Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Houten dakkapel kosten

Houten dakkapel kosten

Minimale kosten
€ 8.500
Gemiddelde kosten
€ 9.900
Maximale kosten
€ 14.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 9.100 - € 11.800

Ben je benieuwd naar de kosten en prijzen van een houten dakkapel? In dit artikel ontdek je wat een houten dakkapel kost en waar je op moet letten bij de aanschaf. Wij van Homedeal geven je alle benodigde informatie om de juiste keuzes te maken voor jouw woning.

Inhoudsopgave.

Wat kost een houten dakkapel?

De gemiddelde prijs van een houten dakkapel is € 9.900, inclusief plaatsing. Omdat hout makkelijk bewerkbaar is, heb je vele stijlmogelijkheden. Daarnaast is een houten dakkapel makkelijk te repareren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kunststof dakkapel.

Bekijk hieronder de gemiddelde houten dakkapel prijzen, zowel voor een prefab of traditionele plaatsing.

PrefabTraditioneel
2,5 meter€ 8.500€ 9.000
3 meter€ 9.300€ 9.800
4 meter€ 9.900€ 10.400
5 meter€ 10.800€ 11.300
6 meter€ 11.800€ 12.300

De prijs van een houten dakkapel wordt niet alleen bepaald door het materiaal. Zaken zoals de grootte, het type dak, de afwerking en eventuele extra opties spelen ook een grote rol. Daarnaast kan de keuze tussen een prefab model en een op maat gemaakt model ook het prijskaartje beïnvloeden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
houten dakkapel wit met ramen

Prijsvoorbeelden

Goedkoopste optie

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke oplossing, kun je overwegen om een prefab houten dakkapel van 2,5 meter te kiezen. Hiermee voorzie je één kamer van extra ruimte en licht voor gemiddeld € 8.500.

Beste prijs/kwaliteitsverhouding

Voor degenen die op zoek zijn naar een balans tussen prijs en kwaliteit, is een dakkapel van 4 meter breed een populaire keuze. Dankzij de extra ramen profiteer je van meer lichtinval. Gemiddeld ben je voor een prefab houten dakkapel van deze grootte ongeveer € 9.900 kwijt.

Ter plekke in elkaar gezet

Heb je een ouder huis of een woning met specifieke eisen? Dan kan een traditionele dakkapel, die ter plekke in elkaar wordt gezet, de beste optie zijn. Voor een dakkapel van 5 meter breed liggen de kosten gemiddeld rond de € 11.300.

Welke keuzes hebben invloed op jouw houten dakkapel kosten?

De kosten van een houten dakkapel kunnen flink variëren, afhankelijk van jouw specifieke wensen en de situatie van je woning. Laten we dieper ingaan op de belangrijkste factoren die deze kosten beïnvloeden:

Keuze 1: Prefab of traditionele houten dakkapel

De eerste keuze die gemaakt moet worden, is de manier waarop de dakkapel geplaatst wordt:

  • Prefab houten dakkapel: Dit is de meest populaire keuze onder consumenten, aangezien de kosten voor een prefab dakkapel lager zijn dan die van een traditionele dakkapel.
    • Daarnaast duurt het plaatsen van een prefab model niet langer dan één dag omdat de dakkapel in de fabriek al in elkaar gezet is.
  • Traditionele houten dakkapel: In bepaalde gevallen is een traditionele dakkapel handiger. Als de ontheffing voor de hijskraan te groot is, bijvoorbeeld. Of wanneer in de straat geen plek is voor een hijskraan.
    • Ook bij oudere huizen die niet kaarsrecht staan is deze variant aan te bevelen. Doordat de vakspecialist de dakkapel ter plekke in elkaar zit, kan deze namelijk perfect op jouw dakkapel aangesloten worden. De plaatsing van je dakkapel zal daardoor wel meerdere dagen kosten.

Keuze 2: Plat of schuin dak op de dakkapel

De tweede keuze die van invloed is op de prijs van een houten dakkapel, is de afwerking van het dak van de dakkapel.

  • Plat dak: De meeste dakkapellen hebben een plat dak en dit is dan ook bij de prijs inbegrepen. Deze optie zorgt voor weinig aanpassingen aan de dakconstructie en wordt vaak afgewerkt met EPDM dakbedekking.
  • Schuin dak: Bij een dakkapel met een schuin dak zorgen de dakpannen voor de afvoer van regenwater. Hierdoor is het vrijwel onderhoudsvrij en heeft het een langere levensduur dan EPDM. Voor een schuin dak wordt wel een meerprijs berekend.

Keuze 3: Afwerking

  • Kunststof beplating: Een populaire keuze voor de afwerking van een houten dakkapel is kunststof beplating. Het is duurzaam, vereist weinig onderhoud en hoeft niet geschilderd te worden.
  • Houtafwerking: Voor een authentieke en natuurlijke uitstraling kun je kiezen voor een houtafwerking. Hoewel het periodiek onderhoud vereist, zoals schilderen, biedt het veel stijlopties.

Keuze 4: Extra opties

Naast de meest belangrijke keuzes zijn er ook extra opties die je kunt overwegen. Deze kun je laten verzorgen door je dakkapellen specialist. Die zorgt ervoor dat de extra’s direct geïnstalleerd worden zodat je daar geen omkijken meer naar hebt.

OptieKostenPerVoordelen
Ventilatierooster€ 8 – € 12 per decimeter– goed voor een gezonde leefomgeving
– voorkomt vochtproblemen
Draaikiepraam€ 125 – € 200 per stuk– gemakkelijk te reinigen
– twee standen: ventileren en snel doorluchten
Insectenhor€ 75 – € 100 per stuk– houdt lastige insecten tegen
– gemakkelijk te verwerken in je dakraam
Rolluik/screen€ 500 – € 1.000 per stuk– slapen in volledige duisternis
– hitte weren in de zomer, vrieskou buitensluiten in de winter
Kwalitatief hang- en sluitwerk€ 70 – € 180 per raam(in veel gevallen al meegeleverd)
– houdt inbrekers buiten
– geeft een veilig gevoel
Knieschotten€ 30 – € 40 per element– creëer extra
– opbergruimte

Het is duidelijk dat de voordelen van een houten dakkapel, zoals meer licht en ruimte, de investering meer dan waard zijn. Maar het is ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de kosten. Door transparant te zijn over de prijzen en wat deze beïnvloedt, willen we je helpen de juiste keuze te maken voor jouw woning.

Begin vandaag nog met jouw dakkapel project

Het inschakelen van een betrouwbare specialist zorgt ervoor dat je niet alleen een eerlijke prijs krijgt, maar ook kwaliteit en vakmanschap. Dus als je overweegt een houten dakkapel te plaatsen, neem dan de stap en verhoog de waarde en het comfort van je huis.

Ben je klaar om je woonruimte te transformeren? Vraag nu een offerte aan voor jouw houten dakkapel en ontdek de mogelijkheden!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe onderhoud ik mijn houten dakkapel?

Om de levensduur van je houten dakkapel te verlengen, doe je regelmatige inspecties op slijtage en houtrot, geef het elke 5-7 jaar een nieuwe verflaag, maak het jaarlijks schoon om bladeren, vuil en algen te verwijderen, en zorg voor goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Wat kost een houten dakkapel inclusief plaatsing? 

Houten dakkapellen bieden een natuurlijke uitstraling, zijn makkelijk bewerkbaar voor ontwerpflexibiliteit, hebben goede isolerende eigenschappen voor energiebesparing, zijn duurzaam met goed onderhoud, en relatief eenvoudig te repareren bij beschadigingen.

Homedeal bespaartips

Vergunningsvrije dakkapel

Het is mogelijk om een dakkapel te laten plaatsen zonder vergunning. Je dakkapel moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een plat dak. Wil je weten of jouw dakkapel aan de eisen voldoet? Check dit op het Omgevingsloket.

Voor de handige doe-het-zelver

Ben je een handige doe-het-zelver en wil je zelf ook een steentje bijdragen aan het project? Het plaatsen van een dakkapel kun je het beste overlaten aan een vakspecialist, maar in de afwerking kan veel zelf gedaan worden. Denk hierbij aan het plaatsen van de vensterbank en de afwerking van de zijwanden aan de binnenkant.