Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Dakkapel plaatsen: Stappenplan

Dakkapel plaatsen: Stappenplan


Het besluit om een dakkapel te plaatsen kan je woning volledig transformeren. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo’n project? Als je denkt aan het toevoegen van extra ruimte en licht aan je zolder, dan is het plaatsen van een dakkapel dé oplossing. We hebben alle informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde beslissing te nemen over je volgende verbouwingsproject.

Inhoudsopgave.

Dakkapel plaatsen

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Een dakkapel plaatsen lijkt misschien een enorme klus, maar met de juiste voorbereiding en vakmensen kan het proces soepel en efficiënt verlopen. Op basis van de afmetingen en voorkeuren die je hebt doorgegeven, wordt de dakkapel gefabriceerd.

Een vakspecialist gaat vervolgens aan de slag om de dakkapel op jouw dak te plaatsen. Bij een prefab dakkapel kan dit binnen één dag, een traditionele dakkapel wordt veelal binnen enkele dagen opgebouwd.

Hier is een stapsgewijze uitleg van wat je kunt verwachten wanneer je besluit een dakkapel te laten plaatsen.

 1. Voorbereiding: Voordat er daadwerkelijk wordt begonnen met bouwen, wordt er eerst een duidelijk plan gemaakt. Hierin staan zaken zoals de afmetingen, het ontwerp en de plaatsing van de dakkapel. Ook wordt er gekeken naar de staat van het dak en of er eventuele aanpassingen nodig zijn.
 2. Openen van het dak: Een deel van het dak wordt voorzichtig verwijderd om ruimte te maken voor de dakkapel. Dit moet nauwkeurig gebeuren om schade aan de rest van het dak te voorkomen.
 3. Constructie: De basis van de dakkapel wordt op het dak geplaatst. Dit is meestal een houten of metalen frame dat de vorm en structuur van de dakkapel bepaalt.
 4. Dakbedekking: Zodra de basis staat, wordt de dakkapel bedekt met dakbedekking. Dit kan variëren van dakpannen tot bitumen, afhankelijk van het type dak en de wensen van de huiseigenaar.
 5. Afwerking: De binnenkant van de dakkapel wordt afgewerkt. Hierbij kun je denken aan isolatie, het plaatsen van ramen en het afwerken van de binnenzijde met gipsplaten of hout.
 6. Controle: Na de installatie wordt alles grondig gecontroleerd. Zijn er geen lekkages? Sluiten de ramen goed? Alles moet perfect zijn voordat de specialisten hun werk afronden.

Overweeg je een prefab dakkapel? Deze optie kan zowel tijd- als kostenbesparend zijn. Voor een gedetailleerd overzicht van wat een prefab dakkapel kosten kan, kun je onze specifieke pagina hierover bekijken. Dit helpt je om een weloverwogen keuze te maken die past bij je budget.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Een prefab dakkapel plaatsen of ter plekke laten opbouwen?

De meeste mensen ervoor om een prefab dakkapel te plaatsen. Prefab houdt in dat je dakkapel kant-en-klaar de fabriek verlaat en in één keer op je dak geplaatst wordt. Hiervoor gebruikt de dakkapellen specialist een hijskraan. Een prefab dakkapel is daarom binnen 1 dag geplaatst.

Prefab dakkapel:

 • Voordelen: Een prefab dakkapel wordt in de fabriek gemaakt en vervolgens in zijn geheel naar de locatie vervoerd. Dit betekent dat het plaatsen vaak sneller gaat, soms zelfs binnen één dag. Ook zijn de kosten vaak lager omdat het productieproces gestandaardiseerd is.
 • Nadelen: Er is minder ruimte voor maatwerk en aanpassingen. Je bent vaak gebonden aan standaardmaten en -ontwerpen.

Dakkapel ter plekke opbouwen:

 • Voordelen: Dit type dakkapel wordt direct op je dak geconstrueerd. Dit biedt meer flexibiliteit in ontwerp en grootte. Het is ideaal voor woningen met specifieke eisen of unieke dakconstructies.
 • Nadelen: Het bouwproces kan langer duren, wat betekent dat je woning langer een bouwplaats is. Vaak zijn de kosten ook hoger vanwege het maatwerk.

Woon jij in een straat waar geen hijskraan past? Of is jouw woning ouder en staat niet alles meer kaarsrecht? Kies dan voor een traditionele variant. Deze wordt in stukken aangeleverd en ter plekke in elkaar gezet. Zo zijn geen grote apparaten nodig en kan de dakkapel precies aansluitend op jouw dak worden geplaatst.

Aan een traditioneel geplaatste dakkapel zijn hogere kosten verbonden dan bij een prefab dakkapel. Dit komt onder andere doordat het plaatsen van deze variant meer tijd in beslag neemt.

Voor welk materiaal ga je?

Laat je een dakkapel plaatsen, dan heb je de keuze uit diverse materialen: kunststof, polyester of hout. In onderstaand overzicht vind je kenmerken van elk materiaal.

MateriaalKenmerken
Kunststof– betaalbaar
– weinig onderhoud
– weerbestendig
Polyester– op maat gegoten, daardoor naadloos en lekkagevrij
– hoge isolatiewaarde
– onderhoudsarm
Hout– authentieke uitstraling
– makkelijk bewerkbaar
– regelmatig onderhoud noodzakelijk

Wat kost een dakkapel plaatsen?

Dakkapel prijzen zijn afhankelijk van jouw specifieke wensen, zoals de afmeting, het materiaal en of je kiest voor prefab of een traditionele plaatsing. Breng je wensen in kaart zodat je beter een inschatting van de kosten kan maken.

In onderstaand overzicht vind je de gemiddelde dakkapel plaatsen kosten van standaard formaat (1,5 meter hoog x 2,5 meter breed).

PrefabTraditioneel
Houten dakkapelvanaf € 8.500vanaf € 9.000
Kunststof dakkapelvanaf € 6.500vanaf € 7.000
Polyester dakkapelvanaf € 7.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kun je een dakkapel vergunningsvrij plaatsen?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kun je een vergunningsvrije dakkapel laten plaatsen. De overheid stelt hiervoor de volgende eisen:

 • De dakkapel heeft een plat dak
 • De dakkapel is niet gericht naar openbaar toegankelijk gebied (een weg, groen of vaarwater bijvoorbeeld)
 • Maximale hoogte van de dakkapel is 1,75 meter
 • Plaatsing van de dakkapel op minimaal 0,5 meter van de boven-, zij- en onderkant van het dak.

Wil je een dakkapel plaatsen en voldoe je niet aan alle bovenstaande voorwaarden? Hiervoor bij jouw gemeente, of doe de vergunningcheck bij het Omgevingsloket. Op die website vraag je ook een eventuele vergunning aan.

Tips bij een dakkapel plaatsen

Bij het laten plaatsen van een dakkapel is het belangrijk om goed doordachte keuzes te maken, zodat je jarenlang plezier hebt van je dakkapel. Om je te helpen vind je hieronder 3 tips.

1. Laat je goed informeren

Er komen veel keuzes op je pad bij het bepalen van je ideale dakkapel. Denk aan het soort dakbedekking, mate van isolatie, het type ramen en soort glas, etc.

Laat je daarom adviseren door een ervaren vakspecialist. Als je goed geïnformeerd bent, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

2. Check keurmerken

Uiteraard wil je een goede, kwalitatieve dakkapel laat plaatsen. Er zijn meerdere keurmerken die je dat extra beetje zekerheid bieden van kwaliteit en/of service.

 • KOMO: KOMO is een belangrijk kwaliteitsmerk in de Nederlandse bouw. Zij toetsen en keuren producten en bouwprocessen. Draagt jouw dakkapel het KOMO keurmerk dan weet je dat het materiaal van jouw dakkapel uitvoerig getest is.
 • BouwGarant: Ook BouwGarant is een groot keurmerk in de Nederlandse bouw. Is jouw dakkapel specialist aangesloten bij Bouwgarant? Dan worden zij regelmatig getoetst, en moeten ze aan alle eisen voldoen.
 • VKG: Kies je voor een dakkapel met kunststof kozijnen? Leveranciers die zijn aangesloten bij VKG werken met strikte kwaliteitseisen voor kunststof kozijnen. Dit zorgt voor kwalitatieve en duurzame kozijnen met garantietermijnen van tot wel 10 jaar.
 • FSC en Keurhout: Kies je voor een houten dakkapel? Deze keurmerken geven aan dat het gebruikte hout in je dakkapel legaal, maatschappelijk verantwoord en duurzaam geproduceerd is.

3. Maak duidelijke afspraken en leg deze vast

Heb je dakkapellen offertes aangevraagd en deze vergeleken? Zet je alle gemaakte afspraken met de gekozen vakspecialist op papier om eventuele vervelende situaties achteraf te voorkomen.

Denk hierbij aan alle kosten (ook btw en voorrijkosten), de aanbetaling, de producten en diensten die je afneemt maar ook aan de service achteraf, waaronder garantie.

Dit kan per e-mail, schriftelijk of via een verbouw overeenkomst. Loop samen na de plaatsing alles samen goed na.

Overweeg je eigen situatie, je budget en je wensen. En als je klaar bent om de sprong te wagen, staan wij voor je klaar om je te helpen.

Benieuwd naar wat een dakkapel plaatsen je gaat kosten? Bekijk onze dakkapel prijs pagina of vraag een vrijblijvende offerte aan!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe snel kan een dakkapel geplaatst worden?

Een prefab dakkapel kan binnen 1 dag op jouw dak geplaatst. Laat je jouw dakkapel ter plekke in elkaar zetten? Dan kost dit meestal enkele dagen.

Wat kost een dakkapel inclusief plaatsen?

De kosten van een dakkapel zijn afhankelijk van o.a. materiaalkeuze en afmetingen. Een kunststof dakkapel begint bij € 6.500 voor een 2,5 meter breedte. Ga je voor hout? Dan beginnen de kosten gemiddeld bij € 8.500 voor diezelfde afmetingen.

Heb je een vergunning nodig voor een dakkapel?

Niet altijd. Je kunt vergunningsvrij een dakkapel plaatsen als je aan de voorwaarden van de overheid voldoet. Deze zijn o.a. een dakkapel met plat dak en niet gericht naar openbaar gebied, met een maximale hoogte van 1,75 meter. Twijfel je? De vergunningcheck van het Omgevingsloket kan je hierbij helpen.