Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Een lekkage in je dakkapel?

Een lekkage in je dakkapel?

Je voelt nattigheid aankomen. Niet figuurlijk, maar letterlijk. Er ontstaan vochtplekken op de muren, het ruikt muf in huis of de ruimte voelt wat vochtiger aan. Meestal duidt dat op een lekkage. Soms zijn de problemen minder subtiel: er vormt zich op de vloer een plas met water. Je komt erachter dat je last hebt van een lekkage aan de dakkapel. Hoe komt dit? En hoe kun je de lekkage in je dakkapel repareren? We vertellen er op deze pagina meer over. 

Hoe ontstaat een dakkapel lekkage?

In ons koude kikkerlandje regent het regelmatig. Een lek aan je dakkapel merk je waarschijnlijk snel. Maar hoe ontstaat zo’n lek? Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Slechte installatie: ben je zelf aan de slag gegaan met de installatie van je dakkapel, zonder dat je hierin ervaring hebt? Het kan zijn dat er dan openingen of kieren ontstaan ​​waardoor water binnendringt. 
  • Beschadigde dakbedekking: hagel, onweer en hevige regenbuien kunnen de dakbedekking van de dakkapel beschadigen. Hierdoor ontstaan er scheuren of gaten die uiteindelijk voor een lekkage zorgen. 
  • Slijtage: door veranderende weersomstandigheden en vocht ontstaat er door de jaren heen slijtage aan de dakkapel. 
  • Verstopte afvoer of dakgoten: als de afvoerbuizen of dakgoten verstopt raken door bladeren, vuil of puin, kan water zich ophopen en uiteindelijk onder de dakbedekking of rond de dakkapel doorlekken.
  • Condensatie: in sommige gevallen kan condensatie optreden aan de binnenkant van de dakkapel, vooral als er onvoldoende ventilatie is. Dit vocht kan leiden tot schimmelvorming en houtrot. 

Afhankelijk van de reden van de lekkage in je dakkapel, kun je bepalen of je de dakkapel moet laten onderhouden, repareren of misschien wel vervangen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De lekkage verhelpen

Je wilt voorkomen dat de lekkage de rest van je dak aantast en verdere schade beperken. Schakel daarom, bij de eerste tekenen van een lek aan de dakkapel, een vakspecialist in voor een van de volgende oplossingen:

De dakkapel onderhouden

Om lekkages geen kans te geven, is het slim om (preventief) onderhoud aan je dakkapel uit te (laten) voeren:

  • Controleer minstens één keer per jaar de dakkapel. Controleer op tekenen van slijtage, beschadigingen, lekkages of andere problemen.
  • Controleer na extreme weersomstandigheden – zoals zware regenval, een storm of na sneeuwval – op lekkages aan de dakkapel. Zie je schade? Laat je dakkapel dan direct repareren door een vakspecialist. 
  • Maak de dakkapel regelmatig schoon. Verwijder vuil, bladeren, takken en ander puin van het dakoppervlak en uit de dakgoten om verstoppingen te voorkomen. Doe dit minimaal 2x per jaar. 
  • Controleer de dakbedekking en afdekking rondom de dakkapel regelmatig op scheuren, gaten of losse shingles. Laat eventuele beschadigingen direct repareren. 
  • Controleer het houtwerk van de dakkapel op tekenen van houtrot, schimmel of houtworm. Houtworm nestelt zich als larve in de winter in hout en komt er als kever in het voorjaar uit. Het is belangrijk om alle levensfasen van houtworm te bestrijden, om het jaar erna problemen te voorkomen. 

De dakkapel repareren

Heb je beschadigingen aan de dakbedekking, het hout of de afdichting? Laat de dakkapel direct repareren om lekkages te voorkomen en de schade hiermee te beperken. Afhankelijk van de aard van de slijtage, kun je de afdichting vernieuwen, houtwerk repareren en andere beschadigde materialen vervangen. Heb je zelf geen ervaring met een dakkapel repareren? Schakel dan een vakspecialist in

De dakkapel renoveren

Ondanks dat je dakkapel nog geen tekenen van slijtage vertoont, wil je deze misschien al renoveren. Om slijtage voor te zijn, lekkages aan de dakkapel te voorkomen en te kiezen voor onderhoudsarme, duurzame en meer isolerende materialen. Je houdt daarmee ook direct meer grip op je energierekening. De renovatiekosten bedragen tussen de € 650 tot € 4.000 voor een kapel van 1,5 meter x 2,5 meter. De kosten hangen af van de grootte van het project. 

De dakkapel vervangen

Hoewel renoveren doorgaans goedkoper is, is een dakkapel vervangen soms de enige optie. Vooral als je merkt dat je voortdurend geld uitgeeft aan reparaties. Vaak scheelt dit reparatiekosten op de lange termijn. Een dakkapel vervangen kost tussen de € 6.500 en € 9.000. De precieze kosten zijn onder andere afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. 

De lekkage aan je dakkapel laten repareren door een vakspecialist

Goedkoop is duurkoop. Schakel – bij de eerste tekening van een lek aan je dakkapel – een vakspecialist in. Die zorgt ervoor dat je dakkapel wordt gerepareerd of vervangen. Daarnaast kun je ook voor extra opties kiezen (zoals HR++ glas of rolluiken plaatsen) om je energiekosten te verlagen en de waarde van je woning te verhogen. Via Homedeal vind je vakspecialisten die jou helpen met de lekkage. Vraag vrijblijvend een offerte aan en vind een dakkapel specialist bij jou in de buurt. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over een dakkapel lekkage

Hoe kun je een dakkapel lekkage opsporen?

Heb je het vermoeden dat er een lek in de dakkapel is, maar zie je geen plas water? Controleer eerst of het materiaal aan het rotten is en bekijk de naden: hier ontstaat meestal lekkage. Kun je het lek niet vinden? Neem contact op met een dakdekker: zij zijn vaak in het bezit van speciale lekdetectie-apparatuur. 

Wat zijn de kosten van een dakkapel lekkage?

Afhankelijk van het type lekkage en de oplossing (repareren of vervangen) worden de kosten berekend. Een dakkapel renoveren kost gemiddeld tussen de € 2.600 en € 4.200 en een dakkapel vervangen tussen de € 6.500 en € 9.000. 

Wat dekt de verzekering als de dakkapel lekt?

Een daklekkage levert bijna altijd financiële schade op. Met de opstalverzekering wordt schade aan het dak vergoed en met de inboedelverzekering kun je aanspraak maken op een vergoeding als er schade is ontstaan aan bijvoorbeeld de vloer of apparatuur door het lek. 

Het hangt van de verzekeraar af hoeveel de verzekering vergoedt. Er wordt niet in alle gevallen gedekt: in geval van nalatigheid of achterstallig onderhoud keert een verzekeraar niet uit. Ook herstelwerkzaamheden vallen niet onder de dekking van de verzekering.