Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Dakkapel van 4 Meter

Dakkapel van 4 Meter

Minimale kosten
€ 8.250
Gemiddelde kosten
€ 9.500
Maximale kosten
€ 11.750
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 8.800 - € 10.200

Het overwegen van een dakkapel van 4 meter voor je woning? Dan ben je op de juiste plek beland. Een dakkapel van 4 meter vergroot de leefruimte in huis aanzienlijk en zorgt voor extra lichtinval. Wil jij alles weten over een dakkapel van 4 meter en de kosten hiervan? Lees dan snel verder!

Indhoudsopgave.

Dakkapel kosten 4 meter

De kosten van een dakkapel van 4 meter inclusief montage zijn vanzelfsprekend hoger dan wanneer je de dakkapel zelf plaatst. Ook gebruikte materialen en aanvullende opties hebben invloed op de kosten van een dakkapel van 4 meter.

MateriaalInformatieGemiddeld
(incl. montage)
kunststof2 draaikiep ramen, 2 vaste ramen, 1 kamervanaf € 8.750
kunststof2 draaikiep ramen, 2 vaste ramen, 2 kamersvanaf € 9.000
houtlook2 draaikiep ramen, 2 vaste ramen, 1 kamervanaf € 9.500
houtlook2 draaikiep ramen, 2 vaste ramen, 2 kamersvanaf € 10.000
 • Uurtarief vakman (montagekosten) Gemiddeld vanaf € 50,- (exclusief btw)
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de factoren voor de kosten?

Het is daarom belangrijk te beseffen dat de prijzen in bovenstaande tabel indicatief zijn. De kosten van een dakkapel van 4 meter zijn voornamelijk afhankelijk van onderstaande factoren:

 • Maatwerk of prefab: Heb je eenmaal gekozen voor een dakkapel van 4 meter dan moet je ook nog de specificaties van de dakkapel bepalen. Wil je niet al te duur uit zijn dan is prefab een goede optie. Overweeg je maatwerk voor je dakkapel? Dit kan specifieker zijn voor jouw behoeften.
 • Dakschuinte: Een prefab dakkapel van 4 meter is niet in alle gevallen mogelijk. Dit hangt onder meer af van de dakschuinte. Wijkt de schuinte van jouw dak te veel af van wat gangbaar is dan zal je moeten kiezen voor maatwerk. Dit zorgt voor hogere kosten.
 • Gebruikt materiaal Een dakkapel kan van verschillende materialen gemaakt worden. Denk hierbij aan aluminium, hout en kunststof. Kunststof met een houtlook is ook mogelijk. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen prijskaartje. Tegenwoordig zijn dakkapellen van kunststof het meest gangbaar.
 • Opties: Aantal ramen, type raam, rolluiken, ventilatieroosters, zonnepanelen, groen dak: bij de montage van een dakkapel kan je kiezen voor een groot aantal aanvullende opties. Bij een dakkapel van 4 meter zijn de kosten ook afhankelijk van de precieze opties die jij kiest.
 • Kosten van montage: Het plaatsen van een dakkapel is vakwerk. Heb jij geen twee rechterhanden dan is de kans groot dat je voor de montage een vakspecialist moet inhuren. De kosten van een dakkapel van 4 meter inclusief montage zijn ook afhankelijk van het uurtarief van de vakspecialist. Deze uurtarieven variëren in de praktijk sterk. Het loont dus om te vergelijken.

Voor aanvullende informatie lees dan verder in onze blog over de kosten van het plaatsen van een dakkapel?

dakkapel in zwart groot

De voor- en nadelen van een dakkapel van 4 meter

Twijfel je na het lezen over de kosten van een dakkapel van 4 meter of een dakkapel wel geschikt is voor jouw woning? Dan is het goed om je te beseffen wat de voor- en nadelen zijn van een dakkapel van 4 meter:

Voordeel:

 • Voordeel 1: Extra leefruimte
  • Een dakkapel zorgt voor extra leefruimte in je huis. Zo kan je van een zolder met schuin dak een volwaardige slaap- of studeerkamer maken. Hoeveel leefruimte je wint is afhankelijk van de helling van het dak. Je wint meer leefruimte met een dakkapel op het moment dat het dak minder steil is. Een dakkapel met een breedte van 4 meter zorgt al snel voor 6 vierkante meter extra leefruimte.
 • Voordeel 2: Lichtinval
  • Door de ramen in de dakkapel komt er extra natuurlijk licht je woning binnen. Zeker bij een breedte van 4 meter zal de lichtinval in je woning significant toenemen.
 • Voordeel 3: Geen lineaire prijsopbouw
  • De prijsopbouw van een dakkapel is niet lineair. Dit komt doordat bij de plaatsing van een dakkapel een groot deel van de kosten wordt aangemerkt als vaste kosten. Zo heeft iedere dakkapel twee zijkanten nodig, ongeacht of de dakkapel nu 1 of 4 meter breed is. De kosten van een dakkapel van 4 meter inclusief montage zijn per strekkende meter veelal lager dan bij een dakkapel van pakweg 2 meter breed.
 • Voordeel 4: Hogere woningwaarde
  • Een dakkapel verhoogd de waarde van je woning. Vuistregel is dat de waarde van je woning met minstens 60% van de verbouwingskosten wordt verhoogd. Het is echter niet ondenkbaar dat je woningwaarde toeneemt met een percentage van 100% of meer van de verbouwingskosten. Dit wordt veroorzaakt door de extra leefruimte als gevolg van een dakkapel.
 • Voordeel 5: Een of twee kamers
  • Een dakkapel van 4 meter is dusdanig breed dat je kan kiezen bij hoeveel kamers je deze dakkapel wilt plaatsen. Dit kunnen er meer dan een zijn. Door een tussenschot aan de binnenzijde van de dakkapel te plaatsen kan je gemakkelijk meerdere kamers voorzien van een dakkapel.
 • Voordeel 6: Snel geplaatst
  • Een dakkapel is snel geplaatst. De montage duurt vaak maximaal drie dagen. Hoe lang de montage precies duurt is voornamelijk afhankelijk van de omvang van de dakkapel, of het maatwerk of prefab is, het aantal vakspecialisten dat aan het werk, de gekozen opties en de staat van jouw dak.

Nadeel:

 • Nadeel 1: Flinke investering
  • Een dakkapel kost enkele duizenden euro’s. Dit is een flinke investering in je woning. Heb je net een huis gekocht dan kan je de kosten van de dakkapel vaak laten meefinancieren in je hypotheek.
 • Nadeel 2: Overlast tijdens plaatsen
  • Ondanks dat het plaatsen van een dakkapel snel gaat heb je tijdens het plaatsen natuurlijk wel te maken met overlast. Je moet je zolder leegruimen en krijgt te maken met rommel en afval in je woning.
 • Nadeel 3: Onderhoud
  • Een dakkapel vergt onderhoud. De hoeveelheid onderhoud hangt af van de gebruikte materialen. Vaak hoef je jarenlang niks te doen aan de dakkapel, maar in zijn algemeenheid vergt een dakkapel meer onderhoud dan een schuin dak van dakpannen.

Dakkapellen van 4 meter zijn een prachtige aanvulling op elke woning, die niet alleen meer leefruimte bieden, maar ook de waarde van je huis kunnen verhogen. Het proces om er een te kiezen en te plaatsen kan echter gecompliceerd zijn. Er zijn veel variabelen, waaronder de kosten, materialen, voordelen en mogelijke nadelen. Of het nu gaat om kunststof of houtlook, prefab of maatwerk, elke keuze heeft zijn eigen overwegingen.

Overweeg je een grotere dakkapel? Ontdek hier alles over de dakkapel van 5 meter.

Voordat je de beslissing neemt, is het belangrijk om je goed te informeren en mogelijk advies in te winnen bij een vakspecialist. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw huis lees dan verderover het plaatsen van een dakkapel?

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan ik zonder vergunning een dakkapel plaatsen?

Of je een vergunning nodig hebt voor jouw nieuwe dakkapel hangt af van de precieze situatie. Factoren die van invloed zijn is de locatie van je woning en de grootte van de dakkapel. In veel gevallen heb je een vergunning van de gemeente nodig. Het is dan ook verstandig om altijd te controleren of jij een vergunning nodig hebt voor jouw dakkapel.

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden?

Het is mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op het dak van de dakkapel. Of dit loont is afhankelijk van de ligging van de dakkapel. Hiervoor is het met name van belang wat de ligging van de dakkapel is ten opzichte van de stand van de zon.