Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Verander je leefruimte: Kies voor een dakopbouw!

Verander je leefruimte: Kies voor een dakopbouw!


Een dakopbouw is een manier om extra leefruimte te creëren in een bestaande woning. Met name als je niet wilt verhuizen, maar wel extra leefruimte wilt in je huidige woning. Lees  op deze pagina alles over de dakverhoging. Je krijgt niet alleen antwoord op de vraag “Wat is een dakopbouw?”, maar je krijgt ook inzicht in alle soorten dakverhoging, alle bijbehorende voor- en nadelen.

Wat is een dakopbouw?

Een dakverhoging is een constructie die geplaatst wordt op een bestaand plat dak. Hierdoor wordt een extra ruimte op een nieuwe verdieping gecreëerd. Voor de dakverhoging kan gebruikgemaakt worden van verschillende bouwmaterialen. Denk hierbij niet alleen aan balken van hout of staal, maar ook aan gewapend beton en bakstenen. De dakverhoging is met name populair in regio’s waar de grond schaars en duur is. Woningeigenaren hebben daarom beperkte opties om hun bestaande woning te vergroten. Een dakverhoging kan in dit geval uitkomst bieden.

dakkapel in de bouw

Welke soorten dakopbouw zijn er?

Je hebt in een eerdere paragraaf reeds antwoord gekregen op de vraag “Wat is een dakopbouw?”. Hier heb je gelezen dat een dakverhoging een volledig nieuwe verdieping is die op het platte dak van je woning wordt geplaatst. In de volksmond worden onderstaande bouwwerken echter ook vaak aangemerkt als een dakverhoging:Nokverhoging, Dakkapel (waarbij we kunnen onderscheiden tussen verschillende soorten dakkapellen), en Garageopbouw.

 • Nokverhoging Heeft jouw woning een schuin dak, dan zorgt een nokverhoging voor een hogere nok van je woning. Hierbij wordt de bovenste leefruimte van de woning groter gemaakt. Het eindresultaat is dus niet, zoals bij een dakverhoging, een extra verdieping op een plat dak. Binnen de categorie nokverhoging wordt er onderscheid gemaakt tussen een verlegde nok en een verhoogde nok.
 • Dakkapel Een dakkapel wordt net als een nokverhoging op een schuin dak geplaatst. De nok van je woning wordt echter niet verhoogd. Een dakkapel creëert extra leefruimte op de zolder.
 • Garageopbouw Een garageopbouw kan net als een dakverhoging op een plat dak geplaatst worden. De naam zegt het al, de extra leefruimte wordt op het dak van een garage geplaatst

Vormen van dakopbouw op plat dak

Een dakopbouw op een plat dak kan verschillende vormen aannemen, van een volledige verdieping tot een kleiner dakterras of een combinatie van beide. Afhankelijk van jouw wensen en het beschikbare budget, kun je kiezen voor een eenvoudige of meer luxueuze opbouw. Bovendien kan de dakopbouw worden aangepast aan de architecturale stijl van jouw woning, zodat deze naadloos aansluit en esthetisch aantrekkelijk is.

Overweeg je een dakkapel of dakopbouw maar ben je benieuwd naar de kosten? Je kunt hier meer lezen over de dakopbouw prijzen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De prefab dakopbouw

Prefab dakopbouw wint aan populariteit onder huiseigenaren en met goede redenen. Maar wat betekent ‘prefab’ precies? Het staat voor ‘prefabricated’, wat betekent dat de onderdelen van de dakopbouw vooraf in een fabriek worden gemaakt en vervolgens naar de locatie worden vervoerd om daar geassembleerd te worden.

De voordelen van een prefab dakopbouw zijn talrijk. Allereerst is er de snelheid. Omdat de meeste onderdelen al klaar zijn voordat ze op locatie aankomen, kan het bouwproces aanzienlijk sneller gaan dan bij traditionele bouwmethoden. Dit betekent ook minder overlast voor jou als bewoner. 

Bovendien zijn prefab dakopbouwen vaak van hoge kwaliteit, omdat ze onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek worden geproduceerd. Hierdoor is er minder kans op bouwfouten of kwaliteitsproblemen. Qua kosten kan prefab in sommige gevallen ook voordeliger uitkomen, aangezien er efficiënter wordt gewerkt en er minder materiaalverspilling is.

Als je specifiek geïnteresseerd bent in prefab dakkapellen, kun je hier meer te weten komen over de prijzen van prefab dakkapellen. Dit kan je helpen bij het maken van een budgetplan voor je dakopbouw project.

Kosten dakverhoging

De kosten van een dakverhoging hangen met name af van de gebruikte materialen, het oppervlak van de dakverhoging en de arbeidskosten van de aannemer. In onderstaande tabel is een indicatie opgenomen van de kosten van een dakverhoging.

Uitgangspunt in deze tabel is dat de prijzen inclusief arbeidskosten zijn.

Soort opbouwAfmetingPrijs
Verlegde nok schuin dak3 m breed€ 10.000 – € 15.000
Nokverhoging schuin dak3 m breed€ 16.000 – € 21.000
Dakopbouw plat dak25 m²€ 25.000 – € 30.000
 • Kosten aannemer (per uur) Vanaf € 50
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voorwaarden dakopbouw

Het toevoegen van een dakopbouw aan je woning klinkt misschien als een eenvoudig proces, maar er zijn enkele voorwaarden waarmee je rekening moet houden. Dit zijn belangrijke zaken om te overwegen voordat je met de bouw begint.

 • Structuur van het huis: Niet elk huis kan het gewicht van een extra verdieping dragen. Het is van cruciaal belang om een specialist te raadplegen die kan beoordelen of jouw woning geschikt is voor een dakopbouw.
 • Naburige rechten: In sommige gevallen kunnen jouw buren bezwaar maken tegen je plannen, vooral als de dakopbouw hun uitzicht of privacy beïnvloedt. Het is goed om hierover in gesprek te gaan met je buren voordat je begint met bouwen.
 • Stijl en ontwerp: Hoewel dit misschien meer een overweging is dan een voorwaarde, is het belangrijk dat de dakopbouw in harmonie is met de rest van je woning en de omliggende huizen.
 • Vergunningen: In veel gemeenten is een bouwvergunning vereist voor het toevoegen van een dakopbouw. Het is essentieel om dit van tevoren te controleren en de nodige vergunningen te verkrijgen om problemen tijdens de bouw te voorkomen.

Voor een dakverhoging heb je in nagenoeg iedere gemeente een vergunning nodig. Er geldt een vergunningplicht voor een dakverhoging omdat het buitenaanzicht van je woning wezenlijk wijzigt op het moment dat je een dakopbouw laat plaatsen. Op de website van jouw gemeente vind je alle informatie over de benodigde vergunningen en hoe je deze kunt aanvragen.

Terwijl een dakopbouw veel voordelen biedt, is het cruciaal om grondig onderzoek te doen en te zorgen dat je voldoet aan alle voorwaarden en regelgevingen. Dit voorkomt toekomstige complicaties en zorgt ervoor dat je dakopbouwproject soepel verloopt.

Alle voor- en nadelen van een dakverhoging

Aan een dakverhoging zijn diverse voor- en nadelen verbonden. Om jouw eventuele beslissing over een eventuele dakverhoging te vergemakkelijken hebben wij deze hieronder op een rijtje gezet:

 • Voordeel 1: extra leefruimte Met een dakverhoging creëer je extra leefruimte in je bestaande woning. Hierdoor hoef je ook na een eventuele gezinsuitbreiding niet te verhuizen.
 • Voordeel 2: efficiënt omgaan met beperkte ruimte Heb je geen of een zeer kleine tuin dan kan je vaak geen aanbouw plaatsen. Door in de hoogte te bouwen benut je het beschikbare grondoppervlak optimaal.
 • Voordeel 3: je huis wordt meer waard De waarde van je woning zal na het plaatsen van een dakverhoging significant toenemen. Dit komt doordat je extra vierkante meters leefruimte in je woning creëert. De waardesprong van je woning is in sommige gevallen tot wel 100% van de op de dakverhoging betrekking hebbende kosten.
 • Nadeel 1: kostbaar Een dakverhoging vergt een relatief grote investering. In zijn algemeenheid geldt dat een dakverhoging minstens € 15.000 kost, maar de totale kosten kunnen oplopen tot een veelvoud van dit bedrag.
 • Nadeel 2: niet altijd technisch mogelijk Een dakverhoging is niet in alle gevallen technisch mogelijk. De bestaande fundering en constructie van je woning moeten het extra gewicht van de dakverhoging namelijk wel kunnen dragen.
 • Nadeel 3: vergunningplicht Je hebt nagenoeg altijd een vergunning nodig. In sommige steden worden deze vergunningen snel verstrekt door de gemeente, maar het kan ook een langdurig traject worden. Zeker op het moment dat (bijvoorbeeld) buren bezwaar aantekenen tegen jouw vergunning.

Elk project heeft zijn eigen specifieke behoeften en overwegingen, en het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt. Wil je meer inzicht in wat een dakopbouw jou specifiek zal kosten? Bekijk dan onze [prijslijst] of vraag direct een offerte aan voor jouw unieke dakopbouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat valt onder dakopbouw?

Een dakopbouw is een volledig nieuwe verdieping die op een bestaande verdieping wordt geplaatst. Door plaatsing van een dakopbouw wordt een woning groter.

Wat kost een gemiddelde dakopbouw?

Vanzelfsprekend is er geen vaste prijs voor een dakopbouw. De prijs hangt af van het totale extra oppervlakte, maar ook van de gebruikte materialen en de kosten van de aannemer. Gemiddeld kost een dakopbouw tussen de € 15.000 en € 45.000.