Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Soorten dakkapellen

Soorten dakkapellen

Als je zoekt naar manieren om meer ruimte en licht in je huis te brengen, dan bieden de verschillende soorten dakkapellen een uitkomst. Deze toevoeging kan niet alleen de leefbaarheid van je woning verbeteren, maar ook de waarde flink verhogen. In dit artikel laten we zien welke verschillende soorten dakkapellen er zijn, wat ze kosten en wat de mogelijkheden zijn. 

Welke verschillende soorten dakkapellen zijn er? 

Er zijn verschillende soorten dakkapellen beschikbaar. De meest voorkomende zijn onder andere een plat, punt, rieten, of schuin dak. Bekijk alle dakkapel soorten hieronder voor meer informatie. 

Plat dak

Dakkapellen met een plat dak zijn een populaire keuze vanwege hun eenvoudige constructie en veelzijdigheid. Ze kunnen gemakkelijk op de meeste daken worden geïnstalleerd en bieden een ruime hoeveelheid extra licht en ruimte.

Schuin dak/hellend dak 

Bij een schuin dak zit de bovenkant hoger op het dak dan je misschien gewend bent. Dit komt doordat het dak schuin afloopt, waardoor de dakkapel mooi opgaat in het geheel van je dak. Het installeren van een dakkapel met schuin dak vraagt wat meer inspanning, vooral omdat er een grotere opening in het dak gemaakt moet worden. Maar dit heeft ook zo zijn voordelen: de afwatering is beter geregeld dan bij een dakkapel met een plat dak, wat de levensduur ten goede komt. 

Een dakkapel met een schuin dak gaat langer mee en vergt minder onderhoud. Let wel op, voor dit type dakkapel heb je meestal een vergunning nodig, en het is alleen mogelijk bij een bepaalde hellingshoek. Maar als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke optie die naadloos aansluit op je dak, dan kan dit een uitstekende keuze zijn.

Punt dak

Dakkapellen met een puntdak, ook bekend als zadeldak dakkapellen, kenmerken zich door twee schuine zijden die samenkomen in een punt. Deze stijl wordt vaak bij oudere woningen geplaatst.

Rieten dak

Dakkapellen op een rieten dak vereisen speciale aandacht tijdens de constructie vanwege het unieke materiaal. Ze voegen niet alleen extra ruimte toe maar verbeteren ook het aanzicht van de woning. Met een rieten dakkapel creëer je namelijk een unieke en landelijke uitstraling. 

Lessenaarsdak

Dakkapellen met een lessenaarsdak hebben slechts één schuine zijde, wat een moderne uitstraling geeft. Deze zijn ideaal voor woningen met beperkte ruimte onder het dak, omdat ze goed gebruikmaken van de beschikbare hoogte.

Verlegde nok

Een dakkapel met verlegde nok verhoogt het bestaande dakvlak, waardoor er aanzienlijk meer binnenruimte wordt gecreëerd. Deze constructie is ideaal voor het toevoegen van een volledige extra kamer. Bij een nokverhoging heb je de keuze uit twee typen: 

 1. Eenzijdige nokverhoging: bij deze variant wordt de nok van het dak aan één kant verhoogd, waardoor er aan die zijde extra ruimte ontstaat. Deze optie is ideaal wanneer je de hoogte aan één kant van het dak wilt vergroten zonder de symmetrie van het dak volledig te veranderen. Het is een subtiele manier om meer ruimte te creëren zonder de bestaande daklijnen aan te tasten.
 2. Tweezijdige nokverhoging: een tweezijdige nokverhoging houdt in dat de nok over de volledige breedte van het dak wordt verhoogd, waardoor er aan beide kanten van het dak extra leefruimte wordt gecreëerd. Dit type nokverhoging is vergelijkbaar met het optillen van het gehele dak, wat resulteert in een aanzienlijke toename van de binnenruimte. Deze methode is vooral geschikt voor woningen waarbij maximale ruimtewinst gewenst is en waarbij een complete transformatie van het dak geen bezwaar is.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Verschillende soorten dakkapellen in een Nederlands straatbeeld

Soorten dakkapellen: materialen

Welk materiaal je kiest voor je dakkapel is afhankelijk van je budget en je wensen wat betreft het uiterlijk, onderhoud en de duurzaamheid van de dakkapel. In de volgende alinea’s verkennen we de voor- en nadelen van de verschillende materialen – hout, kunststof, polyester en zink – om je te helpen de beste keuze voor jouw woning te maken. 

Houten dakkapel 

Houten dakkapellen staan bekend om hun natuurlijke en karakteristieke uitstraling en zijn al lange tijd favoriet. Ze passen bijna bij elke woningstijl en brengen warmte en karakter. Maar, let op: hout vereist meer onderhoud dan andere materialen. Regelmatig schilderen of lakken is nodig om het hout in goede staat te houden en te beschermen tegen weersinvloeden. Desondanks kiezen velen voor hout vanwege de duurzaamheid en de klassieke charme.

 • Levensduur: met goed onderhoud kunnen houten dakkapellen tot 25 tot 30 jaar meegaan.
 • Gemiddelde kosten: de kosten voor een houten dakkapel starten rond de € 3.500 en kunnen oplopen afhankelijk van de grootte en het ontwerp.

Kunststof dakkapel

Kunststof dakkapellen zijn enorm populair door hun onderhoudsvriendelijkheid. Ze hoeven niet geschilderd te worden en zijn bestand tegen diverse weersomstandigheden. Bovendien zijn kunststof dakkapellen vaak voordeliger in aanschaf dan houten exemplaren. Het materiaal biedt een breed scala aan afwerkingsmogelijkheden, waardoor je de look van bijvoorbeeld hout kunt nabootsen zonder de bijbehorende onderhoudszorgen.

 • Levensduur: een kunststof dakkapel gaat ongeveer 40 tot 50 jaar mee met minimale onderhoudsvereisten.
 • Gemiddelde kosten: de kunststof dakkapel kosten variëren tussen € 3.000 en € 7.500, afhankelijk van ontwerp en afmetingen.

Polyester dakkapel 

Polyester dakkapellen staan bekend om hun duurzaamheid en weerbestendigheid, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor wie op zoek is naar een lange levensduur zonder de noodzaak van veel onderhoud. Deze dakkapellen worden vaak in één stuk geproduceerd en ter plaatse geïnstalleerd, wat de kans op lekkages aanzienlijk vermindert. Polyester is ook een materiaal dat goed isoleert, waardoor het bijdraagt aan de energiezuinigheid van je huis. De gladde afwerking en het moderne uiterlijk maken het een interessante keuze voor zowel nieuwe als gerenoveerde woningen.

 • Levensduur: een polyester dakkapel heeft een lange levensduur, vaak meer dan 50 jaar, vanwege de hoge duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden.
 • Gemiddelde kosten: de prijzen van polyester dakkapellen liggen hoger dan die van andere meer traditionele materialen, met startprijzen rond de € 4.500, afhankelijk van de grootte en specificaties.

Zinken dakkapel

Zinken dakkapellen voegen een uniek esthetisch element toe aan je woning. Zink is een flexibel materiaal dat zich leent voor creatieve ontwerpen en is bijzonder duurzaam, waardoor het een uitstekende lange-termijn investering is. Het materiaal ontwikkelt in de loop der tijd een beschermende patinalaag die bijdraagt aan de levensduur en het karakteristieke uiterlijk. 

Hoewel zink in eerste instantie meer kost dan andere materialen, zijn de onderhoudskosten wel laag. Zinken dakkapellen zijn ideaal voor degenen die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. 

 • Levensduur: zink is zeer duurzaam en een zinken dakkapel kan gemakkelijk 50 tot 80 jaar meegaan.
 • Gemiddelde kosten: zinken dakkapellen zijn aan de hogere kant qua prijs, met kosten die beginnen bij ongeveer € 6.000, afhankelijk van de complexiteit en het ontwerp.

Soorten dakkapellen: bouwwijzen 

De manier waarop een dakkapel wordt gebouwd, heeft een grote invloed op de uiteindelijke uitstraling, functionaliteit en duurzaamheid. Hieronder bespreken we de meest voorkomende bouwwijzen van dakkapellen.

Prefab dakkapellen

Bij dit type wordt de dakkapel volledig in de fabriek vervaardigd en als één complete unit naar je woning vervoerd, waar ze op het dak worden geplaatst. Deze methode is efficiënt en tijdbesparend.

Voordelen

De grootste voordelen van een prefab dakkapel zijn: 

 • Snelle installatie: meestal binnen één dag geplaatst, wat de overlast minimaliseert.
 • Kostenbesparend: vaak goedkoper dan maatwerk, vanwege gestandaardiseerde productieprocessen.
 • Kwaliteitscontrole: vervaardigd in een gecontroleerde fabrieksomgeving, wat resulteert in een consistent hoge kwaliteit.

Nadelen

Toch heeft een prefab dakkapel ook een paar nadelen die je mee kunt nemen in je overweging: 

 • Beperkte aanpassingen: minder flexibiliteit in ontwerp en afmetingen.
 • Transportbeperkingen: grootte kan beperkt zijn door de transportmogelijkheden.

Maatwerk dakkapellen

Als je iets meer controle en inspraak wilt hebben op je dakkapel dan is een maatwerk dakkapel een goede optie. Maatwerk dakkapellen worden namelijk ter plaatse opgebouwd waardoor je meer invloed kan uitoefenen op het uiteindelijke ontwerp. 

Voordelen

Een maatwerk dakkapel komt weer met andere voordelen dan een prefab dakkapel, namelijk: 

 • Volledige personalisatie: volledige vrijheid in ontwerp, materialen, en afmetingen.
 • Perfecte integratie: naadloze aansluiting op bestaande dakstructuren en architectuur van het huis.
 • Maximale ruimte: optimaal gebruik van de beschikbare ruimte onder het dak.

Nadelen

Ook hieraan zitten weer een aantal nadelen verbonden: 

 • Hogere kosten: door personalisatie en arbeidsintensiviteit is deze bouwwijze vaak duurder dan prefab.
 • Langere bouwtijd: afhankelijk van de complexiteit van het project kan de bouw meerdere dagen tot weken duren. In de meeste gevallen duurt een nieuwe dakkapel plaatsen 2 tot 3 dagen. 

Wat kosten de verschillende soorten dakkapellen?

De kosten voor dakkapellen variëren tussen de € 3.000 en € 11.000, afhankelijk van het type (prefab of maatwerk) en de materiaalkeuze. Prefab-modellen zijn doorgaans goedkoper dan maatwerkoplossingen. Bekijk hieronder de verschillende prijzen per materiaal en type dakkapel. 

Gemiddelde kosten (incl. btw en installatie)Afmetingen
MaterialenPrefabMaatwerk1.5 x 2.5 meter (lengte x breedte)
Hout€ 3.500 - € 6.000€ 6.000 - € 9.000
Kunststof€ 3.000 - € 5.000€ 4.500 - € 7.500
Polyester€ 4.500 - € 7.000€ 7.000 - € 10.000
Zink€ 6.000 - € 8.000€ 8.000 - € 11.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat voor dakkapellen zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen dakkapellen: prefab en maatwerk. Prefab dakkapellen worden vooraf gefabriceerd en zijn vaak voordeliger en sneller te installeren. Maatwerk dakkapellen worden ter plaatse gebouwd, bieden meer personalisatie en integreren beter met specifieke dakstructuren.

Is een dakkapel altijd mogelijk?

De mogelijkheid om een dakkapel te plaatsen hangt af van de lokale bouwvoorschriften en de structuur van je woning. In sommige gevallen is een vergunning vereist. Het is belangrijk dit vooraf te controleren bij je gemeente.

Wat is de levensduur van een dakkapel?

De levensduur van een dakkapel varieert afhankelijk van het gebruikte materiaal en onderhoud. Gemiddeld hebben dakkapellen een relatief lange levensduur van zo’n 25 tot 60 jaar mee.