Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Maat dakkapellen

Maat dakkapellen

Bij het plaatsen van een dakkapel is het belangrijk dat je rekening houdt met de maat van dakkapellen. Hoewel je in principe vrij bent om zelf de afmetingen voor een dakkapel te bepalen, moet je je wel aan een aantal regels houden. In dit artikel leggen we je uit welke regels van toepassing zijn en uit welke afmetingen je kunt kiezen.

Wat zijn de regels voor de maat van dakkapellen?

De belangrijkste regel die voor de maat van dakkapellen geldt, is dat de totale breedte van je dak / woning minimaal altijd 1 meter groter moet zijn dan de totale breedte van de dakkapel. Daarbij ben je ook verplicht om ervoor te zorgen dat er aan beide kanten op zijn minst 50 cm aan ruimte overblijft tot aan de erfgrens van je buren. In de praktijk betekent dit dus dat wanneer je woning 7 meter breed is, jouw dakkapel maximaal 6 meter breed mag zijn.

De maat van dakkapellen is ook van toepassing op de hoogte. Een dakkapel dient maximaal 1,75 meter hoog zijn en moet een plat dak hebben. In de regelgeving is ook de positie van de dakkapel vastgelegd. Voor de bovenkant geldt dat deze minimaal 0,5 meter onder de daknok moet zijn geplaatst en tussen 0,5 en 1 meter boven de dakvoet. 

Wil je toch een grotere ruimte creëren dan wat mogelijk is met een dakkapel? Verdiep je dan eens in een dakopbouw. De kosten van een dakopbouw liggen over het algemeen wel hoger dan die van een dakkapel, maar je krijgt hier ook meer ruimte voor terug.

Wel of geen vergunning?

Wil je een vergunningsvrije dakkapel plaatsen? Dan is het van belang dat je je aan de toegestane afmetingen houdt. Deze regels met betrekking tot de maten van een dakkapel zijn standaard van toepassing op de achterkant van een woning. Voldoe je hieraan, dan mag je zonder vergunning een dakkapel laten plaatsen. Voor de dakkapel voorkant gelden vaak aparte regels en heb je mogelijk wel een vergunning nodig. Bij een dakkapel aan de voorzijde is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat die direct aan een openbaar gebied, zoals een weg, grenst. 

Elke gemeente heeft daarnaast zijn eigen voorschriften voor de toegestane afmetingen van een dakkapel. Deze zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Informeer daarom altijd eerst wat er over de maat van dakkapellen staat geschreven in het bouwbesluit van jouw gemeente. Hierdoor weet je zeker dat je achteraf niet een te grote dakkapel maat aan de voorkant van je woning hebt laten zetten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Dakkapellen met een grote maat op een dak geplaatst.

Welke factoren spelen mee bij de maat van dakkapellen?

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij de keuze voor de afmetingen van je dakkapel. Bekijk ze hieronder.

De breedte van je woning en dak

Zoals je al hebt kunnen lezen, ben je bij het bepalen van de juiste maat van dakkapellen in de eerste plaats afhankelijk van de breedte van de woning. Hoe breder je woning, des te meer ruimte is er beschikbaar voor een dakkapel.

Indeling van de bovenverdieping

Daarnaast speelt natuurlijk ook een rol hoe de zolderverdieping is ingedeeld en hoeveel extra zonlicht je van buiten naar binnen wilt laten stralen. Bestaat de bovenste verdieping uit een grote ruimte, dan heb je aan een dakkapel genoeg. Je kiest zelf welke maat dakkapel het beste past bij de ruimte.

Zijn er meerdere kamers aanwezig die zich naast elkaar bevinden, dan is zowel een grotere maat dakkapel als twee kleinere dakkapellen een optie. Bevinden de kamers zich zowel aan de voorzijde als de achterzijde, dan creëer je met twee dakkapellen niet alleen een veel lichtere bovenverdieping, maar krijg je er ook flink wat extra ruimte bij.

Prefab of dakkapel op maat

Normaal gesproken heb je te maken met standaard afmetingen bij dakkapellen. Ze zijn al kant-en-klaar en hoeven alleen nog maar even op je dak te worden geplaatst. Dit worden ook wel prefab dakkapellen genoemd. Over het algemeen wordt deze dakkapel geplaatst in 1 dag. Heb je speciale wensen met betrekking tot de afmetingen, dan kun je een dakkapel op maat laten maken. De prijs van prefab dakkapellen ligt over het algemeen lager dan die van een dakkapellen op maat.

Prijs

Uiteraard speelt ook een belangrijke rol hoe groot het budget is waarover je beschikt. Voor dakkapellen met een kleinere maat betaal je minder dan dakkapellen met grotere maten. De prijs van de dakkapel wordt berekend per strekkende meter. De eerste meter is het duurst, bij de daaropvolgende meters neemt de prijs geleidelijk iets af.

Mocht je meer daglicht en ruimte nodig hebben, dan is een enkele dakkapel meestal goedkoper dan twee aparte dakkapellen. Daarom is het goed om te weten dat er ook grotere maten voor een dakkapel beschikbaar zijn.

Wat zijn de standaard afmetingen van een dakkapel?

Een standaard dakkapel heeft een hoogte van 1.50 of 1.75 meter. Terwijl voor de breedte 2,5 meter meestal de standaard is. Je hebt daar echter volop keuze voor een andere afmeting. Er zijn tegenwoordig allerlei maten , variërend van 1 meter tot wel 8 of 10 meter breed. Je kunt dus zelf kiezen welke afmeting het beste tot zijn recht komt op jouw dak.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke maat dakkapellen mag ik op mijn dak plaatsen?

In principe bestaan er voor de achterkant van je woning geen maximale dakkapel afmetingen. Je bent dus vrij om de afmetingen voor je dakkapel te kiezen. Dat wil zeggen, zolang de dakkapel minstens 1 meter minder lang is dan de breedte van je woning.

Welke maten voor een dakkapel zijn het meest in trek?

De meest gekozen dakkapel maten zijn 3 of 4 meter breed. Deze afmetingen voor een dakkapel zijn prima geschikt voor extra daglicht en ruimte op de bovenverdieping.

Wat kost een dakkapel met een maat van 4 meter breed?

Voor de maat dakkapellen die 4 meter breed zijn, moet je ongeveer rekenen op een prijs tussen de € 7.700 en € 9.900. Dit bedrag is inclusief montage en btw. Voor een dakkapel op maat gelden vaak wat hogere prijzen.