Vind de beste dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Dakkapel kosten

Dakkapel kosten

Minimale kosten
€ 6.500
Gemiddelde kosten
€ 7.800
Maximale kosten
€ 12.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 7.000 - € 9.800

Ben jij op zoek naar dakkapel kosten om op zolder een heerlijk ruime slaapkamer of een lichte werkplek te creëren? Lees in dit artikel meer over dakkapel prijzen, materialen en andere keuzes die komen kijken bij het aanschaffen van een dakkapel.

Wat kost een dakkapel?

Dakkapel kosten beginnen bij zo’n € 6.500, inclusief plaatsing. Voor dit bedrag heb je een kunststof dakkapel van 2,5 meter breed. Uiteraard variëren de prijzen afhankelijk van het formaat, de manier van plaatsing en het materiaal. Onderstaande tabel geeft je een indicatie van dakkapel kosten met verschillende afmetingen en materialen.

KunststofPolyesterHout
2,5 meter€ 6.500€ 7.000€ 8.500
3 meter€ 7.000€ 7.500€ 9.300
4 meter€ 7.700€ 8.200€ 9.900
5 meter€ 8.500€ 9.000€ 10.800
6 meter€ 9.400€ 9.900€ 11.800

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakkapel kosten

Prijsvoorbeelden

Wil je weten welke dakkapel het beste past bij jouw budget? We bespreken enkele situaties.

Budgetvriendelijk

Je bent het goedkoopst uit als je kiest voor het laten plaatsen van een kleine casco kunststof dakkapel, en zelf dus de afwerking van de binnenkant verzorgt. Voor zo’n dakkapel van 2,5 breed ben je inclusief plaatsing rond de € 6.500 kwijt.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Een groter formaat prefab dakkapel kost je per m2 naar verhouding minder. Polyester dakkapellen worden uit één stuk kunststof gegoten en zijn daardoor volledig lekkagevrij met een hoge isolatiewaarde. Laat je het gehele project, inclusief de afwerking van de binnenkant, het liefst over aan een ervaren dakkapel specialist? De dakkapel kosten van een polyester dakkapel van 4 meter inclusief montage ligt rond de € 8.200.

Groots en luxe

Ben je van plan om een groot formaat dakkapel aan te schaffen zodat deze meerdere ruimtes omspant? En ga je graag voor de authentieke uitstraling dat hout met zich meebrengt? De dakkapel specialist voert de totale project voor je uit: van de plaatsing tot een luxe afwerking van de binnenkant. De prijs van een houten dakkapel van 6 meter ligt rond de € 12.000.

Heb je een vergunning nodig voor een dakkapel?

Het is mogelijk om jouw dakkapel vergunningsvrij te kunnen plaatsen. Hiervoor moet jouw dakkapel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn:

 • Dakkapel is niet gericht naar openbaar toegankelijk gebied (een weg, groen of vaarwater bijvoorbeeld)
 • Maximale hoogte van 1,75 meter
 • Plaatsing op minimaal 0,5 meter van de boven-, zij- en onderkant van het dak
 • Dakkapel afgewerkt met een plat dak

Voldoet jouw toekomstige dakkapel hier niet aan of twijfel je? Doe dan de vergunningcheck bij het Omgevingsloket. Het wel of niet krijgen van een vergunning is afhankelijk van o.a. het bestemmingsplan en de welstandseisen van jouw regio.

Hoe ziet de opbouw van dakkapel kosten eruit?

De dakkapel prijzen zijn als volgt opgebouwd:

Kostenoverzicht Dakkapel prijzen

Ga jij een dakkapel kopen, dan bestaat het grootste gedeelte van de kosten uit de dakkapel zelf. Op de hoogte van deze prijs heb je door de keuzes die je maakt zelf invloed.

Welke keuzes hebben invloed op jouw dakkapel kosten?

Als je een dakkapel laat plaatsen, wordt de prijs bepaald door de keuzes die je maakt. We behandelen een aantal van die keuzes hieronder:

Keuze 1: Prefab of traditionele dakkapel

De eerste keuze die van invloed is op de prijs van een dakkapel, is de manier van plaatsing.

 • Prefab dakkapel: Dit is het type dakkapel waar de meesten voor kiezen. Het woord zegt het al: een prefab dakkapel is al in elkaar gezet in de fabriek, en wordt in z’n geheel op je dak geplaatst. Het grote voordeel hiervan is dat deze al binnen 1 dag op je dak staat.
 • Traditionele dakkapel: De traditionele dakkapel wordt stap voor stap op het dak opgebouwd. Dit kan de voorkeur hebben als de ontheffing voor een hijskraan erg duur uitvalt of er geen plek is voor de hijskraan. Ook bij oudere huizen die niet meer volledig kaarsrecht staan is dit een fijne optie. Deze verbouwing duurt door het plaatselijk in elkaar zetten wel langer dan een prefab dakkapel.

Keuze 2: Het materiaal van jouw dakkapel

Een tweede keuze die van invloed is op de dakkapel prijs, is het soort materiaal waaruit de dakkapel bestaat.

 • Kunststof dakkapel: Een dakkapel van kunststof is in Nederland veruit het populairst. Dit komt omdat het betaalbaar is (vanaf € 6.500) en de dakkapel bijna geen onderhoud nodig heeft.
 • Polyester dakkapel: Een polyester dakkapel bestaat volledig uit kunststof. Op het gebied van isolatie en duurzaamheid is polyester het beste materiaal van de drie soorten. Daarnaast is de dakkapel onderhoudsvrij en is de kans op beschadigingen nihil. De meerprijs die je voor deze dakkapel betaalt ten opzichte van een kunststof dakkapel is rond de € 500 tot € 1000.
 • Houten dakkapel: Tot slot is er de houten dakkapel waarmee je de woning van een authentieke uitstraling voorziet. Een houten dakkapel heeft jaarlijks onderhoud nodig, maar is bij schade eenvoudig te repareren. Houten dakkapel kosten beginnen bij zo’n € 8.500.

Keuze 3: Plat of schuin dak op de dakkapel

Een derde keuze die van invloed is op de dakkapel prijzen, is het dak als afwerking van de dakkapel.

 • Plat dak: De dakkapel met plat dak is populair. De meeste dakkapel prijzen zijn dan ook inclusief een plat dak. Het is de voordeligste keuze, vraagt weinig aanpassing aan de dakconstructie en is, mits je ook aan de overige voorwaarden voldoet, vergunningsvrij. De meeste gekozen vorm van dakbedekking is EPDM (levensduur 40 jaar).
 • Schuin dak: Een dakkapel met een schuin dak is zo goed als onderhoudsvrij, omdat regenwater en vuil vanzelf het dak afstroomt. Dakpannen vormen in de meeste gevallen de dakbedekking en daardoor heeft het schuine dak een lange levensduur (80 jaar). De bestaande dakpannen kunnen worden hergebruikt op de dakkapel. Voor een schuin dak betaal je wel meer. Dit komt door de extra materialen en omdat dit project meer arbeid vergt.

Op de dakbedekking prijzen pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten dakbedekking.

Keuze 4: Extra opties

Toevoegingen als zonwering, extra ventilatieroosters of een hor tegen insecten zijn niet noodzakelijk, maar wel het overwegen waard om je wooncomfort te verhogen. Laat de dakkapellen specialist ze meteen meenemen bij de plaatsing. Je kan altijd een dakkapel offerte laten opmaken met de extra’s, en er later voor kiezen om bepaalde dingen wel of niet te doen.

OptieKostenVoordelen
Ventilatierooster€ 8 - € 12 per decimeter- goed voor een gezonde leefomgeving
- voorkomt vochtproblemen
Draaikiepraam€ 125 - € 200 per stuk- gemakkelijk te reinigen
- twee standen: ventileren en snel doorluchten
Insectenhor€ 75 - € 100 per stuk- houdt lastige insecten tegen
- gemakkelijk te verwerken in je dakraam
Rolluik/screen€ 500 - € 1.000 per stuk- slapen in volledige duisternis
- hitte weren in de zomer, vrieskou buitensluiten in de winter
Kwalitatief hang- en sluitwerk€ 70 - € 180 per raam(in veel gevallen al meegeleverd)
- houdt inbrekers buiten
- geeft een veilig gevoel
Knieschotten€ 30 - € 40 per element- creëer extra
- opbergruimte

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakkapel van 4 meter?

Dakkapel kosten verschillen afhankelijk van o.a. het materiaal en de afmetingen. Een kunststof dakkapel van 4 meter kost gemiddeld € 7.700. Voor polyester betaal je gemiddeld € 8.200, waar je voor hout rekening houdt met gemiddeld € 9.900.

Homedeal bespaartips

Kwantumkorting

Inventariseer bij je buren of zij ook interesse hebben in het laten plaatsen van een dakkapel. Maken jullie gebruik van hetzelfde dak, dan zou je namelijk kunnen overwegen om één grote dakkapel te laten plaatsen voor jullie beiden. Dit scheelt in de totale kosten.

Voor de handige doe-het-zelver

Ben je een handige doe-het-zelver die kosten wil besparen? Overweeg dan om de afwerking van de binnenkant van de dakkapel zelf op te pakken. Bij een casco opgeleverde dakkapel is dit bijvoorbeeld de afwerking van de binnenwanden

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden