Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Dubbele dakkapel

Dubbele dakkapel

Je overweegt een dubbele dakkapel te plaatsen, maar wat betekent dat precies? Waarom is het belangrijk om te weten wat een dubbele dakkapel is en wat de ins en outs zijn voordat je een beslissing neemt? 

Een dubbele dakkapel kan veel voordelen met zich meebrengen, met name door de extra ruimte die het creëert. In dit artikel duiken we in alle aspecten van dubbele dakkapellen, van hun definitie tot de kosten, voordelen, nadelen en meer. Dit zal je helpen om een geïnformeerde beslissing te nemen over je volgende renovatieproject.

Wat is een dubbele dakkapel?

Een dubbele dakkapel is namelijk een dakkapel op meerdere verdiepingen van je woning. 

Het zijn in feite dus twee dakkapellen die boven elkaar worden geplaatst. Doordat de dakkapellen op meerdere verdiepingen geplaatst worden, wordt ook de leefruimte op meerdere verdiepingen uitgebreid. Een andere benaming voor dubbele dakkapel is twee dakkapellen boven elkaar.

Kosten dubbele dakkapel

De kosten van een dubbele dakkapel starten rond de € 10.000. Dit is inclusief installatie. Voor een uitgebreid overzicht van de kosten van een dubbele dakkapel, kan je ons volledige artikel raadplegen. De exacte kosten hangen af van de omvang van de dakkapel, de gebruikte materialen, de kosten van de vakspecialist en de mate van afwerking.

Onderstaande tabel bevat een indicatie van de kosten van een dubbele dakkapel:

MateriaalGemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Type dakkapel
HoutVanaf € 12.000Prefab
HoutVanaf € 13.000Traditioneel
KunststofVanaf € 10.000Prefab
KunststofVanaf € 11.000Traditioneel
PolyesterVanaf € 11.000Prefab
Polyester dakkapellen worden uitsluitend als prefab geplaatst.
  • Kosten dakdekker of andere vakspecialist Vanaf € 50 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Alle voor- en nadelen op een rij

Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag ‘Wat is een dubbele dakkapel?’ is het tijd om te kijken naar de voor- en nadelen van een dakkapel boven elkaar.

Voordelen

  • Voordeel 1: extra leefruimte De leefruimte in je woning wordt groter op het moment dat een dakkapel wordt geplaatst. Je kan op meerdere plekken in een ruimte staan. Plaats je twee dakkapellen boven elkaar dan is dit effect vanzelfsprekend groter.
  • Voordeel 2: meer lichtinval Daarnaast is een bekend voordeel de extra lichtinval die een dakkapel veroorzaakt. Plaats je in een en dezelfde ruimte meerdere dakkapellen, dan stroomt er ook meer licht de ruimte in.
  • Voordeel 3: makkelijk te plaatsen Een dakkapel is snel te plaatsen. Plaats je meerdere dakkapellen tegelijkertijd dan gaat dit verhoudingsgewijs sneller. Dit komt doordat de vakspecialist zijn steiger maar een keer hoeft op te bouwen. Ook bij diverse andere werkzaamheden worden efficiënter uitgevoerd op het moment dat er meerdere dakkapellen tegelijkertijd geplaatst worden.

Nadelen:

  • Nadeel 1: kosten De initiële investering voor een dubbele dakkapel ligt natuurlijk hoger dan voor een enkele dakkapel. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen en te beoordelen of de voordelen opwegen tegen de kosten
  • Nadeel 2: niet altijd technisch mogelijk Niet elk dak is geschikt voor het plaatsen van een dubbele dakkapel. Er kunnen technische beperkingen zijn, zoals de constructie of hellingshoek van het dak, die het project ingewikkelder of zelfs onmogelijk maken.
  • Nadeel 3: onderhoud Dakkapellen hebben periodiek onderhoud nodig. Dit onderhoud is op zich niet veel werk, maar moet wel uitgevoerd worden op lastig bereikbare plaatsen.

Dit zijn de mogelijkheden

Als je eenmaal hebt besloten dat een dubbele dakkapel de juiste keuze voor je is, komt de volgende stap: de plaatsing. Hier zijn er verschillende mogelijkheden die je kunt overwegen, afhankelijk van jouw wensen en de structuur van je woning.

  • Boven elkaar Wanneer dakkapellen boven elkaar worden geplaatst, wordt dit vaak gedaan in woningen met meerdere verdiepingen. Deze optie maakt het mogelijk om natuurlijk licht en extra ruimte te creëren op zowel de bovenste als de onderste verdieping. Het is een efficiënte manier om verticale ruimte te maximaliseren, vooral in smalle woningen
  • Haaks op elkaar Dit is mogelijk als je een zolder of bovenste verdieping hebt die een hele verdieping bestrijkt. Door de dakkapellen haaks te plaatsen creëer je niet alleen aan twee zijdes van de kamer of zolder extra leefruimte, je zorgt ook het licht vanuit verschillende kanten de kamer binnenstroomt.
  • Naast elkaar Wanneer dakkapellen naast elkaar worden geplaatst, creëert dit een breed en open gevoel in de kamer. Deze optie is ideaal voor grotere kamers waar je de breedte van de ruimte wilt benutten. Het zorgt niet alleen voor meer licht, maar ook voor een panoramisch uitzicht, wat een luxe gevoel kan geven aan de ruimte.

Het kiezen van de juiste plaatsingsmethode hangt af van jouw voorkeuren, de structuur van je huis en het doel van de dakkapel. Ongeacht de keuze is het belangrijk om een betrouwbare specialist te raadplegen om de best mogelijke resultaten te garanderen. 

Overweeg je om een dakkapel van hout te nemen? Er zijn verschillende prijsklassen afhankelijk van het soort hout en afwerking die je kiest. Bekijk onze gids over de prijs van een houten dakkapel voor meer informatie.

Heb ik een vergunning nodig voor een dubbele dakkapel?

Het hangt van de gemeente waarin jouw huis staat af of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel. Dit is ongeacht het aantal dakkapellen dat je tegelijkertijd wilt laten plaatsen. Voor een dakkapel die zich aan de achterzijde van je woning bevindt heb je vaak geen vergunning nodig. Dit omdat de dakkapel niet zichtbaar is vanaf de straat.

Aan de voorzijde heb je juist wel vaak een vergunning nodig. Wil je weten welke regels voor jou gelden? Vraag dit dan na bij jouw gemeente.

De volgende stap

In dit artikel hebben we de ins en outs van de dubbele dakkapel verkend. De voordelen die het biedt zoals extra ruimte en licht, en de overwegingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van materialen en plaatsingsmethoden.

Zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw woonwensen en budget. Met één eenvoudige aanvraag ontvang je meerdere offertes om rustig te vergelijken, geheel gratis en vrijblijvend.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke materialen worden gebruikt voor dubbelle dakkapellen?

Bij het bouwen van een dubbele dakkapel kun je kiezen uit verschillende materialen, waaronder kunststof, hout en aluminium. Kunststof is onderhoudsarm en kostenefficiënt, terwijl hout een natuurlijke uitstraling biedt maar meer onderhoud vereist. Aluminium is sterk en heeft een moderne uitstraling.

Hoe lang duurt de installatie van een dubbele dakkapel?

De installatie van een dubbele dakkapel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het ontwerp en de weersomstandigheden. Normaal gesproken duurt het plaatsen ongeveer 1 tot 3 dagen.

Kan een dubbele dakakapel op elk daktype? je hebben?

Ja, dubbele dakkapellen kunnen op de meeste daktypes geïnstalleerd worden, inclusief schuine en platte daken. Het is wel belangrijk dat er voldoende ruimte en draagkracht is. Raadpleeg altijd een specialist om te verifiëren of jouw dak geschikt is.