Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Zinken dakkapel: Jarenlang Plezier, Minimaal Onderhoud!

Zinken dakkapel: Jarenlang Plezier, Minimaal Onderhoud!

Een zinken dakkapel is niet zomaar een aanvulling op je huis. Het is een keuze die de uitstraling van je woning op een unieke manier kan veranderen. Maar wat is een zinken dakkapel precies? In de loop der jaren is de populariteit van zinken dakkapellen gegroeid, en met goede reden.

Deze introductie geeft je een duidelijk beeld van wat een zinken dakkapel inhoudt en waarom het een overweging waard is voor jouw woning.

Inhoudsopgave.

Zinken dakkapel

Wat is een zinken dakkapel?

Wanneer je overweegt een dakkapel aan je woning toe te voegen, kom je verschillende materialen tegen. Zink onderscheidt zich echter van de rest, en dat is niet zonder reden.

Waardoor onderscheidt de zinken dakkapel zich?

Zink is een metaal met een grijze glans. Die unieke eigenschappen heeft die het perfect maken voor dakkapellen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de bouw, vooral vanwege zijn duurzaamheid en unieke uitstraling. Bij dakkapellen biedt zink niet alleen een stijlvolle uitstraling, maar ook een reeks praktische voordelen.

Soort dakkapelGemiddelde levensduurOnderhoud
Zinken dakkapel> 80 jaarZeer laag
Kunststof dakkapel> 50 jaarLaag
Houten dakkapel> 25 jaarHoog

Voor- en nadelen van een zinken dakkapel

Voordelen van zink

 • Duurzaamheid: Een van de grootste voordelen van zink is de levensduur. Een zinken dakkapel kan gemakkelijk tientallen jaren meegaan zonder veel tekenen van slijtage.
 • Weerbestendigheid: Zink is uitzonderlijk goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, van regen en sneeuw tot felle zon.
 • Onderhoud: Zinken dakkapellen vereisen minimaal onderhoud. Je hoeft je geen zorgen te maken over regelmatig schilderen of behandelen.
 • Milieuvriendelijk: Zink is volledig recyclebaar en heeft een lage impact op het milieu.
 • Unieke uitstraling: De natuurlijke grijze glans van zink geeft je woning een moderne en tegelijkertijd tijdloze uitstraling.

Nadelen:

 • Initiële kosten: De initiële kosten van een zinken dakkapel kunnen hoger zijn dan die van andere materialen. Echter, gezien de duurzaamheid, kunnen de langetermijnkosten lager uitvallen.
 • Geluid: In sommige gevallen kan zink meer geluid van regen of hagel overbrengen dan andere materialen. Dit kan echter worden geminimaliseerd met de juiste isolatie.

Hoe wordt een zinken dakkapel geïnstalleerd?

Het installeren van een zinken dakkapel is een taak die precisie en vakmanschap vereist. Het is niet iets wat je zomaar zelf doet op een vrije zaterdagmiddag. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding en specialisten aan je zijde, wordt het proces soepel en effectief.

Voordat de daadwerkelijke installatie begint, zijn er enkele belangrijke stappen die genomen moeten worden:

 1. Het opmeten van de ruimte waar de dakkapel komt. Dit zorgt ervoor dat de dakkapel perfect past en er geen problemen ontstaan tijdens de installatie.
 2. Het kiezen van het juiste ontwerp en de juiste grootte die past bij jouw wensen en de stijl van je woning.
 3. Het regelen van eventuele vergunningen. Afhankelijk van waar je woont, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt om een dakkapel te plaatsen.
 4. Het is essentieel dat de installatie wordt uitgevoerd door professionals die ervaring hebben met zinken dakkapellen. Zij hebben de kennis en de tools om ervoor te zorgen dat de dakkapel stevig en veilig op je dak wordt geplaatst. En wanneer je kiest voor professionele installateurs, krijg je vaak ook een garantie op hun werk. 

Een correcte installatie zorgt niet alleen voor de veiligheid van je woning, maar ook voor de levensduur van de dakkapel. Een slechte installatie kan leiden tot problemen zoals lekkages, wat op de lange termijn meer kosten met zich meebrengt.

Kosten en investering

Investeren in een zinken dakkapel is niet alleen een esthetische keuze, maar ook een financiële beslissing. Het begrijpen van de kosten en de potentiële voordelen van deze investering helpt je een weloverwogen keuze te maken.

TypeGemiddelde kosten (inclusief btw en plaatsing)
Zinken dakkapel€ 9.000
Uurloon dakkapelspecialist € 40 tot € 55 per uur

Lees voor de exacte kosten ver der op onze zinken dakkapel prijsgids.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Heb je een vergunning nodig voor een zinken dakkapel?

Afhankelijk van de plaatsing en eigenschappen van de dakkapel kan deze vergunningvrij geplaatst worden. Wanneer je een dakkapel aan de voorkant van je woning laat plaatsen, heb je hier meestal een vergunning voor nodig. Dit komt doordat de gemeente alles wat grenst aan openbaar gebied, ziet als een invloed op de directe omgeving. Besluit je om de dakkapel aan de achterkant te laten plaatsen, is dit een ander verhaal. Wanneer je je aan onderstaande maximale maten houdt, mag je achter de dakkapel vergunningsvrij bouwen:

 • Dakkapel met een plat dak
 • Niet in de richting van openbaar gebied
 • Hoogte: maximaal 1,75 m
 • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
 • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok
 • Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
 • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 m van woningscheidende muur

Wil je zeker weten of er in jouw situatie een dakkapel vergunning nodig is? Doe dan de vergunningcheck van het Omgevingsloket.

Zinken dakkapellen tips

Een zinken dakkapel kan een geweldige toevoeging zijn aan je woning, maar zoals bij elke investering, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de beste keuzes te maken. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je zinken dakkapel te halen.

 • Deskundige installatie: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen op installatiekosten, is het essentieel om een ervaren professional in te schakelen. Een correcte installatie zorgt voor de levensduur en optimale werking van je dakkapel.
 • Regelmatig onderhoud: Hoewel zink weinig onderhoud vereist, is het toch goed om je dakkapel regelmatig te controleren op tekenen van schade of slijtage. Het is een goed idee om je zinken dakkapel minstens twee keer per jaar te controleren:
 • Goede isolatie: Om eventuele geluidsoverlast van regen of hagel te minimaliseren, zorg je voor goede isolatie rondom je zinken dakkapel.
 • Kies de juiste stijl: Zink is veelzijdig en kan in verschillende stijlen worden vormgegeven. Denk goed na over het ontwerp dat het beste past bij de architectuur en esthetiek van je woning.
 • Vraag naar garanties: Veel leveranciers en installateurs bieden garanties op hun werk. Dit kan extra gemoedsrust bieden voor de komende jaren.

Tot slot

Na het doornemen van alle informatie is het duidelijk: een zinken dakkapel is een waardevolle toevoeging aan je woning. Niet alleen verbetert het de uitstraling van je huis, maar het biedt ook praktische voordelen zoals duurzaamheid en een potentiële waardevermeerdering.

Als je overweegt om te investeren in een zinken dakkapel, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en samen te werken met betrouwbare specialisten die je kunnen begeleiden bij elke stap van het proces. Vraag vandaag nog een dakkapel offerte aan om het te vergelijken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Bij het overwegen van een zinken dakkapel hebben veel huiseigenaren enkele gemeenschappelijke vragen. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen met hun antwoorden:

Hoe lang gaat een zinken dakkapel mee?

Een zinken dakkapel staat bekend om zijn duurzaamheid. Met goed onderhoud kan het gemakkelijk 50 jaar of langer meegaan. De levensduur kan zelfs nog langer zijn afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het onderhoud.

Waarom een zinken dakkapel?

Er zijn tal van redenen om voor zink te kiezen. Enkele voordelen zijn de unieke uitstraling, zinken dakkapellen onderscheiden zich door hun grijze glans, duurzaamheid en weer bestendigheid. In vergelijking met bijvoorbeeld houten dakkapellen, vereisen zinken dakkapellen minder onderhoud en zijn ze beter bestand tegen de elementen