Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen?

Minimale kosten
€ 4.800
Gemiddelde kosten
€ 7.000
Maximale kosten
€ 10.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 6.300 - € 7.700

Ben je benieuwd naar de kosten van zonnepanelen? Zonnepanelen zijn een goede investering, maar kosten wel wat. Het is daarom essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de zonnepanelen kosten. In dit artikel gaan we dieper in op wat een zonnepaneel kost en bieden we een gedetailleerd overzicht van alle financiële aspecten. We bespreken niet alleen de basisprijzen, maar ook de bijkomende kosten en financiële regelingen zoals btw-teruggave en subsidies.

Wat kosten zonnepanelen?

Gemiddeld kost het laten installeren van zonnepanelen tussen de € 4.800 en € 8.500, inclusief omvormer. De uiteindelijke kosten van zonnepanelen hangen af van de materiaalkosten, installatiekosten en de grootte van je huishouden. Woon je alleen, dan heb je uiteraard minder zonnepanelen nodig dan wanneer je een gezin met vier kinderen hebt. Bekijk een indicatie van de kosten in jouw situatie in onderstaande tabel.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2023.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2023.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Wat kosten zonnepanelen

Wat bepaalt de kosten van mijn zonnepanelen?

De ideale zonnepaneleninstallatie is voor iedere woning anders. Ga je bijvoorbeeld voor een hoog rendement of voor een lage prijs? Wat zonnepanelen kosten is afhankelijk van een aantal factoren.

Soort zonnepanelen

Er zijn allerlei soorten zonnepanelen op de markt. Je hebt de keuze uit geïntegreerde zonnepanelen zoals zonnedakpannen of de reguliere niet-geïntegreerde zonnepanelen. De drie meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunnefilm. Daarnaast bestaan ook hybride zonnepanelen. Elk soort heeft unieke eigenschappen. Vergelijk de zonnepanelen in de tabel hieronder op verschillende kenmerken.

Mono- en polykristallijn zonnepanelen

De meest populaire zonnepanelen zijn beiden gemaakt van silicium, een soort zand. Waar monokristallijn zonnepanelen zwart van kleur zijn, zien polykristallijn zonnepanelen er blauw uit. Het verschil tussen beide zit in het productieproces. Polykristallijn panelen bevatten zonnecellen met meerdere siliciumkristallen, waardoor ze een iets lager rendement hebben dan monokristallijn zonnepanelen bestaande uit één siliciumkristal.

Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen zijn zwart van kleur, licht in gewicht en buigzaam. Ze zijn minder temperatuurgevoelig dan mono- en polykristallijn zonnepanelen, waardoor ze beter presteren bij bewolkt weer. Het rendement per m2 ligt echter een stuk lager, waardoor je meer zonnepanelen nodig hebt voor dezelfde opbrengst in Wattpiek (Wp).

Hybride zonnepanelen

Deze zonnepanelen vallen uiteen in PVT panelen en -collectoren. Ze zijn hybride in de zin dat ze naast elektriciteit ook warmte kunnen opwekken. PVT zonnepanelen hebben een extra absorbeerplaat met koperen leidingen voor warmte. De PVT collector focust vooral op warmte. Ze zijn duurder en minder efficiënt dan gewone zonnepanelen. Het is ook mogelijk om in plaats van hybride panelen zonnepanelen en een zonneboiler aan te schaffen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 – € 400 per paneel€ 150 – € 300 per paneel€ 100 – € 220 per paneel€ 8.000 – € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.
Kosten zonnepanelen

Daktype

Zonnepanelen installeren op een schuin dak of een plat dak levert niet altijd een verschil in kosten op. Toch kan het zo zijn dat een vakspecialist voor zonnepanelen op een plat dak een kleine meerprijs rekenen. Dit komt doordat er meer materiaal nodig is en de staanders voor zonnepanelen, afhankelijk van het gebruikte systeem, soms duurder zijn.

Kies de geschikte omvormer

Bij een zonnepaneleninstallatie horen niet alleen zonnepanelen, maar ook een omvormer. Deze heb je nodig om de energie die de zonnepanelen opwekken geschikt te maken voor gebruik in huis. De maximale capaciteit van de omvormer is afhankelijk van het maximale vermogen van je zonnepanelen. Vaak ligt het maximale vermogen van de omvormer lager dan dat van de zonnepanelen. Een omvormer met lager vermogen presteert beter op gemiddelde dagen, waar er door het Nederlandse weer veel van voorkomen.

Er zijn verschillende omvormers op de markt:

 • String omvormer
 • Micro-omvormer
 • Power optimizer

String omvormer

String omvormers zijn de meest goedkope optie en ook het meest gangbaar. Bij dit systeem zitten alle zonnepanelen als schakels aan elkaar, met de omvormer aan het einde. String omvormers hangen als kastje veelal op zolders en gaan zo’n 10 jaar mee. Je zult deze omvormer dus eenmalig moeten vervangen. String omvormers zijn daarnaast erg gevoelig voor schaduwvorming. Presteert een zonnepaneel minder, dan presteert het gehele systeem minder.

Micro-omvormer

Deze omvormer plaats je niet in huis, maar onder elk zonnepaneel. Omdat elk zonnepaneel voorzien is van een eigen omvormer, hebben de prestaties van de zonnepanelen geen invloed op elkaar. Micro-omvormers zijn duurder in aanschaf, maar je hoeft ze niet te vervangen.

Power optimizer

Een power optimizer wordt net als een micro-omvormer onder elk zonnepaneel geplaatst. Je gebruikt ze samen met een andere omvormer. Power optimizers zetten zonne-energie namelijk niet om in bruikbare elektriciteit, maar optimaliseren de werking van zonnepanelen. Hierdoor werkt de zonnepaneleninstallatie altijd optimaal.

Type omvormerGemiddelde kosten incl. installatie en btw
Micro omvormer€ 100 – € 250 per stuk
String omvormer€ 800 – € 1.500 voor een zonnepanelensysteem
Hybride omvormer€ 1.000 – € 4.500 voor een zonnepanelensysteem

Hoe zijn de kosten van zonnepanelen opgebouwd?

Kostenoverzicht Wat kosten zonnepanelen


Uit zonnepanelen offertes blijkt dat materiaalkosten gemiddeld ongeveer 70% van de uiteindelijke prijs bepalen. Denk hierbij aan de zonnepanelen, het framewerk, de omvormer en eventuele extra’s. De overige 30% van de totale prijs bestaat uit de kosten die de zonnepanelen installateur verder maakt.

Hoe kun je de kosten van zonnepanelen verlagen?

Je staat op het punt om een slimme en duurzame keuze te maken door te investeren in zonnepanelen. Maar hoe zorg je ervoor dat de zonnepanelen kosten niet de pan uit rijzen? Er zijn een aantal opties om de totale kosten te verlagen.

Maak gebruik van de beschikbare subsidie(s)

Allereerst kun je kijken naar de verschillende subsidies op zonnepanelen die beschikbaar zijn. De landelijke subsidie is afgeschaft, maar in sommige gemeenten of provincies bieden ze nog wel lokale subsidies aan. Controleer dit bij jouw gemeente of kijk op de Energiesubsidiewijzer om te zien wat er mogelijk is in jouw regio. Deze subsidies kunnen een aanzienlijk verschil maken in de totale kosten.

En vergeet niet om prijzen te vergelijken om goedkope zonnepanelen te vinden die passen bij jouw budget en behoeften. Door deze stappen te volgen, kun je de kosten van zonnepanelen aanzienlijk verlagen en maximaal profiteren van jouw investering.

Vergelijk de prijzen

Door van tevoren de zonnepanelen prijzen te vergelijken kun je aanzienlijk besparen op de kosten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door via Homedeal gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan te vragen. Zodra je de offertes van verschillende vakspecialisten binnen hebt kun je ze naast elkaar leggen en ze vergelijken op bijvoorbeeld de prijs-kwaliteitsverhouding. Zo kies je de goedkoopste zonnepanelen en kun je eenvoudig besparen op de zonnepanelen kosten.

Vraag de btw terug

Een andere manier, waar je mogelijk gebruik van kunt maken, is de btw-teruggave voor zonnepanelen. De overheid biedt deze teruggave aan om duurzame energie te stimuleren, en jij kunt hier je voordeel mee doen. Dit geldt overigens alleen voor zonnepanelen die voor 2023 zijn aangeschaft. Sinds 1 januari 2023 is het btw tarief op zonnepanelen verlaagt naar 0% waardoor je dit niet meer achteraf hoeft terug te vragen.

De btw terugvragen doe je door je als ondernemer aan te melden via het Opgaaf zonnepaneelhouders. Bekijk voor alle voorwaarden én een stap voor stap uitleg hoe je de btw terug kunt vragen op de website van de Belastingdienst. Ook als je al ondernemer bent.

Zonnepanelen laten verzekeren

Het is een geruststellende gedachte dat je altijd garantie hebt op zonnepanelen. Maar wat als er iets gebeurt dat buiten deze garantie valt? Hier komt het belang van het verzekeren van je zonnepanelen naar voren.

Ondanks dat je wel premie betaalt, kan een zonnepanelenverzekering je wel helpen om onverwachte kosten te voorkomen. Het biedt een extra laag bescherming bovenop de standaardgarantie, zodat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Het verzekeren van je zonnepanelen is een kleine investering die de potentie heeft om je op de lange termijn veel geld te besparen.

Hoe kies je de juiste zonnepanelenverzekering?

Het kiezen van de juiste zonnepanelenverzekering is cruciaal om ervoor te zorgen dat je niet alleen beschermd bent tegen onverwachte kosten, maar ook dat je niet te veel betaalt voor de dekking die je nodig hebt. Let bij het kiezen van een verzekering op de dekkingsdetails. Zorg ervoor dat de verzekering de soorten schade dekt die jouw zonnepanelen kunnen oplopen, zoals stormschade of schade door vandalisme.

Vergelijk ook de premiekosten van verschillende verzekeraars en lees de kleine lettertjes om te begrijpen wat wel en niet is inbegrepen.

Wat dekt een zonnepanelenverzekering precies?

Een zonnepanelenverzekering is ontworpen om je te beschermen tegen de kosten die kunnen ontstaan als je zonnepanelen beschadigd raken op manieren die niet onder de garantie vallen. Maar wat dekt zo’n verzekering precies?

Over het algemeen biedt een zonnepanelenverzekering dekking voor schade veroorzaakt door:

 • Weersomstandigheden, zoals stormen en bliksem;
 • Vandalisme;
 • Diefstal

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle verzekeringen dezelfde dekking bieden. Sommige verzekeringen kunnen bijvoorbeeld geen dekking bieden voor schade veroorzaakt door natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen, tenzij je een aanvullende dekking afsluit. Zorg ervoor dat je je goed ingelezen hebt wat elke polis dekt voordat je een beslissing neemt, zodat je niet onverwacht ongedekt blijft.

Wat zijn de zonnepanelen kosten: kopen vs huren

Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen, maar twijfel je tussen kopen en huren? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Als je zonnepanelen koopt, is de initiële investering hoger, maar ze zijn op de lange termijn vaak voordeliger omdat je profiteert van de opgewekte stroom en mogelijke subsidies en btw-teruggave.

Bij het huren van zonnepanelen hoef je niet direct een grote investering te doen, maar de maandelijkse huurkosten kunnen oplopen en je profiteert niet van subsidies of btw-teruggave. Bovendien ben je bij het kopen eigenaar van de panelen, wat een meerwaarde kan zijn bij de verkoop van je woning. Bij het leasen van zonnepanelen is het vaak wel mogelijk om de zonnepanelen na het leasecontract voor een lage prijs over te kopen.

Voorbeeld kosten zonnepanelen huren: kopen vs huren

Laten we een scenario schetsen waarin je kiest tussen het kopen en huren van een zonnepanelensysteem met een capaciteit van 4000 Wp.

Kopen:

 • Aanschafkosten: De gemiddelde kosten voor de aanschaf en installatie van een 4000 Wp zonnepanelensysteem liggen rond de € 8.000
 • Subsidies en btw-teruggave: Stel dat je in aanmerking komt voor subsidies en btw-teruggave, dan kun je ongeveer € 2.000 terugkrijgen.
 • Netto kosten: Dit brengt de totale kosten op € 6.000.
 • Besparingen: Met dit systeem bespaar je gemiddeld € 800 per jaar op je energierekening.
 • Terugverdientijd: De terugverdientijd is ongeveer 7,5 jaar.

Huren:

 • Initiële kosten: bij het huren van zonnepanelen zijn er vaak geen initiële kosten.
 • Maandelijkse huur: de maandelijkse huur voor een vergelijkbaar systeem kan rond de € 70 liggen, wat neerkomt op € 840 per jaar.
 • Besparingen: Je besparingen zijn lager omdat je huur moet betalen, stel € 400 per jaar.
 • Totale kosten na 10 jaar: Na 10 jaar heb je € 8.400 aan huur betaald en € 4.000 bespaard, wat neerkomt op een netto kosten van € 4.400.

Bij kopen heb je een grotere initiële investering en een langere terugverdientijd, maar op de lange termijn is de opbrengst van zonnepanelen en daarmee de besparingen groter. Bij huren heb je lagere initiële kosten, maar op de lange termijn kan het duurder uitvallen en de besparingen zijn minder. Overweeg zorgvuldig jouw financiële situatie, de voor- en nadelen, en maak een weloverwogen keuze.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten zonnepanelen voor 4 personen?

Gemiddeld verbruikt een huishouden van 4 personen zo’n 4.000 kWh per jaar. Om hieraan te voldoen leg je minimaal 13 zonnepanelen. Gemiddeld kost dit € 8.000.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd op zonnepanelen is 6 tot 8 jaar. De terugverdientijd kun je o.a. verkorten door te kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen, de schaduw te beperken, en de zonnepanelen goed te onderhouden. Ook na het aflopen van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een interessante investering.

Betaal ik btw over mijn zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen omlaag bijgesteld naar 0%. Koop je na deze datum zonnepanelen, dan betaal je dus geen btw meer en kun je deze daardoor ook niet meer terugvragen.

Homedeal bespaartips

Houd de zonnepanelen schoon

Vieze zonnepanelen verliezen veel rendement. Het is daarom belangrijk dat je de zonnepanelen regelmatig laat controleren op vuil en wanneer nodig laat schoonmaken. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren. Een uitstekend moment om te zorgen voor optimaal presterende zonnepanelen.

Kies voor een erkend installatiebedrijf

Het is belangrijk dat de plaatsing van zonnepanelen goed wordt uitgevoerd. Kies daarom altijd voor een erkend installatiebedrijf. Controleer bijvoorbeeld of de vakspecialist een keurmerk als dat van Zonnekeur heeft. Ook reviews van eerdere klanten geven vaak een goede eerste indruk.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden