Vind de beste dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Nokverhoging

Nokverhoging

Wil je meer ruimte in je huis creëren? Dit doe je het beste met een nokverhoging. Je maakt met een nokverhoging moeiteloos een extra kamer met en een hoog plafond. Bovendien verhoog je de waarde van je huis, doordat je voor extra woonoppervlak zorgt. Je hebt keuze uit zowel een enkelzijdige als dubbelzijdige nokverhoging. Enkelzijdige nokverhoging plaats je aan één kant van je dak, terwijl een dubbelzijdige nokverhoging over beide kanten van je dak wordt geplaatst. Ben je benieuwd naar de kosten van een nokverhoging? Lees hier alles over in dit artikel.

Wat kost een nokverhoging?

De gemiddelde prijs van een nokverhoging, oftewel dakopbouw, is gemiddeld € 7.000 tot € 30.000. De kosten van een dakopbouw zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmeting en het materiaal. Wil je bijvoorbeeld een nokverhoging aan de voorzijde of ook juist aan de achterzijde van je woning? Een enkelzijdige nokverhoging is het goedkoopst. Bekijk hieronder de gemiddelde nokverhoging kosten.

Soort nokverhogingGemiddelde afmeting nokverhoging
Gemiddelde prijs inclusief plaatsen en btw
Enkelzijdig5 meter€ 7.000 - € 12.000
Dubbelzijdig5 meter€ 12.000 - € 17.000
Plat dak25 m²€ 25.000 - € 30.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Nokverhoging

Nokverhoging: De materialen

Zoals bij ieder ander bouwproject, is het ook bij een uitbouw op je dak mogelijk om verschillende materialen te gebruiken. Deze materialen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en beïnvloeden de uiteindelijke kosten van de nokverhoging. Bedenk daarom goed welk materiaal je wilt gebruiken voor je nokverhoging.

Kunststof

Kunststof is ontzettend licht. Het is hierdoor niet nodig om de constructie van je huis extra te verstevigen. Bovendien is het mogelijk om kunststof in allerlei kleuren en patronen te laten maken, zoals kunststof met de textuur van hout. Hierdoor kies je een type kunststof dat altijd bij je woning past. Daarbij gaat kunststof lang mee, omdat het materiaal niet gevoelig is voor rotting.

Soort nokverhogingGemiddelde prijs
(inclusief plaatsen en btw)
EnkelzijdigVanaf € 7.000
Dubbelzijdig Vanaf € 12.000
Hout

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en is in allerlei kleuren en tinten verkrijgbaar. Dit materiaal is net als kunststof is relatief licht en vereist daardoor geen verstevigende constructie. Een houten nokverhoging laat je het best regelmatig onderhouden, om rotting te voorkomen.

Soort nokverhogingGemiddelde prijs
(inclusief plaatsen en btw)
EnkelzijdigVanaf € 8.000
Dubbelzijdig Vanaf € 15.000
Steen

Een stenen dakopbouw is over het algemeen de duurste optie. Het voordeel van dit materiaal is dat het moeiteloos opgaat in de rest van je woning, waardoor het minder zichtbaar is dat je op een later moment een dakopbouw met een schuin dak hebt laten plaatsen. Steen is wel erg zwaar en daarom soms te belastend voor je woning. In dat geval moet er extra ondersteuning komen om de uitbouw te dragen.

Soort nokverhogingGemiddelde prijs
(inclusief plaatsen en btw)
EnkelzijdigVanaf € 10.000
Dubbelzijdig Vanaf € 18.000

Heb je een vergunning nodig voor een nokverhoging?

Een nokverhoging verandert de opbouw van je huis, dat betekent dat het buitenaanzicht verandert. Er is daarom in vrijwel elke gemeente een vergunning nodig om een nokverhoging te laten plaatsen. Bekijk daarom dus van tevoren of er een vergunning nodig is. Deze vergunning vraag je aan bij de gemeente en staat ook wel bekend als een bouwvergunning. Houd rekening met het volgende stappenplan tijdens het aanvragen van jouw vergunning:

  • Dien de aanvraag in bij het omgevingsloket van de gemeente
  • Is de aanvraag incompleet? Dan neemt de gemeente contact met je op.
  • De gemeente beoordeelt de aanvraag.
  • De gemeente keurt de aanvraag wel of niet goed.
  • Is de aanvraag goedgekeurd, dan mogen omwonenden bezwaar aantekenen.
  • Is er geen bezwaar? Dan verleent de gemeente de vergunning.

De nokverhoging of dakkapel vergunning prijs is variabel. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin je woont, aangezien iedere gemeente zijn eigen tarieven hanteert. Houd er rekening mee dat de prijs van een vergunning tussen de € 200 en € 600 ligt.

Nokverhoging laten plaatsen

Het plaatsen van een nokverhoging

Het laten plaatsen van een nokverhoging vereist een aantal stappen. Bij zowel een enkelzijdige of dubbelzijdige nokverhoging moet de vakspecialist een aantal stappen uitvoeren. Bekijk hieronder de verschillende werkzaamheden van de vakspecialist voordat je nokverhoging is gerealiseerd.

1. Ruimte maken

Of je nokverhoging nu dubbel- of enkelzijdig is: er is altijd ruimte nodig om de nokverhoging te laten plaatsen. De vakspecialist meet waar de verhoging komt en verwijdert alle dakpannen en isolatiemateriaal. Vervolgens maakt hij een gat in de dakconstructie, terwijl hij in de gaten houdt dat hij de dakconstructie niet verzwakt.

2. Constructie controleren

Het is niet niks om zomaar een gat in een woning te maken. Het is daarom belangrijk om de constructie te controleren. De vakspecialist kijkt of het dak nog stabiel is en onderzoekt of de woning de nieuwe aanbouw kan dragen. Mogelijk is het nodig om de constructie wat te verstevigen met ondersteunende balken om er zeker van te zijn dat de nokverhoging stevig op zijn plek blijft staan.

3. Nokverhoging plaatsen

Het is nu tijd om de nokverhoging te plaatsen. Wanneer je een prefab dakopbouw gebruikt, takelt de vakspecialist deze naar boven om hem vervolgens op de juiste plek te bevestigen. Kies je ervoor om een op maat gemaakte verhoging te installeren? Dan maakt de specialist deze ter plaatse.

4. De afwerking

Het is mogelijk om de nokverhoging casco te laten plaatsen. Dit betekent dat de vakspecialist alleen de buitenzijde afwerkt. Hij plaatst de nieuwe dakbedekking en maakt het direct waterdicht. Wil je ook de binnenzijde laten afwerken? Dan isoleert de vakspecialist de nokverhoging en werkt dit af, zoals jij het wilt.

5. Controle

Wanneer de aanbouw helemaal op zijn plek staat, moet er nog één belangrijke controle plaatsvinden. De vakspecialist bekijkt of de waterafvoer goed functioneert en of de dakkapel tot in de puntjes is afgewerkt. Hij maakt de nokverhoging aan de binnenkant en buitenkant goed schoon. Daarna is de nokverhoging klaar voor gebruik.

Tips

Nu je veel hebt gelezen over een nokverhoging, is het tijd om een vakspecialist in te schakelen. Met een aantal handige tips bespaar je nog eens extra op je klus. Lees hieronder drie handige tips voor het laten plaatsen van een nokverhoging.

Bespaar geld met je eigen afwerking

De gemiddelde nokverhoging prijs ligt relatief hoog. Deze kosten zijn te verlagen door de afwerking zelf uit te voeren. Dit betekent dat de vakspecialist een complete, waterdichte casco nokverhoging plaatst. Wanneer je ervaring hebt met klussen, is het voordeliger om dit klusje zelf te klaren, aangezien je geen arbeidskosten betaalt. Bekleed zelf de binnenkant van de muren en leg een mooie vloer om je bovenverdieping netjes af te werken.

Prefab of op maat gemaakt

Wil je extra besparen op de dakopbouw prijs, dan is het de moeite waard om te kijken naar prefab exemplaren. Dit is een nokverhoging met een standaard maat die vooraf in elkaar is gezet. Deze optie is goedkoper dan een op maat gemaakte nokverhoging. Het nadeel is dat je minder keuzevrijheid hebt en dat de uitbouw minder goed te personaliseren is.

Werk samen met je buren

Heb je al met je buren overlegd of zij ook interesse hebben in een verhoging van hun dak? Wanneer je met twee of meer huishoudens tegelijkertijd een dakkapellen offerte aanvraagt, heb je de kans dat je extra korting krijgt. De prijzen van de dakkapellen specialist vallen waarschijnlijk lager uit, omdat hij meer kan doen in een korte tijd en minder reiskosten hoeft te rekenen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden