Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Wanneer is het ideale moment om je dakkapel te Vervangen?

Wanneer is het ideale moment om je dakkapel te Vervangen?

Bij schade of een verouderde dakkapel is het tijd om eens iets aan je dakkapel te laten doen. Je kunt een dakkapel dan laten renoveren, maar soms is een dakkapel vervangen de betere optie. Je kunt dan namelijk weer jarenlang met je nieuwe dakkapel vooruit.

Wanneer is het tijd om actie te ondernemen?

Maar hoe weet je wanneer het tijd is om actie te ondernemen? Als je merkt dat je dakkapel tekenen van slijtage vertoont, zoals lekkages, verkleuringen of zelfs houtrot, dan is het misschien tijd om na te denken over het vervangen van je dakkapel.

Het kan ook zijn dat je oude dakkapel niet meer bij de algehele uitstraling van je woning. Een nieuwe dakkapel kan je huis een frisse en vernieuwde look geven. Bovendien, met de vooruitgang in technologie en design, kun je kiezen voor een dakkapel die zowel functioneel als stijlvol is.

Zeker als deze al vele jaren meegaat. Het tijdig vervangen van je dakkapel kan op de lange termijn zowel tijd als geld besparen.

Dakkapel vervangen

Waarom vervang je jouw dakkapel?

Er zijn tal van redenen om je dakkapel te willen vervangen. Deze redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Jouw dakkapel is aan het einde van z’n levensduur en daarom aan vervanging toe.
 • Er is een lekkage die lastig te verhelpen is.
 • De kozijnen hebben last van houtrot.
 • Ander soort schade aan de dakkapel zorgt ervoor dat je jouw dakkapel moet vervangen.
 • Je wilt een ander type dakkapel. Bijvoorbeeld met een schuin dak in plaats van een platte, of gemaakt van een duurzamer materiaal. Of wellicht ga je liever voor een dakopbouw of nokverhoging voor nog meer ruimte.

Vervangen of repareren?

Als duidelijk is dat je huidige dakkapel mankementen heeft, dan moet er iets gebeuren. Vervang je de complete dakkapel of renoveer je enkel het gedeelte van de schade? Als je merkt dat je voortdurend geld uitgeeft aan reparaties, kan het op de lange termijn goedkoper zijn om je dakkapel te vervangen in plaats van steeds te repareren.

Daarnaast kan een oude dakkapel je energierekening verhogen vanwege slechte isolatie. Een nieuwere, beter geïsoleerde dakkapel kan op termijn kostenbesparend zijn door lagere energiekosten.

Een dakkapellen specialist kan samen met jou de schade in kaart brengen. Soms is een kleine reparatie al voldoende om nog jaren door te kunnen met de huidige dakkapel. In andere gevallen is een dakkapel renovatie het echter niet waard en kun je de dakkapel beter in z’n geheel vervangen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke voordelen heeft het vervangen van een dakkapel?

Een dakkapel vervangen levert je diverse voordelen op. Niet alleen kun je weer jarenlang vooruit met jouw nieuwe dakkapel, ook:

 • Is jouw dakkapel energiezuiniger doordat deze voldoet aan de nieuwste eisen voor isolatie;
 • Vermeerder je de waarde van je woning;
 • Voldoet de dakkapel aan de laatste bouwkundige eisen;
 • Kun je kiezen voor andere kozijnen, up-to-date hang- en sluitwerk en beter isolerend glas;
 • Voldoet ook het uiterlijk weer aan jouw huidige wensen. Denk aan de materiaalsoort, het model, andere kleuren of een schuin of juist plat dak.

Hoe werkt het vervangen van een dakkapel?

Het vervangen van de dakkapel door een nieuwe prefab dakkapel gebeurt binnen één dag. De opbouw van een traditionele dakkapel duurt enkele dagen langer doordat de dakkapel ter plekke pas in elkaar gezet wordt. Op de uitvoeringsdatum gaat de vakspecialist als volgt te werk om jouw vervangende dakkapel te plaatsen:

 1. Voorbereidingen. De nieuwe dakkapel is klaar en een eventuele vergunning is geregeld. Op de dag zelf worden eerst de nodige voorbereidingen getroffen. Denk aan het creëren van voldoende plek om aan het werk te kunnen en het beschermen van de muren en vloeren in de ruimtes zelf.
 2. Oude dakkapel verwijderen. Dan is het tijd om de huidige dakkapel te deïnstalleren en van het dak te hijsen. De oude dakkapel kan direct worden afgevoerd en gerecycled, afhankelijk van de afspraken die je met de vakspecialist gemaakt hebt.
 3. Controle van het dak. Voor de nieuwe dakkapel geïnstalleerd wordt, controleert de vakspecialist eerst het ontstane gat. Als er geen verborgen schade of mogelijke problemen aangetroffen worden, kan de plaatsing van de nieuwe dakkapel beginnen.
 4. Plaatsen nieuwe dakkapel. Dan is het tijd voor de nieuwe dakkapel. Deze wordt, in het geval van een prefab dakkapel, met een hijskraan op het dak gehesen. Heb je gekozen voor een traditionele plaatsing? Dan gaat de vakspecialist aan de slag met het in elkaar zetten van de dakkapel op het dak. 
 5. Afronding. Staat de nieuwe dakkapel, dan dient deze ook aan de binnenkant nog afgewerkt te worden. Dit doet de vakspecialist als het onderdeel is van hun werkzaamheden. Heb je een casco dakkapel gekocht? Dan is dit aan jezelf. Afhankelijk van de afspraken die jullie gemaakt hebben ruimt de vakspecialist ook het bouwafval op.

Wat kost een dakkapel vervangen?

Bij het vervangen van je dakkapel breekt de dakkapellen specialist je oude dakkapel af en vervangt deze door een nieuwe. Dit kan met een prefab dakkapel al binnen één dag. Kosten beginnen bij € 6.500 voor de nieuwe dakkapel.

Onderstaande tabel geeft een indicatie van de dakkapel kosten, op basis van verschillende materiaalsoorten en de twee manieren waarop de dakkapel geplaatst kan worden.

PrefabTraditioneel
Houten dakkapelvanaf € 8.500vanaf € 9.000
Kunststof dakkapelvanaf € 6.500vanaf € 7.000
Polyester dakkapelvanaf € 7.000-

Meer informatie over de kosten van het renoveren van je dakkapel.

Verbeter je nieuwe dakkapel met extra’s

Maak je nieuwe dakkapel volledig af door ook comfort verhogende extra’s toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een hor om muggen tijdens zomeravonden buiten te houden. Ook rolluiken en zonwering dragen bij aan extra woongemak en -plezier. Laat je dit direct door de vakspecialist verzorgen, dan heb je er na de dag van de verbouwing geen omkijken meer naar.

OptieKostenPerVoordelen
Ventilatierooster€ 8 - € 12 per decimeter- goed voor een gezonde leefomgeving
- voorkomt vochtproblemen
Draaikiepraam€ 125 - € 200 per stuk- gemakkelijk te reinigen
- twee standen: ventileren en snel doorluchten
Insectenhor€ 75 - € 100 per stuk- houdt lastige insecten tegen
- gemakkelijk te verwerken in je dakraam
Rolluik/screen€ 500 - € 1.000 per stuk- slapen in volledige duisternis
- hitte weren in de zomer, vrieskou buitensluiten in de winter
Kwalitatief hang- en sluitwerk€ 70 - € 180 per raam(in veel gevallen al meegeleverd)
- houdt inbrekers buiten
- geeft een veilig gevoel
Knieschotten€ 30 - € 40 per element- creëer extra
- opbergruimte
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waarom mijn dakkapel vervangen?

Er zijn allerlei redenen waarom een nieuwe dakkapel kopen een goed idee is. Bijvoorbeeld als jouw dakkapel verouderd is of als deze schade heeft. Een vervangen dakkapel is duurzamer, beter geïsoleerd en voldoet aan de laatste bouweisen. Zo kun je weer jaren vooruit.

Wat is de levensduur van een dakkapel?

Als je een dakkapel goed onderhoudt gaat deze minimaal 25 jaar mee. Het type materiaal waarvoor je kiest heeft grote invloed op de levensduur; zo gaat kunststof vaak veel langer mee. De meeste dakkapellen specialisten geven 10 tot 15 jaar garantie op een dakkapel.

Wat kost het vervangen van een dakkapel?

De kosten voor het vervangen van een dakkapel zijn afhankelijk van de afmeting en het gekozen materiaal. Kunststof begint gemiddeld bij € 6.500 voor een dakkapel van 2,5 meter breed.