Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen Hoe rendabel zijn zonnepanelen op jouw dak? Google vertelt het je!

Hoe rendabel zijn zonnepanelen op jouw dak? Google vertelt het je!

zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig, zijn zonnepanelen rendabel, door wie laat je de panelen installeren en hoeveel bespaar je precies met zonnepanelen? Dit zijn vragen die zoekmachine Google dagelijks krijgt voorgeschoteld. Het internet staat vol met algemene informatie over zonnepanelen, maar specifieke cijfers over zonnepanelen op jouw dak zijn een stuk lastiger te vinden. Google biedt de oplossing met het onlangs aangekondigde Project Sunroof.

Project Sunroof: het idee

Steeds meer woningeigenaren kiezen voor zonnepanelen. Met deze populariteit stijgt ook het aantal zoekopdrachten naar zonnepanelen in Google. Google, een grote voorstander van schone energie, moet hier iets mee doen, dacht Google-medewerker Carl Elkin. Hij ging aan de slag en Project Sunroof werd geboren. Wat is Project Sunroof? Met het onderdeel Google Maps heeft Google een schatkist aan waardevolle informatie, zoals lokale klimaatdata, de ligging van een dak en eventuele obstakels, zoals bomen of hoge gebouwen, die voor schaduw op je dak zorgen. Al deze informatie wordt gebundeld in Project Sunroof en toegankelijk gemaakt voor consumenten. Het doel: woningeigenaren helpen bij hun beslissing om wel of niet te kiezen voor zonnepanelen. Google noemt Project Sunroof ook wel een schatkaart voor zonne-energie.

Hoe werkt het?

Hoe werkt Project Sunroof precies? Gebruikers vullen simpelweg hun adres in op de website van Project Sunroof (momenteel alleen nog beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers). Project Sunroof zoekt de woning op in Google Maps en maakt, met behulp van onafhankelijke informatie uit verschillende databases, een gepersonaliseerde dakanalyse. Hoeveel zonlicht valt er op jouw dak, hoeveel zonnepanelen passen er op je woning en hoeveel kun je besparen met zonnepanelen? Project Sunroof vertelt het en adviseert gebruikers direct over een geschikte zonnepaneelinstallatie, gebaseerd op de grootte van het dak, de hoeveelheid zonlicht op het dak en het energieverbruik. Met de laatste prijsinformatie geeft Google de gebruikers een realistisch kostenplaatje voor zonnepanelen op hun dak.

Als laatste stap verwijst Project Sunroof gebruikers door naar geschikte zonnepanelen installateurs in hun regio. Indien gewenst stuurt Project Sunroof de gegevens door naar de door de gebruiker geselecteerde zonnepanelen installateurs, zodat de gebruiker op maat gemaakte offertes kan ontvangen.

Project Sunroof in Nederland

Project Sunroof is vooralsnog alleen beschikbaar voor woningeigenaren in San Fransisco, Boston en Fesno, maar een uitbreiding naar de rest van de Verenigde Staten en op termijn ook de rest van de wereld staat op de agenda. Wil je niet wachten met besparen? Lees hier dan meer over de gemiddelde prijzen van zonnepanelen en over de besparing die zonnepanelen je naar verwachting jaarlijks zullen opleveren.