Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Nokverhoging

Nokverhoging


Wil je meer ruimte bovenop jouw woning creëren? Je boekt veel ruimtewinst met een nokverhoging. Bovendien verhoog je de waarde van je huis. Je hebt keuze uit diverse varianten, zodat je de ruimte helemaal naar wens kunt uitbreiden. Ben je benieuwd naar de kosten van een nokverhoging?

Inhoudsopgave.

Wat kost een nokverhoging?

De gemiddelde kosten van een nokverhoging bedragen € 10.000 tot € 30.000. De kosten van deze dakopbouw zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de afmetingen en het materiaal.

Wil je een verlegde nok, aan één zijde van het dak, of aan beide zijden? Bekijk hieronder de gemiddelde nokverhoging kosten.

Soort opbouwAfmetingPrijs
Verlegde nok schuin dak3 m breed€ 10.000 – € 15.000
Nokverhoging schuin dak3 m breed€ 16.000 – € 21.000
Dakopbouw plat dak25 m²€ 25.000 – € 30.000

Zoek niet verder! Vraag hier eenvoudig en gratis offertes aan van de beste vakspecialisten in jouw regio.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Nokverhoging dakkapel in wit met bruine dakpannen
Verlegde nok

Nokverhoging: de materialen

Zoals bij ieder ander bouwproject, is het ook bij een uitbouw op je dak mogelijk om verschillende materialen te gebruiken.

Deze materialen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en beïnvloeden de uiteindelijke kosten van de nokverhoging. Bedenk daarom goed welk materiaal je wilt gebruiken.

Kunststof

Kunststof is ontzettend licht. Het is hierdoor niet nodig om de constructie van je huis extra te verstevigen. Bovendien is kunststof in allerlei kleuren en met allerlei afwerkingen verkrijgbaar, zoals kunststof met een houtnerfstructuur.

Hierdoor kies je een type kunststof dat altijd bij je woning past. Daarbij gaat kunststof lang mee, omdat het materiaal niet gevoelig is voor rot.

Soort nokverhogingKosten
(inclusief plaatsen en btw)
Verlegde nokVanaf € 10.000
Nokverhoging tweezijdig Vanaf € 16.000

Hout

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en is in allerlei kleuren en tinten verkrijgbaar. Dit materiaal is net als kunststof is relatief licht en vereist daardoor geen verstevigende constructie.

Een houten nokverhoging laat je het best regelmatig onderhouden, om rotting te voorkomen.

Soort nokverhogingKosten
(inclusief plaatsen en btw)
Verlegde nokVanaf € 11.000
Nokverhoging tweezijdig Vanaf € 17.000

Steen

Een stenen dakopbouw is over het algemeen de duurste optie. Het voordeel van dit materiaal is dat het moeiteloos opgaat in de rest van je woning, waardoor het minder zichtbaar is dat je op een later moment een dakopbouw hebt laten plaatsen.

Steen is wel erg zwaar en daarom soms te belastend voor je woning. In dat geval moet er extra ondersteuning komen om de opbouw te dragen.

Soort nokverhogingKosten
(inclusief plaatsen en btw)
Verlegde nokVanaf € 13.000
Nokverhoging tweezijdig Vanaf € 19.000

Heb je een vergunning nodig voor een nokverhoging?

Een nokverhoging verandert de opbouw van je huis, dat betekent dat het buitenaanzicht verandert. Er is daarom in vrijwel elke gemeente een vergunning nodig om een nokverhoging te laten plaatsen.

Bekijk daarom dus van tevoren of er een vergunning nodig is. Deze vergunning vraag je aan bij het Omgevingsloket. Houd rekening met het volgende stappenplan tijdens het aanvragen van jouw vergunning:

  • Dien de aanvraag in bij het Omgevingsloket. Je hebt hier o.a. constructieberekeningen en bouwtekeningen voor nodig.
  • De gemeente beoordeelt de aanvraag en keurt deze wel of niet goed.
  • Is de aanvraag goedgekeurd, dan kunnen omwonenden nog 6 weken bezwaar aantekenen.
  • Is er geen bezwaar? Dan verleent de gemeente de vergunning.

De nokverhoging of dakkapel vergunning prijs is variabel. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin je woont.

Houd er rekening mee dat de prijs van een vergunning minimaal € 150 en gemiddeld 2% van de totale bouwkosten bedraagt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Nokverhoging laten plaatsen

Het plaatsen van een nokverhoging

Het laten plaatsen van een nokverhoging vereist een aantal stappen. Bij zowel een enkelzijdige verlegde nok of dubbelzijdige nokverhoging moet de vakspecialist een aantal stappen uitvoeren.

Bekijk hieronder de verschillende werkzaamheden van de vakspecialist voordat je nokverhoging is gerealiseerd.

1. Ruimte maken

Of je nokverhoging nu dubbel- of enkelzijdig is: er is altijd ruimte nodig om de nokverhoging te laten plaatsen. De vakspecialist meet waar de verhoging komt en verwijdert alle dakpannen en isolatiemateriaal.

Vervolgens maakt hij een gat in de dakconstructie, terwijl hij in de gaten houdt dat hij de dakconstructie niet verzwakt.

2. Constructie controleren

Het is niet niks om zomaar een gat in een woning te maken. Het is daarom belangrijk om de constructie te controleren. De vakspecialist kijkt of het dak nog stabiel is en onderzoekt of de woning de nieuwe aanbouw kan dragen.

Mogelijk is het nodig om de constructie wat te verstevigen met ondersteunende balken om er zeker van te zijn dat de nokverhoging stevig op zijn plek blijft staan.

3. Nokverhoging plaatsen

Het is nu tijd om de nokverhoging te plaatsen. Wanneer je een prefab dakopbouw gebruikt, takelt de vakspecialist deze naar boven om hem vervolgens op de juiste plek te bevestigen.

Kies je ervoor om een op maat gemaakte verhoging te installeren? Dan bouwt de vakspecialist deze ter plaatse op.

4. De afwerking

Het is mogelijk om de nokverhoging casco te laten plaatsen. Dit betekent dat de vakspecialist alleen de buitenzijde afwerkt. Hij plaatst de nieuwe dakbedekking en maakt het direct waterdicht.

Wil je ook de binnenzijde laten afwerken? Dan isoleert de vakspecialist de nokverhoging en werkt deze ook aan de binnenkant af.

5. Controle

Wanneer de opbouw helemaal op zijn plek staat, moet er nog één belangrijke controle plaatsvinden. De vakspecialist bekijkt of de waterafvoer goed functioneert en of de dakkapel tot in de puntjes is afgewerkt. Daarna is de nokverhoging klaar voor gebruik.

Tips bij een nokverhoging kopen

Tijd om een vakspecialist in te schakelen. Met een aantal handige tips bespaar je nog eens extra op je project. Lees hieronder drie handige tips voor het laten plaatsen van een nokverhoging.

Bespaar geld met je eigen afwerking

De gemiddelde nokverhoging prijs ligt relatief hoog. Deze kosten zijn te verlagen door de afwerking zelf uit te voeren. Dit betekent dat de vakspecialist een complete, waterdichte casco nokverhoging plaatst.

Wanneer je ervaring hebt met klussen, kun je de binnenzijde dan zelf afwerken. Bekleed de binnenkant van de muren en leg een mooie vloer om je bovenverdieping netjes af te werken.

Prefab of traditioneel

Wil je extra besparen op de dakopbouw kosten, dan is het de moeite waard om te kijken naar prefab exemplaren. Dit is een nokverhoging met een standaard maat die vooraf in elkaar is gezet. Deze optie is goedkoper dan een traditionele nokverhoging die ter plekke nog opgebouwd moet worden. De arbeidskosten liggen daardoor hoger en de plaatsing duurt langer.

Werk samen met je buren

Heb je al met je buren overlegd of zij ook interesse hebben in een verhoging van hun dak? Wanneer je met twee of meer huishoudens tegelijkertijd een dakkapellen offerte aanvraagt, kun je mogelijk een gezamelijke totaalprijs afspreken.

De prijzen van de dakkapellen specialist vallen waarschijnlijk lager uit, omdat hij meer kan doen in een korte tijd en minder reiskosten hoeft te rekenen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een nokverhoging?

Gemiddeld kost een nokverhoging € 10.000 tot € 30.000, afhankelijk van het type opbouw dat je kiest en de afmeting. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte op voor een preciezere prijsindicatie.

Wat is een dubbele nokverhoging?

Bij een dubbele nokverhoging wordt de dok aan beide zijden van het schuine dak verhoogd. Dit levert nog meer ruimte op dan een nokverhoging aan één zijde.

Wat is een enkelzijdige nokverhoging?

De nok van het dak kan ook aan één zijde van het schuine dak verhoogd worden. Het gaat hierbij om een dakopbouw met verlegde nok, ofwel een enkelzijdige nokverhoging.