de zonnepanelen kosten in jouw situatie in onderstaande tabel.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. btw en omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon1.800 kWh6 € 4.200€ 755
2 personen2.810 kWh9€ 5.800€ 1.132
3 personen3.370 kWh11€ 6.900€ 1.383
4 personen3.940 kWh13€ 8.000€ 1.635
5 of meer4.270 kWh14€ 8.500€ 1.761

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2022.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2022.

Vraag de btw terug

Landelijke subsidies zijn er voor zonnepanelen niet meer. Wel kun je je btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit doe je door je als ondernemer aan te melden via het Opgaaf zonnepaneelhouders. Bekijk voor alle voorwaarden én een stap voor stap uitleg hoe je de btw terug kunt vragen op de website van de Belastingdienst. Ook als je al ondernemer bent.

Daarnaast zijn er soms lokale subsidiemogelijkheden. Gemeenten of provincies die zonne-energie willen stimuleren, hebben hier soms regelingen voor beschikbaar. Controleer dit bij jouw gemeente of kijk op de Energiesubsidiewijzer om te zien wat er mogelijk is in jouw regio.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kosten zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van een zonnepanelensysteem is ongeveer 6-10 jaar. Dit houdt in dat na deze periode de kosten van zonnepanelen zich hebben terugbetaald. De meeste zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, dus je hebt jaren voordeel van de zonnepanelen. De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De zonnepanelen kosten. Dit is namelijk het bedrag dat terugverdiend moet worden.
  • De energieprijs. Deze prijs had je voor energie moeten betalen zonder zonnepanelen en geeft dus aan hoeveel je nu bespaart.
  • De ligging van de zonnepanelen. De ligging heeft invloed op de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken. Denk aan de richting waarop ze liggen, of de hellingshoek.
  • Het soort omvormer. String-omvormers zijn goedkoper dan bijvoorbeeld micro-omvormers, maar moeten wel halverwege de levensduur van de zonnepanelen vervangen worden.
  • Prijsverlagende regelingen. Denk aan het terugvragen van de btw of eventuele lokale subsidieregelingen die ervoor zorgen dat de totale investering lager uitvalt.

Nadat je de investering van de zonnepanelen hebt terugverdiend, ga je eraan verdienen. Dit betekent dat, afhankelijk van de levensduur, al het geld dat je verdient aan je zonnepanelen vanaf dat moment daadwerkelijke winst is.

Kostenopbouw van zonnepanelen

Kostenoverzicht Wat kosten zonnepanelen


Uit zonnepanelen offertes blijkt dat materiaalkosten gemiddeld ongeveer 70% van de uiteindelijke prijs bepalen. Denk hierbij aan de zonnepanelen, het framewerk, de omvormer en eventuele extra’s. De overige 30% van de totale prijs bestaat uit de kosten die de zonnepanelen installateur verder maakt.

Wat bepaalt de kosten van mijn zonnepanelen?

De ideale zonnepaneleninstallatie is voor iedere woning anders. Ga je bijvoorbeeld voor een hoog rendement of voor een lage prijs? Wat zonnepanelen kosten is afhankelijk van een aantal factoren.

Soort zonnepanelen

Er zijn allerlei soorten zonnepanelen op de markt. Je hebt de keuze uit geïntegreerde zonnepanelen zoals zonnedakpannen of de reguliere niet-geïntegreerde zonnepanelen. De drie meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunnefilm. Daarnaast bestaan ook hybride zonnepanelen. Elk soort heeft unieke eigenschappen. Vergelijk de zonnepanelen in de tabel hieronder op verschillende kenmerken.

Mono- en polykristallijn zonnepanelen
De meest populaire zonnepanelen zijn beiden gemaakt van silicium, een soort zand. Waar monokristallijn zonnepanelen zwart van kleur zijn, zien polykristallijn zonnepanelen er blauw uit. Het verschil tussen beide zit in het productieproces. Polykristallijn panelen bevatten zonnecellen met meerdere siliciumkristallen, waardoor ze een iets lager rendement hebben dan monokristallijn zonnepanelen bestaande uit één siliciumkristal.

Dunnefilm zonnepanelen
Dunnefilm zonnepanelen zijn zwart van kleur, licht in gewicht en buigzaam. Ze zijn minder temperatuurgevoelig dan mono- en polykristallijn zonnepanelen, waardoor ze beter presteren bij bewolkt weer. Het rendement per m2 ligt echter een stuk lager, waardoor je meer zonnepanelen nodig hebt voor dezelfde opbrengst in Wattpiek (Wp).

Hybride zonnepanelen
Deze zonnepanelen vallen uiteen in PVT panelen en -collectoren. Ze zijn hybride in de zin dat ze naast elektriciteit ook warmte kunnen opwekken. PVT zonnepanelen hebben een extra absorbeerplaat met koperen leidingen voor warmte. De PVT collector focust vooral op warmte. Ze zijn duurder en minder efficiënt dan gewone zonnepanelen. Het is ook mogelijk om in plaats van hybride panelen zonnepanelen en een zonneboiler aan te schaffen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 – € 400 per paneel€ 150 – € 300 per paneel€ 100 – € 220 per paneel€ 8.000 – € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.
Zonnepanelen kosten

Daktype

Zonnepanelen installeren op een schuin dak of een plat dak levert niet altijd een verschil in kosten op. Toch kan het zo zijn dat een vakspecialist voor zonnepanelen op een plat dak een kleine meerprijs rekenen. Dit komt doordat er meer materiaal nodig is en de staanders voor zonnepanelen, afhankelijk van het gebruikte systeem, soms duurder zijn.

Kies de geschikte omvormer

Bij een zonnepaneleninstallatie horen niet alleen zonnepanelen, maar ook een omvormer. Deze heb je nodig om de energie die de zonnepanelen opwekken geschikt te maken voor gebruik in huis. De maximale capaciteit van de omvormer is afhankelijk van het maximale vermogen van je zonnepanelen. Vaak ligt het maximale vermogen van de omvormer lager dan dat van de zonnepanelen. Een omvormer met lager vermogen presteert beter op gemiddelde dagen, waar er door het Nederlandse weer veel van voorkomen.

Er zijn verschillende omvormers op de markt:

  • String omvormer
  • Micro-omvormer
  • Power optimizer

String omvormer
String omvormers zijn de meest goedkope optie en ook het meest gangbaar. Bij dit systeem zitten alle zonnepanelen als schakels aan elkaar, met de omvormer aan het einde. String omvormers hangen als kastje veelal op zolders en gaan zo’n 10 jaar mee. Je zult deze omvormer dus eenmalig moeten vervangen. String omvormers zijn daarnaast erg gevoelig voor schaduwvorming. Presteert een zonnepaneel minder, dan presteert het gehele systeem minder.

Micro-omvormer
Deze omvormer plaats je niet in huis, maar onder elk zonnepaneel. Omdat elk zonnepaneel voorzien is van een eigen omvormer, hebben de prestaties van de zonnepanelen geen invloed op elkaar. Micro-omvormers zijn duurder in aanschaf, maar je hoeft ze niet te vervangen.

Power optimizer
Een power optimizer wordt net als een micro-omvormer onder elk zonnepaneel geplaatst. Je gebruikt ze samen met een andere omvormer. Power optimizers zetten zonne-energie namelijk niet om in bruikbare elektriciteit, maar optimaliseren de werking van zonnepanelen. Hierdoor werkt de zonnepaneleninstallatie altijd optimaal. .

Type omvormerGemiddelde kosten incl. installatie en btwAantal zonnepanelen
String omvormer€ 1.000 – € 1.500zonnepanelensysteem
Micro-omvormer€ 150 – € 450per 1 zonnepaneel
Power optimizer€ 80 – € 120per 1 zonnepaneel,
excl. centrale omvormer

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten zonnepanelen voor 4 personen?

Gemiddeld verbruikt een huishouden van 4 personen zo’n 3.940 kWh per jaar. Om hieraan te voldoen leg je minimaal 13 zonnepanelen. Gemiddeld kost dit € 8.000.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd op zonnepanelen is 6 tot 8 jaar. Ook na het aflopen van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een interessante investering.

Betaal ik btw over mijn zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen omlaag bijgesteld naar 0%. Koop je na deze datum zonnepanelen, dan betaal je dus geen btw meer en kun je deze daardoor ook niet meer terugvragen.

Homedeal bespaartips

Houd de zonnepanelen schoon

Vieze zonnepanelen verliezen veel rendement. Het is daarom belangrijk dat je de zonnepanelen regelmatig laat controleren op vuil en wanneer nodig laat schoonmaken. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren. Een uitstekend moment om te zorgen voor optimaal presterende zonnepanelen.

Kies voor een erkend installatiebedrijf

Het is belangrijk dat de plaatsing van zonnepanelen goed wordt uitgevoerd. Kies daarom altijd voor een erkend installatiebedrijf. Controleer bijvoorbeeld of de vakspecialist een keurmerk als dat van Zonnekeur heeft. Ook reviews van eerdere klanten geven vaak een goede eerste indruk.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden