Vind de beste dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Dakkapel plaatsen

Dakkapel plaatsen

Geniet jij straks van meer ruimte en licht op zolder? Een dakkapel plaatsen vergroot niet alleen je wooncomfort, maar verhoogt ook de waarde van je huis. Benieuwd naar de kosten en waar je op moet letten bij het laten plaatsen van een dakkapel? Lees dan snel verder.

Wat kost een dakkapel plaatsen?

Dakkapel prijzen zijn afhankelijk van jouw specifieke wensen, zoals de afmeting, het materiaal en of je kiest voor prefab of een traditionele plaatsing. Breng je wensen in kaart zodat je beter een inschatting van de kosten kan maken. In onderstaand overzicht vind je de gemiddelde dakkapel plaatsen kosten van standaard formaat (1,5 meter hoog x 2,5 meter breed).

PrefabTraditioneel
Houten dakkapelvanaf € 8.500vanaf € 9.000
Kunststof dakkapelvanaf € 6.500vanaf € 7.000
Polyester dakkapelvanaf € 7.000-

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat levert een dakkapel plaatsen op?

Een dakkapel vergroot je wooncomfort en zorgt ervoor dat die donkere of onhandige ruimte in huis wordt omgetoverd tot een prachtige, ruimtelijke kamer. De fijnste voordelen zijn:

 • Extra licht: Een dakkapel zorgt ervoor dat er meer licht je kamer binnenvalt. Licht maakt je productiever, warmt je kamer bij een lekker zonnetje op een natuurlijke manier op en laat de ruimte optisch groter lijken.
 • Extra ruimte: Naast extra licht zorgt een dakkapel ook voor extra ruimte. Hierdoor kun je de ruimte optimaal benutten en creëer je meer staruimte.
 • Waardestijging van je woning: Het plaatsen van een dakkapel zorgt ervoor dat je woning stijgt in waarde. Mooi meegenomen bij een eventuele verkoop van je huis.

Kun je een dakkapel vergunningsvrij plaatsen?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kun je een vergunningsvrije dakkapel laten plaatsen. De overheid stelt hiervoor de volgende eisen:

 • De dakkapel heeft een plat dak
 • De dakkapel is niet gericht naar openbaar toegankelijk gebied (een weg, groen of vaarwater bijvoorbeeld)
 • Maximale hoogte van de dakkapel is 1,75 meter
 • Plaatsing van de dakkapel op minimaal 0,5 meter van de boven-, zij- en onderkant van het dak.

Wil je een dakkapel plaatsen en voldoe je niet aan alle bovenstaande voorwaarden? Het bestemmingsplan en de welstandseisen van jouw regio bepalen dan of de vergunning wordt toegekend. Informeer hiervoor bij jouw gemeente, of doe de vergunningcheck bij het Omgevingsloket. Op die website vraag je ook een eventuele vergunning aan.

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Op basis van de afmetingen en voorkeuren die je hebt doorgegeven, wordt de dakkapel gefabriceerd. Een vakspecialist gaat vervolgens aan de slag om de dakkapel op jouw dak te plaatsen. Bij een prefab dakkapel kan dit binnen één dag, een traditionele dakkapel wordt veelal binnen enkele dagen opgebouwd.

1. Voorbereidende werkzaamheden

Zodra je met de vakspecialist overeengekomen bent wat de afmetingen en het materiaal zullen zijn, wordt gekeken of een vergunning nodig is. Is deze niet nodig, of is de vergunning toegekend, dan wordt de dakkapel besteld. De dakkapellen specialist adviseert je graag over het soort dakkapel dat een match vormt met jouw woning.

2. Plaatsen van de dakkapel

Na productie is het tijd om de dakkapel te plaatsen. De dakkapel specialist treft allereerst ter plaatse de nodige voorbereidingen voor de werkzaamheden. Zo legt die zeil op zolder om de vloer te beschermen. In het dak wordt een gat gecreëerd naar de afmetingen van de dakkapel. Hierbij wordt de dakbedekking, eventueel isolatiemateriaal en ander bouwafval direct weggevoerd.

Dan is het tijd om de dakkapel daadwerkelijk te plaatsen. Een prefab dakkapel komt kant-en-klaar en hoeft enkel met een hijskraan het dak op gehesen te worden. Een traditionele dakkapel wordt in stukken aangeleverd. Deze zal bijvoorbeeld via de trap of een ladder omhoog gesjouwd worden en precies passend op het dak in elkaar gezet worden.

Zit de dakkapel op z’n plek, dan begint het aftimmeren en afwerken. De vakspecialist controleert tot slot of alles veilig en juist gemonteerd is, zodat er in de toekomst geen problemen ontstaan met bijvoorbeeld lekkages of tocht.

Een prefab dakkapel plaatsen of ter plekke laten opbouwen?

De meeste mensen ervoor om een prefab dakkapel te plaatsen. Prefab houdt in dat je dakkapel kant-en-klaar de fabriek verlaat en in één keer op je dak geplaatst wordt. Hiervoor gebruikt de dakkapellen specialist een hijskraan. Een prefab dakkapel is daarom binnen 1 dag geplaatst.

Woon jij in een straat waar geen hijskraan past? Of is jouw woning ouder en staat niet alles meer kaarsrecht? Kies dan voor een traditionele variant. Deze wordt in stukken aangeleverd en ter plekke in elkaar gezet. Zo zijn geen grote apparaten nodig en kan de dakkapel precies aansluitend op jouw dak worden geplaatst. Aan een traditioneel geplaatste dakkapel zijn hogere kosten verbonden dan bij een prefab dakkapel. Dit komt onder andere doordat het plaatsen van deze variant meer tijd in beslag neemt.

Dakkapel plaatsen

Voor welk materiaal ga je?

Laat je een dakkapel plaatsen, dan heb je de keuze uit diverse materialen: kunststof, polyester of hout. In onderstaand overzicht vind je kenmerken van elk materiaal.

MateriaalKenmerken
Kunststof- betaalbaar
- weinig onderhoud
- weerbestendig
Polyester- op maat gegoten, daardoor naadloos en lekkagevrij
- hoge isolatiewaarde
- onderhoudsarm
Hout- authentieke uitstraling
- makkelijk bewerkbaar
- regelmatig onderhoud noodzakelijk

Tips bij een dakkapel plaatsen

Bij het laten plaatsen van een dakkapel is het belangrijk om goed doordachte keuzes te maken, zodat je jarenlang plezier hebt van je dakkapel. Om je te helpen vind je hieronder 3 tips.

1. Laat je goed informeren

Er komen veel keuzes op je pad bij het bepalen van je ideale dakkapel. Denk aan het soort dakbedekking, mate van isolatie, het type ramen en soort glas, etc. Laat je daarom adviseren door een ervaren vakspecialist. Als je goed geïnformeerd bent, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

2. Check keurmerken

Uiteraard wil je een goede, kwalitatieve dakkapel laat plaatsen. Er zijn meerdere keurmerken die je dat extra beetje zekerheid bieden van kwaliteit en/of service.

 • KOMO: KOMO is een belangrijk kwaliteitsmerk in de Nederlandse bouw. Zij toetsen en keuren producten en bouwprocessen. Draagt jouw dakkapel het KOMO keurmerk dan weet je dat het materiaal van jouw dakkapel uitvoerig getest is.
 • BouwGarant: Ook BouwGarant is een groot keurmerk in de Nederlandse bouw. Is jouw dakkapel specialist aangesloten bij Bouwgarant, dan worden zij regelmatig getoetst en moeten ze aan alle eisen op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service voldoen.
 • VKG: Kies je voor een dakkapel met kunststof kozijnen? Leveranciers die zijn aangesloten bij VKG werken met strikte kwaliteitseisen voor kunststof kozijnen. Dit zorgt voor kwalitatieve en duurzame kozijnen met garantietermijnen van tot wel 10 jaar.
 • FSC en Keurhout: Kies je voor een houten dakkapel? Deze keurmerken geven aan dat het gebruikte hout in je dakkapel legaal, maatschappelijk verantwoord en duurzaam geproduceerd is.

3. Maak duidelijke afspraken en leg deze vast

Heb je dakkapellen offertes aangevraagd en deze vergeleken? Zet je alle gemaakte afspraken met de gekozen vakspecialist op papier om eventuele vervelende situaties achteraf te voorkomen. Denk hierbij aan alle kosten (ook btw en voorrijkosten), de aanbetaling, de producten en diensten die je afneemt maar ook aan de service achteraf, waaronder garantie. Dit kan per e-mail, schriftelijk of via een verbouw overeenkomst. Loop samen na de plaatsing alles samen goed na.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe snel kan een dakkapel geplaatst worden?

Nadat de dakkapel in de fabriek opgebouwd is, wordt een prefab dakkapel binnen 1 dag op jouw dak geplaatst. Laat je jouw dakkapel ter plekke in elkaar zetten? Dan kost dit meestal enkele dagen.

Wat kost een dakkapel inclusief plaatsen?

De kosten van een dakkapel zijn afhankelijk van o.a. materiaalkeuze en afmetingen. Een kunststof dakkapel begint bij € 6.500 voor een 2,5 meter breedte. Ga je voor hout? Dan beginnen de kosten gemiddeld bij € 8.500 voor diezelfde afmetingen.

Heb je een vergunning nodig voor een dakkapel?

Niet altijd. Je kunt vergunningsvrij een dakkapel plaatsen als je aan de voorwaarden van de overheid voldoet. Deze zijn o.a. een dakkapel met plat dak en niet gericht naar openbaar gebied, met een maximale hoogte van 1,75 meter. Twijfel je? De vergunningcheck van het Omgevingsloket kan je hierbij helpen.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden