Homedeal.nl Dakkapel Dakkapel bouwen: Van kosten tot voordelen & bouwtips

Dakkapel bouwen: Van kosten tot voordelen & bouwtips

dakkapel wit zijkant in de stijgers

Bij het overwegen van een dakkapel voor jouw huis, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Dakkapel bouwen is niet zomaar een kleine klus; het vereist zorgvuldige planning en inzicht in verschillende factoren die de kosten en het eindresultaat kunnen beïnvloeden.

Waar moet je rekening mee houden.

Bij het bouwen van een dakkapel is het essentieel om met diverse factoren rekening te houden. Van de keuze van materialen tot het naleven van lokale bouwvoorschriften, elk detail speelt een cruciale rol in het succes van jouw project. Zorgvuldige planning en voorbereiding kunnen veelvoorkomende valkuilen voorkomen en zorgen voor een soepele bouwervaring.

De kosten factor

 • Kosten variëren op basis van materiaal, grootte en expertise.
 • Houd rekening met vergunningen en aanpassingen aan bestaande structuren.
 • Vergelijk offertes en kies materialen die passen bij je budget.

Keuze van de specialist

 • Een goede specialist garandeert een soepel bouwproces.
 • Onderzoek de achtergrond van de specialist en vraag om referenties.
 • Zorg voor een duidelijk contract met details over scope, kosten en tijdslijn.

Vergunningen en regelgeving

 • Check vooraf welke vergunningen nodig zijn.
 • Gemeentelijke regelgeving kan variëren.
 • Voorkom problemen door te voldoen aan lokale bouwvoorschriften

Door goed onderzoek te doen, je bewust te zijn van de kosten, de juiste specialist te kiezen en je te houden aan lokale vergunningen en regelgeving, kun je ervoor zorgen dat jouw dakkapelproject soepel verloopt. En als je ooit besluit dat je wat hulp nodig hebt, staan onze experts altijd klaar om je bij elke stap te begeleiden.

dakkapel wit zijkant in de stijgers

De voordelen van een dakkapel bouwen

Er zijn verschillende manieren om meer ruimte te creëren in huis. Wat maakt een dakkapel bouwen dan zo interessant? Omdat je dan van een paar fijne voordelen geniet.

Meer ruimte op de bovenverdieping

Vaak heb je beneden voldoende ruimte, maar laat de bovenverdieping wat de wensen over. Een dakkapel bouwen is een makkelijke manier om hier meer ruimte te creëren. Zo verander je die kleine zolder ineens in een complete slaapkamer of kantoorruimte.

Een makkelijke aanbouw

Een dakkapel maken is niet lastig, zeker niet wanneer je voor prefab kiest. Dat betekent ook dat deze aanbouw snel gerealiseerd is. Vaak heb je maar één dag overlast en zijn er maar een paar klusjes nodig voor de afwerking.

Vergroot de waarde van het huis

De bouw van een dakkapel is een goede manier om de waarde van je huis te vergroten. Je creëert meer oppervlakte, wat zich uiteindelijk vertaalt naar een hogere prijs wanneer je je huis ooit wilt verkopen.

Het kiezen van de juiste dakkapel kan uitdagend zijn, vooral als je specifieke wensen hebt. Gelukkig kun je een dakkapel op maat laten maken, zodat deze perfect past bij jouw woning en wensen.

Tips voor de bouw van een dakkapel

Laat je een dakkapel maken, dan zijn er allerlei zaken om aan te denken. Probeer rekening te houden met de volgende tips. Zo haal je meer voordeel uit je dakkapel en ben je misschien zelfs goedkoper uit.

 • Onderzoek: Neem de tijd om te onderzoeken welk type dakkapel het beste bij je past en welke materialen duurzaam en kostenefficiënt zijn.
 • Vergelijk offertes: Voordat je een beslissing neemt, vergelijk offertes van verschillende aannemers om de beste deal te krijgen.
 • Vraag naar referenties: Check de referenties en reviews van je gekozen aannemer. Zo ben je verzekerd van kwaliteitswerk.
 • Vergunningen: Informeer bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de bouw van je dakkapel. Dit kan je veel hoofdpijn besparen in de toekomst.
 • Houd rekening met het weer: Plan de bouw tijdens een seizoen waarin je minder kans hebt op regen of extreme temperaturen.
 • Denk aan isolatie: isoleer de dakkapel meteen goed, inclusief goede beglazing. Zo is de aanbouw klaar voor de toekomst.
 • Overweeg een schuin dak: een plat dak is goedkoper, maar schuine daken hebben een langere levensduur en vergen minder onderhoud.
 • Vraag of je buren ook een dakkapel willen: vaak is het mogelijk om korting te krijgen wanneer een aannemer direct meerdere dakkapellen plaatst in dezelfde straat.

Het bouwen van een dakkapel is een investering die talloze voordelen biedt. Eerst en vooral creëer je met een dakkapel extra ruimte, waardoor onbenutte zolders worden omgevormd tot bruikbare kamers, zoals slaapkamers of kantoren. Bovendien zorgen dakkapellen voor meer natuurlijk licht in je woning, wat bijdraagt aan een aangenamere leefomgeving. 

Het is vanzelfsprekend dat je benieuwd bent naar de kosten als je een dakkapel wilt plaatsen. Voor een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde prijzen en wat de kosten kan beïnvloeden, kun je hier terecht voor de kosten van het plaatsen van een dakkapel.

Wat kost een dakkapel bouwen?

Je denkt erover na om een dakkapel te bouwen, maar wat zijn nu eigenlijk de kosten die hierbij komen kijken? 

Ten eerste is het goed om te weten dat de kosten voor een dakkapel variëren op basis van verschillende factoren. De grootte van de dakkapel, de materialen die je kiest en de arbeidskosten van de specialisten zijn slechts enkele van de factoren die de totaalprijs kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen specifieke aanpassingen of maatwerkoplossingen de prijs verder opdrijven.

Houd rekening met het volgende kostenplaatje:

MateriaalGrootteKosten (vanaf)
Kunststof2,5€ 6.500
Kunststof3€ 7.000
Kunststof4€ 7.700
Kunststof5€ 8.500
Kunststof6€ 9.400
Hout2,5€ 8.500
Hout3€ 9.300
Hout4€ 9.900
Hout5€ 10.800
Hout6€ 11.800
Polyester2,5€ 7.000
Polyester3€ 7.500
Polyester4€ 8.200
Polyester5€ 9.000
Polyester6€ 9.900

Deze gemiddelde prijzen gelden wanneer je een prefab dakkapel laat maken. Kies je voor maatwerk? Dan is de prijs sterk afhankelijk van de staat van je huis, de afmetingen en alle details op de dakkapel. Een op maat gemaakte dakkapel is over het algemeen duurder dan een prefab exemplaar. Een startprijs van € 10.000 is dus niet vreemd.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welk materiaal is de beste keuze?

Wat gaat een dakkapel bouwen kosten? Dat is deels afhankelijk van het materiaal dat je kiest. De verschillende materialen hebben ook allemaal een andere levensduur. Dit zijn de drie meest gebruikelijke materialen om een dakkapel mee te bouwen.

Hout

Houd je van een authentieke uitstraling? Laat dan een dakkapel bouwen van hout. Dit materiaal oogt warm en past perfect bij oudere woningen. Een nadeel aan houten dakkapellen is dat ze duurder zijn. Bovendien heeft het hout ieder jaar een onderhoudsbeurt nodig om het mooi en sterk te houden.

Kunststof

De meeste dakkapellen in Nederland worden gemaakt van kunststof. Dit is een goedkoop materiaal dat makkelijk op maat te maken is. Je hebt de keuze uit allerlei stijlen en kleuren, waaronder een houtlook. Het is bovendien onderhoudsvriendelijk. Kies je voor een prefab dakkapel? Dan is de kans groot dat deze van kunststof gemaakt is.

Polyester

Polyester is een erg sterke soort kunststof. Het kan tegen een stootje, blijft jarenlang mooi en heeft geen onderhoud nodig. Daarom is een dakkapel maken van polyester een goede keuze wanneer je jarenlang plezier wilt hebben van de aanbouw. Dit materiaal is iets duurder dan normaal kunststof, maar nog wel goedkoper dan hout.

Heb je een vergunning nodig om een dakkapel te bouwen?

In veel gevallen is het mogelijk om zonder vergunning een dakkapel te plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat deze aanbouw aan een paar voorwaarden voldoet:

 • De dakkapel mag niet gericht zijn op een gebied dat openbaar toegankelijk is, zoals een weg, park of rivier.
 • De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75 meter.
 • Er moet minstens 0,5 meter tussen de dakkapel en de zij- boven- en onderkant van het dak zitten.
 • De dakkapel moet een plat dak hebben.

Ook het bestemmingsplan van je huis speelt een rol bij eventuele vergunningen. Ligt je woning in een welstandsgebied? Dan heb je vrijwel altijd een vergunning nodig. Ook voor panden met een monumentstatus moet je altijd een vergunning aanvragen wanneer je een dakkapel wilt plaatsen.

Overwegingen bij het bouwen van een dakkapel

Het bouwen van een dakkapel is een waardevolle toevoeging aan je huis, maar het vereist wel zorgvuldige planning en voorbereiding. Door deze aspecten vooraf goed te overwegen, kun je verrassingen tijdens het bouwproces vermijden en zorgen voor een soepel verlopend project. 

Een dakkapel is niet alleen een esthetische aanwinst voor je woning, maar biedt ook extra ruimte en licht. Daarom is het van cruciaal belang om elke stap zorgvuldig te benaderen, zodat je optimaal kunt profiteren van je investering. Wil je meer weten over het daadwerkelijke plaatsingsproces? Bekijk dan ook onze blog over het plaatsen van een dakkapel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over dakkapellen bouwen

Wat kost een dakkapel van 4 meter?

Wat een dakkapel bouwen gaat kosten is deels afhankelijk van de materiaalkeuze. Gemiddeld betaal je tussen € 7.700 en € 9.900 voor een dakkapel van 4 meter lang.

Hoe groot mag een dakkapel zijn zonder vergunning?

Een vergunningsvrije dakkapel mag zo breed zijn als je woning, minus 1 meter. Dit geldt niet voor panden met een monumentstatus. In dat geval heb je altijd een vergunning nodig om een dakkapel te bouwen.

Kan je zelf een dakkapel bouwen?

De bouw van een dakkapel is complex. Kies je voor een prefab model? Dan is het misschien mogelijk om de dakkapel zelf te plaatsen. Dat is wel een ingewikkelde klus. Doe dit dus alleen wanneer je al veel bouwervaring hebt. In alle andere gevallen is een dakkapel laten maken en plaatsen makkelijker én voordeliger.