Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Hoe kan een dubbele dakkapel jouw woonruimte transformeren?

Hoe kan een dubbele dakkapel jouw woonruimte transformeren?

Je overweegt een dubbele dakkapel te plaatsen, maar wat betekent dat precies? Waarom is het belangrijk om te weten wat een dubbele dakkapel is en wat de ins en outs zijn voordat je een beslissing neemt? 

Een dubbele dakkapel kan veel voordelen met zich meebrengen, met name door de extra ruimte die het creëert. In dit artikel duiken we in alle aspecten van dubbele dakkapellen, van hun definitie tot de kosten, voordelen, nadelen en meer. Dit zal je helpen om een geïnformeerde beslissing te nemen over je volgende renovatieproject.

Wat is een dubbele dakkapel?

Een dubbele dakkapel is namelijk een dakkapel op meerdere verdiepingen van je woning. 

Het zijn in feite dus twee dakkapellen die boven elkaar worden geplaatst. Doordat de dakkapellen op meerdere verdiepingen geplaatst worden, wordt ook de leefruimte op meerdere verdiepingen uitgebreid. Een andere benaming voor dubbele dakkapel is twee dakkapellen boven elkaar. Een dakkapel wordt per definitie op een schuin dak geplaatst. Dit kan zowel aan de voorzijde, achterzijde als zijkant van een woning geplaatst worden.

Alle voor- en nadelen op een rij

Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag ‘Wat is een dubbele dakkapel?’ is het tijd om te kijken naar de voor- en nadelen van een dakkapel boven elkaar.

Voordelen

  • Voordeel 1: extra leefruimte De leefruimte in je woning wordt groter op het moment dat een dakkapel wordt geplaatst. Je kan op meerdere plekken in een ruimte staan. Plaats je twee dakkapellen boven elkaar dan is dit effect vanzelfsprekend groter.
  • Voordeel 2: meer lichtinval Daarnaast is een bekend voordeel de extra lichtinval die een dakkapel veroorzaakt. Plaats je in een en dezelfde ruimte meerdere dakkapellen, dan stroomt er ook meer licht de ruimte in.
  • Voordeel 3: makkelijk te plaatsen Een dakkapel is snel te plaatsen. Plaats je meerdere dakkapellen tegelijkertijd dan gaat dit verhoudingsgewijs sneller. Dit komt doordat de vakspecialist zijn steiger maar een keer hoeft op te bouwen. Ook bij diverse andere werkzaamheden worden efficiënter uitgevoerd op het moment dat er meerdere dakkapellen tegelijkertijd geplaatst worden.

Nadelen:

  • Nadeel 1: kosten De initiële investering voor een dubbele dakkapel ligt natuurlijk hoger dan voor een enkele dakkapel. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen en te beoordelen of de voordelen opwegen tegen de kosten
  • Nadeel 2: niet altijd technisch mogelijk Niet elk dak is geschikt voor het plaatsen van een dubbele dakkapel. Er kunnen technische beperkingen zijn, zoals de constructie of hellingshoek van het dak, die het project ingewikkelder of zelfs onmogelijk maken.
  • Nadeel 3: onderhoud Dakkapellen hebben periodiek onderhoud nodig. Dit onderhoud is op zich niet veel werk, maar moet wel uitgevoerd worden op lastig bereikbare plaatsen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dit zijn de mogelijkheden

Als je eenmaal hebt besloten dat een dubbele dakkapel de juiste keuze voor je is, komt de volgende stap: de plaatsing. Hier zijn er verschillende mogelijkheden die je kunt overwegen, afhankelijk van jouw wensen en de structuur van je woning.

  • Boven elkaar Wanneer dakkapellen boven elkaar worden geplaatst, wordt dit vaak gedaan in woningen met meerdere verdiepingen. Deze optie maakt het mogelijk om natuurlijk licht en extra ruimte te creëren op zowel de bovenste als de onderste verdieping. Het is een efficiënte manier om verticale ruimte te maximaliseren, vooral in smalle woningen
  • Haaks op elkaar Dit is mogelijk als je een zolder of bovenste verdieping hebt die een hele verdieping bestrijkt. Door de dakkapellen haaks te plaatsen creëer je niet alleen aan twee zijdes van de kamer of zolder extra leefruimte, je zorgt ook het licht vanuit verschillende kanten de kamer binnenstroomt.
  • Naast elkaar Wanneer dakkapellen naast elkaar worden geplaatst, creëert dit een breed en open gevoel in de kamer. Deze optie is ideaal voor grotere kamers waar je de breedte van de ruimte wilt benutten. Het zorgt niet alleen voor meer licht, maar ook voor een panoramisch uitzicht, wat een luxe gevoel kan geven aan de ruimte.

Het kiezen van de juiste plaatsingsmethode hangt af van jouw voorkeuren, de structuur van je huis en het doel van de dakkapel. Ongeacht de keuze is het belangrijk om een betrouwbare specialist te raadplegen om de best mogelijke resultaten te garanderen. 

Overweeg je om een dakkapel van hout te nemen? Er zijn verschillende prijsklassen afhankelijk van het soort hout en afwerking die je kiest. Bekijk onze gids over de prijs van een houten dakkapel voor meer informatie.

Kosten dubbele dakkapel

De kosten van een dubbele dakkapel starten rond de € 10.000. Dit is inclusief installatie. Voor een uitgebreid overzicht van de kosten van een dubbele dakkapel, kan je ons volledige artikel raadplegen. De exacte kosten hangen af van de omvang van de dakkapel, de gebruikte materialen, de kosten van de vakspecialist en de mate van afwerking.

Onderstaande tabel bevat een indicatie van de kosten van een dubbele dakkapel:

MateriaalGemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Type dakkapel
HoutVanaf € 12.000Prefab
HoutVanaf € 13.000Traditioneel
KunststofVanaf € 10.000Prefab
KunststofVanaf € 11.000Traditioneel
PolyesterVanaf € 11.000Prefab
Polyester dakkapellen worden uitsluitend als prefab geplaatst.
  • Kosten dakdekker of andere vakspecialist Vanaf € 50 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Heb ik een vergunning nodig voor een dubbele dakkapel?

Het hangt van de gemeente waarin jouw huis staat af of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel. Dit is ongeacht het aantal dakkapellen dat je tegelijkertijd wilt laten plaatsen. Voor een dakkapel die zich aan de achterzijde van je woning bevindt heb je vaak geen vergunning nodig. Dit omdat de dakkapel niet zichtbaar is vanaf de straat. Aan de voorzijde heb je juist wel vaak een vergunning nodig. Wil je weten welke regels voor jou gelden? Vraag dit dan na bij jouw gemeente.

In dit artikel hebben we de ins en outs van de dubbele dakkapel verkend. De voordelen die het biedt zoals extra ruimte en licht, en de overwegingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van materialen en plaatsingsmethoden. Zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw woonwensen en budget. 

Het kiezen van de juiste vakman of aannemer is essentieel voor het succes van jouw project, en we hopen dat de informatie in dit artikel je helpt om de beste keuze voor jouw huis te maken. Ben je klaar om de volgende stap te zetten? Bekijk dan onze [prijslijst] of vraag een [aanbod voor een dubbele dakkapel] aan om te zien hoe we jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw droomproject.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een dubbele dakkapel?

De kosten hangen af van de omvang van de dakkapel, het gebruikte materiaal en hoe deze geplaatst wordt. In zijn algemeenheid geldt dat de kosten van een dubbele dakkapel beginnen vanaf € 10.000.

Kunnen er twee dakkapellen boven elkaar?

Of er twee dakkapellen boven elkaar geplaatst kunnen worden hangt af van het dak van jouw woning. Niet in ieder dak is het technisch mogelijk of is er voldoende ruimte om twee dakkapellen boven elkaar te plaatsen. Heb je een schuin dak dat over meerdere verdiepingen loopt, dan is het vrijwel altijd mogelijk om dakkapellen boven elkaar te plaatsen.

Hoeveel dakkapellen mag je hebben?

Er is geen landelijke regel waarin staat hoeveel dakkapellen een huis mag hebben. Dit is afhankelijk van het huis en de locatie. In sommige gemeentes kan je aan de achterzijde van je woning vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. In andere gemeentes heb je altijd een vergunning nodig. Ook voor meerdere dakkapellen gelden dezelfde regels omtrent vergunningen van de gemeente.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden