Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Belangrijke Overwegingen bij een Dubbele Nokverhoging

Belangrijke Overwegingen bij een Dubbele Nokverhoging

Heb jij interesse in het aanbrengen van een dubbele nokverhoging? We leggen in dit artikel uit wat het is en wat het verschil met een normale nokverhoging is. Hierbij komen ook kosten, de voor- en nadelen, de plaatsing en de afwerking aan bod. Verder gaan we in op de pluspunten van het uitbesteden van de bouw van dit type nokverhoging.

Dus, als je overweegt om je huis uit te breiden en meer uit je zolder te halen, is het goed om deze verschillen te begrijpen. Dit helpt je bij het maken van een geïnformeerde beslissing over welke optie het beste bij je past.

Wat is een dubbele nokverhoging precies?

Het is een manier om meer ruimte te creëren in je huis, vooral op zolder. Een dubbele nokverhoging verhoogt beide zijden van het dakt. Hierdoor creëer je aan beide kanten van je woning extra ruimte, wat ideaal is als je de volledige zolder of bovenverdieping wilt verbouwen. Het biedt een evenwichtige esthetische uitstraling en maximaliseert de beschikbare ruimte binnenin.

Deze verhoging zorgt niet alleen voor meer leefruimte, maar kan ook de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Dus, als je je afvraagt of het de investering waard is, het antwoord is een volmondig ja! Niet alleen krijg je meer ruimte om te leven of te werken, maar het kan ook een slimme financiële beslissing zijn voor de toekomst.

Mocht je overwegen om deze stap te zetten, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent en zoek een betrouwbare specialist. Een dubbele nokverhoging is immers een ingrijpende verbouwing.

de helft van een nokverhoging in wit

Wat is het verschil met een normale nokverhoging?

Bij een normale nokverhoging wordt slechts één zijde van het dak verhoogd. Dit is een uitstekende keuze als je aan één kant van je woning extra ruimte nodig hebt. Het zorgt voor een asymmetrische uitstraling omdat slechts één kant van het dak wordt opgetrokken. Het grootste voordeel hiervan is dat het vaak goedkoper is dan een dubbele nokverhoging, maar het nadeel is dat de extra ruimte beperkter is.

In wezen komt het verschil neer op de hoeveelheid ruimte die je wilt toevoegen en de uitstraling die je voor ogen hebt. Hoewel een dubbele nokverhoging duurder kan zijn, biedt het veel meer voordelen op het gebied van ruimte en esthetiek.

De kosten van een dubbele nokverhoging

Het besluit om voor een dubbele nokverhoging te gaan kan veel voordelen opleveren, maar zoals bij de meeste verbouwingen, komen er kosten bij kijken. Je vraagt je misschien af: “Wat gaat deze uitbreiding mij kosten?” Laten we daar eens dieper op ingaan.

Gemiddeld kost het bouwen van een dubbele nokverhoging tussen de € 16.000 en € 30.000. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het materiaal en de afmetingen.

Soort opbouwPrijs
Nokverhoging kunststof€ 16.000
Nokverhoging hout€ 17.000
Nokverhoging steen€ 19.000

Naast het type nokverhoging, spelen andere factoren ook een rol in de kosten. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen, het gekozen materiaal en natuurlijk de arbeidskosten van de aannemer. Bovendien, als je voor extra opties zoals dakramen of speciale dakbedekking kiest, zullen deze de prijs verder verhogen.

Het is essentieel om van tevoren goed je budget en wensen in kaart te brengen. Hierdoor kun je beter bepalen welke soort nokverhoging voor jou het meest geschikt is en voorkom je onaangename financiële verrassingen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten zijn er?

Bij het denken aan een dubbele nokverhoging, zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezenHet type dat je kiest, is vaak afhankelijk van je budget, je voorkeur en je functionele behoeften.

 1. Standaard. Bij deze uitvoering van de dubbelzijdige nokverhoging plaatst de vakspecialist de dakopbouw en werkt hij de binnenkant ook grotendeels af;
 2. Luxe. Kies deze variant als je zowel de buitenzijde als de binnenzijde helemaal door een vakman wilt laten plaatsen en afwerken;
 3. Casco. Hierbij werkt de dakspecialist alleen de buitenkant af en mag je zelf met de afwerking van de binnenkant aan de slag.

Elke soort nokverhoging heeft zijn eigen voordelen, en de keuze komt uiteindelijk neer op wat het beste bij je wensen en budget past. Naast het kiezen van het soort nokverhoging, is ook het materiaal een belangrijke overweging

Welke materialen heb je?

De dubbele nokverhoging is uit te voeren in de volgende materiaalsoorten:

 1. Kunststof. Dit lichte materiaal is verkrijgbaar in diverse kleuren en met allerhande structuren. Het heeft bovendien een lange levensduur;
 2. Hout. Van dit natuurlijke materiaal zijn allerlei soorten beschikbaar. Het is in de gewenste kleur te verven of te lakken en het heeft regelmatig onderhoud nodig; Wil je meer weten over de prijs van een houten dakkapel?
 3. Steen. Stenen zijn zwaarder dan hout en kunststof. Een opbouw van steen heeft vanwege het hogere gewicht vaak extra ondersteuning nodig.

Bij je keuze spelen je persoonlijke voorkeur en je budget een rol. Zo is een stenen opbouw de duurste optie, maar wellicht sluit het wel mooier aan bij de rest van je huis.

Voordelen en nadelen

Het overwegen van een dubbele nokverhoging is een belangrijke beslissing. Om je te helpen, hebben we de voordelen en nadelen op een rijtje gezet.

 • Extra woonruimte: door deze dakopbouw krijg je meer ruimte met stahoogte op de bovenste verdieping van je huis en dat biedt je de mogelijkheid om een extra slaapkamer, een tweede badkamer of een studeerkamer in te richten;
 • Meer natuurlijk licht: dankzij de extra ramen valt er meer daglicht binnen in de ruimte op zolder;
 • Waarde woning stijgt: mocht je de woning in de toekomst willen verkopen, dan brengt deze meer geld op;
 • Uitvoering op maat: voor de vormgeving van de dubbele verhoging van de nok heb je de keuze uit veel mogelijkheden. Denk hierbij aan de grootte, de materialen, de ruiten en de afwerking. Ook het plaatsen van een prefab nokverhoging is mogelijk.

Een overzicht van de nadelen:

 • Vergunningsplicht: bij een nokverhoging heb je altijd een vergunning van de gemeente nodig.
 • Geschiktheid van je dak: de nokverhoging vergt een stevige constructie. Vooraf dient een bouwkundige te bepalen of jouw dak geschikt is voor een opbouw. Wellicht is een versteviging van de dakconstructie nodig;
 • Hoge kosten: het plaatsen van een dubbelzijdige nokverhoging is een duurdere optie dan een enkelzijdige nokverhoging of dakkapel.

De plaatsing van een dubbele nokverhoging

Wanneer je besluit om een dubbele nokverhoging te laten plaatsen, is het nuttig om te weten hoe dit proces in zijn werk gaat. We nemen je stap voor stap mee door dit traject.

 1. Dak Voorbereiding: Voordat de daadwerkelijke bouw begint, wordt het bestaande dak voorbereid. Dit houdt in dat oude dakbedekking en isolatiemateriaal worden verwijderd, en het dak wordt gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Hierbij wordt ook de basis gelegd voor de nieuwe constructie.
 2. Versteviging dakconstructie (eventueel): De draagconstructie van het dak wordt indien nodig aangepast om de dubbele nokverhoging te ondersteunen. Hier kunnen extra balken of ondersteunende elementen worden toegevoegd om de stabiliteit te garanderen.
 3. Aanbrengen nokverhoging: Dit is de fase waarin de dubbele nokverhoging daadwerkelijk wordt gebouwd en bevestigd aan het bestaande dak. Er wordt zorgvuldig gewerkt om ervoor te zorgen dat de verhoging naadloos aansluit op de bestaande structuur en dat er geen lekken of zwakke punten zijn.
 4. Afwerking: Na het plaatsen van de nokverhoging wordt de buitenkant afgewerkt met het gekozen materiaal, zoals kunststof, hout of steen. Daarnaast worden dakbedekking en isolatie aangebracht en worden ramen en deuren geïnstalleerd.
 5. Controle. De laatste stap is de eindcontrole waarbij je samen met de aannemer controleert of alles goed uitgevoerd is en werkt.

Het proces vraagt vakmanschap en precisie. Daarom is het aan te raden om altijd met professionals te werken die ervaring hebben met dit soort projecten. Na dit proces kun je je verdiepen in de afwerking van de binnenkant van de dubbele nokverhoging. Wil je meer weten over deze afwerking?

Dubbele nokverhoging binnenkant afwerken

Er zijn verschillende mogelijkheden om na het plaatsen van de dubbele nokverhoging de binnenkant af te werken. Je kan bij een dubbele nokverhoging de binnenkant door een vakman laten afwerken of dit zelf doen. Dit biedt je de mogelijkheid om kosten te besparen. Werk de binnenkant van de opbouw bijvoorbeeld zelf af met gipsplaten en stucwerk. 

Andere klussen zijn het leggen van nieuwe vloerbedekking, het aanbrengen van verwarming, elektra of extra scheidingswanden en deuren. Ook is het mogelijk bij een dubbele nokverhoging de binnenkant in te richten als badkamer. Er zijn kortom diverse zaken om over na te denken als je van de nieuwe dubbele nokverhoging de binnenkant mooi wilt afwerken.

Aanbrengen tweezijdige nokverhoging uitbesteden

Voor het plaatsen van een dubbele nokverhoging raden we het inhuren van een vakspecialist aan. De dakspecialist weet exact hoe je te werk moet gaan. Zo voorkom je allerlei problemen, zoals lekkage en een gammele constructie. Vraag meerdere gespecialiseerde bouwbedrijven om een offerte en referenties. Vergelijk de aanpak en de prijzen van hun voorstellen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

FAQ

Wat is een dubbele nokverhoging?

Een dubbele nokverhoging is een bouwkundige aanpassing aan een woning waarbij de nok, het hoogste punt van het dak, wordt verhoogd. Hierbij wordt aan beide kanten van het hellende dak een opbouw geplaatst. Dit resulteert in extra ruimte, vaak gebruikt voor extra kamers of het vergroten van bestaande ruimtes.

Wat kost een dubbele nokverhoging?

Een dubbele nokverhoging is een investering in je woning. De kosten hiervoor variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de € 16.000 en € 30.000. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren zoals de gebruikte materialen, de afmetingen van de verhoging, en de arbeidskosten van de betrokken vakspecialisten.

Heb ik een vergunning nodig voor een dubbele nokverhoging?

Ja, in de meeste gemeenten is een bouwvergunning vereist voor dergelijke ingrijpende wijzigingen aan je woning. Het is essentieel om vooraf bij je lokale gemeente te informeren naar de specifieke eisen en het proces.