Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Dakopbouw kosten

Dakopbouw kosten

Minimale kosten
€ 10.000
Gemiddelde kosten
€ 18.750
Maximale kosten
€ 30.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 13.000 - € 24.000

Wil je extra woonruimte creëren zonder je tuin op te offeren? Een dakopbouw levert niet alleen meer ruimte en licht op, het verhoogt ook de waarde van je huis. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw woonruimte uit te breiden met een extra slaapkamer of lichte werkplek? Lees in dit artikel alles over de dakopbouw kosten, de mogelijkheden en voordelen.

Inhoudsopgave.

Wat kost een dakopbouw?

Wil je meer extra ruimte dan een dakkapel plaatsen oplevert, ga dan voor een dakopbouw. Gemiddeld kost het laten plaatsen € 18.750. Zie de gemiddelde dakopbouw kosten in onderstaand overzicht.

Soort opbouwAfmetingPrijs
Verlegde nok schuin dak3 m breed€ 10.000 – € 15.000
Nokverhoging schuin dak3 m breed€ 16.000 – € 21.000
Dakopbouw plat dak25 m²€ 25.000 – € 30.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
dakopbouw

Welke keuzes bepalen de prijs van een dakopbouw?

Als je een dakopbouw laat plaatsen, dan is de totale prijs gebaseerd op de diverse keuzes die je maakt. We lichten een aantal van deze keuzes toe..

Keuze 1: Het type

De eerste factor die de prijs bepaalt, is het soort dakopbouw waarvoor je kiest. Jouw dak is hierbij een bepalende factor. Heb je zoals de meeste Nederlanders een schuin dak? Dan heb je twee opties: de verlegde nok (eenzijdige verhoging van het dak) of een nokverhoging (tweezijdige verhoging van het dak. Bij een plat dak kan met een dakopbouw een extra verdieping gerealiseerd worden.

Keuze 2: De afwerking

De tweede keuze die de prijs van je dakopbouw bepaalt, is het materiaal waarmee je de opbouw afwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof, of juist een houten afwerking.

Keuze 3: Extra opties

De overige extra opties zijn niet noodzakelijk, maar wel het overwegen waard om je wooncomfort te verhogen. Laat je ze direct verzorgen door de dakkapellen specialist, dan heb je daar direct geen omkijken meer naar. Je kan extra’s altijd op je dakkapel offerte laten meenemen en bij goedkeuring van de offerte de keuze maken of je het wel of niet doet.

OptieKostenPerVoordelen
Ventilatierooster€ 8 – € 12 per decimeter– goed voor een gezonde leefomgeving
– voorkomt vochtproblemen
Draaikiepraam€ 125 – € 200 per stuk– gemakkelijk te reinigen
– twee standen: ventileren en snel doorluchten
Insectenhor€ 75 – € 100 per stuk– houdt lastige insecten tegen
– gemakkelijk te verwerken in je dakraam
Rolluik/screen€ 500 – € 1.000 per stuk– slapen in volledige duisternis
– hitte weren in de zomer, vrieskou buitensluiten in de winter
Kwalitatief hang- en sluitwerk€ 70 – € 180 per raam(in veel gevallen al meegeleverd)
– houdt inbrekers buiten
– geeft een veilig gevoel
Knieschotten€ 30 – € 40 per element– creëer extra
– opbergruimte
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Mogelijkheden voor een dakopbouw

Kies je voor een dakopbouw, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Een opbouw wordt op maat gemaakt waardoor met je wensen voor bijvoorbeeld afmetingen rekening gehouden kan worden. Bij deze uitbreiding van jouw woning kun je kiezen voor:

 • Dakopbouw plat dak
 • Nokverhoging schuin dak
 • Verlegde nok schuin dak

Dakopbouw plat dak

Een opbouw op een plat dak zorgt voor een extra verdieping bovenop je huidige woning. Dit kan bijvoorbeeld ook een opbouw op de garage of een opbouw op de uitbouw zijn.

Nokverhoging schuin dak

Bij een nokverhoging wordt het schuine dak aan twee zijden verhoogd. Hierdoor kun je een volledig nieuwe etage creëren en ontstaat meer vloeroppervlak.

Verlegde nok schuin dak

Bij een verlegde nok wordt het schuine dak aan één zijde opgehoogd. Hiermee verleg je dus de nok (het hoogste punt) van het dak. Dit zorgt voor extra ruimte aan één kant van de zolder. Een verlegde nok wordt ook wel een eenzijdige nokverhoging genoemd.

Verdeling van de kosten

Kostenoverzicht Dakopbouw prijzen

Zoals je ziet, bestaat het grootste deel van de totale dakopbouw kosten uit materiaalkosten. Denk hierbij aan de opbouw zelf, de kozijnen en extra opties. Op de hoogte van deze prijs heb je zelf invloed door de keuzes die je maakt.

Tips om te besparen op de kosten van een dakopbouw

Om te besparen op de kosten van een dakopbouw zonder in te boeten op kwaliteit, zijn er diverse strategieën die je kunt overwegen.

 1. Vergelijk offertes van verschillende aannemers om een goede deal te vinden die past bij jouw budget.
 2. Overweeg de optie van een prefab dakopbouw. Deze zijn vaak voordeliger dan maatwerk, omdat ze in een fabriek worden geproduceerd en dus minder arbeidsintensief zijn.
 3. Wees slim met je materiaalkeuze. Duurzame, maar kostenefficiënte materialen kunnen op lange termijn zowel kosten als onderhoud beperken.

Tenslotte, als je handig bent, kun je overwegen om bepaalde afwerkingswerkzaamheden zelf te doen. Dit kan aanzienlijk schelen in de arbeidskosten. Onthoud wel, het is belangrijk om niet te besparen op essentiële onderdelen die de kwaliteit en veiligheid van je dakopbouw waarborgen.

Heb je een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Ja, altijd. Waar je een dakkapel nog wel eens vergunningsvrij mag bouwen, is voor een dakopbouw altijd een vergunning nodig. Of een opbouw is toegestaan of niet, hangt namelijk af van het bestemmingsplan. In dit plan staat vastgelegd waar een gebied voor mag worden gebruikt en wat er wel en niet gebouwd mag worden. De zogeheten omgevingsvergunning vraag je aan bij het Omgevingsloket.

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van deze omgevingsvergunning. De legeskosten die gemeentes berekenen bedragen vaak zo’n 2% van de totale bouwkosten. Het exacte percentage verschilt per gemeente. Ook heb je voor de vergunningsaanvraag minimaal bouwtekeningen en constructieberekeningen nodig.

Belangrijkste overwegingen bij het kiezen voor een dakopbouw

Bij het overwegen van een dakopbouw is het cruciaal om goed na te denken over wat dit voor jou en je huis betekent. Hier zijn enkele kernpunten die je kunnen helpen bij je besluitvorming:

 1. Budget: Zorg dat je een duidelijk budget voor ogen hebt en houd rekening met mogelijke onvoorziene kosten.
 2. Doel van de Ruimte: Bedenk goed wat het doel van de extra ruimte zal zijn en of een dakopbouw de beste oplossing is.
 3. Vergunningen: Informeer bij je gemeente of er een vergunning nodig is voor de dakopbouw, dit is vaak afhankelijk van de omvang en het type dakopbouw.
 4. Aannemer: Kies een betrouwbare aannemer met ervaring in dakopbouwen. Vraag naar referenties en bekijk eerdere projecten.
 5. Duurzaamheid: Overweeg duurzame materialen en energie-efficiënte oplossingen voor je dakopbouw. Dit kan toekomstige kosten besparen en is beter voor het milieu.
 6. Waardevermeerdering: Een dakopbouw kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Het is een investering die zich op de lange termijn kan terugbetalen.

Door rekening te houden met deze punten kun je een weloverwogen keuze maken die aansluit bij jouw wensen en de mogelijkheden van je woning.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een dakopbouw?

Een dakopbouw kost gemiddeld € 10.000 tot € 30.000 . De totale kosten van jouw project zijn afhankelijk van de afmetingen, het soort dakopbouw waarvoor je kiest en de afwerking. Wil je weten hoeveel een dakopbouw kost in jouw situatie? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Heb je een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Ja, voor een dakopbouw heb je een omgevingsvergunning nodig. Of je wel of niet mag opbouwen, hangt namelijk af van het bestemmingsplan van jouw gemeente. Vraag de omgeving aan bij het Omgevingsloket.

Homedeal bespaartips

Zelf afwerken

Je kunt ervoor kiezen om de afwerking aan de binnenkant van jouw dakopbouw door een vakspecialist te laten uitvoeren. Ben je een handige doe-het-zelver, dan kun je ook kiezen voor een casco dakopbouw. De vakspecialist werkt dan enkel de buitenzijde van de opbouw volledig af. De binnenzijde, waaronder de elektra en het afwerken van de binnenwanden, voer je zelf uit.

Kwantumkorting

Heb je je buren al geïnformeerd over je plannen? Als zij ook geïnteresseerd zijn in het laten plaatsen van een dakopbouw dan kun je overwegen om het project samen uit te laten voeren. Dit kan handig zijn als jullie bijvoorbeeld een uitbouw of garage delen. Door de dakopbouw te delen, scheelt dat in de totale kosten. De hoogte van deze besparing verschilt per vakspecialist.